Rijles

CBR introduceert speciaal examen voor leerling met faalangst

Rijles

RIJSWIJK – Mensen met faalangst kunnen vanaf 1 juni een speciaal rijexamen afleggen. Dat heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen donderdag bekendgemaakt. Het examen kost 156,15 euro, ruim 60 euro duurder dan normaal.

Het examen is bedoeld voor kandidaten bij wie door hun angst tijdens de rijproef het normale doen en denken geblokkeerd kan raken. Het CBR heeft tot de invoering besloten na een succesvol verlopen proef.

Het faalangstexamen duurt met 80 minuten 25 minuten langer dan een normaal rijexamen. In die extra tijd stelt een speciaal getrainde examinator de kandidaat extra op zijn gemak en bereidt hem of haar voor op de rit. “Hierdoor heeft de kandidaat ook de ruimte om tijdens het examen een time-out te nemen als de druk te hoog oploopt”, aldus het CBR.

Het CBR benadrukt dat het rijexamen voor faalangstlijders niet makkelijker is dan het reguliere B-examen. “De kandidaat met faalangst moet tijdens dit examen, net als alle andere kandidaten, ook laten zien dat hij in staat is om veilig en verantwoord aan het verkeer deel te kunnen nemen”, aldus de organisatie.

Aan de proef deden 2500 mensen mee. Van deze groep gaf 80 procent aan inderdaad faalangst te hebben en baat te hebben gehad bij het speciale examen.

Het examen is niet gericht op mensen met angst voor rijden, die blijven daar namelijk na het examen ook last van houden. Bij mensen met faalangst gaat het juist vaak mis doordat zij de druk van het examen niet aankunnen. Zodra dat examen voorbij is, hebben ze geen last meer van angst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “CBR introduceert speciaal examen voor leerling met faalangst”

Frank Bloemberg|30.05.10|11:57

Goede zaak, dat faalangstexamen. Helaas wordt dan de prijs onredelijk hoog. rond de 135 Euro is een redelijke doorberekening van het CBR tarief. Er komt toch een nieuwe directie die minder gaat verdienen?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.