Rijbewijs Company

Rijschool in de spotlight: Rijbewijs Company zit vol ambitie

Rijbewijs Company

Johan (46) en Janine Kaihatu (44) hebben meteen maximaal geïnvesteerd toen ze vorig jaar de Rijbewijs Company in Baarn oprichtten. Auto, drie motoren, vier bromfietsen en een rijsimulator. Binnenkort komt er een tweede auto met aanhangwagen bij. “We wilden onze rijschool meteen goed neerzetten”, zegt Johan.

Het echtpaar runde sinds 1996 een snackbar in het Utrechtse dorp. Johan: “Overgenomen van mijn schoonouders. Maar we wilden iets anders, nu zijn we nog jong genoeg. En de horeca-ervaring komt prima van pas. We zijn daardoor best makkelijk in de omgang en weten hoe de leerlingen op hun gemak te stellen. Want rijles volgen moet vooral leuk blijven voor hen.”

Opleiding tot rijinstructeur
Johan ging de opleiding tot rijinstructeur volgen bij Jongepier Opleidingen. “Ik wilde eigenlijk rustig beginnen met alleen een paar lessen geven op de motor. Mijn buurman, die een pizzeria heeft, zag me iedere keer op de lesmotor ernaar toe rijden en vroeg of onze snackbar te koop was.”

Nadat ze de snackbar hadden verkocht aan die buurman is het echtpaar zich volledig gaan richten op de nieuwe rijschool. Ook Janine is inmiddels gediplomeerd rijinstructrice. Ze runnen de Rijbewijs Company met veel plezier en frisse ideeën. Vooral het contact met de ouders van leerlingen vindt Johan erg belangrijk.

Rijsimulator
“Vrijwel alle leerlingen beginnen bij ons op de rijsimulator. Dan kunnen ze in een rustige en veilige omgeving de eerste dingen leren, zoals schakelen. Zonder afleiding van buitenaf. Tijdens de eerste lessen komen de ouders mee. Kunnen ze kennis maken met ons en zien hoe hun kind het doet. Dat werkt heel positief voor het contact. Want ze vertrouwen het toch ons toe dat hun kind een gedegen rijopleiding krijgt. Leerlingen hoeven ook het pakket pas te betalen zodra ze de simulator- en theorielessen voltooid hebben. Dat is een stukje service.”

Over de rijsimulator van ST Software is Johan erg te spreken. “De leerlingen hebben dan meteen een goede basis als ze mijn auto ingaan. Ze weten door de dynamische theorielessen hoe ze de regels toe moeten passen en hoe met andere weggebruikers om te gaan. Veel situaties zijn ze al tegengekomen op de rijsimulator, die kunnen ze terughalen. Ook hoeven ze niet meer na te denken bij handelingen als schakelen. Zo kunnen ze zich volledig richten op het weggedrag.”

Motor en bromfiets
Hoewel de basis van de rijschool ligt bij het geven van autorijlessen, rijdt Johan het liefst op twee wielen. “Dat vind ik echt schitterend. Mijn hart ligt bij het lesgeven op de motor en bromfiets. Vooral op het laatste voertuig leert de jeugd heel snel. Ze zijn erg te spreken over de Kymco Agility-scooters. Ze rijden heel makkelijk, wat zeer belangrijk is als lesbrommer. Want de jeugd heeft in het begin soms echt oogkleppen op.”

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.