Bovag

Commentaar: Geen leerling vraagt om de instructeurspas

Het plan van de Bovag om rijinstructeurs te verplichten de instructeurspas op het dashboard te plaatsen doet veel stof opwaaien, zo blijkt uit de tientallen reacties op VerkeersPro.nl. Hierbij wordt terecht met een kritische blik gekeken naar de prestaties van de belangenvereniging.

Zwartrijdende en onbevoegde rijinstructeurs zijn de hele professionele branche een doorn in het oog. Het is goed dat er actie ondernomen wordt om deze illegale activiteiten te beletten. De Bovag moet voor het belang van haar leden opkomen, daar wordt immers lidmaatschapsgeld voor betaald. Maar wegen de nadelen van dit geplande convenant wel op tegen de voordelen?

Indien het convenant wordt ingevoerd, kan de rijschoolhouder zichzelf afvragen of de leerling hiervan op de hoogte is. En dat deze leerling dus weet dat hij voortaan zelf geacht wordt te letten op de aanwezigheid van de pas. Immers, de instructeur zonder geldige bevoegdheid zal zich niet houden aan het convenant. Het valt niet te verwachten dat een leerling er daadwerkelijk om gaat vragen. En al helemaal niet wanneer hij een lespakket vooruit heeft betaald.

Collega branchevereniging VRB is tegen het plan. De vrees voor identiteitsfraude is wellicht wat overdreven, maar het iedere keer meenemen, verwisselen en zichtbaar plaatsen van de pas leidt tot ongemak. Bovendien wordt het dashboard, dat toch al erg veel informatie bevat voor een beginnende leerling, er niet overzichtelijker op.

Door het buitenspel proberen te zetten van illegale rijinstructeurs dient de Bovag het belang van haar leden. Maar of die doelstelling bereikt wordt met dit plan is zeer de vraag. Bovendien wordt het niet gesteund door de VRB, die fors meer leden vertegenwoordigt dan de Bovag. Het is daarom opmerkelijk dat de VRB niet bij het overleg tussen de Bovag, FAM en het CBR is gevraagd.

Wellicht is het met de onzekere resultaten en de forse weerstand uit de branche verstandig het convenant te laten voor wat het is. Illegale rijinstructeurs opsporen is een taak van de overheid, niet van de leerling. Er dient in Den Haag nog een hoop andere lobby’s gevoerd te worden, zoals lagere BTW-tarieven, bpm-vrijstelling voor rijscholen of een landelijke CAO. Het is beter voor de hele rijschoolbranche om daar alle energie in te steken. Door de belangenverenigingen gezamenlijk.

Bart Pals

Lees ook: Discussie in rijschoolbranche over plaatsing pas op dashboard

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

13 reacties op “Commentaar: Geen leerling vraagt om de instructeurspas”

Bert de Weerd|16.06.10|16:12

Goed artikel!!!

De instructeur zonder geldende pas zal zo slim zijn om de oude, niet geldende pas of iets wat er veel op lijkt achter het raam te plakken, waardoor de leerling alsnog les krijgt van een onbevoegde instructeur. De enige oplossing is dat de politie meer gaat controleren.

Wat betreft de rest van het artikel omtrent BTW, bpm en een goede CAO ben ik het ook mee eens. De Bovag slaat meer dan eens de plank volledig mis. Het convenat wat de Bovag wil omtrent het laten zien van de instructeurspas is hier weer een bevestiging van!

theo naigi|17.06.10|10:34

het is ook dat de examinotoren ook om vraag te legimiteren en zo,n pas te laten zien bij het ex.
inderdaad lopen er meerdere die les geven als onbevoegd en een verlopen pas,cert.
ook het werk van de politie,vaak hoor je dat er meerdere zijn.
en het valt op degene die dit flikken vaak vragen naar een forse lessenpakket met de bedoeling als deze groep gepakt worden dan hebben ze wat binnengehaald!

m.vr,gr
t.naigi.

renate kortenhorst-huige|17.06.10|10:40

volgens mij is het ook zinloos om de pas in de auto te plakken, bij mij is er ook nog nooit door een leerling naar gevraagd. waarom controleert het CBR de pas niet als je met een leerling op het examen komt, je hebt de pas wel altijd bij je en je kan deze bij een examen laten zien, zonder dat de leerling jouw gegevens op de pas hoeft te lezen.

veel succes verder, ik lees wel hoe het afloopt.

E van Voren|17.06.10|10:50

Vind het ook geen goed idee deze verplichting. Als de politie niet eens weet waar zij op moeten letten laat staan dat een leerling dat wel zal weten!

Zwartrijdende en onbevoegde rijinstructeurs mag dan een doorn in het oog zijn, maar de overkoppelende organisaties zijn hier net zo schuldig aan!

De zogenaamde branche verenigingen zijn accoord gegaan met o.a.:
verplichte bijscholingen (kosten zeer veel geld, en je kan 1 of meerder dagen geen les geven
verplichte rijtoets (zak je mag je geen les meer geven! Er is vrijwel geen mogelijkheid om in beroep te gaan.
Mensen met behoud van uitkering opleiden tot instructeur, maar na het behalen van de pas is er ineens geen werk meer. Dus start hij /zij met behoud van uitkering zijn / haar eigen rijschool.

Het CBR, Bovag, VRB en Fam willen van alles maar het word telkens op het bordje van de rijscholen neer gelegd!

Als een leerling zonder geldige legitimatie naar theorieexamen of praktijk examen gaat is het jammer maar helaas, het examen gaat dan niet door!! Het CBR treed hier helder en als het nodig is hard tegen op!

Dus als alle brancheverenigingen inclusief het CBR af wil van zwartrijdende en onbevoegde rijinstructeurs zal het CBR bij ieder examen naar de pas / apk keuringsbewijs moeten vragen. Zodra pas en of apk niet in orde is GEEN examen de leerling is dan gedupeerd, deze leerling zal dit via zijn (internet) netwerk aan iedereen bekent maken. Het is dan snel over met dit soort “rijscholen” Als het CBR deze gegevens tevens doorgeeft aan justie kan die verder actie ondernemen. Deze regel is eenvoudig, direct en zonder extra kosten morgen in te voeren.

Henk|17.06.10|11:17

Mooi gezegd van E. van Voren, daarom ben ik ook geen lid van enige branch organisatie, die doen echt niks voor je, behalve lidmaatschapsgeld innen. En inderdaad…, werklozen worden hier ook in Groningen opgeleid tot rijinstrukteur, terwijl er geen enkele vraag naar is. Er rijden er hier al veeeeeel te veel rond. Die gemeente zit het aan de andere kant weer heel hard af te breken bij de bestaande éénmanszaken, die hebben bijna geen werk meer. Schande !!!!
En de politie zoals sommigen hier schrijven ???? hahaha, die heb ik hier nog nooit gezien, laat staan, dat ik ooit in 15 jaar controle heb gehad op de weg.
Lekker doorgaan met elke keer weer nieuwe flutregeltjes verzinnen.

Alex|17.06.10|22:58

De examenkandidaten moeten toch ook bij het CBR voor het examen een geldig legitimatie bewijs kunnen tonen. Laat het toch gewoon verplichten, dat een instructeur bij het CBR zijn bevoegdheidspas moet tonen.
Als dat standaard wordt ingevoerd ben je toch zo van die beunhazen af.

Rijfris.nl (actief eind juni)|18.06.10|01:33

Wij van Rijfris vinden het controleren van de instructeurs bevoegdheid een vereiste. Bij aanvang 1e les tonen wij zelf al de bevoegdheidspas en het daarbij behorende geldige rijbewijs . Controle door CBR, justitiële diensten maar ook door de leerling moet standaard zijn. Zie ook krabbel, http://rijfris.hyves.nl/.

N. Bouchikhi|18.06.10|19:05

Als het CBR structureel rijbewijs/bevoegdheid controleert, dan zullen illegale ‘rijscholen’ minderen. Verhoog ook de opleidingseisen tot rij-opleider en het vak zal serieuzer gezien worden. En niet om een uitkering te voorkomen of maar werk nodig hebben.

N. Bouchikhi|18.06.10|19:23

Als het CBR structureel controle uitoefent op bevoegdheid en veiligheid auto, dan zal je minder last krijgen van illegale ‘rijscholen’ en zal de veiligheid toenemen.
Ik snap niet waarom dit niet standaard gecontroleerd wordt? Verhoog de opleidingseisen tot
rij-opleider/houder en het vak zal serieuzer genomen worden. En niet om maar een uitkering te voorkomen of eruit willen. In dit vak wordt je betaalt voor je professionaliteit en niet voor je aanwezigheid.

Ingeborg|25.09.10|19:38

Mijn man is al een aantal keren aangehouden tijdens een algehele verkeerscontrole. Geen enkele keer heeft de politie naar zijn instructeurspas gevraagd. Iedere keer meldt hij dat en iedere keer is de betreffende agent verbaasd dat dat bij zijn taken hoort.
Ik heb er geen probleem mee mijn pas zichtbaar in de auto te plaatsen, maar misschien dat de politie eerst een wat betere instructie moet krijgen.

C.J.Romijn|11.11.10|22:16

Het C.B.R was voorheen stichting C.B.R het is nu naar mijn mening verworden tot een politiek zakken vul adres . Dus laat het C.B.R. nu ook geen N.S.B. adres worden . Dit rijksoverheids onderdeel bemoeit zich al met alles wat rijd, vliegt of vaart.
Er zijn mensen die het lef hebben om zonder rijbewijs toch een auto te bestuuren op de openbare weg. Dus laat iedereen zijn rijbevoegdheidpas achter zijn of haar voorruit plakken instructeurs de lesbevoegdheidpas eronder en ziedaar alles opgelost.Zoals we alles oplossen wat door een enkeling veroorzaakt wordt de oplossing door de hele bevolking ondergaan moet worden.

rijschool|25.11.10|19:39

@ Ingeborg,

Ik weet niet in welke regio je woont, maar in Leusden, Harderwijk en omgeving komt het regelamtig voor dat de politie een controle doet voor rijbewijs, instructiebevoegdheid en alcoholcontrole.
In 18 jaar tijd ben ik al zeker 50 keer staande gehouden. Er zijn zelfs speciaal een aantal agenten voor opgeleid die weten WAT ze moeten controleren.

Waarom zouden instructeurs niet, net zoals artsen in een ziekenhuis, hun pas aan hun bovenkleding kunnen bevestigen om je te identificeren?

Y. van Ark|13.05.11|12:34

Waar haal ik zo een mooi pashoudertje vandaan om op het dashboard te plaatsen???

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.