CBR

Eerste kandidaat rijexamen met faalangst is gezakt

TERNEUZEN – De eerste kandidaat voor het officiële rijexamen voor faalangstigen is maandag gezakt in Terneuzen. “Bij het rijexamen voor faalangstigen geldt, nog meer dan bij gewone examens: zakken is jammer, maar het kan gebeuren en het mág gebeuren”, zegt examinator Jacob van Wendel de Joode in de PZC.

Jammer voor de kandidaat van instructeur Loek van der Heijdt van rijschool Loek uit Sluis. Uit proeven van het CBR bleek dat de bijzondere aanpak resulteert in hoge slagingspercentages: 66 procent, zo’n 10 procent hoger dan bij gewone examens.

“Maar het is natuurlijk geen wondermiddel”, zegt Van Wendel De Joode. “De vaardigheden en de kennis moeten er zijn, anders slaag je niet.”

“Een heleboel van die extra tijd gaat op aan het begingesprek. Je praat een beetje over koetjes en kalfjes, vraagt of er de afgelopen week leuke dingen gebeurd zijn. Je probeert de kandidaat op z’n gemak te stellen”, zegt examinator Jacob van Wendel de Joode, die een speciale training heeft ondergaan van een faalangstexpert.

Tijdens het examen mag de kandidaat, zonder opgaaf van redenen, een time-out vragen. Als ze zich even onzeker voelen, om even adem te halen of een sigaretje te roken. “Gewoon om de druk even van de ketel te halen. Het heeft geen enkele invloed op de uitslag. Van onze kant mogen wij ook een time-out inlassen, als we denken dat dat goed zou zijn.”

Het CBR rekent voor het rij-examen faalangstigen 156,15 euro, exclusief de kosten van de rijschool. Voor mensen die – om wat voor reden dan ook – moeite hadden om te slagen voor het rij-examen, bestond er al het BNOR-examen. Dat duurt óók langer: 15 minuten. De examinatoren hebben óók een aanvullende opleiding gehad, alleen niet speciaal gericht op faalangst.

Om voor een BNOR examen in aanmerking te komen, moest iemand wel eerst vier keer zakken. Voor het examen faalangstigen kan de rijleraar een kandidaat al de eerste keer voordragen en het duurt maar liefst 80 minuten, 25 minuten méér dan een gewoon examen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Eerste kandidaat rijexamen met faalangst is gezakt”

Jan|08.07.10|22:51

Afgelopen vrijdag 25 juni is mijn kandidaat de 1e keer geslaagd middels het faalangstexamen in Leusden.
Tijdens de proef met het faalangstexamen heb ik meerdere van deze examens door kandidaten laten afleggen met veelal succes.
Zonder uitzondering vond iedereen het geweldig evenals ikzelf! Ik ben verheugd dat dit examen er definitief is.
De kosten vormden geen enkel probleem.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Eerste kandidaat rijexamen met faalangst is gezakt | RijschoolPro
CBR

Eerste kandidaat rijexamen met faalangst is gezakt

TERNEUZEN – De eerste kandidaat voor het officiële rijexamen voor faalangstigen is maandag gezakt in Terneuzen. “Bij het rijexamen voor faalangstigen geldt, nog meer dan bij gewone examens: zakken is jammer, maar het kan gebeuren en het mág gebeuren”, zegt examinator Jacob van Wendel de Joode in de PZC.

Jammer voor de kandidaat van instructeur Loek van der Heijdt van rijschool Loek uit Sluis. Uit proeven van het CBR bleek dat de bijzondere aanpak resulteert in hoge slagingspercentages: 66 procent, zo’n 10 procent hoger dan bij gewone examens.

“Maar het is natuurlijk geen wondermiddel”, zegt Van Wendel De Joode. “De vaardigheden en de kennis moeten er zijn, anders slaag je niet.”

“Een heleboel van die extra tijd gaat op aan het begingesprek. Je praat een beetje over koetjes en kalfjes, vraagt of er de afgelopen week leuke dingen gebeurd zijn. Je probeert de kandidaat op z’n gemak te stellen”, zegt examinator Jacob van Wendel de Joode, die een speciale training heeft ondergaan van een faalangstexpert.

Tijdens het examen mag de kandidaat, zonder opgaaf van redenen, een time-out vragen. Als ze zich even onzeker voelen, om even adem te halen of een sigaretje te roken. “Gewoon om de druk even van de ketel te halen. Het heeft geen enkele invloed op de uitslag. Van onze kant mogen wij ook een time-out inlassen, als we denken dat dat goed zou zijn.”

Het CBR rekent voor het rij-examen faalangstigen 156,15 euro, exclusief de kosten van de rijschool. Voor mensen die – om wat voor reden dan ook – moeite hadden om te slagen voor het rij-examen, bestond er al het BNOR-examen. Dat duurt óók langer: 15 minuten. De examinatoren hebben óók een aanvullende opleiding gehad, alleen niet speciaal gericht op faalangst.

Om voor een BNOR examen in aanmerking te komen, moest iemand wel eerst vier keer zakken. Voor het examen faalangstigen kan de rijleraar een kandidaat al de eerste keer voordragen en het duurt maar liefst 80 minuten, 25 minuten méér dan een gewoon examen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Eerste kandidaat rijexamen met faalangst is gezakt”

Jan|08.07.10|22:51

Afgelopen vrijdag 25 juni is mijn kandidaat de 1e keer geslaagd middels het faalangstexamen in Leusden.
Tijdens de proef met het faalangstexamen heb ik meerdere van deze examens door kandidaten laten afleggen met veelal succes.
Zonder uitzondering vond iedereen het geweldig evenals ikzelf! Ik ben verheugd dat dit examen er definitief is.
De kosten vormden geen enkel probleem.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.