computer

Opleidingsinstituten tot rijinstructeur ontevreden over eIBKI

De Vereniging Verkeersveiligheidsbelangen (VVB) is ontevreden over een aantal nieuwe mogelijkheden van het eIBKI-systeem. Vooral het zelf kunnen plannen van WRM-examens door leerling-rijinstructeurs uit naam van de opleidingsinstituten leidt tot logistieke problemen.

“De leerlingen kunnen zelf examens plannen en data veranderen. Wij moeten maar zorgen dat we een auto hebben klaar staan”, zegt woordvoerder Simon Jongepier. “Dat cursisten individueel kunnen boeken is prima, maar dan moet het ook helemaal uit eigen naam zijn. Verder is het beter dat wij de planning van onze cursisten zelf in de hand kunnen houden.”

Het IBKI heeft een tekst opgesteld waarbij leerlingen die een examendatum plannen het bericht krijgen dat het opleidingsinstituut deze moet ondersteunen. Volgens de VVB, het keurmerk voor opleidingsinstituten tot rijinstructeur, is dat niet voldoende.

“Als wij moeten zorgen voor de logistieke ondersteuning, willen we dat natuurlijk wel efficiënt inzetten. Voorheen kon ik bijvoorbeeld de hele dag twee auto’s met chauffeur inzetten. Straks is dan een paar uur slechts één auto nodig, vervolgens drie. Om nog maar te zwijgen over de extra administratie”, vindt Jongepier, die overigens wel te spreken is over de automatisering van aanmeldingen.

Ook de betalingsvoorwaarden stuiten de VVB tegen de borst. “Als we nu een examen reserveren voor december, moet dat meteen betaald worden. Dat lijkt me wel erg vroeg”, licht Jongepier toe.

IBKI-directeur Jim Schouten was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar op deze kwestie vanwege zijn vakantie.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Opleidingsinstituten tot rijinstructeur ontevreden over eIBKI”

Jim Schouten|20.08.10|10:09

Toch maar even verhelderen.

FACTURATIE EN BETALING
In de eerste plaats is het opvallend dat Simon Jongepier namens de VVB zegt dat dit een probleem is, terwijl de voorzitter van de VVB, Gijs Kantelberg, de dag na het overleg hierover letterlijk schreef: “Hoi Jim, ik denk dat we een prima compromis hebben bereikt. Bedankt, Gijs.” Simon Jongepier vergeet daarbij te vermelden dat er wordt gefactureerd aan het eind van de maand waarin het examen werd geboekt en dat is niet hetzelfde als het moment van betalen. Daarbij worden blanco-reserveringen pas gefactureerd wanneer de examens door de opleider op naam worden gezet.
Tenslotte is het goed om te weten dat we voorheen wel héél soepel waren. De facturen werden pas verzonden aan het eind van de maand waarin het examen was afgenomen. Dus gemiddeld twee weken ná het examen. Dan gold nog een betalingstermijn van een maand, zodat er gemiddeld zo’n zes weken na het examen pas werd betaald.

EXAMENS BOEKEN DOOR KANDIDATEN
De WRM-examens zijn toegankelijk voor iedereen die aan de toelatingsvoorwaarden voldoet (kortweg: minimaal VMBO-niveau). Dat betekent dat in principe iedere Nederlander die rij-instructeur wil worden, bij IBKI WRM-examens mag boeken. Dat was vroeger al zo en dat is met eBKI niet anders. Wél wordt het in de tijd van internet allemaal makkelijker en transparanter.
We hebben met de VVB afgesproken dat we zullen onderzoeken of we kandidaten kunnen waarschuwen dat het zelf boeken van WRM-examens een risico is als hij gebruik wil maken van de faciliteiten van een opleider. Dat bleek technisch iets lastiger dan ik voorzag, maar dat gaan we wel regelen.
De inleiding van het bericht suggereert ten onrechte dat kandidaten examens kunnen boeken uit naam van de opleider. Dat kan absoluut niet. Wanneer een kandidaat iemand anders de examenkosten wil laten betalen, dan moet die ander daar expliciet toestemming voor geven. Zo niet, dan vervalt de examenboeking. Logisch want een kandidaat kan natuurlijk niet beschikken over de bankrekening van een opleider of werkgever.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Opleidingsinstituten tot rijinstructeur ontevreden over eIBKI | RijschoolPro
computer

Opleidingsinstituten tot rijinstructeur ontevreden over eIBKI

De Vereniging Verkeersveiligheidsbelangen (VVB) is ontevreden over een aantal nieuwe mogelijkheden van het eIBKI-systeem. Vooral het zelf kunnen plannen van WRM-examens door leerling-rijinstructeurs uit naam van de opleidingsinstituten leidt tot logistieke problemen.

“De leerlingen kunnen zelf examens plannen en data veranderen. Wij moeten maar zorgen dat we een auto hebben klaar staan”, zegt woordvoerder Simon Jongepier. “Dat cursisten individueel kunnen boeken is prima, maar dan moet het ook helemaal uit eigen naam zijn. Verder is het beter dat wij de planning van onze cursisten zelf in de hand kunnen houden.”

Het IBKI heeft een tekst opgesteld waarbij leerlingen die een examendatum plannen het bericht krijgen dat het opleidingsinstituut deze moet ondersteunen. Volgens de VVB, het keurmerk voor opleidingsinstituten tot rijinstructeur, is dat niet voldoende.

“Als wij moeten zorgen voor de logistieke ondersteuning, willen we dat natuurlijk wel efficiënt inzetten. Voorheen kon ik bijvoorbeeld de hele dag twee auto’s met chauffeur inzetten. Straks is dan een paar uur slechts één auto nodig, vervolgens drie. Om nog maar te zwijgen over de extra administratie”, vindt Jongepier, die overigens wel te spreken is over de automatisering van aanmeldingen.

Ook de betalingsvoorwaarden stuiten de VVB tegen de borst. “Als we nu een examen reserveren voor december, moet dat meteen betaald worden. Dat lijkt me wel erg vroeg”, licht Jongepier toe.

IBKI-directeur Jim Schouten was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar op deze kwestie vanwege zijn vakantie.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Opleidingsinstituten tot rijinstructeur ontevreden over eIBKI”

Jim Schouten|20.08.10|10:09

Toch maar even verhelderen.

FACTURATIE EN BETALING
In de eerste plaats is het opvallend dat Simon Jongepier namens de VVB zegt dat dit een probleem is, terwijl de voorzitter van de VVB, Gijs Kantelberg, de dag na het overleg hierover letterlijk schreef: “Hoi Jim, ik denk dat we een prima compromis hebben bereikt. Bedankt, Gijs.” Simon Jongepier vergeet daarbij te vermelden dat er wordt gefactureerd aan het eind van de maand waarin het examen werd geboekt en dat is niet hetzelfde als het moment van betalen. Daarbij worden blanco-reserveringen pas gefactureerd wanneer de examens door de opleider op naam worden gezet.
Tenslotte is het goed om te weten dat we voorheen wel héél soepel waren. De facturen werden pas verzonden aan het eind van de maand waarin het examen was afgenomen. Dus gemiddeld twee weken ná het examen. Dan gold nog een betalingstermijn van een maand, zodat er gemiddeld zo’n zes weken na het examen pas werd betaald.

EXAMENS BOEKEN DOOR KANDIDATEN
De WRM-examens zijn toegankelijk voor iedereen die aan de toelatingsvoorwaarden voldoet (kortweg: minimaal VMBO-niveau). Dat betekent dat in principe iedere Nederlander die rij-instructeur wil worden, bij IBKI WRM-examens mag boeken. Dat was vroeger al zo en dat is met eBKI niet anders. Wél wordt het in de tijd van internet allemaal makkelijker en transparanter.
We hebben met de VVB afgesproken dat we zullen onderzoeken of we kandidaten kunnen waarschuwen dat het zelf boeken van WRM-examens een risico is als hij gebruik wil maken van de faciliteiten van een opleider. Dat bleek technisch iets lastiger dan ik voorzag, maar dat gaan we wel regelen.
De inleiding van het bericht suggereert ten onrechte dat kandidaten examens kunnen boeken uit naam van de opleider. Dat kan absoluut niet. Wanneer een kandidaat iemand anders de examenkosten wil laten betalen, dan moet die ander daar expliciet toestemming voor geven. Zo niet, dan vervalt de examenboeking. Logisch want een kandidaat kan natuurlijk niet beschikken over de bankrekening van een opleider of werkgever.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.