rijbewijs, Duitsland, examinator

Zwendel met rijbewijzen door Berlijnse examinatoren

DUITSLAND –Mogelijk duizenden Berlijners lopen het risico hun rijbewijs kwijt te raken. Zij hebben het document te danken aan een corrupte rijinstructeur of -examinator. Dat heeft de krant Berliner Morgenpost zondag gemeld.

Het stadsbestuur heeft een speciaal bureau in het leven geroepen om de geldigheid van de rijbewijzen te onderzoeken. Sinds 1 januari 2007 heeft dat 3655 documenten onder handen genomen, omdat er mogelijk sprake was van fraude bij de verstrekking ervan.

Meer dan 2200 mensen met een rijbevoegdheid bleken niet over de theoretische kennis en praktijkervaring te beschikken om veilig achter het stuur plaats te kunnen nemen. Bij slechts 40 procent was er niets aan de hand.

Volgens de krant proberen vooral mensen die de rijlessen te duur vinden of de taal nauwelijks machtig zijn een rijbewijs te kopen. Mensen zouden hun rijbewijs hebben gekregen door de examinator voor zo’n 2000 euro om te kopen.

Justitie in de Duitse hoofdstad lukt het niet vaak om op te treden tegen corrupte rijschoolhouders en examinatoren. Naast hen is alleen de leerling bij de omkoping betrokken en daardoor is het risico op een lek klein, zegt justitie.

Experts gaan er vanuit dat het werkelijke aantal illegaal verkregen rijbewijzen veel groter is. Twee rijschoolhouders hebben de afgelopen jaren hun licentie verloren nadat bekend werd dat ze rijbewijzen verkochten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.