lesauto, rijschool, rijexamen, rijles, brommerexamen, CBR

CBR maakt ruilen herexamens en gewone examens B mogelijk

lesauto, rijschool, rijexamen, rijles, brommerexamen, CBR

RIJSWIJK – Rijscholen kunnen vanaf 4 oktober kandidaten voor een CBR-praktijkexamen B of Tussentijdse Toets ruilen met een herexamenkandidaat B. Ook wordt vanaf die datum het op naam reserveren voor de categorie AM2 (praktijkexamen brommer) ingevoerd. Dat heeft het CBR bekend gemaakt.

Het ruilen van herexamens B met reguliere examens B of Tussentijdse Toetsen is al lang een vurige wens van de rijscholen. Het CBR introduceert begin oktober een nieuw intern planningsysteem zodat de gedane belofte dat in orde te maken ingelost wordt.

Brommerexamens

Het CBR kondigde onlangs ook aan dat brommerexamens alleen nog maar op naam gereserveerd konden worden. Reden is het massaal opkopen van naamloze examens door een aantal rijscholen zodat er kunstmatig krapte ontstaat. Hierbij gelden per 4 oktober wel enkele andere regels dan bij het reserveren van examens B.

Examens AM2 kunnen binnen drie weken voor de examendatum alleen nog maar op naam gereserveerd worden. Vanwege de korte opleidingsduur is deze termijn korter dan de zeven weken bij de categorie B. Het CBR adviseert alle rijscholen vóór 1 oktober alle reeds gekochte AM2-examens op naam te zetten. Naamloze examens binnen drie weken voor de examendatum worden geëtaleerd.

Naamloze blokken

Omdat het bromfietsexamen nog geen jaar bestaat, kan iedere rijschool voorlopig maximaal tien naamloze AM2-blokken kopen in plaats van maximaal 10 procent van het aantal kandidaten van de voorgaande vier kwartalen.

Veel rijscholen gaven bij de aankondiging aan te vrezen dat er geen blokken meer gekocht konden worden, waarmee drie kandidaten van de rijschool achter elkaar op konden. Dat zou de prijs van de bromfietsopleiding opdrijven.

Kalendermaand

De naamloze examens AM2 mogen daarom allemaal binnen dezelfde kalendermaand vallen. Bij categorie B is dat maximaal de helft. “Hiermee kan elke rijschool een aantal aaneensluitende blokken kopen die drie weken voor de examendatum op naam moeten staan”, meldt het CBR.

Rijscholen die verwachten dat tien naamloze blokken onvoldoende zijn en aantoonbaar meer dan 100 AM2-kandidaten op jaarbasis hebben, kunnen dat melden bij het CBR. Voor hen kan het quotum worden opgehoogd. “Alle overige spelregels zijn het zelfde als het reserveren op naam in de categorie B”, zo meldt het CBR.

Examens wisselen

Zo mag er geen examencapaciteit geëtaleerd worden. Mag een kandidaat twee keer met een andere kandidaat wisselen: een keer op eigen initiatief en een keer als meewerken kandidaat. Wanneer slechts één examen is gereserveerd, kan dat gewisseld worden met een leeg blok uit de vrij beschikbare capaciteit. En kan een examen binnen 24 na aankoop kosteloos geannuleerd worden tot 14 dagen voor de examendatum.

Om het nieuwe planningsysteem in te voeren en alle wijzigingen technisch mogelijk te maken, zijn de CBR-systemen niet beschikbaar van vrijdag 1 tot en met zondag 3 oktober. Rijscholen kunnen in dat weekend geen examens reserveren of veranderen. Ook hebben er vanwege de wijzigingen op vrijdag 1 oktober geen theorie-examens plaats.

Bart Pals

Lees ook: Geen DigiD nodig bij op naam-reservering bromfietsexamen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “CBR maakt ruilen herexamens en gewone examens B mogelijk”

Gerwin|22.09.10|10:40

Hehe, eindelijk kunnen herexamens geruild worden met gewone examens. Ik begreep al nooit dat dit niet mogelijk was. Als ik een examen B boek, krijg ik toch altijd dezelfde examninator? Of het nu een kandidaat is voor een TTT of een herexamen?!

CBR, blijf vooral goed naar de rijscholen luisteren, dan komt het misschien nog eens in orde.

scaldis|23.09.10|11:45

Oke. Nu gaan we weer de goede kant op. Graag zou ik ook de mogelijkheid hebben om gekochte examens binnen 48 uur te annuleren. Is nu 24 uur. Ook de etalagemogelijkheid zou ik graag terug zien. Anders een mogelijkheid om bijv. maximaal 5 examens per jaar te etaleren. De leerling van vandaag weet niet wat hij morgen doet. En ja, iedereen maakt wel eens een foutje in de planning. Graag meer flexibiliteit.

Marcel|30.09.10|18:33

Dus ik mag weer wat meer doen met examens die ik zelf heb geboekt, geregeld en betaald? Zal eens tijd worden. Nu nog een examen mogen annuleren 15 dagen voor de examentijd en dan is het weer (bijna) in orde.
Dat gezeur met die splitsing van examens heb ik sowieso nooti begrepen.

alex|29.12.10|21:05

Hehe nu nog annuleren, dan zou het echt werken.
Waar blijven nu die zogenaamde belangenbehartigers?
Tjonge jong wat doen jullie veel voor de rijscholen zeg! mag wat kosten!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.