Derde senioren wil opnieuw rijexamen vanwege veiligheid

ZEIST – Eenderde van de senioren doet graag opnieuw rijexamen omdat dat hen scherp houdt. Meer dan de helft vindt het onzin om nogmaals examen te doen. Dit blijkt uit onderzoek onder 1.275 leden van seniorencommunity Goedenwel van zorgverzekeraar Centraal Beheer Achmea.

Bijna 80% is vastbesloten tot aan het overlijden te blijven rijden. “Uiteraard speelt de leeftijd in het verkeer wel een rol”, vindt Adriaan Heino, verkeerspsycholoog van Achmea.

Ongevallen

“Doordat de reactiesnelheid en aandachtsfuncties afnemen met de leeftijd zijn ouderen vooral in hectische en chaotische verkeerssituaties in het nadeel. Dat betekent alleen niet dat ze over het geheel genomen relatief veel ongevallen veroorzaken. Veel ouderen beseffen dat hun vaardigheden zijn afgenomen en passen hun rijstijl daar op aan. Bijvoorbeeld door lastige situaties te vermijden.”

Senioren hoeven in Nederland alleen voor verlenging van het rijbewijs een medische verklaring te overleggen. De verplichting tot het afleggen van een nieuw theoretisch of praktisch examen afleggen is (nog) niet geregeld in de wet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Derde senioren wil opnieuw rijexamen vanwege veiligheid”

Peter Kanters|21.10.10|16:15

Een examen gaat wel erg ver, het CBR zou dit ook niet aankunnen. Dat iedereen regelmatig bijscholing (net als instructeurs) moet doen zou beter zijn. Bij het verlengen van het rijbewijs, dus eens in de 10 jaar, een verplichte bijscholing voor iedereen. Dit zou het verkeersbeeld een stuk rustiger en veiliger maken. Ik merk regelmatig bij de motorinstructie en E achter B dat leerlingen niet alleen hebben leren motorrijden of aanhanger maar ook veel verkeerszaken zijn bijgesprijkert die men niet meer wist.

Bert de Weerd|21.10.10|22:46

Ik ben het met Peter eens. Dus één keer in de 10 jaar verplichte bijscholing voor theorie en praktijk. Daarnaast voor beginnende automobilisten een verplichte bijscholing na een 1/2, 2 en 5 jaar na het behalen van het rijbewijs!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Derde senioren wil opnieuw rijexamen vanwege veiligheid | RijschoolPro

Derde senioren wil opnieuw rijexamen vanwege veiligheid

ZEIST – Eenderde van de senioren doet graag opnieuw rijexamen omdat dat hen scherp houdt. Meer dan de helft vindt het onzin om nogmaals examen te doen. Dit blijkt uit onderzoek onder 1.275 leden van seniorencommunity Goedenwel van zorgverzekeraar Centraal Beheer Achmea.

Bijna 80% is vastbesloten tot aan het overlijden te blijven rijden. “Uiteraard speelt de leeftijd in het verkeer wel een rol”, vindt Adriaan Heino, verkeerspsycholoog van Achmea.

Ongevallen

“Doordat de reactiesnelheid en aandachtsfuncties afnemen met de leeftijd zijn ouderen vooral in hectische en chaotische verkeerssituaties in het nadeel. Dat betekent alleen niet dat ze over het geheel genomen relatief veel ongevallen veroorzaken. Veel ouderen beseffen dat hun vaardigheden zijn afgenomen en passen hun rijstijl daar op aan. Bijvoorbeeld door lastige situaties te vermijden.”

Senioren hoeven in Nederland alleen voor verlenging van het rijbewijs een medische verklaring te overleggen. De verplichting tot het afleggen van een nieuw theoretisch of praktisch examen afleggen is (nog) niet geregeld in de wet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Derde senioren wil opnieuw rijexamen vanwege veiligheid”

Peter Kanters|21.10.10|16:15

Een examen gaat wel erg ver, het CBR zou dit ook niet aankunnen. Dat iedereen regelmatig bijscholing (net als instructeurs) moet doen zou beter zijn. Bij het verlengen van het rijbewijs, dus eens in de 10 jaar, een verplichte bijscholing voor iedereen. Dit zou het verkeersbeeld een stuk rustiger en veiliger maken. Ik merk regelmatig bij de motorinstructie en E achter B dat leerlingen niet alleen hebben leren motorrijden of aanhanger maar ook veel verkeerszaken zijn bijgesprijkert die men niet meer wist.

Bert de Weerd|21.10.10|22:46

Ik ben het met Peter eens. Dus één keer in de 10 jaar verplichte bijscholing voor theorie en praktijk. Daarnaast voor beginnende automobilisten een verplichte bijscholing na een 1/2, 2 en 5 jaar na het behalen van het rijbewijs!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.