rijles, rijschool, rijbewijs, rijinstructeur

Forse daling van aantal leerlingen in de rijschoolbranche

RIJSWIJK – De rijschoolbranche heeft tot nu toe een slecht jaar achter de rug. Er zijn fors minder leerlingen die een rijbewijs willen halen dan de eerste drie kwartalen vorig jaar. Vooral de C-instructeurs zijn hard getroffen met een daling van maar liefst 40 procent.

Ginger er in 2009 ruim 166.000 kandidaten voor de eerste keer op voor het rijbewijs B in de eerste drie kwartalen, nu ligt dat aantal slechts op een kleine 151.000. Een daling van 9,2 procent. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het CBR.

Daling

In het zojuist afgelopen derde kwartaal was de daling het sterkst; 46.878 eerste examens tegenover 53.459 in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

In het eerste kwartaal gingen 50.019 B-kandidaten voor de eerste keer op, tegenover 50.749 vorig jaar. Kwartaal twee zorgde voor slechts 54.058 eerste examens, ten opzichte van 62.038 een jaar eerder.

Slagingspercentage

De slagingspercentages liggen wel hoger dan in de kwartalen vorig jaar. In chronologische volgorde is dat 47,49%, 47,92% en 47,91%. Vorig jaar bedroeg het 46,08%, 46,4% en 46,63%.

Maar vooral het aantal opgeleide vrachtwagenchauffeurs nam met een kleine 39 procent fors af. Vorig jaar haalden probeerden 7.335 chauffeurs de eerste keer het praktijkexamen rijbewijs C te halen, dit jaar zijn er pas 4.496 eerste pogingen afgelegd.

Motorrijbewijs

Ook werden er minder kandidaten opgeleid voor het motorrijbewijs, zo blijkt uit de cijfers. Al is dat verschil niet zo groot. Gingen vorig jaar 19.377 kandidaten het AVD-examen de eerste keer proberen te halen in de eerste drie kwartalen, nu ligt dat cijfer op 18.646.

De populariteit van het aanhangerrijbewijs (BE) is ook tanende. Waren er vorig jaar tot nu toe nog 19.748 kandidaten bij het eerste examen, dit jaar zijn er 18.831 eerste pogingen geweest.

Bromfietspraktijkexamen

Ook de bromfiets verliest terrein, zoals verwacht door invoering van het praktijkexamen. Vorig jaar haalden 53.115 bromfietsers het rijbewijs na het positief afleggen van het theorie-examen. Dit jaar zijn er slechts 34.071 scooterrijders bijgekomen, waarvan de helft het nieuwe bromfietspraktijkexamen heeft afgelegd.

Het is voor het eerst dat het CBR op deze wijze de kwartaalcijfers publiceert. De organisatie kondigt aan in de toekomst  niet alleen de examencijfers per kwartaal te publiceren, maar ook de andere CBR-prestaties in cijfers. Het gaat hierbij om voorlopige cijfers, wijzigingen voorbehouden. Definitieve cijfers worden gepubliceerd in het jaarverslag.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.