vrachtwagen,rijles, transportopleiding, rijexamen

Openbare criteria VTL bij SOOB-subsidie transportopleiding

Het nieuwe subsidiebeleid van het opleidings- en ontwikkelingsfonds van de sector transport en logistiek (SOOB) is vanaf 1 maart volgend jaar in handen van VTL. Er komen openbare criteria waaraan rijopleiders moeten voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie.

De nieuwe opzet van VTL volgt na de recente bekendmaking dat het opleidingsinstituut vanaf 1 maart 2011 stopt met de eigen opleidingsactiviteiten voor bedrijven.

Bovag

“Er komt hiermee een einde aan de wijze waarop de opleiders in het verleden werden aangewezen door VTL”, licht Bovag-woordvoerder Paul de Waal toe. “Iedere transportopleider die aan de eisen voldoet komt straks in aanmerking voor het uitvoeren van de gesubsidieerde opleidingen We zijn tevreden over deze nieuwe aanpak.”

Voormalig transportopleider VTL zal de details van deze regeling in de loop van januari volgend jaar communiceren. “We zijn nu bijvoorbeeld samen met Bovag en ANWB bezig met het uitwerken van een systeem voor de certificeringsregeling voor de opleider”, zegt VTL-directiesecretaris Guus Alfrink op Logistiek.nl.

Minimale eisen

“Eerst komt er een voorlopig certificeringsysteem met minimale eisen waarin is verplicht dat een opleider minimaal twee docenten in dienst moet hebben en dat hij ons kan verzekeren dat opleiden zijn core business is.”

Het zou in eerste instantie gaan om een overgangsregeling van negen maanden. Daarna gaat een externe partij aan de hand van een aantal nog vast te stellen criteria beoordelen of een opleider een definitieve certificering krijgt.

BBL

SOOB gaat in de eerste plaats de instroom van leerlingen via de beroeps begeleidende leerweg (BBL) stimuleren met onder andere extra subsidie op de hoge kosten van de rijopleiding met als doel om de financiële drempel te verlagen.

Een belangrijke wijziging betreft volgens de subsidie-instantie de scholing van werkenden. Subsidies voor opleidingen die vallen onder de wettelijke verplichte nascholing van de Richtlijn Vakbekwaamheid zijn te kostbaar gebleken en komen grotendeels te vervallen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Openbare criteria VTL bij SOOB-subsidie transportopleiding”

Pim Brussee|04.01.11|16:48

Ik ben door verschillende transportbedrijf eigenaren en chauffeurs benaderd over het nieuwe SOOB beleid. Zij zijn nogal verbolgen over het feit dat de “verplichte nascholing” buiten de SOOB subsidie valt, terwijl ze wel verplicht SOOB premie afdragen. Volgens hen wordt de SOOB nu voor een ander doel gebruikt dan oorspronkelijk de opzet was. Het opzeggen van het TLN lidmaatschap kwam al ter sprake. Terwijl chauffeurs zich afvragen waarom er eigenlijk nog SOOB premie ingehouden wordt op hun loon.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.