sneeuw, lesauto, rijles, rijexamen

CBR: Ondanks sneeuw blijft reserveringstijd binnen de norm

RIJSWIJK – De afgelopen 5 weken is in totaal 40 procent van de ingeplande rijexamens bij het CBR uitgesteld. Toch kunnen alle uitstelexamens worden gereserveerd binnen de vastgestelde normen, zo belooft het CBR.

In totaal zijn van 26 november 2010 t/m 3 januari 2011 27.290 rijexamens uitgesteld, 40% van het totaal aantal ingeplande rijexamens (68.918).

Normen

“In ieder geval kunnen alle uitstelexamens worden gereserveerd binnen de vastgestelde normen. Dus maximaal 5 weken voor herexamens B en 7 weken voor de overige praktijkexamens”, zegt CBR-woordvoerder Coen Sleddering.

Vooral Drenthe (66% uitstel) en Limburg (60% uitstel) zijn zwaar getroffen. In totaal werd voor de bromfiets 55% uitgesteld, Motor 61%, Auto 37% en Auto met aanhangwagen 34%.

Examen uitgesteld

“Een motorexamen en een bromfietsexamen worden eerder uitgesteld dan een auto-examen en een examen auto met aanhangwagen. De stabiliteit van een twee-wielig voertuig is immers minder en de gevolgen van een glijpartij zijn veel groter”, licht Sleddering toe.

Op dit moment is in januari nog voldoende capaciteit voorhanden voor uitstelexamens, zo meldt het CBR. Meerwerk en overwerk zijn hiervoor ingezet en een aantal examinatoren is van geplande opleidingen afgehaald.

Winterweer

De rijschoolbranche heeft forse schade opgelopen door het winterweer. Duizenden rijlessen konden geen doorgang vinden. De 27.290 uitgestelde rijexamens vertegenwoordigen een CBR-omzetwaarde van zo’n 2,7 miljoen euro. De sneeuw zal grote gevolgen hebben voor de CBR-jaarcijfers van 2010, zo verwacht Sleddering.

“Als je de nu uitgestelde examens in november en december 2010 optelt met de uitgestelde examens in januari en februari van de vorige winter, dan kom je op ruim 50.000 uitgestelde examens in 2010. 34000 van vorige winter waarvan twee maanden in 2010. Dat zijn grote aantallen en dus grote bedragen.”

Schade

Toch valt de totale sneeuwschadepost voor het CBR lastig in te schatten. Ervan uitgaande dat alle examens en een deel van de toetsen binnen een afzienbare periode alsnog worden afgelegd en dus betaald, ontvangt het CBR een groot deel van de misgelopen omzet later alsnog.

De personeelskosten lopen echter wel op omdat de uitsteltijd wel wordt betaald. Eventuele extra inzet van examinatoren in het weekend betekent voor CBR hogere personeelskosten.

Opleiding en bijscholing

“Het CBR gebruikt deze uitsteltijd zo veel mogelijk voor opleiding en bijscholing van examinatoren die anders in een later stadium zou hebben plaatsgevonden”, vertelt Sleddering. “Zo zijn in de uitstelperiode examinatoren opgeleid voor de proef examineren op winterbanden.”

De proef met praktijkexamens op winterbanden gaat binnenkort van start en loopt tot eind maart. Indien de proef slaagt, zullen winterse omstandigheden voortaan minder invloed hebben op het aantal uitstelexamens.

Bart Pals

Lees ook: CBR begint proef met rijexamen in lesauto op winterbanden

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

6 reacties op “CBR: Ondanks sneeuw blijft reserveringstijd binnen de norm”

Peter|06.01.11|12:14

Ik kan mij niet voorstellen dat onder de afgelopen omstandigheden examens met lesauto’s op winterbanden wel door gegaan zouden zijn. Het is net zo goed niet mogelijk om een representatief examen af te leggen. Het lijkt mij meer een mediastunt van het CBR.

AZR|06.01.11|13:57

@ Peter
Hierover ben ik het niet met je eens. Zeker mogelijk om op goede winterbanden een heel andere rit weg te zetten dan op zomer of all-weather banden. Probleem blijft echter in het – mogelijk – onvoorspelbare gedrag van medeweggebruikers zonder winterbanden, dus een vermindering van aantal uitstelexamens geloof ik ook niet in.

Echter ook met winterbanden kan je bijv. vlot/besluitvaardig niet echt testen, omdat het verkeer overal toch trager gaat (in mijn ogen overdreven traag vaak).

nico|06.01.11|17:16

Het is geen mediastunt van het CBR
Het is onder de aandacht gebracht bij het cbr door de RIJSCHOLEN ZELF om eens te kijken of het verschil uit zou maken als een lesauto wel of niet op winterbanden rijd en daarbij de voor en nadelen te bekijken van de exzamen`s

henk|06.01.11|18:34

Als het CBR examens uit gaat stellen bij sneeuw is het niet goed, bedenken ze een oplossing om minder examens uit te moeten stellen is het ook niet goed. Conclusie: HET IS, WAT ZE OOK DOEN, VOOR SOMMIGEN NOOIT GOED!!

henk|06.01.11|18:44

Het is een PROEF! Als het goed is leveren we leerlingen af die veilig en ZELFSTANDIG kunnen autorijden.
Daar horen ook winterse omstandigheden ook bij, ze moeten zelf keuzes kunnen maken (snelheid). En als het écht héél slecht is om te rijden gaan ze echt niet rijden. Ze moeten wel een beeld kunnen krijgen mbt de rijvaardigheid van onze leerlingen.
Deze proef en dus de vraag naar het eerder of langer doorrijden bij winterweer komt voor het grootste deel bij de rijscholen zelf weg!

bourdon|10.01.11|14:01

geachte henk,

neem kennis van de feiten over het cbr, incl. de recente barre gegevens via tv-programma Kassa, en je weet waarom het cbr nooit goed kan doen omdat ’t het inderdaad niet kan.
hetgeen ook inderdaa niet verwonderlijk is bij een monopolist zonder noemenswaardige controle.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.