scooter, bromfiets

Leeftijd theorie-examen bromfiets gaat naar 15,5 jaar

Jongeren mogen straks eerder op voor het CBR theorie-examen bromfiets. De minimale leeftijd wordt verlaagd naar 15,5 jaar. De minister heeft op verzoek van de rijschoolbranche ingestemd met de wijziging in het Reglement Rijbewijzen.

De wijziging gaat tegelijk in met de start van de ‘Proef Begeleid Rijden’. Dat betekent dat een exacte datum nog niet bekend is, maar ‘uiterlijk deze zomer’.

Praktijkexamen bromfiets

Verlaging van de leeftijd theorie-examen bromfiets is een vurige wens van de rijschoolbranche sinds de invoering van het bromfietspraktijkexamen.

Jongeren boekten op hun verjaardag theorie-examen, praktijklessen en CBR-praktijkexamen AM2. Zakten ze voor de theorie, konden de ingeplande lessen bij de rijschool en het reeds gereserveerde en betaalde CBR-examen niet doorgaan.

Theorie-examen

“Daardoor onstonden er lege plekken en extra onkosten”, licht VRB-secretaris Willy van Summeren toe. “Nu hebben leerlingen een half jaar de tijd het theorie-examen te halen. Daarmee is dat risico weg.”

Branchevereniging VRB heeft door de inzet van bestuurslid Hans Pierik het ministerie van Infrastructuur en Milieu van de noodzaak tot wijziging kunnen overtuigen door aan te tonen dat een vroegere verkeerseducatie geen afbreuk doet aan de verkeersveiligheid. Het verzoek tot wijziging is vervolgens ook ondertekend door collega branchevereniginigen Bovag en FAM.

Verkeerseducatie

“Aantonen dat de verlaging geen negatieve invloed heeft op de verkeersveiligheid was de enige manier om het ministerie mee te krijgen”, licht Van Summeren toe. “We hebben met allerlei rapporten en onderzoeken aangetoond dat een vroege en meer permanente verkeerseducatie juist goed is voor de kennis van verkeersregels door jongeren.”

Jongeren draaien zelf op voor de kosten die een rijschool maakt bij reservering van een praktijkexamen bij het CBR dat niet door kan gaan vanwege het gemis van het theorie-certificaat. Omdat het slagingspercentage rond de vijftig procent ligt, kunnen rijscholen op die manier niet fatsoenlijk plannen.

Lesovereenkomst

“Maar het is wel belangrijk dat ouders ook de lesovereenkomst of opdracht hebben getekend”, zegt Van Summeren. De leerling zelf is namelijk nog minderjarig en niet tekenbevoegd. Dat kan tot problemen leiden.”

Overigens raadt VRB sterk aan om ook na de zomer altijd met een door de ouders getekende lesovereenkomst te werken. Van Summeren: “ Voor het geval de leerling ziek is en daardoor het examen niet door kan gaan. Anders bestaat de kans dat de gemaakte kosten van de rijschool niet vergoed worden.”

Reserveringssysteem

Frans Bastiaansen, manager Bovag Rijscholen: ‘Als de rijschool lang van tevoren weet dat een leerling op zijn 16e verjaardag AM2-praktijkexamen wil doen, dan kan hij makkelijker de opleiding plannen en het examen op de gewenste datum reserveren. Zo ontstaan er geen onnodig lange reserveringstermijnen.’

De minimale leeftijd om bij het CBR op te kunnen gaan voor het bromfiets theorie-examen is nu nog 16 jaar. De minimale leeftijd voor het praktijkexamen blijft 16 jaar.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

9 reacties op “Leeftijd theorie-examen bromfiets gaat naar 15,5 jaar”

heleen|12.01.11|17:48

via een rijschoolhouder heb ik vernomen dat de peaktijk lessen worden afgeschaft eind januari 2011. Klopt dit

Rijschool Lucassen|13.01.11|12:07

Heleen,

ik kan mij dit niet voorstellen. Ik heb al bromfietsexamens voor februari gereserveerd staan. Daarnaast is het terugbrengen van de leeftijd voor de bromfietstheorie juist bedoeld om de aansluiting met de praktijklessen/examens beter op elkaar af te stemmen. Zou dus héél vreemd zijn.

j.l.

tom|20.01.11|21:03

Praktlijklessen (in het algemeen) afschaffen eind januari???
Ik denk dat het gaat over het AANTAL lessen. Eulings heeft destijds (dom genoeg) gesproken over een aantal praktijklessen voor de AM2

Sander|20.01.11|21:36

Vind het sowieso onzin, als ze gewoon afspreken dat je je praktijk pas mag reserveren na het behalen van je theorie certificaat, is iedereen ook van het gezeur af.

gerda|27.01.11|18:18

Ik heb gisteren gehoord dat het bedrag van brommer bewijs goedkoper gaat worden.
Het zou dan per 1 maart of 1 april zijn.
Klopt dit ook?

Janneke|08.02.11|21:53

Nou heb ik gehoord van heel veel mensen dat de praktijkexamens afworden geschaft in maart?
Omdat er te weinig mensen nu nog op examen gaan.
Volgens mij rijschool is dit niet maar volgens een andere weer wel.
Nou zou ik het echt niet weten..

willy|08.02.11|21:58

praktijkexamens gaan zeker niet verdwijnen. het geheel zal ook zeker niet goedkoper gaan worden. langzamerhand zullen de eisen omhoog gaan en meer lessen nodig zijn

wim|23.12.11|12:16

eigenlijk zou voor alle examens de theorie examen moeten verdwijnen ! en samen moeten voegen bij het rij examen ! omdat een theorie alleen geleerd wordt voor het komende examen! en de kandidaat het na een aantal maanden na het behalen van de rijbewijs, de vragen alweer vergeten is . maar daar zal het C.B.R wel niet aan beginnen, omdat dit weer ten koste gaat aan hun inkomsten .

Marielle|25.04.12|19:41

Weet iemand of het al defenitief is dat je met 15,5 theorie-examen voor de bromfiets mag doen?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Leeftijd theorie-examen bromfiets gaat naar 15,5 jaar | RijschoolPro
scooter, bromfiets

Leeftijd theorie-examen bromfiets gaat naar 15,5 jaar

Jongeren mogen straks eerder op voor het CBR theorie-examen bromfiets. De minimale leeftijd wordt verlaagd naar 15,5 jaar. De minister heeft op verzoek van de rijschoolbranche ingestemd met de wijziging in het Reglement Rijbewijzen.

De wijziging gaat tegelijk in met de start van de ‘Proef Begeleid Rijden’. Dat betekent dat een exacte datum nog niet bekend is, maar ‘uiterlijk deze zomer’.

Praktijkexamen bromfiets

Verlaging van de leeftijd theorie-examen bromfiets is een vurige wens van de rijschoolbranche sinds de invoering van het bromfietspraktijkexamen.

Jongeren boekten op hun verjaardag theorie-examen, praktijklessen en CBR-praktijkexamen AM2. Zakten ze voor de theorie, konden de ingeplande lessen bij de rijschool en het reeds gereserveerde en betaalde CBR-examen niet doorgaan.

Theorie-examen

“Daardoor onstonden er lege plekken en extra onkosten”, licht VRB-secretaris Willy van Summeren toe. “Nu hebben leerlingen een half jaar de tijd het theorie-examen te halen. Daarmee is dat risico weg.”

Branchevereniging VRB heeft door de inzet van bestuurslid Hans Pierik het ministerie van Infrastructuur en Milieu van de noodzaak tot wijziging kunnen overtuigen door aan te tonen dat een vroegere verkeerseducatie geen afbreuk doet aan de verkeersveiligheid. Het verzoek tot wijziging is vervolgens ook ondertekend door collega branchevereniginigen Bovag en FAM.

Verkeerseducatie

“Aantonen dat de verlaging geen negatieve invloed heeft op de verkeersveiligheid was de enige manier om het ministerie mee te krijgen”, licht Van Summeren toe. “We hebben met allerlei rapporten en onderzoeken aangetoond dat een vroege en meer permanente verkeerseducatie juist goed is voor de kennis van verkeersregels door jongeren.”

Jongeren draaien zelf op voor de kosten die een rijschool maakt bij reservering van een praktijkexamen bij het CBR dat niet door kan gaan vanwege het gemis van het theorie-certificaat. Omdat het slagingspercentage rond de vijftig procent ligt, kunnen rijscholen op die manier niet fatsoenlijk plannen.

Lesovereenkomst

“Maar het is wel belangrijk dat ouders ook de lesovereenkomst of opdracht hebben getekend”, zegt Van Summeren. De leerling zelf is namelijk nog minderjarig en niet tekenbevoegd. Dat kan tot problemen leiden.”

Overigens raadt VRB sterk aan om ook na de zomer altijd met een door de ouders getekende lesovereenkomst te werken. Van Summeren: “ Voor het geval de leerling ziek is en daardoor het examen niet door kan gaan. Anders bestaat de kans dat de gemaakte kosten van de rijschool niet vergoed worden.”

Reserveringssysteem

Frans Bastiaansen, manager Bovag Rijscholen: ‘Als de rijschool lang van tevoren weet dat een leerling op zijn 16e verjaardag AM2-praktijkexamen wil doen, dan kan hij makkelijker de opleiding plannen en het examen op de gewenste datum reserveren. Zo ontstaan er geen onnodig lange reserveringstermijnen.’

De minimale leeftijd om bij het CBR op te kunnen gaan voor het bromfiets theorie-examen is nu nog 16 jaar. De minimale leeftijd voor het praktijkexamen blijft 16 jaar.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Bart Pals

9 reacties op “Leeftijd theorie-examen bromfiets gaat naar 15,5 jaar”

heleen|12.01.11|17:48

via een rijschoolhouder heb ik vernomen dat de peaktijk lessen worden afgeschaft eind januari 2011. Klopt dit

Rijschool Lucassen|13.01.11|12:07

Heleen,

ik kan mij dit niet voorstellen. Ik heb al bromfietsexamens voor februari gereserveerd staan. Daarnaast is het terugbrengen van de leeftijd voor de bromfietstheorie juist bedoeld om de aansluiting met de praktijklessen/examens beter op elkaar af te stemmen. Zou dus héél vreemd zijn.

j.l.

tom|20.01.11|21:03

Praktlijklessen (in het algemeen) afschaffen eind januari???
Ik denk dat het gaat over het AANTAL lessen. Eulings heeft destijds (dom genoeg) gesproken over een aantal praktijklessen voor de AM2

Sander|20.01.11|21:36

Vind het sowieso onzin, als ze gewoon afspreken dat je je praktijk pas mag reserveren na het behalen van je theorie certificaat, is iedereen ook van het gezeur af.

gerda|27.01.11|18:18

Ik heb gisteren gehoord dat het bedrag van brommer bewijs goedkoper gaat worden.
Het zou dan per 1 maart of 1 april zijn.
Klopt dit ook?

Janneke|08.02.11|21:53

Nou heb ik gehoord van heel veel mensen dat de praktijkexamens afworden geschaft in maart?
Omdat er te weinig mensen nu nog op examen gaan.
Volgens mij rijschool is dit niet maar volgens een andere weer wel.
Nou zou ik het echt niet weten..

willy|08.02.11|21:58

praktijkexamens gaan zeker niet verdwijnen. het geheel zal ook zeker niet goedkoper gaan worden. langzamerhand zullen de eisen omhoog gaan en meer lessen nodig zijn

wim|23.12.11|12:16

eigenlijk zou voor alle examens de theorie examen moeten verdwijnen ! en samen moeten voegen bij het rij examen ! omdat een theorie alleen geleerd wordt voor het komende examen! en de kandidaat het na een aantal maanden na het behalen van de rijbewijs, de vragen alweer vergeten is . maar daar zal het C.B.R wel niet aan beginnen, omdat dit weer ten koste gaat aan hun inkomsten .

Marielle|25.04.12|19:41

Weet iemand of het al defenitief is dat je met 15,5 theorie-examen voor de bromfiets mag doen?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.