Schultz van Haegen, CBR, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Ministerie wil ingrijpende veranderingen bij het CBR

Den Haag – De situatie bij het CBR is zeer zorgelijk, zowel financieel als ook de arbeidsverhoudingen. Ingrijpende veranderingen zijn daarom noodzakelijk. Dit zijn de conclusies uit een onderzoek naar de situatie bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft met de directie stevige afspraken gemaakt over een verbeterprogramma. Als in juni te weinig vooruitgang is geboekt, besluit de minister over alternatieven. Het complete rapport is onderaan dit artikel te downloaden.

Pensioenregeling

In de afgelopen jaren is in toenemende mate ingegrepen bij het CBR. Desondanks bleven de signalen over slechte prestaties bestaan. Hierop heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu besloten om de organisatie grondig door te lichten.

De onderzoekers concluderen onder meer dat het CBR zeer moeizame arbeidsverhoudingen kent en dat intern toezicht in het verleden heeft gefaald. Mede daardoor zijn de financiën van het CBR in gevaar gekomen. Dit komt voornamelijk doordat de pensioenregeling, gebaseerd op het eindloon, onbeheersbaar is geworden.

Schultz van Haegen

“Ik ben zeer bezorgd over de situatie bij het CBR”, aldus minister Schultz van Haegen. “Er zijn ingrijpende veranderingen nodig om van het CBR weer een gezonde organisatie te maken.” Naar aanleiding van het onderzoek heeft de minister indringende gesprekken gevoerd met de directie, de raad van Toezicht en de ondernemingsraad.

Drie leden van de raad van Toezicht hebben inmiddels hun functie neergelegd. In 2010 waren al drie nieuwe leden van de raad van Toezicht benoemd en is een nieuwe directie aangetreden.

Verbeteringen

“De nieuwe leiding van het CBR wacht een stevige veranderopgave. Ik houd het CBR daarom aan een verbeterprogramma waarvan ik maandelijks de voortgang bespreek. Tegelijkertijd onderzoek ik de mogelijke terugvalopties, mocht blijken dat in juni onvoldoende voortgang is geboekt”, aldus de minister.

Ze vervolgt: “De uit de hand gelopen pensioenkosten moeten met voorrang worden aangepakt. Ik heb alle partijen gevraagd om de blik naar voren te richten. Alleen zo kunnen werknemers en –gevers onderling tot nieuwe afspraken komen.”

Nieuwe leiding CBR

Het onderzoek is bedoeld om optimaal lessen te trekken voor de toekomst. De onderzoekers concluderen dat in de prestaties van de afgelopen jaren verbeteringen zichtbaar zijn. Dit is dankzij de inzet en loyaliteit van werknemers. De minister acht daarom de nieuwe leiding van het CBR en de medewerkers in staat om de aanbevelingen van het rapport succesvol te gebruiken.

Download HIER de aanbiedingsbrief van de onderzoekers.
Download HIER het volledige rapport.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Ministerie wil ingrijpende veranderingen bij het CBR”

Willem|24.01.11|19:37

Opmerkelijk dat de minister indringend spreekt met directie, ondernemingsraad en raad van toezicht. Dit terwijl de toezichthouders op haar eigen ministerie op zijn minst hebben zitten slapen.
kwalijke zaak.

Roger|29.01.11|11:30

De concurrentieloze positie van het CBR blijft foutief.
Gelijk het UWV.
Gecombineerd met rijkelijke beloningen…ook voor de examinatoren zorgt dit er voor dat mensen zich verwijderen van de realiteit.

Dit is in het algemeen een grote tekortkoming van de HBO-wereld, maar hier zien we het zelfs op MBO nivo.
Alweer gelijk UWV.

Dit wordt op deze manier nooit beter.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.