rijles

Zakken door melding Asperger tijdens praktijkexamen B

Vereniging Balansdigitaal maakte deze week melding van een achttienjarige leerling die gezakt is voor zijn praktijkexamen B bij het CBR omdat hij lijdt aan Asperger. Dat kan zelfs wanneer iemand naar waarheid ‘nee’ invult op alle 10 medische vragen van de Eigen verklaring, zo meldt het CBR.

Tijdens het rijexamen kwam pas ter sprake dat de kandidaat Asperger heeft. De examinator besluit dat de jongen is gezakt voor zijn rijexamen omdat hij medisch niet geschikt is om auto te rijden.

Behandeling

“De jongen gebruikt geen medicatie en is niet onder behandeling. Het enige wat anders is aan hem zijn zijn sociale vaardigheden”, schrijft Balansdigitaal.

“Hij mag geen lessen meer nemen en kan niet opnieuw examen doen. Dit is niet gebaseerd op medische documenten, want die zijn niet opgevraagd, maar op vooroordelen. De rijschool acht de jongen volledig geschikt om auto te rijden en examen te doen.”

De uitleg van het CBR op deze situatie is als volgt:

Het gaat hier om een artikel 101 melding door de examinator (in de wandelgangen een ‘Medisch na examen’ genoemd). De examinator dient een melding van een aandoening van de kandidaat altijd door te geven aan de divisie Rijgeschiktheid van het CBR. Er moet door een medisch adviseur van het CBR naar de melding van de examinator worden gekeken.

Aan rijscholen geeft het CBR het advies alle potentiële leerlingen voor de eventuele eerste rijles de 10 medische vragen van de Eigen verklaring voor te leggen en te ondertekenen. Op die manier is er ook voldoende tijd om een eventueel medische traject te doorlopen, voordat het praktijkexamen wordt gepland.

Iemand met Asperger die nooit is behandeld (en qua aandoening zeer mild van uiting) zou inderdaad alle vragen met ‘Nee’ kunnen beantwoorden, maar het is de examinator die een notitie moet maken van de melding van de kandidaat tijdens een praktijkexamen.

In principe gaat een examinator tijdens het examen altijd rijden met een kandidaat, ook al merkt hij voor of tijdens de examenrit dat een kandidaat iets mankeert. Hij zal een examen pas afbreken als de veiligheid in gevaar komt. Dat gebeurt niet vaak. En als het voorkomt, heeft het meestal met een gebrek aan rijvaardigheid te maken.

De rijscholen kennen de procedure ‘medisch na examen’ en de procedure voor het afbreken van het examen. Deze procedures staan namelijk opgenomen in het vademecum voor rijschoolhouders, waarover elke rijschool de beschikking heeft via TOP internet. Nieuwe rijscholen wordt bij aanmelding al gewezen op dit vademecum en het belang van de procedures daarin.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

51 reacties op “Zakken door melding Asperger tijdens praktijkexamen B”

Ingeborg|24.03.11|14:02

Toch is niet netjes. De examinator had op zijn minst kunnen vertellen waarop hij dit alles baseert, mn omdat de rij-instructeur, die deze jongen veel langer kent en heeft meegemaakt, ervan overtuigd is dat deze jongen geschikt is om auto te rijden. Overleg was op zijn plaats geweest.

Overigens ook al eens meegemaakt dat exam. ll afwees, na het zakken, ivm met oogproblemen. (onterecht) duurde weken voordat we snapten waarom ze niet opnieuw kon plannen. Niet netjes!!

Wim van Dijk|24.03.11|15:25

Schandelijke zaak, deze jongen wordt financieel zwaar gedupeerd het CBR zou financieel aansprakelijk gesteld moeten worden als uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat dit onterecht is.
Tevens zou de rij- school houder de verloren tijd die niet in rekening kan worden gebracht aan de leerling ook vergoed moeten krijgen van het CBR

Het wordt tijd voor een onafhankelijke klachtencommissie

Yvette|24.03.11|16:25

Hoe moet dat dan met mij?
Ik ben 38 en heb mijn rijbewijs al gehaald en de diagnose kwam later pas.
Moet ik mijn rijbewijs dan maar inleveren omdat die examinator blijkbaar denkt dat autisten niet kunnen rijden?

Ik zou een officiele klacht indienen als ik alleen afgewezen werd op mijn autisme terwijl ik wel kan autorijden.

t|24.03.11|16:53

Mocht hij zijn examen niet afmaken, afgebroken dus, of is hij gezakt en daarbij medisch gemaakt??
Het zal toch niet zo wezen dat hij eigenlijk geslaagd was en door zijn eigen verhaal over Asperger gezakt is….?
Blijven we wel goed verslag doen van de werkelijke gang van zaken!!!!!!!

Redactie|24.03.11|17:00

Beste t,

Bedankt voor de aanvulling. Artikel is aangepast.

nic|24.03.11|17:04

Bekend verhaal! Een examinator die op de plaats van een medicus denkt te kunnen gaan zitten.
Ik heb hier al 2 maal een dergelijke zaak meegemaakt waarbij de examinator iemand liet zakken op zogenaamde medische gronden waarna het een half jaar duurde voordat de leerling weer kon afrijden terwijl er niks aan de hand was
Schandalig! Ergste is dat je er rijschool niks mee kan en de leerling maanden kan wachten op een medische verklaring en voor niks op kosten wordt gejaagd die niet te verhalen zijn

dirk|24.03.11|19:03

ik heb een leerling gehad met asperger. examinator wou er na de ttt een medisch verhaal van maken. Na veel rompslomp kwam het er op neer dat deze kandidaat er zonder aantekening examen mocht doen. Ik vond dit een vreemd verhaal, zeker omdat ik in het begin vd opleiding hier al navraag over had gedaan. Dus 2 maanden weg gegooid. Op dit vlak zou er dus meer duidelijkheid moeten komen. (bv checklist ziektes op cbr site)

Bert de Weerd|24.03.11|19:25

Is het niet zo dat het rijexamen er voor is om de rijvaardigheid te beoordelen en dat dit ahw los staat van de medische geschiktheid. Dus maw de kandidaat kan slagen voor het rijexamen maar kan nog niet zijn rijbewijs ophalen omdat hij daarvoor ook medisch goedgekeurd moet zijn door het CBR???

nic|24.03.11|20:54

We leven in een stickertjes maatschappij en van iedereen die er een krijgt wil nog niet zeggen dat ze medisch niet geschikt zijn om een rijbewijs te behalen.
Als er geen aanwijzingen zijn om er nader onderzoek op los te laten moet dit ook vermeden worden.
What’s next? Een dyslect die geen onderborden kan lezen? Een heleboel stickertjes hebben niks met rijvaardigheid te maken en geeft een examinator geen recht deze maatregelen te nemen zeker niet zonder overleg met een instructeur die ll kent.

nic|24.03.11|21:01

Ik weet dat examinator zijn plicht heeft medische zaken te melden en mogelijk ook terecht maar hoe zit het dan met de medische kennis???? In heel veel gevallen blijkt de examinator en naast te zitten op basis van vooroordelen en/of tekort aan kennis maar de leerling is er wel de dupe van. lange wachttijden, wederom examen, extra kosten en ga maar door. Nog geen excuus of tegemoetkoming in de kosten maar gewoon glashard een herexamen rekenen! Dat kan toch denk ik wel anders opgelost worden.

nic|24.03.11|21:24

@dirk . (bv checklist ziektes op cbr site)
Een eigen verklaring dekt toch de lading? Kan iemand met in dit geval asperger niet rijvaardig genoemd worden? Kom op mensen, hoe ver gaan we met stigmatisering, kijk naar iemand die een gewoon normaal bestaan kan hebben en rijvaardig is en daar geen gevaar vormt en mogelijk zelfs meer inzicht heeft dan de gemiddelde weggebruiker.
Kan een instructeur geen inschatting maken als hij of zij 45 uur naast iemand zit met een ev zonder een ja er op?????

Yvette|24.03.11|22:12

@dirk.
Dan moet ik dus een extra medische keuring voor veel geld ondergaan om aan te tonen dat ik geen randdebiel achter het stuur ben, omdat Aspergers mensen zijn met een autisme AANVERWANTE stoornis, en dus niet in staat zijn om een auto te besturen?

Want autisten, ja die kunnen dat zeker niet???

Als ik een stoornis heb waardoor ik soms “stukjes uit de film mis”, ja dan kan ik me voorstellen dat het gevaarlijk is om diegene een rijbewijs te geven.

Yvette|24.03.11|22:13

Maar een moeder van 2 kinderen, met een iq van 132, die nooit hulp nodig heeft gehad voor haar stoornis(behalve na een burnout), samen woont en een normaal leven leidt, maar die toevallig een asperger is??????

roelof|25.03.11|00:44

Dit is tipisch weer zo’n aktie van het CBR. De organisatie die “automobilisten” met een verkeersrechtspraak, medisch deskundig en zeer sociaal vaardig als examinator kwalificeerd. Top, zo moet het. En ik maar denken dat examinator worden een vak is over de wegregelgeving,RVV en onafhankelijke beoordelingsvaardigheden moet beschikken. Waar zijn we nu mee bezig!!!

Krista|25.03.11|07:42

Waar zijn we nu allemaal mee bezig!!! Volwassenen die later Asperger of een andere vorm autisme diagnose krijgen moeten zeker nu allemaal stoppen met autorijden???
Ik ken volwassen die ook Asperger hebben en vaak beter rijden dan de “gewone” mens, op deze manier worden we ook een soort van gediscrimineerd omdat ze anders zijn dan DÉ ideaale mens.

nic|25.03.11|11:45

@Yvette je hebt gelijk het gaat nergens meer over Normaal heeft asperger heeft geen invloed op de rijvaardigheid behalve als een stuk onbenul denkt dat hij./zij de wijsheid in pacht denkt te hebben. Vaak komt asperger voor bij hoogbegaafde mensen dus die moeten we dan ook maar meteen uit het verkeer weren.
Sterker nog ik ken zelfs een instructeur met hele hoge slagingspercentages met asperger (later ontdekt)waar leerlingen helemaal dol enthousiast van zijn dus waar hebben we het nu nog over dan?

Bert vd H|25.03.11|18:52

Ik hoor veel mensen hier schelden, maar één ding begrijp ik niet. En dat is dat instructeurs niet gelijk de eerste les de EV laten lezen. Dan kun je bij twijfel gelijk actie ondernemen. Nu heeft zo’n instructeur toch mooi de hele opleiding van die kandidaat ontvangen (€ 2000??). ‘
Mensen vergeten overigens dat de regels door de EU gemaakt worden, en dat zij dat uit moeten voeren.

nic|25.03.11|20:30

Bert als een ev alleen nee bevat (ik rij niet zonder eerst ev gezien te hebben) en je tijdens de lessen geen aanwijzingen hebt waardoor iemand niet niet bekwaam zou zijn, heeft een examinator niet het recht een leerling te laten zakken. Bij twijfel zou hij het door kunnen geven maar blijft het niet onderbouwd dat je iemand met asperger niet bekwaam zou vinden op basis van dit gegeven. Het is geen ziekte en zonder medicijngebruik ook niet een reden voor geen rijbewijs verstrekking

Yvette|25.03.11|20:36

@ Bert vd H

Ik scheld niet, maar ik vind het belachelijk om veroordeelt te worden op basis van stereotiep gedachten van een examinator.
Iemand die ene handicap heeft maar daar NOOIT behandeling voor heeft gehad…waarom moet die veroordeelt worden op zijn/haar handicap?

Regels of niet.
Onmenselijke en onrechtvaardige regels behoren aangevochten te worden!!!

Bert vd H.|25.03.11|20:40

Ik weet natuurlijk niet wat tijdens het examen voorgevallen is, daarvoor zou je beide kanten van het verhaal moeten horen.
Wat ik wel weet is dat er medicijnen aandoeningen zijn waarmee je nooit je rijbewijs krijgt.
In het verleden heb ik heel wat ” medische kandidaten ” in de auto gehad. En dan hoor je over de regels waar het CBR mee te maken heeft.
Een kennis van me mag geen vrachtautorijbewijs halen vanwege een afwijking, hij mag wel zijn werk op de ambulance doen met hoge snelheid…

Natasja|27.03.11|09:43

Autisen zijn vaak beelddenkers, waar heb je meer picto’s dan in het verkeer met al die leuke verkeersborden. Super toch voor mensen met autisme!!
Mijn aspergerdochter zou in november aan haar rijbewijs mogen beginnen, ben benieuwd welke wending dit gaat nemen……

Bert de Weerd|27.03.11|10:31

Ik geef rijles aan een leerling met autisme. Dit gaat prima. Zoals al beschreven merk ik dat hij bepaalde zaken zelfs sneller oppikt dan de meeste andere leerlingen, dus….

Hij heeft een EV inclusief begeleidende brief naar de medische afdeling gestuurd en kan
“gewoon”examen doen. Hij is dan wel zoals ze dat noemen “medisch bekend” maar dit heeft alleen maar voordelen. Dit voorkomt nl. problemen zoals in het artikel weergegeven en de examinator is op de hoogte van zijn autisme en kan

Bert de Weerd|27.03.11|10:35

daar bij het afnemen van het examen rekening mee houden. Denk aan duidelijke opdrachten, niet te veel informatie in een korte tijd geven.

@Natasja, op de site http://www.rijles-en-autisme.nl is meer informatie te vinden. Je kunt op deze site ook zoeken naar rijinstructeurs die bekend zijn met autisme.

Natasja|27.03.11|11:07

Bedankt ik ga meteen een kijkje nemen op de site!

Sandra|27.03.11|12:51

Ik ken iemand van heel dicht bij die al 40 jaar zijn rijbewijs heeft en nog nooit een ongeluk veroorzaakt heeft en recent de diagnose Asperger heeft gehad.Bovendien dagelijks op de weg zit.Heel goed onderwerp voor de autisme week die van 2 tot en met 9 April loopt.

Frank2|28.03.11|16:37

En als we het zo vaak over de EV hebben, waarom dan niet eens een keertje over de PRIJS van een EV? De 23 euro die het CBR hier voor vraagt slaan werkelijk nergens op. Het is gewoon een automatisch formulier, waar door een examinator exact 4 seconden naar gegeken wordt bij het zetten van de handtekening door de leerling. Prijs van een rijbewijs kon laatst toch ook om laag? En uit bovenstaand artikel kan je eigenlijk ook nog eens vragen stellen over de zin en onzin van de deze verklaring….

nic|28.03.11|17:45

Een EV kan iemand voor ongeveer de zelfde kosten ook via gemeente aanvragen, hetzelfde formulier en als iemand die ingevuld opstuurt naar CBR hoort die bij aanvraag praktijkexamen al in systeem te staan en hoef je die niet meer via top in te kopen. Waar/hoe een EV getoetst wordt en door wie wordt vraag ik me wel af???
De kosten die CBR er voor rekent zijn dezelfde als een gemeente en indien er geen toetsing zou zijn, vraag ik me ook af waarom zo’n formulier zoveel geld zou moeten kosten.

Bert de Weerd|28.03.11|20:56

23 euro voor 4 seconde zou inderdaad te gek zijn. Dit is echter alleen zo wanneer de leerling overal nee neer kan zetten. wanneer er een ja bij staat wordt er bij het CBR gekeken of er “gewoon” examen gedaan kan worden of niet. Er zal dan wellicht wel wat langer dan 4 seconde gekeken worden. Wanneer er een rijtest uit volgt, hoeft degene die de rijtest moet doen er niet extra voor te betalen. Dit wordt dus betaald door de 23 euro die iedereeen moet betalen voor de EV. Op zich niet zo gek toch?

nic|28.03.11|22:32

Waar/hoe een EV getoetst wordt en door wie wordt vraag ik me wel af?
Begrijp ik dan dus goed dat als CBR EV kan toetsen en er een positieve uitkomst komt je met je rijvaardigheidsbewijs een rijbewijs kan halen?
Daar in tegen met een toetsing door CBR van een EV met positief resultaat een examinator met een geringe medische kennis dit dan toch weer tegen kan houden. Als CBR elke EV toetst mogen ze dus nooit daarna er weer op terug komen op basis van een vermoeden die niet gestaafd is!

nic|28.03.11|22:38

Om dan weer op originele vraag uit te komen lijkt me dan dat iemand met asperger die geen medicatie gebruikt en nee’s op EV heeft ingevuld en wat is getoetst door CBR, mag de examinator dus niet terug komen op eerder besluit van CBR dat iemand rijvaardig zal zijn na goed afleggen examen of hem laten zakken op basis van een vermeend medisch probleem?
Ergens in dit verhaal meet het CBR dan met 2 maten

Bert de Weerd|29.03.11|10:34

Vind ik ook!
@redactie, klopt het verhaal wel? Anders zitten wij hier het cbr de zwarte piet toe te spelen terwijl het verhaal in werkelijkheid net iets anders in elkaaz zit

Bert vd H.|29.03.11|10:42

Misschien is het nooit opgevallen, maar van de kosten van het EV worden o.a ook de rijtesten gedaan die mensen soms moeten doen. Ik heb wel kandidaten gehad die zodanig beperkt waren dat ze wel 6 keer hun vorderingen moesten laten beoordelen. Dan hebben ze toch al gauw 6 uur werk gehad voor dat geld.

Bert de Weerd|29.03.11|10:51

Dat bedoel ik ‘)

nic|29.03.11|18:34

Klopt maar blijft het feit er liggen dat het CBR op een getoetst EV terugkomt. Ik heb een soort gelijk verhaal al 2 keer meegemaakt in mijn carriere als instructeur/rijschoolhouder. Als rijschool kan je namelijk niet toetsen en moet je afgaan op wat de leerling dus ondertekend inlevert. Vervolgens zit je 45 uur met de leerling in de auto waaraan je niks afwijkend merkt ook niet tijdens gesprekken en examenuitslag is dan gezakt op basis van iets “medisch”
Hoe toetsen ze dan EV???

Rick|07.04.11|06:25

Wat een rare wereld iemand met een autisme moet dus maar op zijn EV ergens “ja” invullen en daarmee dus medisch bekend worden voor de rest van zijn leven.
Als hij een andere categorie wil halen komt zijn dosier weer boven, weer allerlei keuringen, een tijdelijke geschiktheid en weer keuren! En zelfs in het ergste geval niet geschikt op basis van een etiket.
Maar we gaan wel de medische keuring opschroeven naar 75 jaar!

Petra|08.04.11|14:25

Wat moet ik nu doen? MIjn zoon heeft ook asperger en heeft nu 32 lessen gehad. Zijn rij instructeur maakte mij er op attent wat er gebeurd is. Ik ben best kwaad geworden toen ik het hoorde. Wat is een autist minder als een normaale jongen die rijles heeft. Ik las het bericht van Bert de Weerd die een jongen les geeft met asperger en dat die het van te voren heeft gemeld. Moet ik dat nu ook doen bij mijn zoon. Ik weet het niet meer. Ik vind het erg moeilijk.Wie kan mij raad geven??

Erik V.|09.04.11|19:10

Dit is dus je reinste onzin. Met de juiste aanpak kunnen Aspergers prima leren rijden. Kwestie van net even andere aanpak.Uiteraard afhankelijk hoe dit zich uit.
Er zijn legio van mensen met Asperger die gewoon prima functioneren, en een normale baan hebben..zoals bijvoorbeeld rij-instructeur. Ik dus. Zou ik dan ook geen rijles mogen geven? Niemand merkt er iets van, daar ik gewoon prima functioneer. Verder ken ik diverse mensen met asperger die wel een rijbewijs hebben. Inleveren dan maar?

Charles|12.04.11|13:55

Ik heb sinds vorig jaar zelf dit mode label opgeplakt gekregen. Op m’n 46e jaar! Na mij behoorlijk verdiept te hebben in deze vermeende aangeboren stoornis heb ik voor mijzelf besloten dat ik het grote onzin vind. Ik rij al 26 jaar auto en ik heb ook al 24 jaar een vliegbrevet. En dan door z.g.n. Asperger, omdat de deskundigen dat klinisch bepaald hebben (nee, er is nog geen bloedproef of hersenscan e.d.) zou ik niet meer mogen sturen?! Er wordt alleen maar aan verdiend aan die mode stoornissen!

Peter|25.05.11|15:33

Sinds wanneer is een examinator medisch bevoegd om zo’n beslissing te nemen, ik zou het CBR aanklagen en het zover proberen op de spits te drijven dat deze examinator zijn licencie kwijt raakt, dit op grond van voorordeel, zelf heb ik de diagnose asperger 8 jaar geleden gekregen, ben beroepschauffer en rij al 33 jaar schade en boete vrij, en dat met meer dan 1 miljoen kilometers in al die jaren, wouw wat een gevaar zeg schande CBR

Aspergirl|17.06.11|19:01

Ik heb mijn rijbewijs al een aantal jaar, en ik rij al die jaren al zonder ongelukken en schade, en toch heb ik een diagnose syndroom van Asperger. Toen ik rij examen deed had ik nog geen diagnose syndroom van Asperger. Ik kan prima rijden. Ik vind het jammer om zo iets te lezen zeg, het raakt kant nog wal wat mij betreft.

Petra|19.06.11|20:40

Mijn zoon heeft nu 40 rijlessen gehad. Heeft 3 weken geleden zijn theorie in 1x gehaald en heeft al 12 jaar de diagnose Asperger. Hij doet er alleen iets langer over als een jongere zonder asperger, maar hij zal het best wel halen. En als hij examen doet zeggen we lekker niks. En ik hoop van ganser harte dat hij in 1x slaagd.
Het zijn juist super intelligente kinderen die het hebben en sociaal zijn ze misschien wel iets minder, maar ze kunnen best wel hun rijbewijs halen.

Petra|25.12.11|14:05

Mijn zoon heeft asperger en heeft in november zijn rijbewijs in 1x gehaald. We zijn super super trots op hem. Zie je nu wel dat asperger kinderen ook een rijbewijs kunnen halen en dan nog wel in 1x.

Petra|22.02.12|22:44

onze zoon heeft PDD-NOs.
moet je dit aangeven op de eigen verklaring van hetCBR?
Volgens de huisarts niet, volgens de site van het CBR wel

Petra|23.02.12|11:59

Beste Petra

Wij hebben het met onze zoon niet gedaan en hij heeft in 1 x zijn rijbewijs gehaald. Hij heeft sinds kort een eigen auto en het gaat prima met rijden.
We hebben het met de rijschoolhouder over gehad en hij adviseerde om het niet te zeggen. Gewoon alles met nee invullen. In hoeverre kan het CBR bepalen hoe erg de stoornis is die jullie zoon heeft??? Heb het er gewoon over met de rij school en als die vind dat het nodig is kan je het altijd nog doen. Succes ermee.

Petra|23.02.12|12:44

ja , onze rijschool zei ook nee invullen, en de huisarts ook.
We hebben het wel gemeld bij onze verzekeringsmaatschappij en die hebben een
aantekening gemaakt dat hij PDD-NOS heeft en dat de huisarts heeft geadviseerd om nee in te vullen.
Volgens de verzkeringsmaatschappij is hij dan wel gewoon verzekerd.

Petra|23.02.12|13:12

Goed gedaan. Het CBR kan wel alles zeggen. Ze zijn helemaal niet bevoegd om zulke conclusies te trekken. Onze zoon heeft er een jaar over gedaan met 66 lessen, maar hij rijd nu wel in zijn eigen auto rond. Dan ben je als ouders apentrots. En wij vinden dat hij heel goed en doordacht rijd. Wij zijn blij dat we het nooit gemeld hebben.

Petra|23.02.12|13:51

hallo,

Nou onze zoon heeft nog maar 5 lessen gehad, dus we hebben nog even te gaan.
Hij heeft wel zijn theorie gehaald, in 2x ovrigens.
Ben blij dat jullie zoon zich , misschien wel beter doordacht dan “normale”, mensen,
zich kan redden in het verkeer

Petra|23.02.12|13:58

Hoi
Had nooit verwacht dat hij het in 1x zou halen. Ik wens jullie zoon heel veel succes met halen van zijn rijbewijs en nooit de moed opgeven. Ze rijden vaak beter en doordacht dan zoals jij mooi beschrijf dan “normale “mensen.

Bert|23.02.12|18:20

Zorg er in elk geval voor dat je dan zelf een verklaring van de verzekering op papier hebt. Verzekeringsmaatschappijen zijn namelijk altijd erg aardig, totdat je aanklopt voor een grote schade en/ of zware verwondingen.
Dan hebben ze opeens nooit toestemming gegeven.

Petra|23.02.12|18:59

Ja daar heeft u wel een punt.
Zal inderdaad de verzekeringsmaatschappij eens vragen om een schriftelijke verklaring.
Bedankt voor de tip.

broeren|31.07.12|16:12

ook mijn zoon heeft met de afwijzing van het cbr te maken. medisch gekeurd kosten 232 euro
en 2 keer een rijtest gedaan, met gevolg over stappen in automaat ,want afrijden mag hij nog steeds niet. theorie heeft hij al en dit loopt gewoon door, ook heeft hij een tussentijdse toets gedaan en vrijstelling verdient voor bijzondere verrichtingen , maar afrijden zit er tot nu toe nog steeds niet.
Blijven hopen en gewoon doorgaan tot dat hij t rijbewijs in zijn zak heeft

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Zakken door melding Asperger tijdens praktijkexamen B | RijschoolPro
rijles

Zakken door melding Asperger tijdens praktijkexamen B

Vereniging Balansdigitaal maakte deze week melding van een achttienjarige leerling die gezakt is voor zijn praktijkexamen B bij het CBR omdat hij lijdt aan Asperger. Dat kan zelfs wanneer iemand naar waarheid ‘nee’ invult op alle 10 medische vragen van de Eigen verklaring, zo meldt het CBR.

Tijdens het rijexamen kwam pas ter sprake dat de kandidaat Asperger heeft. De examinator besluit dat de jongen is gezakt voor zijn rijexamen omdat hij medisch niet geschikt is om auto te rijden.

Behandeling

“De jongen gebruikt geen medicatie en is niet onder behandeling. Het enige wat anders is aan hem zijn zijn sociale vaardigheden”, schrijft Balansdigitaal.

“Hij mag geen lessen meer nemen en kan niet opnieuw examen doen. Dit is niet gebaseerd op medische documenten, want die zijn niet opgevraagd, maar op vooroordelen. De rijschool acht de jongen volledig geschikt om auto te rijden en examen te doen.”

De uitleg van het CBR op deze situatie is als volgt:

Het gaat hier om een artikel 101 melding door de examinator (in de wandelgangen een ‘Medisch na examen’ genoemd). De examinator dient een melding van een aandoening van de kandidaat altijd door te geven aan de divisie Rijgeschiktheid van het CBR. Er moet door een medisch adviseur van het CBR naar de melding van de examinator worden gekeken.

Aan rijscholen geeft het CBR het advies alle potentiële leerlingen voor de eventuele eerste rijles de 10 medische vragen van de Eigen verklaring voor te leggen en te ondertekenen. Op die manier is er ook voldoende tijd om een eventueel medische traject te doorlopen, voordat het praktijkexamen wordt gepland.

Iemand met Asperger die nooit is behandeld (en qua aandoening zeer mild van uiting) zou inderdaad alle vragen met ‘Nee’ kunnen beantwoorden, maar het is de examinator die een notitie moet maken van de melding van de kandidaat tijdens een praktijkexamen.

In principe gaat een examinator tijdens het examen altijd rijden met een kandidaat, ook al merkt hij voor of tijdens de examenrit dat een kandidaat iets mankeert. Hij zal een examen pas afbreken als de veiligheid in gevaar komt. Dat gebeurt niet vaak. En als het voorkomt, heeft het meestal met een gebrek aan rijvaardigheid te maken.

De rijscholen kennen de procedure ‘medisch na examen’ en de procedure voor het afbreken van het examen. Deze procedures staan namelijk opgenomen in het vademecum voor rijschoolhouders, waarover elke rijschool de beschikking heeft via TOP internet. Nieuwe rijscholen wordt bij aanmelding al gewezen op dit vademecum en het belang van de procedures daarin.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

51 reacties op “Zakken door melding Asperger tijdens praktijkexamen B”

Ingeborg|24.03.11|14:02

Toch is niet netjes. De examinator had op zijn minst kunnen vertellen waarop hij dit alles baseert, mn omdat de rij-instructeur, die deze jongen veel langer kent en heeft meegemaakt, ervan overtuigd is dat deze jongen geschikt is om auto te rijden. Overleg was op zijn plaats geweest.

Overigens ook al eens meegemaakt dat exam. ll afwees, na het zakken, ivm met oogproblemen. (onterecht) duurde weken voordat we snapten waarom ze niet opnieuw kon plannen. Niet netjes!!

Wim van Dijk|24.03.11|15:25

Schandelijke zaak, deze jongen wordt financieel zwaar gedupeerd het CBR zou financieel aansprakelijk gesteld moeten worden als uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat dit onterecht is.
Tevens zou de rij- school houder de verloren tijd die niet in rekening kan worden gebracht aan de leerling ook vergoed moeten krijgen van het CBR

Het wordt tijd voor een onafhankelijke klachtencommissie

Yvette|24.03.11|16:25

Hoe moet dat dan met mij?
Ik ben 38 en heb mijn rijbewijs al gehaald en de diagnose kwam later pas.
Moet ik mijn rijbewijs dan maar inleveren omdat die examinator blijkbaar denkt dat autisten niet kunnen rijden?

Ik zou een officiele klacht indienen als ik alleen afgewezen werd op mijn autisme terwijl ik wel kan autorijden.

t|24.03.11|16:53

Mocht hij zijn examen niet afmaken, afgebroken dus, of is hij gezakt en daarbij medisch gemaakt??
Het zal toch niet zo wezen dat hij eigenlijk geslaagd was en door zijn eigen verhaal over Asperger gezakt is….?
Blijven we wel goed verslag doen van de werkelijke gang van zaken!!!!!!!

Redactie|24.03.11|17:00

Beste t,

Bedankt voor de aanvulling. Artikel is aangepast.

nic|24.03.11|17:04

Bekend verhaal! Een examinator die op de plaats van een medicus denkt te kunnen gaan zitten.
Ik heb hier al 2 maal een dergelijke zaak meegemaakt waarbij de examinator iemand liet zakken op zogenaamde medische gronden waarna het een half jaar duurde voordat de leerling weer kon afrijden terwijl er niks aan de hand was
Schandalig! Ergste is dat je er rijschool niks mee kan en de leerling maanden kan wachten op een medische verklaring en voor niks op kosten wordt gejaagd die niet te verhalen zijn

dirk|24.03.11|19:03

ik heb een leerling gehad met asperger. examinator wou er na de ttt een medisch verhaal van maken. Na veel rompslomp kwam het er op neer dat deze kandidaat er zonder aantekening examen mocht doen. Ik vond dit een vreemd verhaal, zeker omdat ik in het begin vd opleiding hier al navraag over had gedaan. Dus 2 maanden weg gegooid. Op dit vlak zou er dus meer duidelijkheid moeten komen. (bv checklist ziektes op cbr site)

Bert de Weerd|24.03.11|19:25

Is het niet zo dat het rijexamen er voor is om de rijvaardigheid te beoordelen en dat dit ahw los staat van de medische geschiktheid. Dus maw de kandidaat kan slagen voor het rijexamen maar kan nog niet zijn rijbewijs ophalen omdat hij daarvoor ook medisch goedgekeurd moet zijn door het CBR???

nic|24.03.11|20:54

We leven in een stickertjes maatschappij en van iedereen die er een krijgt wil nog niet zeggen dat ze medisch niet geschikt zijn om een rijbewijs te behalen.
Als er geen aanwijzingen zijn om er nader onderzoek op los te laten moet dit ook vermeden worden.
What’s next? Een dyslect die geen onderborden kan lezen? Een heleboel stickertjes hebben niks met rijvaardigheid te maken en geeft een examinator geen recht deze maatregelen te nemen zeker niet zonder overleg met een instructeur die ll kent.

nic|24.03.11|21:01

Ik weet dat examinator zijn plicht heeft medische zaken te melden en mogelijk ook terecht maar hoe zit het dan met de medische kennis???? In heel veel gevallen blijkt de examinator en naast te zitten op basis van vooroordelen en/of tekort aan kennis maar de leerling is er wel de dupe van. lange wachttijden, wederom examen, extra kosten en ga maar door. Nog geen excuus of tegemoetkoming in de kosten maar gewoon glashard een herexamen rekenen! Dat kan toch denk ik wel anders opgelost worden.

nic|24.03.11|21:24

@dirk . (bv checklist ziektes op cbr site)
Een eigen verklaring dekt toch de lading? Kan iemand met in dit geval asperger niet rijvaardig genoemd worden? Kom op mensen, hoe ver gaan we met stigmatisering, kijk naar iemand die een gewoon normaal bestaan kan hebben en rijvaardig is en daar geen gevaar vormt en mogelijk zelfs meer inzicht heeft dan de gemiddelde weggebruiker.
Kan een instructeur geen inschatting maken als hij of zij 45 uur naast iemand zit met een ev zonder een ja er op?????

Yvette|24.03.11|22:12

@dirk.
Dan moet ik dus een extra medische keuring voor veel geld ondergaan om aan te tonen dat ik geen randdebiel achter het stuur ben, omdat Aspergers mensen zijn met een autisme AANVERWANTE stoornis, en dus niet in staat zijn om een auto te besturen?

Want autisten, ja die kunnen dat zeker niet???

Als ik een stoornis heb waardoor ik soms “stukjes uit de film mis”, ja dan kan ik me voorstellen dat het gevaarlijk is om diegene een rijbewijs te geven.

Yvette|24.03.11|22:13

Maar een moeder van 2 kinderen, met een iq van 132, die nooit hulp nodig heeft gehad voor haar stoornis(behalve na een burnout), samen woont en een normaal leven leidt, maar die toevallig een asperger is??????

roelof|25.03.11|00:44

Dit is tipisch weer zo’n aktie van het CBR. De organisatie die “automobilisten” met een verkeersrechtspraak, medisch deskundig en zeer sociaal vaardig als examinator kwalificeerd. Top, zo moet het. En ik maar denken dat examinator worden een vak is over de wegregelgeving,RVV en onafhankelijke beoordelingsvaardigheden moet beschikken. Waar zijn we nu mee bezig!!!

Krista|25.03.11|07:42

Waar zijn we nu allemaal mee bezig!!! Volwassenen die later Asperger of een andere vorm autisme diagnose krijgen moeten zeker nu allemaal stoppen met autorijden???
Ik ken volwassen die ook Asperger hebben en vaak beter rijden dan de “gewone” mens, op deze manier worden we ook een soort van gediscrimineerd omdat ze anders zijn dan DÉ ideaale mens.

nic|25.03.11|11:45

@Yvette je hebt gelijk het gaat nergens meer over Normaal heeft asperger heeft geen invloed op de rijvaardigheid behalve als een stuk onbenul denkt dat hij./zij de wijsheid in pacht denkt te hebben. Vaak komt asperger voor bij hoogbegaafde mensen dus die moeten we dan ook maar meteen uit het verkeer weren.
Sterker nog ik ken zelfs een instructeur met hele hoge slagingspercentages met asperger (later ontdekt)waar leerlingen helemaal dol enthousiast van zijn dus waar hebben we het nu nog over dan?

Bert vd H|25.03.11|18:52

Ik hoor veel mensen hier schelden, maar één ding begrijp ik niet. En dat is dat instructeurs niet gelijk de eerste les de EV laten lezen. Dan kun je bij twijfel gelijk actie ondernemen. Nu heeft zo’n instructeur toch mooi de hele opleiding van die kandidaat ontvangen (€ 2000??). ‘
Mensen vergeten overigens dat de regels door de EU gemaakt worden, en dat zij dat uit moeten voeren.

nic|25.03.11|20:30

Bert als een ev alleen nee bevat (ik rij niet zonder eerst ev gezien te hebben) en je tijdens de lessen geen aanwijzingen hebt waardoor iemand niet niet bekwaam zou zijn, heeft een examinator niet het recht een leerling te laten zakken. Bij twijfel zou hij het door kunnen geven maar blijft het niet onderbouwd dat je iemand met asperger niet bekwaam zou vinden op basis van dit gegeven. Het is geen ziekte en zonder medicijngebruik ook niet een reden voor geen rijbewijs verstrekking

Yvette|25.03.11|20:36

@ Bert vd H

Ik scheld niet, maar ik vind het belachelijk om veroordeelt te worden op basis van stereotiep gedachten van een examinator.
Iemand die ene handicap heeft maar daar NOOIT behandeling voor heeft gehad…waarom moet die veroordeelt worden op zijn/haar handicap?

Regels of niet.
Onmenselijke en onrechtvaardige regels behoren aangevochten te worden!!!

Bert vd H.|25.03.11|20:40

Ik weet natuurlijk niet wat tijdens het examen voorgevallen is, daarvoor zou je beide kanten van het verhaal moeten horen.
Wat ik wel weet is dat er medicijnen aandoeningen zijn waarmee je nooit je rijbewijs krijgt.
In het verleden heb ik heel wat ” medische kandidaten ” in de auto gehad. En dan hoor je over de regels waar het CBR mee te maken heeft.
Een kennis van me mag geen vrachtautorijbewijs halen vanwege een afwijking, hij mag wel zijn werk op de ambulance doen met hoge snelheid…

Natasja|27.03.11|09:43

Autisen zijn vaak beelddenkers, waar heb je meer picto’s dan in het verkeer met al die leuke verkeersborden. Super toch voor mensen met autisme!!
Mijn aspergerdochter zou in november aan haar rijbewijs mogen beginnen, ben benieuwd welke wending dit gaat nemen……

Bert de Weerd|27.03.11|10:31

Ik geef rijles aan een leerling met autisme. Dit gaat prima. Zoals al beschreven merk ik dat hij bepaalde zaken zelfs sneller oppikt dan de meeste andere leerlingen, dus….

Hij heeft een EV inclusief begeleidende brief naar de medische afdeling gestuurd en kan
“gewoon”examen doen. Hij is dan wel zoals ze dat noemen “medisch bekend” maar dit heeft alleen maar voordelen. Dit voorkomt nl. problemen zoals in het artikel weergegeven en de examinator is op de hoogte van zijn autisme en kan

Bert de Weerd|27.03.11|10:35

daar bij het afnemen van het examen rekening mee houden. Denk aan duidelijke opdrachten, niet te veel informatie in een korte tijd geven.

@Natasja, op de site http://www.rijles-en-autisme.nl is meer informatie te vinden. Je kunt op deze site ook zoeken naar rijinstructeurs die bekend zijn met autisme.

Natasja|27.03.11|11:07

Bedankt ik ga meteen een kijkje nemen op de site!

Sandra|27.03.11|12:51

Ik ken iemand van heel dicht bij die al 40 jaar zijn rijbewijs heeft en nog nooit een ongeluk veroorzaakt heeft en recent de diagnose Asperger heeft gehad.Bovendien dagelijks op de weg zit.Heel goed onderwerp voor de autisme week die van 2 tot en met 9 April loopt.

Frank2|28.03.11|16:37

En als we het zo vaak over de EV hebben, waarom dan niet eens een keertje over de PRIJS van een EV? De 23 euro die het CBR hier voor vraagt slaan werkelijk nergens op. Het is gewoon een automatisch formulier, waar door een examinator exact 4 seconden naar gegeken wordt bij het zetten van de handtekening door de leerling. Prijs van een rijbewijs kon laatst toch ook om laag? En uit bovenstaand artikel kan je eigenlijk ook nog eens vragen stellen over de zin en onzin van de deze verklaring….

nic|28.03.11|17:45

Een EV kan iemand voor ongeveer de zelfde kosten ook via gemeente aanvragen, hetzelfde formulier en als iemand die ingevuld opstuurt naar CBR hoort die bij aanvraag praktijkexamen al in systeem te staan en hoef je die niet meer via top in te kopen. Waar/hoe een EV getoetst wordt en door wie wordt vraag ik me wel af???
De kosten die CBR er voor rekent zijn dezelfde als een gemeente en indien er geen toetsing zou zijn, vraag ik me ook af waarom zo’n formulier zoveel geld zou moeten kosten.

Bert de Weerd|28.03.11|20:56

23 euro voor 4 seconde zou inderdaad te gek zijn. Dit is echter alleen zo wanneer de leerling overal nee neer kan zetten. wanneer er een ja bij staat wordt er bij het CBR gekeken of er “gewoon” examen gedaan kan worden of niet. Er zal dan wellicht wel wat langer dan 4 seconde gekeken worden. Wanneer er een rijtest uit volgt, hoeft degene die de rijtest moet doen er niet extra voor te betalen. Dit wordt dus betaald door de 23 euro die iedereeen moet betalen voor de EV. Op zich niet zo gek toch?

nic|28.03.11|22:32

Waar/hoe een EV getoetst wordt en door wie wordt vraag ik me wel af?
Begrijp ik dan dus goed dat als CBR EV kan toetsen en er een positieve uitkomst komt je met je rijvaardigheidsbewijs een rijbewijs kan halen?
Daar in tegen met een toetsing door CBR van een EV met positief resultaat een examinator met een geringe medische kennis dit dan toch weer tegen kan houden. Als CBR elke EV toetst mogen ze dus nooit daarna er weer op terug komen op basis van een vermoeden die niet gestaafd is!

nic|28.03.11|22:38

Om dan weer op originele vraag uit te komen lijkt me dan dat iemand met asperger die geen medicatie gebruikt en nee’s op EV heeft ingevuld en wat is getoetst door CBR, mag de examinator dus niet terug komen op eerder besluit van CBR dat iemand rijvaardig zal zijn na goed afleggen examen of hem laten zakken op basis van een vermeend medisch probleem?
Ergens in dit verhaal meet het CBR dan met 2 maten

Bert de Weerd|29.03.11|10:34

Vind ik ook!
@redactie, klopt het verhaal wel? Anders zitten wij hier het cbr de zwarte piet toe te spelen terwijl het verhaal in werkelijkheid net iets anders in elkaaz zit

Bert vd H.|29.03.11|10:42

Misschien is het nooit opgevallen, maar van de kosten van het EV worden o.a ook de rijtesten gedaan die mensen soms moeten doen. Ik heb wel kandidaten gehad die zodanig beperkt waren dat ze wel 6 keer hun vorderingen moesten laten beoordelen. Dan hebben ze toch al gauw 6 uur werk gehad voor dat geld.

Bert de Weerd|29.03.11|10:51

Dat bedoel ik ‘)

nic|29.03.11|18:34

Klopt maar blijft het feit er liggen dat het CBR op een getoetst EV terugkomt. Ik heb een soort gelijk verhaal al 2 keer meegemaakt in mijn carriere als instructeur/rijschoolhouder. Als rijschool kan je namelijk niet toetsen en moet je afgaan op wat de leerling dus ondertekend inlevert. Vervolgens zit je 45 uur met de leerling in de auto waaraan je niks afwijkend merkt ook niet tijdens gesprekken en examenuitslag is dan gezakt op basis van iets “medisch”
Hoe toetsen ze dan EV???

Rick|07.04.11|06:25

Wat een rare wereld iemand met een autisme moet dus maar op zijn EV ergens “ja” invullen en daarmee dus medisch bekend worden voor de rest van zijn leven.
Als hij een andere categorie wil halen komt zijn dosier weer boven, weer allerlei keuringen, een tijdelijke geschiktheid en weer keuren! En zelfs in het ergste geval niet geschikt op basis van een etiket.
Maar we gaan wel de medische keuring opschroeven naar 75 jaar!

Petra|08.04.11|14:25

Wat moet ik nu doen? MIjn zoon heeft ook asperger en heeft nu 32 lessen gehad. Zijn rij instructeur maakte mij er op attent wat er gebeurd is. Ik ben best kwaad geworden toen ik het hoorde. Wat is een autist minder als een normaale jongen die rijles heeft. Ik las het bericht van Bert de Weerd die een jongen les geeft met asperger en dat die het van te voren heeft gemeld. Moet ik dat nu ook doen bij mijn zoon. Ik weet het niet meer. Ik vind het erg moeilijk.Wie kan mij raad geven??

Erik V.|09.04.11|19:10

Dit is dus je reinste onzin. Met de juiste aanpak kunnen Aspergers prima leren rijden. Kwestie van net even andere aanpak.Uiteraard afhankelijk hoe dit zich uit.
Er zijn legio van mensen met Asperger die gewoon prima functioneren, en een normale baan hebben..zoals bijvoorbeeld rij-instructeur. Ik dus. Zou ik dan ook geen rijles mogen geven? Niemand merkt er iets van, daar ik gewoon prima functioneer. Verder ken ik diverse mensen met asperger die wel een rijbewijs hebben. Inleveren dan maar?

Charles|12.04.11|13:55

Ik heb sinds vorig jaar zelf dit mode label opgeplakt gekregen. Op m’n 46e jaar! Na mij behoorlijk verdiept te hebben in deze vermeende aangeboren stoornis heb ik voor mijzelf besloten dat ik het grote onzin vind. Ik rij al 26 jaar auto en ik heb ook al 24 jaar een vliegbrevet. En dan door z.g.n. Asperger, omdat de deskundigen dat klinisch bepaald hebben (nee, er is nog geen bloedproef of hersenscan e.d.) zou ik niet meer mogen sturen?! Er wordt alleen maar aan verdiend aan die mode stoornissen!

Peter|25.05.11|15:33

Sinds wanneer is een examinator medisch bevoegd om zo’n beslissing te nemen, ik zou het CBR aanklagen en het zover proberen op de spits te drijven dat deze examinator zijn licencie kwijt raakt, dit op grond van voorordeel, zelf heb ik de diagnose asperger 8 jaar geleden gekregen, ben beroepschauffer en rij al 33 jaar schade en boete vrij, en dat met meer dan 1 miljoen kilometers in al die jaren, wouw wat een gevaar zeg schande CBR

Aspergirl|17.06.11|19:01

Ik heb mijn rijbewijs al een aantal jaar, en ik rij al die jaren al zonder ongelukken en schade, en toch heb ik een diagnose syndroom van Asperger. Toen ik rij examen deed had ik nog geen diagnose syndroom van Asperger. Ik kan prima rijden. Ik vind het jammer om zo iets te lezen zeg, het raakt kant nog wal wat mij betreft.

Petra|19.06.11|20:40

Mijn zoon heeft nu 40 rijlessen gehad. Heeft 3 weken geleden zijn theorie in 1x gehaald en heeft al 12 jaar de diagnose Asperger. Hij doet er alleen iets langer over als een jongere zonder asperger, maar hij zal het best wel halen. En als hij examen doet zeggen we lekker niks. En ik hoop van ganser harte dat hij in 1x slaagd.
Het zijn juist super intelligente kinderen die het hebben en sociaal zijn ze misschien wel iets minder, maar ze kunnen best wel hun rijbewijs halen.

Petra|25.12.11|14:05

Mijn zoon heeft asperger en heeft in november zijn rijbewijs in 1x gehaald. We zijn super super trots op hem. Zie je nu wel dat asperger kinderen ook een rijbewijs kunnen halen en dan nog wel in 1x.

Petra|22.02.12|22:44

onze zoon heeft PDD-NOs.
moet je dit aangeven op de eigen verklaring van hetCBR?
Volgens de huisarts niet, volgens de site van het CBR wel

Petra|23.02.12|11:59

Beste Petra

Wij hebben het met onze zoon niet gedaan en hij heeft in 1 x zijn rijbewijs gehaald. Hij heeft sinds kort een eigen auto en het gaat prima met rijden.
We hebben het met de rijschoolhouder over gehad en hij adviseerde om het niet te zeggen. Gewoon alles met nee invullen. In hoeverre kan het CBR bepalen hoe erg de stoornis is die jullie zoon heeft??? Heb het er gewoon over met de rij school en als die vind dat het nodig is kan je het altijd nog doen. Succes ermee.

Petra|23.02.12|12:44

ja , onze rijschool zei ook nee invullen, en de huisarts ook.
We hebben het wel gemeld bij onze verzekeringsmaatschappij en die hebben een
aantekening gemaakt dat hij PDD-NOS heeft en dat de huisarts heeft geadviseerd om nee in te vullen.
Volgens de verzkeringsmaatschappij is hij dan wel gewoon verzekerd.

Petra|23.02.12|13:12

Goed gedaan. Het CBR kan wel alles zeggen. Ze zijn helemaal niet bevoegd om zulke conclusies te trekken. Onze zoon heeft er een jaar over gedaan met 66 lessen, maar hij rijd nu wel in zijn eigen auto rond. Dan ben je als ouders apentrots. En wij vinden dat hij heel goed en doordacht rijd. Wij zijn blij dat we het nooit gemeld hebben.

Petra|23.02.12|13:51

hallo,

Nou onze zoon heeft nog maar 5 lessen gehad, dus we hebben nog even te gaan.
Hij heeft wel zijn theorie gehaald, in 2x ovrigens.
Ben blij dat jullie zoon zich , misschien wel beter doordacht dan “normale”, mensen,
zich kan redden in het verkeer

Petra|23.02.12|13:58

Hoi
Had nooit verwacht dat hij het in 1x zou halen. Ik wens jullie zoon heel veel succes met halen van zijn rijbewijs en nooit de moed opgeven. Ze rijden vaak beter en doordacht dan zoals jij mooi beschrijf dan “normale “mensen.

Bert|23.02.12|18:20

Zorg er in elk geval voor dat je dan zelf een verklaring van de verzekering op papier hebt. Verzekeringsmaatschappijen zijn namelijk altijd erg aardig, totdat je aanklopt voor een grote schade en/ of zware verwondingen.
Dan hebben ze opeens nooit toestemming gegeven.

Petra|23.02.12|18:59

Ja daar heeft u wel een punt.
Zal inderdaad de verzekeringsmaatschappij eens vragen om een schriftelijke verklaring.
Bedankt voor de tip.

broeren|31.07.12|16:12

ook mijn zoon heeft met de afwijzing van het cbr te maken. medisch gekeurd kosten 232 euro
en 2 keer een rijtest gedaan, met gevolg over stappen in automaat ,want afrijden mag hij nog steeds niet. theorie heeft hij al en dit loopt gewoon door, ook heeft hij een tussentijdse toets gedaan en vrijstelling verdient voor bijzondere verrichtingen , maar afrijden zit er tot nu toe nog steeds niet.
Blijven hopen en gewoon doorgaan tot dat hij t rijbewijs in zijn zak heeft

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.