rijles, rijinstructeur, rijschool, lesauto

Slagingspercentage WRM-praktijkbegeleiding IBKI is 87%

rijles, rijinstructeur, rijschool, lesauto

Het slagingspercentage bij IBKI van de verplichte WRM-praktijkbegeleiding ligt na 70 kandidaten op 87 procent.  Rijinstructeurs die zakken hebben vooral moeite met het op de juiste manier coachen van de leerling, vertelt Tom Bordewijk, examinator IBKI.

Rijinstructeurs moeten volgens de nieuwe WRM iedere vijf jaar verplicht theoriebijscholingen volgen bij een opleider en praktijkbegeleiding afleggen bij IBKI om hun lesbevoegdheid te verlengen. Rijinstructeurs van wie de pas bijvoorbeeld verloopt tussen 1 juni 2011 en1 juni 2012 moeten 1x praktijkbegeleiding en 2 dagdelen theoriecursussen gevolgd hebben.

Praktijkbegeleiding

Bij de praktijkbegeleiding moet een voldoende gescoord worden, één herkansing is mogelijk. Lukt dat niet, dan volgt het gevreesde herintrederstraject om de bevoegdheid terug te krijgen. Hierbij moet de B-rijinstructeur de theoretische examens van fase 1 en fase 2 opnieuw afleggen, iets wat tot veel protesten leidde in de rijschoolbranche.

“We drukken rijinstructeurs daarom op het hart vooral op tijd te beginnen met de praktijkbegeleiding”, zegt Bordewijk. “Want scoren ze de eerste keer een onvoldoende, dan hebben ze voldoende tijd om zich goed voor te bereiden op de herkansing. We geven na ieder examen uitgebreid feedback, zodat de rijinstructeur weet waar hij aan moet werken.”

Rijdocent

Uit de eerste ervaringen van IBKI blijkt dat de instructeurs het onderdeel ‘Instructie geven’ uitermate goed beheersen. Maar het onderdeel ‘Coachen’, daar kan een aantal nog best aan werken vindt Bordewijk. “Tegenwoordig is de naam rijinstructeur een beetje achterhaald. Eigenlijk moeten we spreken van een ‘rijdocent’.”

“Veel rijinstructeurs hebben het vroeger op oude methode geleerd. Ze houden daaraan vast. Hierbij lag de nadruk op instrueren van de leerling. Maar tegenwoordig is hij veel meer een coach. Iemand die de leerling helpt bij het zoeken naar oplossingen”, zegt Bordewijk. “Een rijinstructeur moet altijd kijken naar hoe hij nóg beter kan worden.”

Rijprocedure

“Bijvoorbeeld als een leerling in strijd met de rijprocedure keert, moet hij zelf nadenken waarom het niet in drie keer steken gelukt is. En komt hij er niet uit, dan is zijn huiswerk voor de volgende keer dat onderdeel bestuderen. Terwijl vroeger de rijinstructeur meteen liet zien wat de leerling fout deed.”

Ook moeten de rijinstructeurs nog erg wennen aan de IBKI-examinator in de auto. “Sommigen worden daarvan erg onzeker”, weet Bordewijk. “Dat kan ik me ook goed voorstellen, ze zijn dat niet gewend en worden net zo zenuwachtig als sommige CBR-kandidaten.”

WRM-bijscholing

Daarom is het belangrijk dat rijinstructeurs zich goed voorbereiden op de praktijkbegeleiding, vindt Bordewijk. Dat kan bijvoorbeeld door de WRM-bijscholingscursus ‘Coaching in de rijles’ bij een WRM-opleider te volgen. “Zo sla je twee vliegen in één klap.”

De locatie van de eerste praktijkbegeleiding wordt gekozen door de rijinstructeur. Hij moet zelf voor een lesauto en leerling zorgen. “Daarbij adviseer ik altijd om een echte CBR-leerling mee te nemen”, zegt Bordewijk. “Want alleen dan kun je laten zien dat je de coaching beheerst. Bij iemand die een rijbewijs heeft, is dat veel moeilijker.”

Rijles

Ook mag de rijinstructeur zelf kiezen wat voor soort rijles hij geeft. Het blijkt dat veel instructeurs kiezen voor een ‘statische rijles’, zoals het aanleren van een bijzondere verrichting.

“Maar het is veel verstandiger om te kiezen voor een dynamische les zoals het naderen van een kruising, zo weet Bordewijk. “Ik snap wel dat dat moeilijker lijkt, maar het is veel gunstiger om de coachingsvaardigheden te kunnen tonen. Want het onderdeel instructie geven, dat beheersen de rijinstructeurs uitstekend.”

Leerling

“Tijdens zo’n dynamische les kan de rijinstructeur het mooi opbouwen. Begin bij een eenvoudige kruising en maak het steeds moeilijker. Hierbij ontstaat er weliswaar afhankelijkheid van omgevingsfactoren, maar juist dan kan de rijinstructeur zijn leerling zelf de fouten laten ontdekken.”

De praktijkbegeleiding is inmiddels 70 keer afgelegd met een slagingspercentage van 87 procent. Hierbij waren ook de gezakten het eens met de beoordeling op het beoordelingsprotocol, zegt Bordewijk.

Cijfers

“De wijze waarop we cijfers geven is heel duidelijk en transparant voor iedereen. Bij ieder van de 34 onderdelen wordt een waardering van 1, 2 of 3 gegeven. De minimale eis voor een voldoende resultaat is ten minste 71 punten waarbij een aantal punten voldoende moet zijn.”

Omdat het belang bij de herkansing erg groot is voor de betreffende instructeur, wordt die beoordeeld door twee IBKI-examinatoren. Geen van de gezakte rijinstructeurs zijn al op geweest voor het herexamen.

Rijschoolbranche

“Als straks alle rijinstructeurs de praktijkbegeleiding hebben gedaan, en de ‘onderkant van de markt’ hebben we nog niet gezien, zal er ongetwijfeld een aantal afvallen”, verwacht Bordewijk. “Dat is natuurlijk heel erg voor hen. Maar dat is wel een manier om de kwaliteit van de Nederlandse rijschoolbranche te waarborgen.”

Bart Pals

De praktijkbegeleiding van IBKI kost 210 euro. U kunt zich hier aanmelden.

Lees ook: Rijschoolbranche wil aanpassing sanctie WRM-bijscholing

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

312 reacties op “Slagingspercentage WRM-praktijkbegeleiding IBKI is 87%”

WJ|13.04.11|12:02

Bordewijk. “Dat is natuurlijk heel erg voor hen. Maar dat is wel een manier om de kwaliteit van de Nederlandse rijschoolbranche te waarborgen.”

Ja natuurlijk… en nu nog een test die gelijkend is aan hoe het er in de praktijk echt aan toe gaat.

Michel|13.04.11|14:44

Het instructie geven dat kan een ieder wel .

Maar coachen, wordt volgens mij nog te weinig gedaan.

Laat de leerling het toch lekker zelf “”uitzoeken””. Mocht het dan lukken dan ga je coachen/begeleiden. Ze vinden het leuk als ze zelf iets voor elkaar krijgen. Gaat het fout is toch niet erg. Het is een leerproces en daarin mag je fouten maken.

Een goede uitleg/demo is ook het halve werk. Laat de leerling het daarna maar proberen.

Maar dat is mijn visie.

Grt.Michel

Bert de Weerd|13.04.11|19:45

Graag wil ik hieronder uiteen zetten waarom ik en ik vermoed veel rijinstructeurs de praktijkbeoordeling van het IBKI onrechtvaardig vind:

Bert de Weerd|13.04.11|19:46

1. Tijdens de praktijkbeoordeling wordt er gekeken of je volgens “het boekje” van het IBKI les geeft. Geen enkele rijinstructeur geeft op deze manier les. Volgens het IBKI zou er dus niemand goed rijles geven. Het IBKI-protocol staat dus te ver van de praktijk af.

Bert de Weerd|13.04.11|19:48

Het lijkt mij logisch dat een rijinstructeur een goede uitleg geeft, het instructieonderdeel voor kan doen, de leerling goed begeleid en kan corrigeren wanneer dit nodig is.
Het Protocol van het IBKI gaat wel heel ver (lees overdreven)
Lees hier maar eens waar allemaal op gelet wordt:
http://www.ibki.nl/IBKI/WRM/Stage%20en%20stagebeoordeling/Scorevoorschrift_Instructie_geven_en_Coachen_122010.pdf

Bert de Weerd|13.04.11|19:49

2. Wanneer de praktijkles volgens het IBKI onvoldoende is, mag je deze slechts 1 keer over doen. Is de praktijkles voor de 2e keer ook onvoldoende dan kun je de instructeurspas inleveren.Wil je toch weer rijles geven dan moet dus je de gehele instructeursopleiding opnieuw doen. Dus niet alleen de praktijk (waarvoor je gezakt bent) maar ook de rijproef en de gehele theorie.

Bert de Weerd|13.04.11|19:50

In één van de reacties op verkeerspro.nl wordt de vergelijking gemaakt met een hartchirurg. Deze vergelijking geeft de absurditeit van de praktijkbeoordeling van rijinstructeurs goed weer.
Lees de reactie van Nic op 17-02: http://www.verkeerspro.nl/rijschool/2011/02/14/2010-was-zeer-slecht-jaar-voor-de-rijschoolbranche/#comments

Bert de Weerd|13.04.11|19:51

3. De sanctie (inleveren instructiepas) werkt ook met terugwerkende kracht. Dit is iets wat niet gebruikelijk is. Voorbeeld: Iemand die ooit zijn rijbewijs voor de auto (B)gehaald heeft en hiermee automatisch ook het rijbewijs voor de aanhangwagen (BE) gehaald heeft, hoeft niet een BE examen te doen. Deze zat destijds namelijk bij het auto rijbewijs in.

Bert de Weerd|13.04.11|19:52

4. In 2008 was ik lid van de kadergroep “rijscholen” van het CNV. Er is door de kadergroep een brief gestuurd naar de examencommissie (CEC) van het IBKI met het verzoek om iemand namens de rijinstructeurs in de commissie op te nemen. De commissie heeft een brief teruggestuurd met de volgende mededeling: “De CEC heeft uw verzoek inhoudelijk besproken en is van mening dat niet op uw verzoek ingegaan kan worden”
(ik citeer uit de brief van de CEC).

Bert de Weerd|13.04.11|19:53

Ik ben er van overtuigd dat wanneer er iemand namens de rijinstructeurs (bv iemand van de CNV kadergroep “rijscholen”) in de commissie had gezeten. De nieuwe WRM een breder draagvlak had gehad in de branche en de absurde sanctie (inleveren instructiepas) er hoogstwaarschijnlijk niet was geweest!

Bert de Weerd|13.04.11|19:59

Zo, het is een heel verhaal geworden, maar dit wou ik graag even kwijt!!!
Ik ben benieuwd naar de verdere reactie’s en hoop dat men bij het IBKI ook de absurditeit van bepaalde zaken (lees bovenstaande) inziet!

John|13.04.11|22:29

De sanctie, het binnen 7 dagen inleveren van de pas, moet worden aangepast. Dat is echt onvoorstelbaar. Wat gebeurt er met de rij instructeur in loondienst? Die wordt meteen ontslagen en er zit zo een ander op zijn/haar plek. En de zelfstandige? Die kan direct zonder recht op uitkering thuis gaan zitten en zijn/haar rijschool sluiten. En waarom? Omdat ze een toneelstukje niet goed opvoeren. Waar is nu de belangenbehartiger Bovag??? Zij staat erbij en kijkt ernaar. Mooie belangenvereniging.

rij-instructeur 010|13.04.11|23:52

Heb nu 1x moeten verlengen, vorige x was het boeken kopen (120eu), goed leren, examens inkopen (120eu), en voor totaal 240eu klaar. halve dag kwijt.
En nu? 3×150 voor cursus en 2×210 voor praktijkbegeleiding = 870eu totaal, KASSA ! ! ! en totaal 4 dagen kwijt.

Waarom heet het trouwens praktijk-BEGELEIDING? als het een examen is.

corrytjuh|14.04.11|10:59

Waar blijven we nu met die EU-normen? In België mag je nog steeds bij pa en ma lessen en wij met soms jaren (30!) ervaring en nog steeds geslaagde leerlingen (meest de 1e keer) moeten volgens de IBKI regeltjes een les geven en zo niet : Stop maar mvr/meneer u kan/kent het niet.

corrytjuh|14.04.11|10:59

Coachen ok maar als een leerling moet keren ergens in een straat en hij doet het niet helemaal zoals het hoort vraag je hoe had je dit ook kunnen doen, laat ze ter plekke nadenken maar je stuurt ze toch niet naar huis met : denk er maar eens over na! Denk je werkelijk dat ze dat doen, achteraf?? Echt niet En we ziijn nu rij-docent zag ik, wanneer krijgen we ook de docenten-status met bijbehorend loon en CAO?

calimero|14.04.11|11:36

He, He!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Eindelijk iemand die zegt wat wij al zoooooo lang aan iedereen lopen te vertellen.
Waarom doen sommige instructeurs net alsof het nu beter is geworden??
(Bij intervieuws in de Reflector van het CBR)
We zijn met z’n allen mooi voor de gek gehouden en van de regen in de drup beland.

We wilden geen examen meer, nu heb je een moeilijker examen terug.
En je bent inderdaad belachelijk veel geld kwijt.

instructeur|14.04.11|12:01

Ja idd die praktijk begeiding slaat nergens op! WIJ WILLEN GEEN EXAMEN. Dit is allemaal geld klopperij IBKI moet dit afschaffen. Bert de weerd heeft wel gelijk
en iemand die 99% slagingspercentage heeft moet opeeen zijn pas inleveren omdat hij/zij niet goed lesgeeft volgens IBKI.

WJ|14.04.11|12:15

hoe zit het nu precies met RIS? moet je hiervoor de zelfde bijscholing en examens afleggen?
of ligt dit bij het cbr?

M.H.|14.04.11|13:29

Nou eindelijk komen de reacties los.
Ik dacht al , zijn alle rijinstrukteurs van Nederland in slaap gevallen, of toch alleen ONZE bonden.
Natuurlijk is dit een belachelijke eis, en daar zijn zelfs de opleidings centra het mee eens.
DE meesten dan wel war!~!!
Natuurlijk is bij scholen een must. Maar toch niet met deze eissen.
Als je zakt een keertje opnieuw, maar dan niet meer in je eigen vertrouwde omgeving maar in een jou geheel vreemde wereld ?? Nouw dat zal lekker zijn. ! Wist je dat?

M.H.|14.04.11|13:43

Juist Calimero. Van De Regen In De Drup.
Daar zijn we met zijn allen in beland.
Wedden dat je, pak um beet, over 5 jaar niet meer mag coachen,
maar instruktie dient te geven?
En wat zou de doelstelling zijn? Wie het weet mag het zeggen.
Bij de Politie weten ze wel hoe ze hier mee om moeten gaan.
Wat, Hoezo, Waarom, Wanneer, Wie, waar, is dat zo?
Die doen het gewoon met zijn allen Niet.
Maar er zijn geen sancties.
En wij hebben het al zo moeilijk!
Sommige dan war.??
Groetjes,

ton|14.04.11|14:06

Ik doe dit (werk) al langere tijd , en vind de sanctie best wel heftig , maar het is wel zo dat de kwaliteit van veel instructeurs te wensen over laat.
kijk maar in je eigen kring naar de percentages.
Dus er moet wel wat gebeuren om de branche gezond te maken.
Want goed les geven is niet voor iedereen zo simpel.
Lesgeven is geen beroep maar een roeping ?
Dus zeur niet te veel en voer dit toneel stukje op waar ze om vragen.
Want dat doen we toch al dagelijks met allerlei voorbeelden.

M.H.|14.04.11|14:11

Ton ton ton, Zo lust ik er nog wel eentje.
Wij zeuren niet, maar willen recht.

Bram|14.04.11|14:14

Opleiders minder leerlingen (uwv). I.b.k.i minder examens . Dit hebben ze keurig opgevangen
door verplichte bijscholing . Op zich een goed plan . Een 100% procent score is onmogelijk.
Denk maar ééns terug aan je beste leerlingen, die het toch niet halen in één keer.
Wat voor percentage heeft het i.b.k.i in gedachten , 20/80 25/80 of zelfs 50/50 net als bij
c.b.r examens voor rijbewijs b. Je zal maar een leuke en goede rijschool hebben en door
i.b.k.i worden afgewezen. Is dit vrijheid ?.

fietsje|14.04.11|14:14

Iedereen geeft anders les, iedereen ontwikkeld zijn eigen manier van lesgeven, net zoals je na het behalen van je rijbewijs je eigen rijstijl ontwikkeld.
Hier wordt je gedwongen om als een robot les te geven want alleen hun methode is goed en de juiste. Ik vind het belachelijk dat je je baan zelfs kunt kwijtraken wanneer je het examen niet haalt. Of wanneer je een eigen bedrijf hebt, de tent ineens moet sluiten!
Bijscholing, cursussen prima, examen NEE!!!

ton|14.04.11|14:18

Beste M.H.
Dat er recht moet zijn is prima , maar aan alleen kritiek hebben we niks .
Ook met ideen komen.
En sancties moeten er nou eenmaal zijn om te zorgen dat het kaf van het koren wordt gescheiden.

Jacob|14.04.11|14:51

Veel instructeurs hebben het allemaal erg lang gezien als: “ver van m’n bed!”,dat zien we dan wel weer!
Ze noemen het bij IBKI praktijktest maar is gewoon iedere vijf jaar een eindexamen zoals de fase 3
Zie je trouwens óók aan de zeer geringe bereidwilligheid om stagiairs op te leiden!
Want dan zou je immers zelf kunnen oefenen wat je allemaal zelf straks ook weer te wachten staat!

Harold|14.04.11|18:58

@Bert de Weerd Jij ziet het helemaal juist! Zowel voor theorie als voor praktijk staat de opleiding (in ruimste zin) voor instructeur (uitsluitend gericht op absurde wijze van examineren) én de praktijklessen niet tot de realiteit.
Laat het CBR-examen maar graadmeter zijn van de ‘kwaliteit’ van een instructeur – de slechten krijgen vanzelf geen leerlingen meer (of alleen de zeer domme).
Is in de afgelopen ruim 30 jaren niet gebleken dat instructeurs goed weten wat ze doen? Weg met de onzin!

Harold|14.04.11|19:02

@Jacob Je hebt gelijk! Het IBKI is gelijkgestemd met het CBR: veel geld verdienen, doen alsof ze alles weten maar ondertussen….. instructeurs lijken wel aangeschoten wild. Waarom willen voornoemden en de opleidingsinstituten kapitalen verdienen over de rug van (aankomend) instructeurs?
Jammer dat instructeurs zo veel geld per leerling verdienen (@#%%[email protected]#$)! Daardoor kunnen ze natuurlijk best honderden euri afdragen, en dat elke vijf jaar…… Jorritsma: nog bedankt voor gewijzigde geldigheid!

Bert de Weerd|14.04.11|19:07

@ John,
“Waar is nu de belangenbehartiger Bovag??? Zij staat erbij en kijkt ernaar. Mooie belangenvereniging”
Sterker nog de Bovag heeft er aan meegewerkt. De Bovag heeft nl. wel een (of meer) afgevaardigde in de CEC (examencommissie).

Ferry Jepma|14.04.11|20:08

ik heb hem inmiddels gedaan , maar wel de cursus praktijkbegeleider gevolgd,ter voorbereiding.
ben wel geslaagd, de volgende is pas spannend, maar zie niet al te veel problemen.
je moet je lesplan tijdens je rit gebruiken ( hierin staan ook je vragen)ik wist niet anders dat het uit je bolle hoofd moest en kreeg daardoor een lagere waardering ( heel bizar)
een cursus zou ik ( hoe vervelend ook ) wel volgen, voor de rest is het inderdaad een groot toneelspel.

John|14.04.11|21:02

Ik zou pleiten voor een onbeperkt aantal herkansingen tot de pas verlopen is. Niet het inleveren van de pas binnen 7 dagen en werkloos worden. Of, nog beter, laat met de gezakte instructeur een week lang een begeleider meerijden die de instructeur in kwestie BRUIKBARE tips geft om zijn lesgeven te verbeteren. Met het huidige systeem krijg je wel betere toneelspelers maar geen betere instructeurs. De huidige generatie instructeurs wordt al 15 jaar zo opgeleid en zijn die zo veel beter dan wij?

Harry|14.04.11|21:18

Heb onlags de verplichte ris/wrm begeleiding gehad. (is best te doen).
Ik ben het niet eens met de manier waarop de niewe wrm word uitgevoerd en de sancties die hier op staan. Met een beetje voorbereiding is het gehele spectakel prima uit te voeren zonder al te veel toneel. Vrg Harry

Jan|14.04.11|21:47

Is er maar een manier van lesgeven? Het moet niet gekker worden een toneelstuk leren en dat voor die prijs. De sanctie niet goed, niet meer werken en geen inkomen. Wie bedenkt deze regels? Bedenk maar eens een cursus waar je leert hoe je een leerling in 10 lessen minder tot een veilige chauffeur kunt opleiden. Als je die cursus hebt komt iedere instructeur graag sanctie of niet.

Ben van der Veen|14.04.11|22:02

Op dit moment zit ik in de stage fase van de opleiding rijinstructeur categorie B.
Het lijkt een beetje op de exameneisen die het IBKI stelt aan mijn examen. Het lijkt mij juist om naar een eenduidig opleidingsniveau te streven.
Hoe het geëxamineerd / beoordeeld moet worden is niet aan mij, maar het gaat m.i. een professionalisering van ons vak.

Mario|14.04.11|22:08

Met de applicatietoets was ik slechts 150,00 euro kwijt voor een dagje naar Zwolle.
Nu ben je honderden euros kwijt om je instructeursbewijs te verlengen.
Iedereen die les geeft zal dat op zijn of haar manier blijven doen, zolang die steeds het gewenste resultaat behaalt. De praktijkbegeleiding zal daar niets aan veranderen.
Verder verzinnen ze voor alles een melkkoetje, dus ook hiervoor. Ze kunnen de oudjes van IBKI toch niet zo maar naar huis sturen? Die hobbyisten moeten toch ook eten?

Henk Zeeman|14.04.11|22:11

Ik heb van mijn leven nog nooit ergens een reactie op gegeven, dit is de eerste. Van 1985 al rijinstructeur. In de jaren 90 al bezig geweest om de instructeur op zijn praktijklesgeven te laten beoordelen. Nu is het zover en het gejank begint al weer. Onbegrijpelijk. In 2009 een Praktijkrit HNR-trainer C gedaan bij het IBKI. Cursus gedaan bij Kees van Iersel en glansrijk geslaagd. Hier werd ook op de nieuwe manier, de instructeur beoordeeld. Zie vervolg.

John|14.04.11|22:11

Alternatief. Onbeperkt herkansen tot eind geldigheid certificaat of gezakte instructeur krijgt b.v. 1 week deskundige mee om deze BRUIKBARE tips te geven om lesgeven te verbeteren.
De afgelopen 15 jaar zijn de nieuwe instructeurs allemaal opgeleid met dat toneelstukje. En zijn die nu zoveel beter dan????

Henk Zeeman|14.04.11|22:13

Wat is er nu zo moeilijk aan om iets te doen waar je elke dag mee bezig bent. Bereid je goed voor, gebruik de juiste leermiddelen ( ik weet wel iets) en doe wat je doen moet. Mijn stelling is : bekijk het van de positieve kant. Nu hebben we wat we vroeger wilden. Ik ben van mening dat je, als je de test niet haalt, eens moet gaan nadenken waar je mee bezig bent. We hebben goede mensen nodig in dit vak. De mensen bij het IBKI komen uit het vak, daar ben ik in de jaren wel achter gekomen. Henk

Bert de Weerd|14.04.11|22:20

Heb net het artikel nog eens goed gelezen.
In het begin van het artikel staat dat het slagingspercentage 87 % is.
In het laatste deel van het artikel wordt de heer Bordewijk van het IBKI geciteerd
“de onderkant van de markt hebben we nog niet gezien”

Eigenlijk zegt de heer Bordewijk dus dat 13% van de rijinsttructeurs is gezakt terwijl zij niet tot de “onderkant van de markt” behoren. Conclusie?

Mario|14.04.11|22:21

Waarom een toneelstukje opvoeren dat niet aansluit bij de werkelijkheid? Wat leven we toch weer een hypocriet land, we moeten gewoon de hobbyisten bij het IBKI aan het eten houden.
Denken die examinatoren daar nou werkelijk hoe het er aan toe gaat? Hebben ze zelf ooit een uur rijles gegeven? Welke mafkees heeft die praktijktest ontwikkeld?
Coachen? Als ik wat fout doe, wil ik gelijk weten waarom, waarom zal je een leerling onnodig in onzekerheid laten tot aan zijn eerstvolgende les?

Mario|14.04.11|22:24

Word hier ook al gecensureerd?????????????

Mario|14.04.11|22:26

Waarom een toneelstukje opvoeren dat niet aansluit bij de werkelijkheid? Wat leven we toch weer een hypocriet land, we moeten gewoon de hobbyisten bij het IBKI aan het eten houden.
Denken die examinatoren daar nou werkelijk hoe het er aan toe gaat? Hebben ze zelf ooit een uur rijles gegeven? Welke mafkees heeft die praktijktest ontwikkeld?

Mario|14.04.11|22:27

Coachen? Als ik wat fout doe, wil ik gelijk weten waarom, waarom zal je een leerling onnodig in onzekerheid laten tot aan zijn eerstvolgende les?

Gradje|14.04.11|22:31

Eindelijk een positieve reactie. Bedankt Henk. Je bent zoals ik weet ook al jaren bezig met kwaliteit. En dat is natuurlijk iedereen :-). ? En ik denk dat, als je je goed voorbereidt, het inderdaad meevalt. En laten we hopen dat onze cursisten in ieder geval weer waar voor hun geld krijgen. En niet betalen voor de zogenaamde rijlessen volgens de KWW-methode. De instructeur die maar een uurtje rondrijdt en kijkt wat die tegenkomt. Nu moeten ze in ieder geval weer een “lesje” voorbereiden.

John|14.04.11|22:32

@ Mario

Die examinatoren zijn collega’s die vorig jaar door het IBKI zijn geworven om deze examens af te nemen.

Ik lees hier ook dat iemand zegt dat “WE gekregen hebben wat WE vroeger wilden” als ik de reacties lees denk ik dat de meerderheid tegen is. Ik ben overigens niet zo tegen het traject maar ik ben heel fel tegen de sanctie. Het doel, betere instructeurs krijgen, kan op deze manier ONMOGELIJK worden behaald. We doen het toneelstukje, slagen en gaan op de oude voet verder. Toch?

Mario|14.04.11|22:35

Net zoals met de vrachtwagenchauffeurs die ook weer op herhaling moeten voor hun chauffeursdiploma. Als ik bij het RDW inlog met mijn DigiD is mijn chauffeursdiploma geldig voor onbepaalde tijd. Kortom iedere burger zal weer extra moeten betalen.
Ik was eerst zo’n 150 euro per 5 jaar kwijt voor een applicatietoets, nu betaal je honderden euro’s om aan het werk te kunnen blijven. Dit is niet om de kwaliteit te waarborgen, maar om zoveel mogelijk geld te verdienen.

Mario|14.04.11|22:39

Als ik nu mijn instructeurspas moet inleveren, ben ik dan een slechte rijinstructeur?
@John lekkere collegas dan, hadden die niet genoeg werk?

Bert de Weerd|14.04.11|22:41

Helemaal eens met de reactie van John op 14.04.11| 22:11
Alternatief. Onbeperkt herkansen tot eind geldigheid certificaat of gezakte instructeur krijgt b.v. 1 week deskundige mee om deze BRUIKBARE tips te geven om lesgeven te verbeteren.
De afgelopen 15 jaar zijn de nieuwe instructeurs allemaal opgeleid met dat toneelstukje. En zijn die nu zoveel beter dan????

Henk Zeeman|14.04.11|22:43

Zijn jullie echt Rij-instructeurs??? Ik doe begeleiding en preventie voor beroepschauffeurs bij Simon Loos. Ja er is coaching nodig in dit vak. Wijs eens naar jezelf, zo erg is het niet als je op het lesgeven wordt beoordeeld.
Ik zit nu al wat jaar in het vak, stop met klagen en doe je werk.

Mario|14.04.11|22:47

@ Gradje
Hoezo, reken jij 75 euro per uur dan? Wou je mij wijsmaken dat jij iedere les afzonderlijk voorbereid? Daar geloof ik helemaal niets van.

Bert de Weerd|14.04.11|22:49

@Gradje en Henk Zeeman,
Zijn jullie rijinstructeurs die totaal of voor een belangrijk deel financieel afhankelijk zijn van de inkomsten uit het rijles geven? Ik kan me dit namelijk niet voorstellen!

Bert de Weerd|14.04.11|22:58

@Henk, Begrijp ik het goed dat wanneer jij zakt voor de praktijkbegeleiding je het werk wat je doet gewoon door kunt zetten???

Mario|14.04.11|23:01

@ Bert de Weerd
Onbeperkt herkansen? Wat moet dat dan niet gaan kosten?????

Jacob|14.04.11|23:09

Ach,die 13 % zal het bij de herkansing wel redden en dan zijn ze allemaal weer geslaagd,allemaal blij :IBKI met de centjes,instructeur met z’n nieuwe pas ,opleider met de zenuwachtige leerlingen die zéker niet willen zakken en UVW die geen nieuwe inschrijvingen krijgt voor de WW!
Tot over 5 jaar maar weer!
Tsja,allemaal voor de centjes,leve de lobby!

Mario|14.04.11|23:15

@Henk
Ik doe me werk en dus mag ik klagen!!
De wijze waarop gewerkt wordt heeft NIKS met kwaliteit te maken, maar gewoon met ordinair poen scheppen. Voel jij je nu boven de rest van ons verheven omdat jij beroepschauffeurs test? Wij leiden de kandidaten op en ons werk wordt beoordeeld door de CBR-examinator. Als je meerijdt met de examenrit heb je meer dan voldoende feedback en zou je moeten beschikken over voldoende zelfreflectie (waar heb ik dat eerder gehoord;-)

Johan|14.04.11|23:24

Het is toch van de zotte dat je nu een rijlinstreuropleiding volgt waar je ca. 6000 euro voor betaald, om het risico te lopen dat je er na vijf jaar niets meer aan hebt !! Welke studie die je volgt heeft een dusdanige regeling ??

Mario|14.04.11|23:31

Mijn buurman werkt bij het IBKI en die lacht zich eigen helemaal rot, die beweerd doodleuk dat ie ook aan het werk moet blijven…….Grrrrrr

Bert de Weerd|14.04.11|23:52

@Mario, ik doelde eigenlijk meer op het tweede deel: Deskundige mee die BRUIKBARE tips geeft!
Wat betreft onbeperkt herkansen: HET LIEFST helemaal geen examen maar PRAKTIJKBEGELEIDING waar je als rijinstructeur wat aan hebt!
Maar liever onbeperkt herexamen doen dan dat het mogelijk is om na 2 keer het examen onvoldoende = einde baan of bedrijf!

John|15.04.11|00:10

Het is natuurlijk van de gekke dat een instructeur die het toneelstukje niet goed doet opnieuw examen moet doen in: wet en regelkennis, de theoretische onderwijskunde (u weet wel de termen cognitief, automatiseren enz.) en voor elke cat. de eigen rijvaardigheid. Nee, dan zal het probleem wel opgelost zijn. Dat toneelstukje? Nee dat vinden we in dat herintrederstraject niet belangrijk meer……..

nic|15.04.11|01:36

Als geciteerde met de vergelijking met een hart chirurg in dit topic ook hier mijn korte reactie wederom met een stelling:
Eisen voor CBR examinator: 10 jaar rijbewijs en liefst in bezit van meerdere rijbewijzen. Intern opgeleid! Heeft deze beroepsgroep een extra examen met kans op baanverlies of
bedrijfsverlies? Raar toch, ze beoordelen wel waar een instructeur 45 uur mee druk is geweest.

Harold|15.04.11|07:30

@Gradje en Henk Zeeman
Zijn jullie van die schreeuwers die ‘het er even bij doen’ ‘ten koste van professionals??? Geen beroepsgroep in NL die zo debiel wordt behandelt en de politiek is doof…. Zijn de laatste jaren zulke slechte leerlingen )en instructeurs’ afgeleverd?
Het is een grote farce, lees ook eens over andere CBR en IBKI misstanden, veelal niet in belang van de doelgroepen!

Henk Zeeman|15.04.11|07:34

Mario, ik voel me niet boven de rest verheven. Maar als ik opgebeld wordt met de vraag:”Kunt u in de map een tekst toevoegen? Bij de lantaarnpaal richting aangeven. ” dan schrik ik. Of : van de e andere instructeur moest ik bij dit hectometerpaaltje richting aangeven. Of: van mijn instructeur mocht ik wel een seintje geven, maar dat mocht dan niet op het examen. Hoeveel beginnende chauffeurs hebben wel eens gehoord over de 5 taakprocessen?

M.H.|15.04.11|12:31

Zo te zien en te lezen, moet er echt wel iets aan de ibki norm van:
Onvoldoen voor het praktijkgedeelte dan alles kwijt en naar de steun, gedaan worden, denk ik!
Kom op bonden. er is werk aan de winkel.
We willen allemaal wel goede bruikbare bijscholing. Maar dus niet zo!!
Niet van de regen in de drup.
Maar van de regen in het droge.

M.H.|15.04.11|13:55

@ Ton, zo te zien zijn er iedeeen genoeg! niet dan?
En ( ) een cbr leerlijng mag toch ook gewoon na de betaling opnieuw herkansen.
Dit zou voor ons toch ook de normaalste zaak van de wereld zijn.
Of zou jij willen dat hij of zij dan maar eerst zijn fiets examen opnieuw moet gaan afleggen?

Ludie|15.04.11|15:51

Geweldig, wat een commentaar waar ik het grotendeels mee eens ben.
In een democratisch land worden vaak ondemocratische beslissingen genomen door personen die meer met geld bezig zijn dan met de items die belangrijk zijn.
Zolang de rijschool wereld zich niet samenpakt en over gaat tot boycot van deze instanties, zal er nooit wat veranderen. Iedereen gaat toch alleen maar voor zijn eigen belang klagen.
Oplossingen zijn alleen maar mogelijk door daden en niet door te lullen.

apie|15.04.11|17:42

Ik vind het gewoon belachelijk ik doe dit werk al 32 jaar nu komt er straks een of ander bij je en die gaat even vertellen hoe het moet laten ze liever kijken naar het slagingspercentage van de rijinstructeur , hoelang pikken wij dit soort gekkeigheid nog laten we alles maar over onze kant gaan , een arts mag fouten maken en gaat gewoon gezellig door , IBKI kan van mij door de … zakken

ton|15.04.11|18:15

Ik gaf al eerder aan dat ik een redelijke toets en bijscholen wel zie zitten , maar de sanctie veel te zwaar is.
Wat jij aangeeft M.H. is dat de herkansing bij het CBR oneindig is als ze maar betalen.
Dat zou voor ons ook moeten gelden , maar !! er zijn best wel veel zeer slechte instructeurs dus een schifting is echt niet zo gek.
Laten ze ook eens kijken naar de slagingspercentages net zoals ze in duitsland doen.
Hopelijk verdwijnen er dan de slechte ertussenuit en blijven de goede over

M.H.|15.04.11|19:41

Maar die zogenaamde slechte instructeurs hebben wel hun papieren bij het ibki gehaald toch?
En wat is eigenlijk een slechte instructeur?
De een zal wel net een beetje anders zijn dan de andere!
En dat is maar goed ook. Dan heeft de l.l. wat te kiezen.
Wij hebben een slagings percentage van 96 tot 100 %
Zijn we dan goed?
We zijn gestopt met schakel lessen. Wij geven van af nu, alleen nog les voor de motor en een hybryd automaat, goed voor het millieu, maar ……………………….

nic|15.04.11|21:04

Goede rijscholen kan je niet alleen aflezen aan slagingspercentages. Sterker nog het CBR heeft de macht om goede rijscholen om zeep te helpen. Een toetsing door een onafhankelijke partij lijkt me wel een goede zaak. In huidige vorm zijn de sancties echter veel te groot en daar moet naar gekeken worden en een een oplossing gezocht worden.

John|15.04.11|21:14

Slagingspercentages zou je iets af kunnen lezen als je wet hoeveel lessen de leerlingen gemiddeld hebben gehad en of er een TTT gedaan is. Gewoon kale slagingspercentages zoals nu gegeven worden zeggen niet zo veel. Maar zou een instructeur die door een bijscholing zijn percentage kan laten stijgen dit niet willen? Iedere instructeur wil dat. Daarom stel ik : De minder goede instructeurs beter maken, de sanctie van nu van tafel. Ik word direct lid van de vereniging die hier iets an wil doen.

nic|15.04.11|21:29

John, elke instructeur wil graag zien dat de leerlingen de eerste keer meteen slagen want daar werk je voor. Huidige toetsing maakt je helaas geen betere instructeur maar leert je hoe je het beste kan toneelspelen om je instruceursbewijs te mogen behouden.
Gewoon een normale les toetsen op een willekeurige tijd en kijken of lesplan van die dag goed verloopt en de doelstelling die gesteld is behaald wordt voor die leerling zou misschien een optie zijn dus geen IBKI protokol als vereiste.

Harold|15.04.11|21:38

Laat de politie om te beginnen eerst eens vaker lesauto’s aan de kant zetten en controleren, m.n. op instructiebewijs en geldigheid. Op site IBKI kan iedereen zien of een persoon een geldig bewijs heeft; ik ken er velen die bang zijn voor hertoetsing bij IBKI en de pakkans door de politie aanvaarden. Daarnaast zal het CBR elke instructeur, elk examen naar het instructiebewijs moeten vragen. Nu geldt: ik ken jou wel, dat zit wel goed…. zo weer je beunhazerij (wel andere discussie dus)…

John|15.04.11|21:51

Nic,
Ik ben de laatste die vind dat je door het toneelstukje beter wordt. Ik heb VWO gedaan en nooit een docent les zien geven volgens het IBKI protocol. Terwijl dat de beste manier van lesgeven zou zijn. Daarom dat ik pleit om de minder goede instructeurs d.m.v. een gerichte begeleiding beter te maken. Stel dat we deze manier van examineren bij het CBR zouden aanhouden dan zou en leerling die 2 x zakt op het fileparkeren de hele rij opleiding zonder bijzondere verrichtingen over moeten doen.

rij-instructeur 010|16.04.11|02:16

cbr : 1x examen , 3x herexamen. Daarna cbr/bnor : onbeperkt
ibki : examen , herexamen. Niet goed?? . . . tot nooit

ik heb n leerling die is filmregisseur, misschien toch maar es om raad vragen.

nic|16.04.11|10:46

Op zich is IBKI protocol niks mis mee als basis voor een instucteur. Het lijkt me ook de bedoeling dat je na het behalen van je instructie bewijs doorgroeit om een volwaardig instructeur te worden. Bijscholingen dus prima! Een nieuwe toetsing is dus ip ook niks mee zolang ze je maar niet terug halen naar die basis. Daarnaast vind ik dat je als iemand zakt je dus de knelpunten zou moeten aanpakken en niet iemand een hele opleiding opnieuw moet laten doen. Pas innemen slaat nergens op.

nic|16.04.11|11:02

Het lijkt me handiger om praktijk te toetsen door een opleidingsinstructeur 2 dagen mee te laten gaan met een instructeur om diens manier van lesgeven te toetsen en te verbeteren. Bij negatief advies dan gerichte bijscholing op praktijkgebied en evt aangepaste toetsing IBKI
Controle op geldige instructiepapieren door CBR geeft geen garantie. Examens kunnen altijd gedaan worden door iemand met papieren,de werkelijke instructeur blijft buiten schot en de politie kan nooit iedereen controleren.

Bert de Weerd|16.04.11|15:25

@John, een reactie op je bericht van15.04.11 | 21:14 |

Je kunt lid worden van de VRB. Deze vereniging wil ook dat de sanctie verdwijnt!
Bovendien heeft het VRB meer actiepunten waar je het wellicht ook mee eens bent.

Bert de Weerd|16.04.11|15:33

Lees hier ook de brief die ze begin 2010 verstuurd hebben aan de minister:

http://www.rijschoolbelangsrb.nl/index.php/vrb-protesteert-bij-minister

Ik heb begrepen dat het VRB zich nog steeds hard maakt (en zal blijven maken) om de sanctie van tafel te krijgen.

M.H.|16.04.11|19:11

Wij zijn van het begin lid van het V.B.R. Zou iedereen moeten doen.
Het is een voor iedereen betaalbaar alternatief.
Alleen zoude ze meer mail berichten kunnen versturen, over wat ze aan het doen zijn.
En wat ze bereikt hebben, nu horen we niet zoveel?
Maar als ze de absurde ibki eis sanctie weg kunnen vergaderen zijn er heel, heeeeel veel ontervreden mensen, tevreden.
Dus damens en heren , LID worden.

M.H.|16.04.11|19:15

Waarom doen onze bonden eigenlijk niet mee aan dit zinvol forum?
Ik zie geen enkel bericht van hun.
Kunnen of willen ze dit niet?

Kamal|16.04.11|20:03

leuke opmerkingen allemaal beste collega’s,

de verschillende instanties en belangenverenigingen zullen nooit naar ons luisteren.
omdat dit ze niks opleverd in de kassa verder komt de term coachen heel veel voor.
dit is iets wat je kunt of niet,met andere woorden als een rij instructeur niet op het juiste moment en manier weet te prikkelen is deze simpelweg niet bekwaam genoeg.En dat we nu “zwaarder”getoetst worden is puur een geldkwestie.Want als je kwaliteit wil garanderen…..

Kamal|16.04.11|20:11

………….dan moet je de desbetreffende collega’s sturen in hun manier van bekwaamheid.
en niet bang maken met examens en bedragen die nergens over gaan.
tot slot : een oproep aan alle mensen die iets te vertellen hebben over het WRM examen.
of beter gezegd over de opleiding WRM is het niet eens tijd om mensen erbij te betrekken uit de opleiders voor deze aanstaande collega’s.Het is heel simpel maar kennelijk is simpel soms nog te moeilijk voor sommige……..succes aan alle collega’s!!

Jan|16.04.11|20:20

Ikzelf heb het door regelmatig met stages te werken,een automatisme in de IBKI exameneisen gekregen,en het brengt me nog wat op ook,daar hebben de meeste collega’s geen zin in,zo begreep ik !

Jan|16.04.11|21:24

Praktijkbegeleiding hoort zo te zijn dat er iemand mee rijdt die je een aantal handreikingen waar je iets mee kunt.

Jan|16.04.11|21:35

Hoezo praktijk begeleiding dit is toch gewoon een examen. Er rijdt straks een examinator mee die jou beoordeelt op 34 onderdelen met een 1,2 of 3 minimaal moet je 71 punten halen. een puntje meer of minder is of instucteursbewijs inleveren of niet, werken of werkeloos, inkomen of niet. Tussen de een of de andere examinator zit al snel een puntje verschil. Je bent straks afhankelijk van het subjectieve oordeel van een persoon.

Johan|16.04.11|21:39

Heel veel reacties op dit onderwerp, maar de grote vraag is: wat gaan en/of kunnen we eraan doen ? Van de Bovag hoeven we niets te verwachten (die waren namelijk ook groot voorstander van de verplichte applicatietoets). De VRB is mischien wel een alternatief maar daar hoor je ook niets van ! De grote problemen zullen pas komen als de reeds gezakte kandidaten, die het volgens Bordewijk eens waren met de beoordling (jaja !!), ook voor het herexamen zakken en de grootste groep moet nog nog komen !

Jan|16.04.11|21:40

Je bent straks afhankelijk van het subjectieve oordeel van een examinator een puntje meer of minder is het verschil tussen de een of de andere examinator. Het verschil tussen werk of werkeloos, inkomen of niet.

Jan|16.04.11|21:49

34 onderdelen beoordelen met een 1,2 of 3 minimaal 71 punten dit noemt men praktijkbegeleiding. Ik hoop dat ik een fijne examinator heb voor net dat een puntje extra. Hoe dom kan men zijn.

nic|16.04.11|22:33

@Jan dat toneelstukje beheersen en je kan er weer 5 jaar tegen aan om vervolgens weer (niet jij persoonlijk) je eigen lesjes te draaien.
Dus instructeurs allemaal stagaires gaan begeleiden en een ibki examen kopen en je mag weer je instructiepas 5 jaar gebruiken
Mensen waar gaat het nog over???
Ik dacht verkeersveligheid en de leerlingen die hier mee tig jaar de weg op moeten. Dat is onze verantwoordelijkheid en die wordt door sommige instructeurs makkelijk vergeten.

John|16.04.11|23:51

Even een rekensommetje:
3 x theoretische bijscholing à € 200,= = € 600,=
2 dagen “praktijkvoorbereiding” € 495,=
7 dagen geen inkomsten(7 x 8 uur x 6 dagen) € 2240,=
2 x IBKI kosten praktijkbegeleiding € 410,=

Kosten totaal € 3.745,=

De Bovag zat hier bij. Ik zeg mijn lidmaatschap dus maar op.

de Boer|17.04.11|00:14

Wat mij erg tegen de borst stuit en ik hier (bijna) niet teruglees is dat het examen word afgenomen door een collega! (rijinstructeur/rijschoolhouder)
Jawel, een rijinstructeur die een (bij)baantje bij het ibki heeft.
(Ik ken er een paar uit mijn kring en dat zijn zelf niet de “besten”)
Die gaan mij dus vertellen dat ik mn werk niet goed doe, terwijl mijn slagingspercentage
boven het hunne uitkomt?
Wordt daar niet naar gekeken? Nee dus..
En de bovag?! Daar ben ik al heel lang geen lid maar van.

Henk|17.04.11|10:43

Heb alle reacties gelezen………….wat ik mj afvraag: Heeft iemand al eens een “proef” rechtzaak aangespannen? Ofwel is het juridisch mogelijk dat iemand z’n baan kwijt kan raken omdat hij na twee examens niet geslaagd is? Moet het dan niet getoetst worden door een ‘onafhankelijke’ derde partij? Wie van jullie heeft een advocaat in zijn kenniskring die e.e.a. eens goed kan bekijken.We kunnen ons in dit forum wel heel druk maken, veranderen doen we hier niets.

Cursief|17.04.11|13:02

Mensen, ik héb niet eens het geld om opnieuw examen af te leggen, dus fijn om te weten dat ik over afzienbare tijd zonder werk zit.. :(

Laten die ‘examinatoren’ maar een uurtje bij mij in de auto komen zitten en dan mogen ze vertellen of ik het goed genoeg doe of niet..

nic|17.04.11|16:31

Cursief heeft daar ook een punt aangezien de rijschoolwereld nu op dit moment er niet al te best voorstaat. Al die bijkomende kosten van bijscholing op het teruglopend leerling aantal en de brandstofprijzen geeft je niet echt de kans om een normaal salaris uit een rijschool te halen

John|17.04.11|16:47

Wie kent er nog 1 bevolkingsgroep die na 2 x een onvoldoende te hebben behaald voor een examen naar de bijstand mag?? Waarom toetsen “onze belangenbehartigers” deze maatregel niet bij de rechter?? Waarschijnlijk omdat zij meerdere “petten”op hebben. Zeg allemaal uw lidmaatschap van de Bovag op. Ook zij zijn verantwoordelijk voor deze onrechtvaardige onzin.

Kwakoe|17.04.11|21:29

De term herkansen is niet geheel juist. Bij de staatsexamens middelbaar onderwijs verstaat men onder herkansen: de toets nogmaals doen. ( schriftelijk dan wel mondeling)
Bij het IBKI verstaan ze onder herkansen:
de toets nogmaals doen en nogmaals betalen.
haha

Mario|17.04.11|21:32

Ok, we moeten ons maar eens gaan samen spannen, als eerste maar eens de BOVAG de rug toe te keren, misschien ook een manier om het IBKI te boycotten, nog meer mensen met goede ideeën? Ik wil best wat samen gaan doen. Een nieuwe stichting openen, websites bouwen, noem het maar op……. We moeten eens een keer daadkrachtig gaan optreden en onze bek een keer lostrekken. Mag het een keer genoeg zijn????? Misschien ook een keer samenwerken om de lesprijs eens op te krikken?????

Kwakoe|17.04.11|21:34

Dan maar op zo
Het is weer het oude liedje. De gevestigde orde wil alles bij het oude houden. Ze zouden zich anders moeten gaan inspannen.De samenleving is veranderd, maar de oude garde wil alles bij het oude houden. Natuurlijk moet je je pas inleveren als je ook na een herkansing niet slaagt. Het betekent namelijk dat je niet geschikt genoeg bent. Als je dan toch zo overtuigd bent dat je wel geschikt bent kan je net zo goed fase 1 en fase 2 nogmaals doen. Immers je bent toch zo goed.

Mario|17.04.11|21:42

Toch hoop ik ook dat het VRB en SRB eens wat meer actief gaan deelnemen in het geheel, dus hierbij roep ik alle partners op die de belangen ECHT willen behartigen van ons geliefde beroep. Rechtvaardig, realistisch, doortastend, en niet onbelangrijk betaalbaar.

Pim Brussee|18.04.11|16:09

Zoalng er nog categorie B instructeurs zijn die direct na het behalen van Rijbewijs C, een opleiding instructeur C gaan doen en slagen, om vervolgens als C instructeur les te geven op een motorwagen zonder echte ervaring in de transportsector, vraag ik mij af wat een WRM certificaat nu werkelijk waard is.

wim klapwijk|18.04.11|16:24

Oke Mario Ik voel veel om eens een landelijke actie te gaan starten dus laten wij een manier vinden , desnoods in kolonne door het land met een paar duizend auto’s les of prive maakt niet uit

En mijnheer Kwakoe wat blaast u hoog van de toren zeg met fase 1 en 2 ik zit 32 jaar in het vak

wim klapwijk|18.04.11|16:27

Henk Zeeman Als u vindt dat het niet moeilijk is om iets te tonen wat je dagelijks doet , doe je het miz niet goed want dan belazer je de boel naar de leerling toe

Dus wordtb ook wakker en ga anders eens overleggen met de heer Kewakoe

John|18.04.11|16:40

Kan iemand mij uitleggen waarom we die praktijkrit 2 x moeten doen en waarom de uitslag van de eerste praktijkrit nergens voor mee telt?? Je moet wel hetzelfde bedrag betalen en als je geslaagd bent dan heb je daar verder niets aan.

John|18.04.11|16:42

Kwakoe, je moet altijd het doel voor ogen houden. Dat heeft niets te maken met “oude garde” Doel zou moeten zijn de kwaliteit van de instucteurs naar een hoger niveau brengen. Het grootste deel van de zgn. slechte instructeurs die nu op de markt actief zijn hebben dat toneelstukje gedaan en zijn daarvoor geslaagd. Het IBKI werkt al 15 jaar met dat toneelstukje. Dus we hebben nu alleen maar goede instructeurs?

M.H.|18.04.11|18:33

Lees Kop 2e alinia –
Uit ervaring weten we, dat de instructeurs het onderdeel INSTRUCTIE geven,
UITERMATE GOED beheersen. Maaaaar het onderdeel coachen, zou wel wat beter kunnen?
Tjonge jonge,! Wij zijn toch instructeurs / begeleiders.
Uitermate goed is dus nog niet goed genoeg?
Wij zijn dus uitstekende instructeurs maar coachen niet zo goed.
Daarom, en daardoor kun je dus al je inkomsten, voor vrouw en kindjes, enz, verliezen.
Dat is wel een erg draconische maatregel, Niet dan?!?

M.H.|18.04.11|18:36

@ Kwa koe (i)
Besef, dat ook jij ooit? Bij de gevestigde orde gaat behoren.?
Denk ik? Twijfel. Twijfel!!???

ton|18.04.11|20:45

een kwakende eend heb ik wel eens gehoord . maar een kwakoe nog niet maar het is wel veel geneuzel.

Cees|18.04.11|23:51

Onze “belangenbehartigers” hebben hier mee ingestemd en wij hebben het laten gebeuren.
Van samenwerking is in de rijschoolwereld absoluut geen sprake, we zien nu weer wat de gevolgen er van zijn. Ik zou zeggen, niet meer zeuren en gewoon examen gaan doen, het is niet anders.
Pas nog de theoretische bijscholing “gevaarherkenning” gevolgd, zonde van het geld en de tijd. Ik heb er niet echt iets nieuws bijgeleerd, maar, het is niet anders. Bedankt “belangenbehartigers”, het wordt veel veiliger?

John|19.04.11|00:14

Dat “wij” het hebben laten gebeuren bestrijd ik. De achterban is nooit geraadpleegd. Het verliezen van de bevoegdheid moet een idee zijn van de opleiders. Ze kunnen verdienen aan de praktrit voorbereiding en zakt de kandidaat dan kunnen zij aan hun instituut het herintrederstraject volgen. Kassa. En dan voor elke bevoegdheid ook nog ens de praktijkrit. Ook dat kost dan nog bijna € 1000,= Bovag lidmaatschap opzeggen als zij aan deze achterlijke sanctie niets willen doen.

Cees|19.04.11|00:29

John, de opleiders moet je niets kwalijk nemen, die proberen het gewoon.
Allemaal, maar dan ook ALLEMAAL het lidmaatschap van belangenbehartigers als BOVAG, SRB VRB enz opzeggen. Een week of drie staken, een maand of twee drie geen examens meer aanvragen, demonstreren op het Binnenhof, dat helpt.
Maar, daar krijg je niemand voor, iedereen is met zichzelf bezig.

Jolanda|19.04.11|09:18

Ik ben de vrouw van rijinstructeur, iedereen is er vol van,en dat kan ik me voorstellen, dit is absoluut een belachelijke regel, maar is het geen beter voorstel om met elkaar een advocaat in de arm tenemen en dit juridich telaten uitzoeken? en dan niet iemand die net is afgestudeerd is, maar een goede advocaat, als jullie je lidmaatschapslid opzeggen( die toch niks doen) kun je voor dat geld wel een advocaat betalen, dit moet je niet pikken, maar praatjes vullen geen gaatjes, samen sta je sterk.

Jolanda|19.04.11|09:23

Het kan toch niet zo zijn dat jullie allemaal je baan kwijt raken, ook al ben je een super rijinstructeur, dit mogen jullie niet pikken! een chirurg hoeft toch ook niet zo’n belachelijk examen tedoen met de kans dat hij geen chirurg meer kan zijn? Nee dit kan echt niet. En waar zijn de belangeorganisaties voor de rijinstructeurs, WORD EENS WAKKER, JULLIE RAKEN JE BAAN , DUS JE INKOMEN KWIJT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

burgman|19.04.11|20:17

Kunnen we niet gewoon een klacht neerleggen bij het Europese Hof en een einde maken aan deze flauwekul?

John|19.04.11|20:25

@ Burgman,

Ja heel graag. Maar zouden de dikbetaalde belangenverenigingen hier het voortouw niet in moeten nemen? Je maakt mij niet wijs dat zij deze discussie hier niet gelezen hebben.

M.H.|19.04.11|20:37

Nog steeds geen enkele reactie.!
Van welke bond dan ook!!
Zouden ze wel kunnen lezen???
Wie het weet mag het zeggen.

Kwakoe|19.04.11|21:34

Ik ben in voorgaande stukjes met opzet op de stoel van de duivel gaan zitten. Nu mijn echte mening. Schandalig /belachelijk. Van de personen die reeds hun bevoegdheid hebben kan je ONMOGELIJK eisen dat zij weer examen moeten doen en dit examen met een voldoende moeten afsluiten. NEE, je kan wel eisen dat ze BIJSCHOLEN en als ze dat niet willen of meer dan twee keer afwezig zijn dan een sanctie. Een ieder die de bijscholing gevolgd heeft krijgt een certificaat . GEEN EXAMEN. Fair enough

Kwakoe|19.04.11|21:36

Ik ben geen rijinstructeur. Doe wel examen, maar zal geen rijinstructeur worden. Ik heb een goed betaalde baan in het onderwijs. Ik vind het gewoon leuk om te doen.

Bert de Weerd|19.04.11|21:53

Dat is je goed gelukt Kwakoe :)
Over je echte mening: Zo is’t maar net!

John|19.04.11|22:04

Een zeer tactische zet van het IBKI om juist nu naar buiten te brengen dat het slagingspercentage 87 % is. Zo wordt de branche verder in slaap gesust. Iedereen moet iets krijgen van: O dat stelt dus niets voor. Zoals bij de bromfietsexamens. De eerste leerlingen waren al geslaagd als ze naar de bromfiet keken maar ik heb de indruk dat er steeds meer brommerkandidaten zakken. Zullen wel slechte instructeurs zijn die de leerlingen niet in 4 lessen tot veilige brommerrijders kunnen opleiden zeker?

Mario|19.04.11|22:09

@ M.H

De jongens van de bonden, lezen dit echt wel. Ze denken vast dat dit wel weer verwaterd.
Misschien moeten we landelijk maar eens in actie komen, en ook maar eens een protestrit rijden. De pers erbij en gelijk je ongenoegen uiten op de minister, IBKI, en BOVAG……. en vul maar aan.

John|19.04.11|22:21

@ M.H. Waar kan ik me opgeven? Ik doe direct mee.

Of een brief naar de verkeersdeskundige van een politieke partij die er dan vragen over kan stellen aan de minister? Als mensen in de bijstand kunnen komen door 2 x een toneelstukje niet goed op te voeren denk ik dat er wel wat politieke partijen zeggen: Ho! Er moet toch bezuinigd worden? Niet meer mensen in een uitkering?

nic|19.04.11|23:09

Met huidige beleid komen instructeurs zelfs zonder de bijscholing al in de shit.
Misschien is dit nu eindelijk de druppel die nodig was om de rijschoolwereld in beweging te krijgen met of zonder inbreng van een “bond”
Er zijn nu zoveel issues dat die meteen in een keer allemaal onder de aandacht gebracht dienen te worden in Den Haag zodat we ook zonder bonden misschien wel duidelijk kunnen maken dat het zo niet langer kan!!!
De meeste werken zich de “P” om brood met Pindakaas te mogen eten

M.H.|20.04.11|00:03

Oke @ Mario en al de @ anderen.
Als ze dit dan echt lezen.
DAN VRAGEN WIJ NU EEN REACTIE.

Harold|20.04.11|06:56

@Allen Wie heeft er goede contacten met De Telegraaf? In het verleden schreef Harry Nijen Twilhaar goede, voor de branche positieve berichten. Hij weet daarmee ook de politiek te halen.
Anders de Vaste Kamercommissie Verkeer van de Tweede Kamer?

WIE O WIE heeft contacten?

Jolanda|20.04.11|08:45

Ik ben geen rij instructeur maar misschien is het een idee om een handtekening actie testrarten en dit te sturen naar IBKI, Bovag,VRB en de politiek, om aan tegeven hoe het leeft bij de rij instructeurs en dat men het er niet mee eens is, of andere instanties die iets met de rijscholen temaken heeft, misschien wil verkeerspro.nl er wel wat aandacht aan schenken!
Maar ik denk toch dat er iets mee gedaan moet worden.

Kwakoe|20.04.11|08:46

Aangezien niemand zo te zien contacten heeft met lobbyisten in Den Haag en debond niets voor jullie doet lijkt mij de volgende instantie de KVK. Ik heb 15 jaar geleden alle banken om garantstellingen gevraagd voor mijn onderneming (geen rijschool), geen bank wilde eraan totdat de KVK zich ermee geen bemoeien. Zij hebben specialisten in huis. De onzekerheid waarmee jullie nu al te maken hebben lijkt mij verschrikkelijk. Dus spreek met elkaarin een parkeervrijgebied af en kijkk wie er komt opdagen

M.H.|20.04.11|12:26

Nog steeds geen enkele reactie!!!
Van welke bond dan ook.
Na 126 reacties van ons.

Bert de Weerd|20.04.11|13:17

Net heb ik Dolf Polders van het CNV op de hoogte gebracht van de reacties op dit artikel.

Hij was niet op de hoogte van de reacties die hier allemaal geplaatst worden.

Uit eigen ervaring weet ik dat tijdens het onstaan van de huidige WRM het CNV serieus heeft geprobeerd invloed te hebben op de inhoud van de WRM. Dit is door de examencommissie van het IBKI destijds afgewezen. De commissie bestond toen vooral uit afgevaardigden van de BOVAG, FAM en LBVI.

Bert de Weerd|20.04.11|13:25

Vervolg:
Van deze organisaties hoef je dus niets te verwachten!

Het CNV probeerd nog steeds op allerlei manieren verbetering te krijgen in de huidige WRM.

Positieve ontwikkeling is dat de VRB ook graag de sanctie ziet verdwijnen en sinds kort ook in de examencommissie van de IBKI zit. Wanneer het CNV meer steun(leden) krijgt onder de rijinstructeurs, kan er wellicht nog eens opnieuw geprobeerd worden om een afgevaardigde namens de rijinstructeurs in de commissie te krijgen!

Wim KLAPWIJK|20.04.11|14:24

Even het volgende , ik heb een politieke partij aangeschreven kijken of dat wat helpt , niet geschoten is altijd mis .
Dan het tweede het zou goed zijn als wij op juridischvlak eens wat gaan doen ipv hier als slachtkippen te kibbelen laten wij samen spannen !!
En ik denk dat wij ook allemaal op een dag bijv in juli allemaal maar dan ook allemaal eens een gezellige polonaise ( met de auto dan ) door het land moeten gaan zeulen een dagje lang eens kijken of dan iemand wakker wordt . zie vervolg

Wim KLAPWIJK|20.04.11|14:26

Ik denk dan aan die mensen per provincie en dan in elke kring nog eens drie
dan is er uitlaat de eerst genoemde en dan is er ook genoeg binding met de achterban

groetjes Wim Klapwijk

Wim KLAPWIJK|20.04.11|14:27

leze drie mensen uit de elke provincie

M.H.|20.04.11|14:41

Tjonge Jonge V.B.R. Waar blijven jullie toch???
Wanneer moesten we ook weer contributie betalen en waarvoor ook alweer ?
Zijn jullie er dan wel weer als de kippen bij?
OM Van DE BOVAG maar niet te spreken!!??
Want ook die zijn fluister-muis stil>?!

Dennie|20.04.11|20:01

Weet je wat mij op valt in andere topics is dhr Jim Schouten (directeur IBKI) veelal van de partij.
Eigenlijk mis ik niet alleen van de bonden een reactie hier, maar ook van het IBKI!
Daarom: Beste heer Schouten graag zou ik u willen uitnodigen om deel te nemen aan deze discussie en indien mogelijk met een voorstel te komen waar wij als brance wel wat mee kunnen.
Nu weet ik dat veel zaken via Den-Haag geregeld moeten worden, maar toch, meneer Scouten, zou ik graag willen weten wat uw mening is

John|20.04.11|20:48

Ik was laatst voor een theoretische bijscholing bij een van de opleiders. Ik had daar een discussie met een docenten over de praktijkbegeleiding. Deze zei letterlijk: “Kijk, we weten allemaal dat niemand ooit les zal geven volgens het hier aangeleerde. Dat doe ik zelf ook niet. Mijn rijschool zou zo leeglopen. Maar het is wel van belang dat we allemaal wel weten hoe het moet” Ze zei dus “Eigenlijk slaat die manier nergens op, je kunt deze nooit toepassen, maar je moet het wel beheersen” hahahaha

nic|20.04.11|20:49

@wim is juli niet wat laat om al de slechte zaken voor de rijschoolwereld aan te kaarten
Mijns inziens, gezien de reacties op dit topic alleen al, zouden we ism actieve bondenop korte termijn met een goede actie moeten komen
Wel vooraangekondigd zodat de examen leerlingen niet de dupe zijn en met medeneming van alle punten die nu de rijschoolwereld dood aan het maken zijn.
Veel rijscholen gaan nu al kapot en kunnen niet nog eens 3 maanden wachten, in mijn stad weet ik er al diverse

Johan|22.04.11|21:55

Is de discussie nu afgesloten?? Wat gaan we nu doen?? Komen er nog meer reactie’s of laten we het hierbij ! Er moet echt wel actie komen want er zijn binnenkort vele collega in structeurs die “aan de beurt zijn” ! (ik mag nog tot nov. 2012) Het is wel heel vreemd dat er nog steeds geen reactie van de Bovag of VRB is gegeven op deze discussie !!

John|23.04.11|00:14

Ik wacht nog maar even met lid te worden van welke “belangenbehartiger” dan ook. Gezien dat het hier reageren al te veel moeite voor ze schijnt te zijn.

rij-instructeur 010|23.04.11|00:32

@John, Natuurlijk reageren de “belangenbehartigers” niet hier . . . . er is nu al een dag niet meer gereageerd hier . . . . ze wachten tot het overwaait, dan hoeven ze niets te doen.

John|23.04.11|01:06

@ rij-instructeur 010

Dat idee heb ik ook. Vandaar dat ik, om de discussie levend te houden, elke dag een reactie wil plaatsen. Als zij hier niets aan willen doen kunnen we beter met z’n allen alle lidmaatschappen opzeggen. Dan zijn ze allemaal als de Bovag. Alleen de lusten en niet de lasten. En dan maar roepen dat ze zeer goed weten wat er in de branche leeft omdat ze goed naar de leden luisteren. Ja hoor, als deze leden niet te kritisch zijn.

Jolanda|23.04.11|09:18

We volgen het voorbeeld, en worden ook niet lid van een belangenorganisatie, en ook wij zullen elke dag reageren, dat is toch het minste wat we kunnen doen, het gaat er vaak om wie de langste adem heeft. Alleen is het vaak, dat mensen na dat ze gezegt hebben wat ze willen zeggen, het kwijt zijn, dan gebeurt er niks meer. Heel jammer.

rij-instructeur 010|23.04.11|14:12

” ” Wanneer Compact Opleidingen failliet gaat, dan kunnen de CBR-leerlingen een beroep doen op het Bovag Garantie Fonds (BGF) ” ”

” ” IBKI-cursisten vallen niet onder het fonds ” ”

Bovenstaande quote’s komen uit een ander item van deze site.

Ofwel : Zo denkt dus de BOVAG erover, de IBKI-cursisten zijn nu nog geen rij-instructeur, ze betalen nu nog geen contributie, dus ze kunnen barsten.

Jacob|23.04.11|17:19

Jongens besef:jullie hebben veelal gratis een dure opleiding gehad door al die Compact grappenmakerij!
Er zijn óók mensen die ook niet zo draagkrachtig zijn die zelf de portomonnaie konden opentrekken!
En besef één ding:’Met een bevoegdheidspas alléén kom je er tegenwoordig niet,!
Dan pas gaat het pas écht geld kosten!
Als je dat niet hebt is het helaas,pindakaas!!
Klinkt allemaal erg lullig,is het ook maar ik zie het niet anders!

Wim KLAPWIJK|24.04.11|16:15

Hallo het is weer jammer dat niemand maar dan ook niemand enige reactie gegeven heeft op mijn laatste reactie , JULLIE willen alleen maar vanaf de computer iets doen niets meer en dat is jammer .

Ik ga in ieder geval eens kijken voor mijzelf wat te doen alleen tegen de golliath IBKI en Regerinmg heeft geen nut maar moet je eens kijken als wij allemaal afspreken een maand geen rijexamens in plannen dan wordt het CBR wakker en dan de rerst zoals ik hierboven beschreven heb ergens polonaise

John|25.04.11|15:31

@ Jacob,

Het UWV heeft de ene na de andere gratis naar de cursus gestuurd. Dit alles met de goedkeuring van de Bovag. Keer a.u,b deze organisatie de rug toe. Ook zij zaten bij de onderhandelingen waardoor wij na het 2 x niet goed uitvoeren van een toneelstukje naar de bijstand kunnen. De Bovag is vooral belangenbehartiger van de opleidingsinstituten. Niet van de vele rijscholen waaruit zij meer inkomsten zouden kunnen krijgen. Zolang deze sanctie niet van tafel is”LIDMAATSCHAP OPZEGGEN.

John|25.04.11|15:32

@ Wim Klapwijk,

Ik ben voor. Maar je zult wat concreter moeten zijn.

Wim KLAPWIJK|25.04.11|20:12

Allereerst Mario Als mijn buurman met de zelfde functie als de jouwe zich rot lacht over mijn situatie dan is het echt einde oefening voor hem .
Dan over dit achterlijk gebeuren de overheid wil gewoon van de kleine rijscholen af dat is al jaren bekend en opdeze manier hebben zij een uitsterfconstructie bedacht dus een gedeelte nu weg de komende drie jaren en z enz enz

groetjes en veel sterkte toegewenst met ons verlies

Wim Klapwijk

M.H.|26.04.11|10:24

VerkeersPro. zou er goed aan doen, om dit onderwerp, voorlopig elke keer op de (agenda)
Hoofdpagina te zetten.
Anders is de kans inderdaad GROOT dat dit overwaait.
En dat willen wij liever niet.
Ik ken er wel die dit wel heel graag zouden willen.
Dus redactie, dit is een goed onderwerp, laat het niet afzwakken.
Maar volgens mij, kent niet elke belanghebbende dit item.
Stuurd Verkeerspro. De mails naar elke rijschool?
@ Wim het valt ook niet mee om samen iets te ondernemen.
VRB doe iets

M.H.|26.04.11|10:30

Ik had van A.C. Ook wel een berichtje verwacht.
Maar die roept alleen hard van de zij-lijn.
Nou kan hij daadwerkelijk iets laten zien en horen.
En nou zie ik je niet?
Dus iets minder aan de koffie tafel, en meer hier!
Durf je niet zo goed?

Bert de Weerd|26.04.11|19:23

Wie is A.C. ?

Wim KLAPWIJK|26.04.11|19:29

@ John

Hoi John ik zal zo concreet moegelijk zijn iedere kring drie instructeurs / eigenaars van 1 mans zaak . die houden contact met de achterban dan per provincie drie nstructeurs die contact houden met twee man per prov die het landelijk gaan regelen eventuele protest tocht leze eerder briefings van mij eventuele blokkades maar eerst bovenal het gaan proberen te regelen in de politiek ze willen toch zo graag de werkloosheid minderen nu alles verminderd behalve !! begrijp je neem contact

Jolanda|27.04.11|11:38

Ik heb net naar GroenLinks, PvdA en SP een bericht gestuurd in de hoop dat die iets voor de rijinstructeurs willen doen, ik heb het in ieder geval onder de aandacht gebracht en gevraagt of ze de discussie willen volgen op verkeerspro.nl, en of het juridisch uitgezocht kan worden of dit wel kan, ik weet niet wat er mee gebeurt, maar ik heb het geprobeert, ik hou jullie op de hoogte.

John|27.04.11|22:27

Ook ik heb net een bericht naar de SP gestuurd en daar mijn (onze) klachten geuit over vooral het verliezen van de bevoegdheid na het 2 x onvoldoende uitvoeren van het toneelstukje. Ook heb ik daarin ook het hoge BTW tarief, de rol van het UWV, het ontbreken van een CAO of ontslagbescherming genoemd. Jammer toch dat we dat zelf moeten doen en de dikbetaalde “belangenorganistaies” niets maar dan ook niets van zich laten horen. Wedden dat ze dat wel doe als e.e.a. in de landelijke media komt ?

Jolanda|28.04.11|19:59

Ik heb net bericht van GroenLinks, die geeft aan: “het signaal door te geven aan de beleidsmedewerkers opdat zij dit kunnen meewegen in de voor bereidingen voor debatten en vergaderingen”, dat is een begin, misschien is het een idee, om GroenLinks, PvdA en SP bijv veel mail testuren over onze ongerustheid, misschien zijn ze dan sneller geneigd om er iets mee tedoen? en geven we aan dat het ernst is?

Burgman|28.04.11|20:55

Geweldige inzet John en Jolanda. Ik ga ook emails sturen. Als jullie de emailadressen hier publiceren zullen zeker meerdere instructeurs dit doen. Het zoeken naar het juiste adres kan een lastige klus zijn.

Jan Voerman|28.04.11|21:17

Ook al ben ik geen jurist, het is helder dat het inleveren van het certificaat binnen 7 dagen na het voor de tweede keer zakken voor de praktijk in strijd is met het feit dat wetgeving nooit mag leiden tot rechtsongelijkheid. Want die is er heel duidelijk wel. Namelijk in vergelijking met de rij-instructeur die besluit zijn certificaat niet te gaan verlengen en dus ook geen bijscholing of praktijkbegeleiding doet (zoals ik zelf, om daarna te stoppen). Hij/zij mag wél de 5 jaar geheel vol maken!

Jan Voerman|28.04.11|21:21

Dus VRB: geef de eerste rij-instructeur die dit gaat overkomen kosteloos juridische bijstand om dit aan te vechten, en u zo te onderscheiden van al die andere zogenaamde belangenorganisaties!

Wim KLAPWIJK|28.04.11|22:03

@ Nic En andere geinterreseerden inderdaad juli is wel wat laat maar je zit natuurlijk nu al in juni te boeken voor examens etc maar laten we even de provincies opzetten dus ik heb 12 maal drie man nodig voor de provincies en dan 12 maal 2 voor het landelijke .
Voor de acties dan natuurlijk maar laten wij het ook juridisch aan gaan vechten landelijk per instructeur een paar euro’s en wij hebben eengoede advocaat .
en niet wachten tot er eentje zakt maar ACTIE NU
zie het vervolg

Wim KLAPWIJK|28.04.11|22:06

Hoe kunnen wij contact met elkaar leggen en eventueel een keer bij elkaar komen
Wie zoeken de instructeurs per kring en per provincie

Mensen ik HEB HULP nodig

groetjes Wim

Wim KLAPWIJK|28.04.11|22:10

Jolanda je noemt nu net wat partijen op die helemaal niets doen voor de eevoudige nederlander en arbeider
wordt wakker meid misschien wil jij wel in jouw kring cq provincie iets gaan doen

groet Wim

John|28.04.11|22:20

Ik denk dat Jolanda de juiste partijen heeft benaderd. Ik heb ook SP en PVDA een mail gestuurd. De websites van de regerings en gedoog patijen zijn v.w.b. het contact met de burger een stuk minder gebruiksvriendelijk. Ik denk dat het ook zeer verstandig zou zijn om de pers en de publieke opinie mee te krijgen. Ik ben ook voorstander van gezamelijke juridische acties en het plan van Wim Klapwijk.

John|28.04.11|22:23

Als we dit overigens allemaal weer zelf moeten regelen dan is het versatndig om en masse de lidmaatschap van de “belangenorganisaties” op te zeggen. Helemaal NIETS latenze van zichzelf horen. Ja straks als er kamervragen worden gesteld zullen ze wel in de bres springen en zal de Bovag weer een mooi artikel in de Reflector schrijven. Zo ging het ook met het terugdringen van de wachttijden. Ook hier hebben zij HELEMAAL NIETS betekent.

Jolanda|29.04.11|08:32

Het maakt niet uit hoe je je doel bereikt, als je hem maar bereikt, ik krijg wel een beetje de indruk dat we met steeds minder mensen deze discussie voeren, en dus hebben we ook niet zoveel draagkracht, zo gaat het meestal, jammer, ik kan niet in wat voor commissie dan ook, ik ben geen rijinstructeur. we kunnen misschien via een rechtswinkel eens polsen of we iets juridisch kunnen ondernemen? misschien zijn er wat kranten die over deze wand toestand willen schrijven?

Jolanda|29.04.11|08:35

maar ik denk zeker dat we het zelf moeten doen, zo gaat het altijd, maar niet opgeven, de langste adem wint, daar ben ik van overtuigd, en jullie moeten winnen. want in nederland moet die bekrompenheid nou eindelijk eens ophouden, en de vrijheid van arbeid moet zegenvieren, het is hier altijd zo bekrompen, alles moet door een paar instanties, (of in dit geval door een paar grote bedrijven) beslist worden hoe het spel gespeelt moet worden, nou mooi niet.

jolanda|29.04.11|08:41

Ik kan niet in wat voor commissie dan ook, want ik ben zelf geen rijinstructeur, misschien is het ook een optie om wat kranten aan teschrijven, misschien vinden ze het interesant genoeg om het teplaatsen, of via de rechtswinkel kijken of het via een rechtszaak kan? in noem maar wat dingen op, die ik zo bedenk, ik heb wel het idee, dat we met niet zoveel mensen meer over zijn, ik lees veel de zelfde namen in de discussie.

Harold|29.04.11|09:48

Omdat wij als los zand aan elkaar hangen, BOVAG, CBR en IBKI monopolisten zijn en uitsluitend op geld uit, heb ik aan alle leden van de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu een mail gezonden met verzoek tot behandeling en het stellen van Kamervragen. Alle politieke partijen hebben afgevaardigden in deze Commissie, dus zij kunnen de kat de bel aan binden!
Uiteraard ook verwezen naar dit forum.
Deze commissie is o.a. actief bij het aanpakken van het CBR (schiet alleen niet zo op)…

Mario|29.04.11|10:21

@ Jolanda, maak je geen zorgen ik volg de discussie nog steeds.

M.H.|29.04.11|10:55

Ik volg natuurlijk nog alles, en vele zijn het met ons eens.
Alleen die , kunnen, willen, kennen, durven, niets te schrijven.?
Wat jullie willen is eigenlijk weer een nieuwe groep?
b,v, c.b.r. lees! Colectieve Brede Rijschoolgroep!!?? (Geintje)
Dus V.R.B. Draag het kasgeld maar over aan de nieuwe groep.
Niet voor koetjes en kalfjes, maar voor de ernstige misstanden in rijschoolland aan te pakken.
Korting bij tanken enz… Krijgen we overal al.
Kom op mensen.
Schrijf je mening.

M.H.|29.04.11|11:14

En @ Jolanda, je hoeft geen rijininstrukteur, rijschooldocent, rijcoach, enz. te zijn om voor het onrecht wat de rijschoolwereld wordt aangedaan, op te komen.
Een beetje buitenstaander kan er met open vizier naar kijken.
En oplossingen aandragen.
Wij vinden het juist goed, dat zelfs iemand buiten onze beroeps groep zich zo inzet voor
rechtvaardigheid.
Deden dit alle rijdocenten ? Rijopleiders >? ……… Maar!……
Je bent ons goed aan het COACHEN !?

M.H.|29.04.11|11:53

Ik ken persoonlijk nogal wat rijscholen, die Verkeerspro helemaal niet kennen?
Hoe zou dat komen?
Die stuur ik daarvoor zelf maar een mailtje, zodat ze hier wel van op de hoogte zijn.
Is dat iets?
Of is dat de taak van verkeerspro?

Mario|29.04.11|12:43

Goed idee, als iedereen nou wat collegas mailt, internet is toch een krachtig middel, waarom beginnen we samen inderdaad geen nieuwe stichting? Jolanda als voorzitter? Ik wil best een website bouwen en hosten………

nic|29.04.11|12:59

@ Jolanda ook ik ben er nog steeds, al reageer ik misschien niet elke keer maar lees alles en onderschrijf ook alles wat hier gezegd wordt. Ik zoekmanaieren om de hele rijschoolwereld beter te krijgen. Niet alleen het gedoe met het ibki maar alle problemen in een keer onder de loep te nemen. In rijschoolland moet er nu werkelijk een omnmezwaai gaan komen zodat we ons weer gewoon op een gezonde manier bezig kunnen houden met leerlingen veilig bestuurder te laten worden

Bert de Weerd|29.04.11|14:12

@ Jolanda, Ook ik lees nog steeds mee en zoek ook naar manieren.
@ M.H. Goed idee, ook ik zal wanneer ik er de tijd voor heb een mailing doen naar de collega’s die ik ken.

Onstaat hier een nieuwe belangengroep voor rijinstructeurs?
Of komen de VRB en het CNV toch nog met iets???
Bovag hoeven we m.i. niets van te verwachten

Wim KLAPWIJK|29.04.11|14:21

Beste Collega’s en andere belanghebbende .
@ Nic ,John , Jolanda en andere

Diegene die geinterreseerd zijn om iets op te zetten kunnen mij bereiken via mijn mail of rijschoolwebsite ik zit in kring 41 Rotterdam Noord

[email protected]

http://www.rijschoolregiowest.nl
Ik hoop van jullie te horen groet Wim

M.H.|29.04.11|17:38

@ Wim KLAPWIJK
In T.T. zijn er nu 174 reacties. Van 37 verschillende personen.
Waarvan 13 personen redelijk vaak.
Dit lijkt mij nog steeds geen goede funderingsgrond, om op je voorgestelde manier.
(Die overiginds best goed is,)
Actie te ondernemen?

Waneer er nu eens 500 reacties zijn, van b.v. 300 of meer verschillende personen
uit welke hoek dan ook.
Dan , alleen dan lijkt me, dat je zo iets op touw kunt zetten.???

M.H.|29.04.11|17:47

Ik kan eigenlijk ook niet zo goed begrijpen dat er nog steeds geen
Rijschool belangen vereniging heeft gereageert.

Want als, de voorzitter van zo`n club.
Een bericht zet, waarmee, hij of zij, steld, het met ons eens te zijn.
Dan hebben we in een klap, er tientalen of het meervoud ,daarvan er bij.
Dan kan het nogeens leuk gaan worden.!!!
Niet dan???

Henk|29.04.11|18:53

Er zijn inmiddels al heel veel woorden geschreven……….nu nog actie! Stuur een mail naar Wim waarin je aangeeft wat/hoe e.e.a. gestalte zal kunnen krijgen. Een enkeling heeft geen kracht, maar samen zijn we sterk!! Toch??

[email protected]

http://www.rijschoolregiowest.nl

nic|29.04.11|19:02

@M.H. het lijkt erop dat net als de rijschool wereld de belangenverenigingen net zo voor hun eigen hachje gaan en van georganiseerd zijn geen sprake is.
Het gaat er bij mij ook niet in dat geen belangenvereniging dit heeft gelezen!
Ik denk pas als er een groot stuk in de kranten gaat komen met een reactie van de politiek er direct bij dat er ogen open zullen gaan en de reactie dan pas goed los gaan komen.

Bert de Weerd|29.04.11|20:08

Ik ben het met M.H. eens dat het met 13 “actieve” personen heel lastig zal zijn om iets op gang te brengen.
Toch is het een goed initiatief van Wim Klapwijk!
Dus ik stel voor dat iedereen die op e.o.a. manier mee wil werken aan een actie zich
aanmeldt bij Wim Klapwijk en dat we ondertussen de vereniging(en) en bond(en) nog een week de tijd geven om te reageren.
Wellicht dat het dan zoals M.H. al schrijft, het nog eens leuk gaat worden!!

M.H.|29.04.11|20:16

@ Allemaal
Ik ben zo vrij geweest om bij 7 van de meest gelezen artikelen van Verkeerspro.
Dit te schrijven.
Lees en reageer eens op het meest gelezen artikel.
SLAGINGSPERCENTAGE WRM PRAKTIJK BEGELEIDING 87%
Want samen sta je sterker.
Nooit geschoten is altijd mis.
En vele handen maken het werk lichter. toch.!
Het was zomaar een iedeetje!
Misschien krijgen we zo WEL een aantal meer medewerkers.
@ Zo Wim , Jou idee beetje krachtvoer geven, kan geen kwaad toch??
Nou ff afwachten.?!?!?

M.H.|29.04.11|20:37

@ Beste Nic,
Alle problemen oplossen?
Nou daar zou ik persoonlijk NOOIT aan meedoen.
Laat de Bovag en VRB maar een beetje aanklooien.
Soms doen die ook wel ietsjes goeds hoor!
Dat ze nog geen reactie gegeven hebben ligt aan het feit dat ze het razend druk hebben hoor!

We moeten eigenlijk een heel klein beetje medelijden met ze hebben!
Zullen we ze een bosje rooie rozen sturen?

M.H.|29.04.11|20:50

Voor de mensen die willen weten in welke kring ik iets doe?
Dat is kring 70 te `s-Hertogenbosch.
En Ik had een grote rijschool met 17 motoren en een paar les auto`s.
Maar nu!?
Nu doe ik niet zo heel veel meer.
Ik vindt dit nog steeds een reuze fijn VAK.
Maar ik ben blij met mijn kleine (Motor) rijschooltje.
Ik zou NOOIT meer groter willen.
Vrije tijd is ook fijn, daar ben ik inmiddels wel achter.
Maar mijn bevoegdheidspas, kwijtraken?
Dat vindt ik te gortig.
Vandaar dit getyp. XX

zijlstra|29.04.11|21:44

He he …. de handen worden (geprobeerd) ineen geslagen.
Ze drukken ons elke kant op.
We zijn net een speelbal in sommige hun handen.
Actie moet er ondernomen worden zodat wij ook op een normale en neerlijke manier onze boterham kunnen verdienen.

M.H.|29.04.11|21:44

@ Jolanda,
Ja die indruk krijg ik ook,
Groetjes,
Martin.

Mario|29.04.11|21:49

Heb net iemand van de Bovag gemaild kring Rijswijk, heb al reactie terug.
Waarschijnlijk wordt het mee genomen in de landelijke vergadering,……….hoop het.

Ronaldo Cok|29.04.11|22:00

De theorie bijscholing snap ik, ik wil zelf altijd bij leren en dat mag dan ook geld kosten.
Maar de praktijkbegeleiding gaat mij echt boven de pet, en als je het niet naar de zin van het IBKI doet kun je je pas nog inleveren ook belachelijk.
Ik heb een eigen rijschool hoe moet ik dan mijn gezin gaan onderhouden echt een maatregel die niet kan.

Groetejs Ronaldo.

Ronaldo Cok|29.04.11|22:01

Waar ik wel benieuwd naar ben is of dit wat wij nu doen met al deze reacties ook door komt bij het IBKI of liever of het door komt in Den-Haag want daar meot men deze regel tenslotte gaan veranderen.
Ik heb er een hard hooft in of dat gaat lukken?

Groetjes Ronaldo

nic|29.04.11|22:15

In navolging van M.H. heb ik op topics hier waar ik op heb gereageerd ook kopie post M.H. geplaatst in hoop op meerdere reacties

Theo Mulder|29.04.11|23:15

Bijscholing vind ik prima, maar het inleveren van je pas vind ik ronduit belachelijk! Ik ben een zelfstandig rijschoolhouder al 25 jaar, kijk ook eens naar de slagingspercentages! Verder reizen de kosten sowieso al de pan uit, moet dan ook nog scholing volgen, wie gaat dat allemaal betalen?

Laat de BOVAG hier maar eens wat aan gaan doen, daar gaat nl jaarlijks ook heel wat geld naar toe!

Theo Mulder

nic|30.04.11|00:13

niet negatief bedoeld maar dream on theo want bovag doet echt helemaal niks voor de rijschoolwereld.
contributie toren hoog, leuk schildje voor op je buitenmuur is alles wat je kan verwachten.

beginner|30.04.11|00:16

allereerst absoluut met jullie mening eens, dat sanctie er uit moet.

laten we nu allemaal eens een stukje naar de krant sturen. ingezonden stukken. regionaal en landelijk. als zo’n redacteur zoveel reakties ziet zal ie waarschijnlijk wel een aantal journalisten op pad sturen om dit eens te onderzoeken.
ook zij zullen bij partijen als Bovag,srb,vrb. vragen gaan stellen. gaat mischien het balletje rollen.
verder denk ik dat wij ons heel snel moeten verenigen en organiseren.

johan|30.04.11|08:50

Ik heb helemaal niks tegen bijscholingen dat houdt ons scherp. Maar wil ik een toneelstukje opvoer dan ga ik wel naar een toneelvereniging zodat ik niet het risico heb mijn instructiepapieren kwijt te raken.

Zou iemand mij kunnen vertellen, als je gewoon je werk doet, in welk beroep je nog meer je bevoegdheid kwijt raakt. Zelfs een arts die fouten maakt kan gewoon blijven werken.

Dus weg met die onzin om je instructiepapieren te moeten inleveren bij een slecht toneelstuk.

rick|30.04.11|09:10

beste beginner,achter de schermen is vrb srb hier mee bezich.en de bovag???niet dus.het is grote schande.maar wel geld innen.en altijd eens zijn met anderen.ipv de rijschool wereld.mensen zeg jullie lidmaatschap op bij die gasten.zonde van het zuur verdiende geld

Henk|30.04.11|09:36

Heb alle reacties doorgelezen…misschien dat het tijd is voor daden in plaats van woorden.
Dus stuur Wim Klapwijk een mailtje met ideën zodat wij gezamelijk actie kunnen gaan voeren!
Samen staan we sterk! |Toch??

Jolanda|30.04.11|10:29

Mario, weet je misschien ook wanneer die landelijke vergadering is bij de Bovag? misschien is het een idee om de Bovag, VRB, IBKI, zoveel mogelijk mails testuren met ons ongenoegen? ( ik wil elke dag wel een mail sturen)als we het met zjin allen doen, heeft het misschien indruk? we moeten het met zijn allen doen, ik kan wel mails versturen, maar als ik het alleen doen, heeft het minder effect. ik hoor van jullie, we moeten actie ondernemen anders gebeurd er niks!!

ronaldo cok|30.04.11|11:06

Hoi Jolanda
Ik heb net een mailtje gestuurd naar Wim Klapwijk,
Ik ben zelf regiorappoteur in Nijmegen en zal mijn collega’s in de regio een mail sturen om zo meer daadkracht te hebben.
De Bovag dag is 16 mei en ik ben daar zelf ook aanwezig en zal hier vragen over stellen bij Frans Bastiaanse.
ik kan me niet voorstellen dat de Bovag hier niets mee wil/kan doen.

Bert de Weerd|30.04.11|11:12

@ Jolanda, Wim Klapwijk is al gegevens aan het verzamelen.
voorstel: Wanneer jij een mooie brief opsteld die de lading dekt en
deze naar Wim Klapwijk stuurt, kan hij deze (Als je dat wil Wim ,) )
naar alle verzamelde mailadressen versturen. Wie het eens is met de inhoud
van de brief doet een mailtje terug. Vervolgens stuurt/mailt Wim deze brief naar
alle mogelijke instantie’s/organisatie’s/verenigingen die invloed kunnen hebben.
Ik denk aan de VRB, CNV, FNV, FAM, IBKI,

Bert de Weerd|30.04.11|11:17

……Relevante ministeries, politieke partijen en wie weet er nog meer te bedenken?

Oh ja……..we hebben ook nog de Bovag, laten we die ook nog een kans geven om toch nog tot inzicht te komen.

@Jolanda en Wim, vinden jillie dit een goed plan?

Bert de Weerd|30.04.11|11:22

@ Ronaldo Cok,
Het is niet de vraag of de Bovag hier mee iets wil of kan doen. Ik heb sterk de indruk dat wanneer de Bovag niet massal leden wil verliezen en daardoor ook het bestaansrecht in de rijschoolbranche men hier wel iets mee moet doen ,)

Succes op 16 mei. Ik ben benieuwd!

ronaldo cok|30.04.11|11:29

Hoi Bert,
Ik ben als regio rappoteur druk aan het mailen met de Bovag of zij iets kunnen doen.
Ik laat Z.S.M. iets weten.

Bert de Weerd|30.04.11|11:42

Hoi Ronaldo,

Begrijp ik het goed dat je regioraporteur bent voor de Bovag?
Ik heb contact gehad met Dolf Polders (Bestuurder van het CNV).
Hij heeft daarop een mailing gedaan naar verschillende organisatie’s om hen
te attenderen op de discussie die hier gaande. Ook heeft hij namens het CNV deze organisatie,s uitgenodigd om het gesprek aan te gaan over hoe de sanctie en andere mistanden die er nu nog in de WRM zitten zo snel mogelijk van tafel te krijgen, dus……

ronaldo cok|30.04.11|11:46

Hoi Bert,

Ja zeker voor de Bovag in Nijmegen. Ik heb al druk aan het aan het mailen en probeer ook de juiste mensen hier te bereiken.
Ik kan me niet voorstellen dat de Bovag helemaal niets kan of wil betekenen hier in.

anja|30.04.11|14:00

Ik vind als je 2x gezakt bent,dat ze je pas afpakken wel terecht maar ….laat ze dan her examen doen ,als is het 3x en dan je pas weer terug.je snapt ook wel als je zakt dat je er even aan moet trekken om je toneelstukje van het ibki in te studeren.kijk er zijn echt wel instructeurs die er met de pet naar gooien,ik krijg vaak leerlingen van andere rijscholen dat je denkt…jteeee dat die nog mag lesgeven????maar gelijk je hele opleiding opnieuw is van de zotte.

Alex|30.04.11|16:12

Andere vraag als CBR / IBKI om geld verlegen zit: waarom mag je na 10 jaar je rijbewijs na de nodige petunia bij de gemeente gewoon je rijbewijs verlengen? ZONDER TOETS OF EXAMEN? Ik dacht even hard op.

Alex|30.04.11|16:14

Met grote belangstelling volg ik deze discusie. Het gaat ook om mijn brood, mijn gezin, mijn huis. Maar wat als iemand 2x zakt, wat gebeurt er met de leerlingen/kandidaten? Kunnen zij dan ook op de BOVAG terug vallen? Indien zij les hadden bij een BOVAG aangesloten rijschool? Kunnen we deze nieuwe chauffeurs niet als achterban gaan gebruiken? Zij willen rijden! Zij kiezen zelf hun opleider uit! (voordat dit weer een discussie wordt) Voor fun of eigen werkgelegenheid!

Alex|30.04.11|16:14

Sorry. Berichten omgedraaid. Ben ik nu gezakt?

Alex|30.04.11|16:24

Jullie hoeven niet te antwoorden. Dit is huiswerk voor de volgende keer. Valt onder coaching. Alleen nu voor me zelf, of valt dit onder self support (als ze nog om mooie woorden zoeken)

Jolanda|30.04.11|19:56

Kan iemand mij vertellen of er al iemand voor een eerste keer gezakt is?

Bert de Weerd|30.04.11|20:17

@ Jolanda,

Ja, volgens het artikel wel :)
13 % van 70 personen. Dit zijn zoals ik het bereken 9,1 persoon.
Dit zullen dus 9 rijinstructeurs zijn die volgens

In het artikel staat ” Geen van de gezakte rijinstructeurs zijn al op geweest voor het herexamen” . Dit kan ik begrijpen, wanneer je gezakt bent wacht je natuurlijk zo lang mogelijk met het herexamen doen want zak je voor het herexamen dan ben je de pas kwijt.

Jolanda|30.04.11|20:18

Ik had beter moeten lezen, maar ik heb het al gevonden er zijn 70 kandidaten voor de eerste praktijkexamen geweest.

Bert de Weerd|30.04.11|20:40

In het artikel staat ook “en de onderkant van de markt hebben we nog niet gezien”

Dus 9 rijinstructeurs zijn gezakt, maar deze horen niet bij de onderkant van de markt.

Wat was ook al weer het doel van de aanpassingen in de WRM?

Bert de Weerd|30.04.11|20:42

Ach ja Jolanda, een zwak moment heeft iedereen el eens ,)

Jolanda|30.04.11|20:56

Maar heel kort hoor,ik heb een brief gemaakt en gestuurd naar Wim, zoals je hebt voor gesteld, ik hoop dat hij hem goed vind en dat we er met zijn alle wat mee kunnen, ik heb er in ieder geval mijn best op gedaan.

Harold|30.04.11|21:04

Ik had al een bericht aan de leden van de Vaste Kamer Commissie Infrastructuur en Milieu gezonden.
Mailadressen zijn publiek, ik heb verzocht om kamervragen te stellen.
Is er iemand die interesse heeft in de reeds verzamelde adressen? Laat maar even weten…

Cees|30.04.11|22:22

Die praktijkbegeleiding is inderdaad een 100% niets inhoudende geldklopperij, want als je een slagingspercentage van tussen de 70 en 90% hebt en je hebt het toneelstukje wat praktijkbegeleiding heet niet goed opgevoerd, dan mag je het certificaat inleveren. En inderdaad de Bovag is geen belangbehartiger, maar een organisatie die wel gelden wil incasseren maar als daar iets tegen over moet staan, ze daar de grootste moeite mee hebben om in actie te komen. (Mooiweerpraters)

Jacques|01.05.11|01:27

Dat deze instantie zomaar kan bepalen of iemand op de goede of verkeerde manier autorijles kan geven. Slagingspersenstage CBR stelt dan ook niks voor. Ik zou de rollen wel eens andersom willen draaien. Wij beooordelen hun. De Bovag vindt ik de laatste jaren wel ver achteruit gaan, Allen maar geld beuren. Ze doen helemaal NIKS, komen niet op voor de keintjes. Ik denk dat er een hele hoop huwelijke op deze manier op de klippen gaan. Ik mag het niet zeggen maar wel type, de fik erin bij IBKI .

Jolanda|01.05.11|10:04

even een nieuw punt in de discussie, wat ik begrepen heb uit reactie van de politiek, is dat hoog in hun programma staat verkeersveiligheid. En dat dat de reden is waarom ze deze “bijscholing” ook goed praten, maar een rij-instructeur is maar een heel klein onderdeel van het geheel, wij geven les, chaochen, leren, de leerling autorijden, en daarvoor moeten wij heel strek gekeurd worden, toch, maar de gene die de meeste verantwoordelijkheid draagt dat is de examinator, die beslist of een leerling

Jolanda|01.05.11|10:05

wel of niet goed genoeg is om de weg op tegaan, nu is mijn vraag, wordt een examinator ook elke 5 jaar gekeurd? en door wie?
Dit moest even in 2 berichten want ik kan niet alle woorden kwijt in een bericht
gr Jolanda

rij-instructeur 010|01.05.11|10:50

Volgens mij worden de examinatoren eens in de zoveel jaar door het cbr intern getoetst.
Maar als ze het dan op verkeersveiligheid gooien, dan hebben we als instructeurs misschien een heel sterk punt als we kijken naar de poltie en hoe het toe gaat met hun verplichte bijscholing.
Wij leiden op.
Het cbr beslist.
De politie handhaafd
maar wij zijn de pineut

rene|01.05.11|12:07

ik heb zonet alle reacties gelezen.
zelf ben ik beginnende instructeur.
ik vind de sanctie ook belachelijk.
bijscholing kan ik begrijpen want daar blijf je denk ik ook wel scherp door en krijg je weer bruikbare tips mee, maar ik ben met sommige eens dat als je bijvoorbeeld naar belgie kijkt waar je van je ouders les mag krijgen wij denk ik kwalitatief beter lesgeven.
ik hoop dat er wat aangedaan word en ik blijf dit zeker volgen.

John|01.05.11|12:17

Een CBR examinator wordt regelmatig getoetst maar ooit gehoord dat een examinator werkloos is geworde omdat de uitslag van deze toets onvoldoende was? Nee, dat is maar bij 1 bevolkingsgroep in Nederland. En dan kan het UWV weer wat werklozen naar de cursus sturen.

nic|01.05.11|12:36

Zou een rijschoolhouder of instructeur dan na zakken voor de 2de keer aan kunnen kloppen bij UWV voor financiele hulp en het opnieuw volgen van een instructeurs opleiding? Dacht het niet!
Een examinator hoeft geen eens instructeur te zijn maar mogen met een interne opleiding ons werk beoordelen. Dit houdt in dat ze zonder officieel diploma de laatste stap zijn in de zo geroemde verkeersveiligheid. Iedereen kent de gevallen die onterecht zakken of met hulp een rijbewijs krijgen dus veilig????

Bert de Weerd|01.05.11|12:42

Wat bij rijinstructeurs wat betreft ontslag te weinig is beschermd, is bij examinatoren te veel beschermd, maar dat is weer een andere discussie ,)

John|01.05.11|12:44

Als ze echt verkeersveiligheid willen moeten ze andere maatregelen nemen b.v. bij 2 punten rijbewijs kwijt en opnieuw rijbewijs halen, iedere leerling minimaal 50 rijlessen laten nemen, na een ernstig ongeval een verplichte cursus volgen. Maar nee, als een automobilst 180 rijdt waar 80 km is toegestaan, en deze heeft zijn rijbewijs nodig voor zijn werk, dan krijgt hij het rijbewijs terug. Anders wordt hij werkloos. En de rij instructeur? Die wordt werkloos bij onvoldoende voor toneelstukje.

Jolanda|01.05.11|12:51

Hoe kan het CBR u de examinatoren toetsen, ze werken toch voor het CBR? Dat is toch raar!!

John|01.05.11|12:59

@Jolanda,

En wie gaat ons toetsen? Collega’s (concurrenten) dus. En het IBKI zegt dan dat deze uit een andere regio moeten komen maar als deze “examinatoren” nu eens voor een grote landelijk opererende rijschool werken? Lekker gemakkelijk van je concurrenten af komen.

Bert de Weerd|01.05.11|13:22

Wat zou het mooi zijn als onze minister deze opmerkingen allemaal las. Vooral de opmerking van John van 12:44 dekt de lading. Al is een minimum van 50 lessen m.i. aan de hoge kant.

@John, Nic, Jolanda en anderen,

Is het een idéé om vanuit de rijinstructeurs (Jolanda mag ook mee doen ,) )
een werkgroep “verkeersveilgheid” samen te stellen die contact onderhoud
met de minister.

Jolanda|01.05.11|13:31

@John, maar je geloofde toch niet echt dat het nu ging om de verkeersveiligheid,(ik ben er van overtuigd, dat de opleiding tot rijinstructeurs heel streng en goed is) dit is alleen maar opgezet om rij- instructeurs weg te pesten. grotere rij scholen(denk ik) vinden dat er teveel kleine rijscholen zijn, en dat hebben ze liever niet, dan moet je iets verzinnen, zodat je ze kunt dumpen, en daarom moeten we er ook tegen knokken, puur eigen behoud. En knokken zullen we!!

Bert de Weerd|01.05.11|13:41

Hoe je zoiets precies op moet zetten weet ik ook niet, maar wat de een niet weet, weet de ander wellicht, dus…..

Misschien ook iets voor de VRB om op te pikken

Bert de Weerd|01.05.11|13:43

Sorry, Bovenstaand bericht is een vervolg oop mijn bericht van 13:22

M.H.|01.05.11|15:19

Wij willen met zijn allen dat het intrekken van onze bevoegdheidspas verdwijnt.
Daar zijn we het allemaal mee eens.
Wat en hoe?
Als alles min of meer bij hetzelfde blijft, kan dat toch ook zo.
Wanneer het IBKI vindt dat een bepaald onderdeel onvoldoende is, dan verplicht binnen 6mnd?
Dit onder deel bij een opleidings instituut gaan volgen.
Heb je dit gedaan, dan is je bevoegdheidspas weer 5 jaar geldig.
Iedereen blij.?
En iedereen kan blijven doen waar hij of zij goed in is.
Opgelost?!?

M.H.|01.05.11|15:27

EN dan bedoel ik,
Een of twee dagdelen.
Geen dure cursus van weken.
En uisluitend dat onderdeel, en alleen volgen, dus geen toneelstukje achteraf.
Geen IBKI bemoeienissen meer, die hebben hun werk reeds gedaan
En wij zouden ook graag die gegeven cursus willen beoordelen.
Zijn we daardoor ook echt inderdaad beter door geworden?
Groetjes allemaal.
Martin

John|01.05.11|15:28

@ M.H.

Dat is ongeveer wat ik van het begin af aan heb geroepen. Als men vind dat een instructeur op een of enkel gebied te kort schiet dan zou je die instructeur daar in moeten bijscholen. Zonder de sanctie dat deze zijn/haar bevoegdheid verliest. Er is geen instructeur in Nederland te vinden die niet beter wil worden of zich verder wil ontwikkelen toch? Ik geef b.v. ook theorieles maar dat wordt niet getoetst. Zal wel geen taak zijn van een rij instructeur.

M.H.|01.05.11|15:40

Nou als iedereen het daar mee eens is hebben wij ons werk goed gedaan.
En zo heel moeilijk is deze aanpassing toch niet?
Nou VRB ga er mee aan de slag zou ik zeggen.
Als julie er morgen aan beginnen ben je overmorgen klaar.
Want het is maar een zeer kleine maar goede en juiste aanpassing.
De VRB zal daardoor veel lof oogsten.
En groeien als kool.
Denk ik.

Mario|01.05.11|18:42

Mmmm…..ik denk slechts 1 verplichte test in de 5 jaar lijkt me voldoende, haal je die niet moet je misschien nog een keer, haal je hem wel , dan gewoon weer 5 jaar geldig. Uiteraard zonder verlies van je pas.

John|01.05.11|19:01

Waarom moeten we die “praktijbegeleiding” overigens 2 x in 5 jaar doen? Als je bij de eerste parktijkbegeleiding een uurtje gezellig met je kandidaat koffie gaat drinken maakt dat niets uit. Of deze begeleiding nu voldoende of onvoldoende is het telt toch niet. De tweede praktijkbegeleiding is belangrijk. N.b. de kosten voor de eerste en tweede begeleiding zijn overigens wel hetzelfde. N.l. € 210,= Dus als je een herkansing hebt gedaan totale kosten 630,= examenkosten en dan misschien bijstand.

ton|01.05.11|19:05

Hay jolanda en anderen , ik volg deze discussie al een hele tijd.
De laatste opmerking van jolanda over de grote rijscholen is geheel juist.
Bij de bovag zijn bijna alle grote rijscholen aangesloten.
Dat is ook een van de redenen dat de bovag voor de kleinere rijschool bijna niks doet.
Wij zijn leraren , als ik kijk naar leraren op scholen worden die regelmatig verplicht bijgeschoold.
bijscholen prima , maar bij die groep geen sanctie dus bij ons ook niet want dat is met 2 maten meten.

ton|01.05.11|19:10

bij de bovag zijn bijna ALLE grote rijscholen aangesloten ,
Dus is het niet zo gek dat ze niks voor de kleinere rijschool willen doen.
Vergeet de bovag en ga lekker door met die , die wel iets willen doen voor ons.

Wim KLAPWIJK|01.05.11|19:19

Beste mensen Wat ik nu zo jammer vind ik heb een heleboel reactie’s gehad van collega’s alleen niemand wil iets doen maar ze willen wel een bijdrage leveren zoals een wbsite bouwen geld geven etc . Wat we nodig hebben is uit iedere provincie 2 mensen en uit elke kring 3 mensen zodat het werk gedelegeerd wordt en dat er ook in de kring aanspreekpunten zijn en die onderhouden kontakt vv met de provincie kom op stukje terug staan mijn gegevens kom op wacht niet af zoals een slachtkip kom in actie

Wim KLAPWIJK|01.05.11|19:20

En BOVAG en andere clubjes vergeet het maar die vullen alleen hun eigen zakken toch

groet en hoplijk tot gauw met een actie

Kurt|01.05.11|19:22

Volledig mee eens Je wordt gewoon naar de slachtbank gebracht Dit is nog maar het begin van het einde Het zal mijn tijd wel duren maar toch wat een geharrewar zeg om door te mogen werken . Er komt nog eens een tijd dat ze van je willen weten wanneer je het met je vrouw doet en waarom en daar moet je dan ook een diploma voor halen . Er is in heel Nederland geen enkel bedrijfstak waar zo wordt gerotzooit anders als in de rijschool-branche en wat zijn we toch lekkere melkkoetjes

Wim KLAPWIJK|01.05.11|19:23

Kom Op ik heb er eerst twee uit elke provincie nodig die dan de rijscholen in hun provincie kringen aan mailen dus geen geld maar wel tijd als dat lukt komt er vanzelf uit ieder kring wel een paar man

En dan zoeken wij nog enige mensen ( ik heb er al een paar op het oog eigenlijk die goed besprkkat zijn en de media kunnen te woord staan .

Bij bijvoorbeeld Hart van Nederland en Pauw en Witteman etc wie weet er nog een goed programma ?? geef het door op [email protected]

E.G.|01.05.11|21:22

Ik vind het jammer dat er geen eensgezindheid is met alle rijinstructeurs(collega’s), en inderdaad ook ik zie het als een ordinair diefstal, en BOVAG denkt alleen aan eigen belang en kan dus niet onze belangen behartigen. Ik vind dat we hier door moeten gaan desnoods met media! dus echt iets ondernemen en voor onze rechten opkomen. ze willen toch niet meer werklozen op dit moment van crisis hebben? Om maar over het financiele plaatje te zwijgen.

andre|01.05.11|21:51

Heb net telefonisch gesproken met ,n regio voorzitter van de BOVAG.
Die vertelde mij dat de BOVAG volledig achter dit examen staat.
De reden is , dat ze meer kwaliteit in de rijopleiding willen.
Dus de slechte moeten er op deze manier uit.
Meer kwaliteit is goed maar deze sanctieis niet gelijk met anderen die leraar zijn.
Zoals in het onderwijs.
Een toets prima, onvoldoende voor een onderdeel , Bijscholen en opnieuw de toets.
Niet voldoende wederom opnieuw naar school . ect.ect.

Henk M|01.05.11|21:52

@ E.G. @ John @ Ton @ M.H. @ Mario @ Harold @ Nic. Wij, (Bert, Wim, Piet, Jolanda en Henk) zijn bezig een soort platform op te zetten, om te kijken hoe we eventueel verder actie zouden kunnen voeren. Het is alleen zinvol om actie te voeren als er voldoende steun, animo voor is, dus stuur ff een mailtje naar regio-west @planet.nl met je gegevens zo dat we samen iets kunnen gaan ondernemen! Alleen reageren op dit forum helpt niet echt denk ik.
Dus kom op: stuur een mailtje en meld je aan.

John|01.05.11|22:54

Andre legt in zijn bericht van 21.51 precies de vinger op de zere plek. De regiovoorzitter zegt dat de Bovag volledig achter dit examen staat. En dat is nu precies de reden waarom iedereen zijn lidmaatschap op zou moeten zeggen. De Bovag draagt n.l. haar EIGEN standpunten uit terwijl zij de standpunten van haar ACHTERBAN zou moeten verdedigen. Het is alsof je een advocaat hebt die tegen de rechter zegt “Veroordeel mijn client maar” Want ik spreek louter collega’s die TEGEN de SANCTIE zijn.

John|01.05.11|22:59

In aanvulling op mijn vorige bericht: Toch raar dat de Bovag zegt voor te zijn daar zij in een bericht op verkeerspro d.d. 01-04-2010 zeggen tegen de sanctie te zijn. http://www.verkeerspro.nl/rijschool/2010/04/01/overleg-over-sancties-wrm-bijscholing/

nic|01.05.11|23:44

@ John BOVAG steunt deze sanctie! Dat behartigt dus de belangen in de rijschoolwereld?
Need I say more?Meeste instructeurs en rijschoolhouders zetten zich hier tegen af maar BOVAG niet als belangenbehartiger van deze branche? Waar staan die voor dan, hun eigen belang komt hier dus duidelijk uit naar voren zo te zien!
Berichtgevingen spreken elkaar zo tegen dat eenduidig standpunt altijd voor meerdere uitleg vatbaar is en dus geen weergave geeft voor uiteindelijk standpunt BOVAG, slechte zaak!

John|01.05.11|23:46

@ Henk M

Ik wil je best mijn gegevens sturen hoor. Geen probleem. Om meer collega’s te bereiken heb ik het volgende bedacht. We maken een brief/flyer die we op een website zetten. Deze kan dan worden uitgeprint door de verschillende collega’s en worden opgehangen op de prikborden in de verschillende examencentra. Belangrijk is dat zo veel mogelijk mensen hier melden wat zij in die flyer opgenomen willen zien. Want als we iets gaan doen dan wel voor de “leden” dus niet zoals de Bovag hahahaha

Bert de Weerd|02.05.11|00:23

@ John, Goed idee!
Jolanda heeft ook al een brief opgesteld die naar Wim klapwijk is gestuurd en die Wim vervolgens weer naar de verzamelde mailadressen stuurt. Wie het eens is met de inhoud doet een mailtje terug en de brief wordt vervolgens gestuurd naar IBKI, belangenorganisatie’s politieke partijen ministerie……

Dus John, Nic en iedereen die tegen de sanctie is mail je gegevens naar Wim Klapwijk, dan blijft het niet alleen bij reacties plaatsen, maar hebben we ook een goed begin!

Wim KLAPWIJK|02.05.11|11:07

@ Andre .

De reden is nietdat ze meer kwaliteit willen in de rijopleiding want dan hadden ze gekeken bij rijschoolgegevens.nl en die eruitgehaald , maar Andre van jou nog geen mailtje gehad dus net als 70 % van de anderen die hier gereageerd hebben
meld je aan dus En mail de brief en deze informatie van proeven door naar de collega’s in de kring

groet Wim

M.H.|02.05.11|17:31

@ Henk M. Ik denk daar ietsje anders over.
Dit Forum lijkt mij wel erg belangrijk. Alleen….
Er moesten juist nog meer mensen op reageren.
Liefst alle rijscholen, en instructeurs.( En alle anderen belangstellende.)
Dan zou er toch eigenlijk wel iets MOETEN gebeuren.!!!
Ik heb dit wel allemaal geprint, want als verkeerspro aan deze discusie een eind maakt zijn we even nergens meer.
Dus een site waar we op door kunnen reageren in de maak, ?
Zou wel eens nuttig kunnen zijn?

rob|02.05.11|18:38

Ik denk dat als de bedoeling is dat er door deze manier van omgaan met rij-instructeurs betere LL worden afgeleverd , dus een hogere slaging bij het cbr , het vanzelf weer terug zakt naar het oude niveau van slagen . Dat is namelijk al jaren bijna het zelfde en zal niet veranderen ander heeft het cbr geen werk meer of zal drastisch moeten inkrimpen
Verder , in 2000 , 1300 doden anno nu 700 doden in het verkeer , misschien willen ze er op een gegeven moment levende bij ??

rob|02.05.11|18:47

Als een rij-instructeur elke 5 jaar herexamen moet doen ( want dat is het ) dan vind ik dat de eximinatoren dat ook moeten , en niet beoordeeld door het cbr of ibki of andere figuren maar door rij-instucteurs ! de branche moet toch gezond blijven ? Ik denk dat er zeker een aantal opnieuw kunnen beginnen

rob|02.05.11|19:02

over de bovag kun je kort zijn laten ze zich weer lekker met garage`s gaan bemoeien daar waren ze toch voor
Stage plaatsen krijgen is inderdaad moeilijk mij is bv overkomen door de winter weinig stage kunnen lopen daarna waren er ineens geen LL meer bij mijn stage mentor ?? , tig keer gebelt komt goed vraag collega wel , de pas is inmiddels verlopen en hij moet nog bellen en moet ik alles weer opnieuw doen + betalen heel seizoen naar de @@##@ ik denk dat hij geen concurentie wilde

rob|02.05.11|19:22

regio-west @planet.nl , vertel even het juiste mail adres
Als we nu allemaal zakken voor de praktijk examens kunnen we allemaal de ww in , dan naar het uwv om de opleiding gratis te volgen en een auto met subsidie , dan heb je veel minder kosten en een lagere lesprijs voor de LL , dan is iedereen weer blij toch? en de opleidings instituten hebben weer werk , kun je mooi iedere vijf jaar opnieuw doen
Want als je de examens niet haalt ga je toch failliet of wordt je werkeloos!

rené kwast|02.05.11|20:18

Ongelofelijk, wat veel reactie’s. De rijschoolbranche is het grotendeels eens. Dit moet dan toch een eerste stap zijn om onze wensen hard te maken bij de overheid? @Rob: je hebt helemaal gelijk! Rare jongens, die ambtenaren.

Wim KLAPWIJK|02.05.11|21:30

Rob
Inderdaad het is [email protected] is niet moeilijk hoor en waar blijft iedereen nu met aanmelden , allemaal bang om jullie kop boven het maaiveld uit te steken kom op zeg
En ik geloof niet dat Verkeers Pro deze zaak sluit misschien willen ze wel dicht bij het vuur blijven

groetjes mensen en meld je aan

M.H.|02.05.11|21:37

@ Mario,
Als je goed bent in site`s bouwen / maken?
Zou je wellicht zoiets als dit kunnen maken?
Zodat we makkelijk gezamelijk in contact kunnen blijven, en opelijk overleg kunnen plegen.
Als Verkeerspro ons blijft toestaan te blijven reageren is dit eigenlijk niet nodig.
Maar tja je weet maar nooit?
Zelf de regie kunnen blijven voeren is voor onze groep ook belangrijk.
En Om nou meteen weer aan een voledige nieuwe organisatie te beginnen,
lijkt mij niet zo verstandig?

Wim KLAPWIJK|02.05.11|21:45

Rob je hebt mijn mail adres goed genoteerd hoor geef maar een reactie
en een website bouwen oke

M.H.|02.05.11|21:52

Ik ben inmiddels ook met de V.R.B. aan het mailen.
De antwoorden die ze geven, geeft mij wel weer een beetje vertrouwen terug.
Ik houd Wim hiervan op de hoogte.
Met zijn allen Lid Worden van de V.R.B. Kan toch veel nut hebben, denk ik?
Maar ja wie ben ik?
Je Nieuwe site zou je B.V.
B.N.R. Kunnen noemen?
BREED NEDERLANDS RIJINSTRUCTEURSOVERLEG. ???
Het is zomaar een iedeetje ??
Anderen hebben mischien betere ??
Maar je moet ergens beginnen.

M.H.|02.05.11|21:56

@ Rob Mag dat ook doen natuurlijk?
Anders ff samen aan de slag?

Bert de Weerd|02.05.11|22:03

@M.H. Jij ook al aan het mailen met de VRB! Ik ook,) en ook met het CNV
Door de antwoorden die ik krijg, krijg ik ook vertrouwen in beide organisaties

John|02.05.11|22:13

@ M.H.

Als het VRB zich hier meldt en zich tegen de sanctie uitspreekt wordt ik dezelfde dag nog lid.

Bert de Weerd|02.05.11|22:15

Ik had al een slogan bedacht voor de “actiegroep” die hopelijk ontstaat uit deze discusie:
Huidige WRM = Broodroof!
Het is ook maar een idee en vraag me af of het niet te schreeuwerig is.
Ideeën genoeg. Nu nog tot een gezamenliijk plan komen.
Ik vermoed dat dit gemakkelijker gaat met steun van de VRB en het CNV
Vooral het CNV heeft veel ervaring in huis!

M.H.|02.05.11|22:25

@ John,
Dan kun je zeer gauw lid worden, want de reactie van de V.R.B zal nu zeer gauw komen.
Let maar eens op.
Ook alle anderen die nog geen LID zijn.
Kunnen dan Lid worden.
Maar John, ook echt doen dan war!!!

John|02.05.11|22:28

@ M.H.

Mijn afspraak staat. Als ze zich melden en ze ons standpunt willen verdedigen wodt ik direct lid.

M.H.|02.05.11|22:30

@ Bert,
Ik mail mijn Mails door aan Wim.
Hij kan ze weer doorsturen naar jou.
Maar er staat volgens mij wel iets te gebeuren.

Bert de Weerd|02.05.11|23:06

@M.H.
Ik mail ook naar Wim.
Hij mag mijn mails ook doorsturen naar jou.

@John, Ik verwacht dat je binnen nu en 2 weken lid bent en dan houd ik het ruim aan!

rij-instructeur|02.05.11|23:44

hallo allemaal, ik volg dit ook een tijdje, ik vind het ook belachelijk dat je je pas moet inleveren na zakken.. slagingspercentage zegt toch ook iets? Wij zijn diegene die voor verkeersveiligheid zorgen, en wij moeten het meeste betalen aan de regering en cbr krijgt door ons klanten, wij zijn eigenlijk de belangrijkste van allemaal, toch wordt er niet naar ons geluisterd, dan zouden we op een andere manier met IBKI, CBR, BOVAG, REgering moeten praten: met z’n allen een vuist richting schuldige

Jolanda|03.05.11|08:19

Hallo Allemaal, misschien even een aardig punt, we hebben nu al met zijn allen aardig wat gal gespuit, maar misschien is het ook goed om eens na tedenken, hoe we dit zouden willen aanpakken, hoe kunnen we het IBKI overtuigen, dat wij een betere constructie hebben, om het “chaochen” te verbeteren?, veiliger les kunnen geven, een goed en gezonde branch hebben en houden, wil iedereen daar eens over nadenken en het in deze discusie melden?

John|03.05.11|08:24

@ Jolanda,

Is de branhce dan wel zo slecht als men wil doen geloven? Is het coachen niet meer een modewoord en is het over 5 jaar weer iets anders? Daarnaast heb ik vooral moeite met de sanctie. En om die er uit te krijgen moeten we bij de politiek zijn. Ik denk dat er te veel ten onrechte naar het IBKI wordt gewezen.

Jolanda|03.05.11|08:41

we moeten met goede argumenten komen, dat we hun argumenten, (die het IBKI nu handteerd), te niet doen, het is jammer dat we niet weten of hun willekeur wel rechts geldig is, als je je diploma haalt ben je geschikt voor dit beroep, maar na 5 jaar gaat iemand anders beslissen of dat wel zo is, en dan maar volhouden, dat dit is voor verbetering,
Want als dat zo is ga je werken met certificeringen, dit staat boven een diploma, maar gaat nooit tenkoste van het diploma, snapt iedereen het nog?

Jolanda|03.05.11|08:53

@ John, je hebt gelijk dat het naar de politiek moet, maar het feit blijft dat er een bijscholing is, en dat krijg je niet zomaar van tafel, dus daar moeten we het mee doen,(het is een strenge, goede opleiding, en er is niets mis met de rij-instructeurs) maar als we de politiek kunnen overtuigen dat de rij-instructeurs een beter concept hebben, dan denk ik dat we meer kans maken. met alleen geroep “dit is onrecht, dit willen we niet”, komen we er niet, denk ik.

Jolanda|03.05.11|08:56

het zou fijn zijn als iedereen mee blijft denken, en dat we ons doel bereiken, dat is een leuke baan, fijn werk, en vooral gelijkheid voor iedereen, en dat je je niet druk hoeft temaken over een diploma die je allang gehaald hebt. goede bijscholing, toch!

Harold|03.05.11|09:39

We blijven met z’n allen roepen maar worden niet gehoord…..
Nog nooit is er iets van saamhorigheid of collectieve belangenbehartiging geweest c.q. succesvol gebleken.
Ik ben bang dat we op ‘ burgerlijke ongehoorzaamheid’ uit moeten komen: als de overheid wil dat er absurde regels moeten worden opgelegd, laat die zelfde overheid dan maar eens gaan handhaven!
Dat hebben ze nog nooit (succesvol) gedaan, dat zullen/kunnen ze in de toekomst ook niet.

Harold|03.05.11|09:41

Vervolg -> Ze komen dan wellicht weer met het CBR als controlewapen op de proppen, en die hebben/krijgen wel weer voldoende manuren toegewezen om alle instructeurs op bevoegdheid te controleren, waar het CBR (zoals door velen al onderschreven) nog steeds zo rot als een mispel is. Waarom hoeft een examinator geen applicatie(s) te doen, al dan niet bij een externe organisatie???

M.H.|03.05.11|10:43

@Jonh, en alle anderen.
Helaas de reactie van V.R.B. Blijft langer uit dan ik min of verwacht had.
Waarom ben ik zo overtuigd dat ze dit alsnog doen?
Omdat ze mij dit beloofd hebben!
Ik hoop van ganse Harte dat ze ons niet teleur stellen.
Want met de V.R.B staan we sterker.
Met de Vee Er Bee, Doen We Mee!!!!!
Wij hebben begrepen dat de vrb het volledig met ons eens is.
De sanctie . MOET ER AF
Dit is mij gemaild..
WIJ ZIJN GEEN MISDAGERS DIE GESTRAFT MOETEN WORDEN!!!
Kom op WILly.

M.H.|03.05.11|11:06

STELLING IEDEREEN GELIJKE BEHANDELING.
Bakker, aangebrand brood meegegeven, BAAN KWIJT.
Fietsenmaker, verkeerde band er op gelegd. BAAN KWIJT.
Slager, verkeerd advies biefstuk bakken. BAAN KWIJT.
Televisie verslaggever verspreekt zich, BAAN KWIJT.
Examinator verkeerde beslissing, BAAN KWIJT.
Advocaat, verspreekt zich, BAAN KWIJT.
ibki bestuurder maakt vergissing, BAAN KWIJT.
Politie agent schrijft verkeerd verbaal, BAAN KWIJT.
Journalist maakt verkeerde opname, BAAN KWIJT.
Enz ..!!

Toine|03.05.11|12:34

Deze belachelijke maatregel/sanctie moet onmiddellijk weg. Dit slaat nergens op. Ik heb eind 2009 de aanvullende bevoegdheid E/B gehaald en IBKI heeft gewoon de geldigheidsdatum van juli 2011 laten staan. Ik snap hier niets van.

John|03.05.11|13:20

6 dagdelen theorie € 570,=
2 daagse voorbereiding praktijkbegeleiding € 495,=
3 x Praktijkbegeleiding € 630,=
Gezakt? Herintrederstraject:
Opleidingskosten € 3000,=
Examenkosten praktijkrit (per cat) € 110,=
Kosten € 4.805,=
Stel dat je instructeur A,B,C,D,E bent + € 550,= bij. Te betalen vanuit de bijstand. Dank u Bovag.

Mario|03.05.11|15:26

Nu roept de de VRB in een artikel van VerkeersPro.nl dat slechts de sanctie eraf moet, maar dan blijft nog dat belachelijke toneelstukje overeind en natuurlijk niet onbelangrijk de belachelijk hoge kosten die het met zich meebrengt. Waarom 2x praktijbegeleiding als de eerste keer niet meetelt (weggegooid geld,…ja voor ons dan). 1 keer praktijbegeleiding die aansluit bij de werkelijkheid moet voldoende zijn!!!!!!! (zie artikel)
http://www.verkeerspro.nl/rijschool/2011/05/03/rijschoolbranche-wil-aanpassing-sanctie-wrm-bijscholing/

Mario|03.05.11|15:34

Wat lult die Kantelberg nou????? Ze hebben toch al eens examen gedaan en hebben toch al eens hun instructeursbewijs gehaald????
Dit gaat helemaal nergens over, grrrrrrrrrr
Mijn bloed begint te koken!!!

Mario|03.05.11|15:38

Maak de instructeursopleiding dan lastiger, dan begin je al te schiften bij het begin. Niet een instructeur treiteren die al 5 jaar of meer met plezier zijn werk doet!

Mario|03.05.11|15:40

@John

Ja inderdaad! De opleiding kost meer dan 5 ruggen en vervolgens mag je die iedere 5 jaar betalen!!!!

Wim KLAPWIJK|03.05.11|16:22

Hallo Allemaal nog even mijn mail adres voor diegene die mee willen doen
[email protected] meld je aan het is nu tijd voor REACTIE op hun Actie

VRB mag van mij voorlopig even wegblijven twee jaar niets doen en dan nu even komen met een hoop gebla evenals CNV en weet ik welke zakkenvullers nog meer

Er komt een website en flyers voor op de CBR en BNOR lokatie’s en wij houden via dit medium ook contact groet Wim en hopelijk zijn jullie allemaal medestrijders en vind nog meer medestr

ton|03.05.11|18:27

john , ja de branche is best wel een beetje verrot.
Kijk eens naar de slagingpercentages in jouw kring.
Als ik,als oudere rijinstructeur kijk naar de percentages van mijn concurenten schieten de tranen mij in de ogen.
Het is bedroevend om te zien en te horen wat sommige doen met hun leerlingen.
Dus bijscholing en een sanctie is wel op z,n plaats.
B.v. onvoldoende toets, bijscholing , opnieuw de toets , nog onvoldoende opnieuw naar school.
en zo verder , de rotte appels moeten er uit.

ton|03.05.11|18:39

De flyers zijn een goed idee. Wil ze graag ophangen op de examenplaatsen.
Maar ook uitdelen aan mijn GEMOTIVEERDE collega,s.
Dus als ze klaar zijn hoor ik dat graag.
Ik blijf deze discussie volgen maar heb verder geen aandeel in dit verloop.
Mijn certificaat is geldig tot 08-2015 dat is tot na mijn pensioen.
Dus voor mij is het dan genieten van het leven.
Maar ik sta uiteraard volledig achter jullie streven om de sanctie van tafel te krijgen.

Tuncay|03.05.11|20:25

Hier ook mijn mening over de nieuwe WRM maatregel. Ik vind het ook hartstikke waardelooooos. Heb vorig jaar 2 dagdelen theorie gedaan, nu nog een praktijkbegeleiding doen. Heb mezelf Bij IBKI een maand geleden opgegeven. Tot op heden niets van hun vernomen. Me pas verloopt op 3 juli. Hoop dat dit nog goed gaat, want anders kan ik als zelfstandige de tent sluiten en bij AH gaan vakken vullen. Waardeloos. Gaat niet zo snel bij IBKI zo te zien.
Groet,

Tuncay

Wim KLAPWIJK|04.05.11|17:09

Tuncay sluit je bij onms aan

Mario|05.05.11|08:44

Geen reacties meer??

Henk M|05.05.11|09:18

@ Marino Heb jij nog wat toe te voegen dan??

M.H.|05.05.11|09:54

@ Mario er is al 292 keer gereageerd, Maar hopelijk komen we ver over de driehonderd.
En Wim het zijn echt allemaal geen zakkevullers hoor.
Maar die mensen hebben, denk ik ook nog meer te doen.
In de wandelgangen krijgen wij van heeeeeeeeel veel mensen gelijk.
Maar die kunnen, willen, kennen, durven niet allemaal te reageren.
En er is al veel gezegd.
En het gaat maar over een onderwerp.
HET VERDWIJNEN VAN DE SANCTIE.
Langzamerhand is IEDEREEN daar wel van overtuigd.

jolanda|05.05.11|10:29

Heeft iemand een getal in het hoofd over hoeveel mensen dit zou kunnen treffen, met andere woorden, hoeveel mensen zullen er rijinstructeur zijn? dan is het inderdaad maar een heel klein groepje, die reageerd, (maar het is niet gezegd dat die zich er niet druk overmaken), maar we zullen wel moeten bundelen als we iets willen bereiken, en ook al zeggen we niet altijd wat, houdt niet in dat we er niet meer mee bezig zijn, maar kom op mensen, we moeten dit samen doen.

John|05.05.11|11:01

De discussie gaat ook op een ander topic verder. @ Jolanda, er zijn in Nederland ongeveer 9.000 instructeurs. De sanctie die er volgens ons allemaal af moet is m.i. een punt geweest dat de instruceturs opleiders hebben weten binnen te slepen. Het is natuurlijk van de gekke dat er aan dat soort onderhandelingstafels een partij zit met een enorm commercieël belang. Die willen onder het mom van “betere instructeurs” de sanctie behouden. Echte reden? De constante stroom herintreders dus KASSA.

John|05.05.11|11:28

Ik zou ook willen pleiten voor: of 1 x “praktijkbegeleiding” in 5 jaar OF de 2 “praktijkbegeleidingen” behouden maar als er 1 voldoende is dan weer 5 jaar verlengen. Kent iemand een examen dat je 2 x moet doen (en betalen) waarbij je er niets aan hebt als je b.v. een 10 zou halen voor het eerste examen? Het liefst zie ik, en ik denk vele met mij, dat belachelijke toneelstukje verdwijnen. Dit heeft toch niets met het echte werk te maken? Anders kregen we op school ook zo les toch?

M.H.|05.05.11|12:34

@ Jonh,
Ik ben het met je eens.
Maar ik zie het liever als een ( Goede? ) bijscholing toets worden dan een examen.
En 1x is genoeg.
De andere,( lees iedereen )auto-en- motor- rijbewijshouders hoeven helemaal niets.
Als die iets niet helemaal goed doen krijgen ze alleen maar te maken met Mulder.
Wanneer zij geslaagd zijn. kunnen ze bijna tot hun honderste, doen en laten wat ze zelf goed vinden. En die moeten het echt bond maken om die bevoegdheid kwijt te raken!

John|05.05.11|13:26

De regering wil het het verkeer veel veiliger maken. Dat is belangrijk. Dus moeten de rij instructeurs hele dure bijscholingscursussen volgen en zich goed voorbereiden op het spelen van een toneelstukje dat met het echte lesgeven niets te maken heeft. Geeft niets kost alleen de instructeurs maar geld. Daarnaast schaffen we de verkeerslessen op school af. Veel te duur. A,ja dat is goed beleid…….. zeer geloofwaardig.

M.H.|05.05.11|13:55

Hele duren bijscholingscurssusen, zeg dat wel.
Maar als wij zo broodnodig zijn, Waarom krijgen WIJ dan geen VETTE BONISSEN?

Denken ze echt daarboven en beneden , dat alleen wij, Wij Alleen !
het verkeer veilig kunnen maken?
Mooi nieuw sprookje voor de Efteling, Denk ik

Wie schrijft het 300 ste stukje?

M.H.|05.05.11|13:57

IKKE @#$% geintjes moeten wel blijven kunnen Toch?
Groetjes allemaal.

M.H.|05.05.11|14:37

Er zijn er onder ons een paar,
Die zich geestdriftig presenteren.
Ze bruisen van de goede iedeeen.
Ze jagen ons op en aan .
Krijgen die nou ook een lintje?

Het is vandaag bevrijdingsdag.
Diegene die dat kunnen, EN er voor verantwoordelijk zijn.
BEVRIJD ONS VAN HET JUK.
En verlos ons van die verrekte sanctie.
Amen.
En nou ga ik een terrasje pikken.
Proost.

Bert de Weerd|09.06.11|10:07

Bij deze wil ik jullie attenderen op dit onderwerp op het forum:

http://www.verkeerspro.nl/forum/viewtopic.php?f=2&p=209#p209Geachte

Groet, Bert

molaar|02.08.11|08:21

Moet ik een cursus toneel,als voorbereiding op de toets?of een dure bijscholing,die geadviseerd wordt, om de opleiders te spekken?Of moet ik(enmijn kandidaten!) tevreden zijn met mijn slagingspercentage,en er vanuitgaan dat het IBKI goed theoretisch is geschoold om de praktijk te kunnen toetsen?mijn motto: Theorie is als men alles weet en niets klopt, praktijk is als alles functioneert en niemand weet waarom; in mijn bedrijf zijn theorie en praktijk verenigd; Niets klopt en niemand weet waarom.

MH|02.08.11|12:24

@ molenaar. Advies: Lid worden van het forum, We kunnen nog wel wat sprekers en schrijvers gebruiken.

Wim|18.08.11|21:58

Hallo wij hebben diverse kranten aangeschreven en ook hart van nederland mbt tot de sanctie en alles wat er omheen en bijkomt kijken .

Deze brief is geplaatst op het Forem bij sanctie moet weg veel leesvoer en laat even weten in hoeverre je het eens of oneens bent \

groet Wim Klapwijk Ben Bridel en Harold Gerritsen

Koos|01.03.12|21:03

En nu is de Tom Bordewijk uit dit artikel ineens EX-examinator van IBKI (zie nieuws van 24-02 op deze site) http://www.verkeerspro.nl/rijschool/2012/02/24/ibki-examinator-ontslagen-na-heterdaad-bij-blik-op-de-weg/?utm_medium=email&utm_campaign=IBKI-examinator+ontslagen+na+heterdaad+bij+…&utm_source=Nieuwsbrief&utm_term=IBKI-examinator+ontslagen+na+h…

Bert de Weerd|29.03.12|22:16

Citaat uit het artikel:
Als straks alle rijinstructeurs de praktijkbegeleiding hebben gedaan, en de ‘onderkant van de markt’ hebben we nog niet gezien, zal er ongetwijfeld een aantal afvallen”, verwacht Bordewijk. “Dat is natuurlijk heel erg voor hen. Maar dat is wel een manier om de kwaliteit van de Nederlandse rijschoolbranche te waarborgen

Bert de Weerd|29.03.12|22:20

Het IBKI liet 13% zakken, maar was de onderkant van de markt nog niet tegengekomen.
Blik op de weg wel, maar bekeurd niet! Helaas ook geen controle op de instructiepas van de desbetreffende ‘rijinstructeur’
http://www.verkeerspro.nl/rijschool/2012/02/24/ibki-examinator-ontslagen-na-heterdaad-bij-blik-op-de-weg/

Martin|15.08.12|17:06

Zie , lees en wordt lid van het pro forum, voor het weer te laat is.

Martin|15.08.12|17:10

Liefst actief schrijvende leden. Lezers en afwachters zijn er al genoeg!!
Niet voor mij, maar voor je zelf.
Actie geeft reactie.

Autorijschool Bert|12.10.12|09:09

Nu, +/- anderhalf jaar verder en we hebben het voor elkaar dat de WRM geevalueerd wordt!
De sanctie is er nog niet af, maar het begin is er. De evaluatie biedt niet alleen de mogelijkheid om de sanctie er af te krijgen.
Maar ook de mogelijkheid om andere misstanden rondom de WRM en de (bij)scholing van rijinstructeurs aan te pakken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.