Brommerles, rijschool SnelWeg, scooterles, De Snelheid

‘Verlaag nu al leeftijd theorie-examen bromfiets naar 15,5’

De hele rijschoolbranche wil dat het ministerie van Infrastructuur het CBR toestaat te gedogen dat kandidaten van 15,5 jaar het theorie-examen Bromfiets (AM2) afleggen. De officiële verlaging van de leeftijd staat gepland tijdens de invoering van het Begeleid Rijden in november 2011. “Maar dat is veel te laat”, schrijven de brancheverenigingen VRB, Bovag Rijscholen en FAM aan de minister en Tweede Kamer.

“Het gedogen bied louter en alleen voordelen voor zowel de aspirant bromfietsrijders, de rijschoolbranche en het CBR”, meldt de brief.

Bromfiets praktijkexamen

De druk op het reserveringssysteem zal met de wijziging aanzienlijk worden verlaagd. Ook nemen de risico’s voor de rijschool en de bromfietsrijder sterk af.

Nu is het vaak zo dat op de 16e verjaardag theorie- en praktijkexamen ingepland worden. Zakt de leerling voor zijn theorie, kan hij de gereserveerde lesuren en het gereserveerde praktijkexamen niet afleggen. Gevolg: niet afgenomen examens voor het CBR en kosten voor kandidaat en rijschool.

CBR

“Het plannen van de aspirant bromfietsrijders zal zich meer verspreiden, zo kan het CBR beter inspelen op de vraag naar bromfietsexamens”, schrijven de brancheverenigingen.

“De rijschool kan beter inspelen om zo de aspirant-bromfietsrijder beter van dienst zijn. Het risico van geen praktijkexamen kunnen doen vanwege zakken voor het theorie-examen wordt op die manier uitgesloten.”

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

10 reacties op “‘Verlaag nu al leeftijd theorie-examen bromfiets naar 15,5’”

John|23.04.11|21:55

Volgens mij hebben we daar niets aan. Maar ik zou het anders doen. Vanaf 16 jaar praktijk doen maar dan echt. Niet 4 lessen en dan examen. Gewoon echte rijlessen en 2 echte praktijkexamens. Daartegenover zou dan moeten staan dat deze leerlingen tot b.v. 100 cc mogen rijden. Ik weet dat veel daar tegen zullen zijn maar nu denk ik dat 70 % van de bromfietsen zodanig opgevoerd is dat er veel gevaarlijkere situaties ontstaan.

Dennie|24.04.11|10:56

@john,

Goed idee, maar dan wel de bromfiets loskoppelen van de snorfiets.
Ik heb nu al een aantal leerlingen gehad die echt totaal ongeschikt zijn voor de bromfiets, maar zich met een snorfiets nog redelijk zouden redden gezien de snelheid. Een examinator zou dan bijwijze van spreke kunnen zeggen “je bent helaas gezakt voor de bromfiets, maar de snorfiets lijkt me geen probleem” .En met die 100cc ben je gelijk van het bromfietspad geklooi af!!

Dennie|24.04.11|11:01

Hier in rijswijk staan de borden op zulke onduidelijke plaatsen dat het bijna onmogelijk is omdeze zonder kennis van de omgeving te zien…. Tevens had ik laats een mooi voorbeeld van een verwarende situatie: een leerling rijdt vol door rood, ik roep STOP, en de leerling bij me. Wijst ze naar een bordje met daarop: BROM(FIETSERS) RECHTS AF VRIJ. Dit bord stamt nog uit de tijd dat de bromfietsers nog op het fietspad hoorden te rijden en was dus nu echt niet meer van toepassing….

Ben|28.04.11|12:39

Jullie hebben mij toen uitgelachen(paar maanden geleden),maar de leeftijd gaat echt naar 15 jaar.Dit zijn nog kinderen.

Ram|28.04.11|22:15

Mensen en mensen,
Het is toch goed dat kinderen vanaf 15 jaar of 16 jaar mogen samen met hun ouders beslissen
of zij in de auto of bromfiets gaat rijden.
Onze Minister & kamerleden & vooral de brancheverenigingen ook dit willen,geweldig.
Gewoon doen,laat het zosnel mogelijk gebeuren,het zijn toch kinderen.
Wij hebben toch ervaring met kinderen vanaf 18 jaren.
Sommige mensen hebben een betonnen kop.
Alles is grondig door elkaar geroerd en niet meer van zijn plaats te krigen.
hoi,
Ram

John|28.04.11|22:29

@Ram,

Jij bent duidelijk geen rijschoolhouder die veel geld heeft geinvesteerd in bromfietsen en andere benodigdheden om bromfietsrijles te mogen geven. Je zult maar € 15.000,= hebben geinvesteerd die je niet meer kunt terugverdienen. Wat de brancheverenigingen betreft: Deze heb ik de laatste tijd alleen maar op standpunten kunnen betrappen die haaks staan op de standpunten die ik op de werkvloer van vele collega’s hoor.

Ram|29.04.11|06:27

Mijnheer John,
Alvast bedank voor uw reactie.
U heeft het alleen over geld & kritiek maar geen oplossingen en eenheid binnen de rijschoolhouders.
Probeer dan wat anders te gaan doen waar het wel lukt.Anders bent u een slechte voorbeeld als “werkgever”.
Succes wordt niet zozeer afgemeten aan wat een mens bereikt heeft in het leven, als wel aan de manier waarop hij moeilijkheden op de weg naar succes heeft overwonnen.
hoi,
Ram

Sem|01.06.11|10:25

Hallo,
ik heb een vraag en ik hoop dat iemand mij kan helpen.
22 juli is mijn verjaardag, ik kijk al zo lang uit naar m’n scooter.
Kan ik nu al mijn afspraak maken voor mijn theorie examen of moet ik tot 15 juni wachten?
Dat is mij erg onduidelijk, ik hoop dat iemand mij kan helpen!

Gerard|01.06.11|10:34

@Sem: Dat kan vanaf half juni. Dan heeft het CBR de systemen aangepast.

achraf|06.06.11|13:59

ik heb een vraag en ik hoop graag een reactie
waar kan ik reserveren voor theorie en praktijk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.