telefoon, handheld, smartphone

Ministerie blundert bij uitleg RVV over bellen tijdens rijles

telefoon, handheld, smartphone

Het ministerie van Inftrastructuur en Milieu heeft geblunderd door te stellen dat het volgens het RVV voor een rijinstructeur niet is toegestaan te bellen tijdens het geven van rijles. Een oplettende lezer van VerkeersPro.nl merkte op dat de nota van toelichting duidelijk stelt dat het verbod op bellen niet geldt voor de rijinstructeur.

De nota van toelichting stelt dat het verbod alleen geldt voor de feitelijke bestuurder en dus niet geldt voor de rijinstructeur, precies zoals Henk Burghout van het IBKI eerder uitlegde.

Infrastructuur en Milieu

“Daar heeft het ministerie overheen gelezen”, zegt Willem Bonekamp, woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu nadat hij op de nota van toelichting is gewezen. Gevolg is dat het ministerie onuiste informatie heeft verschaft op de vraag: ‘Is het een rijinstructeur toegestaan te bellen tijdens het geven van rijles?’.

De blunder van het ministerie is des te merkwaardiger omdat ze van tevoren zijn gewezen op de IBKI-uitleg. Toen reageerde Bonekamp nog als volgt: “We blijven bij ons standpunt omdat ook de rijinstructeur wordt beschouwd als de bestuurder van een motorvoertuig.” Nu blijkt dat dus onjuist te zijn.

Strafbaar

Ook landelijk verkeersofficier Koos Spee stelt dat het verbod voor handheld bellen niet geldt voor de rijinstructeur. Hij waarschuwt er wel voor dat een rijinstructeur die belt en niet oplet, waardoor gevaar ontstaat, mogelijk wel strafbaar is voor art. 5 WW.

Een rijinstructeur mag dus als juridisch bestuurder gewoon een mobiele telefoon vasthouden tijdens het geven van rijles. Ondanks dat het zeer onverstandig is te bellen tijdens het geven van rijles, het is alleen wettelijk verboden voor de feitelijke bestuurder om een mobiele telefoon vast te houden achter het stuur.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Ministerie blundert bij uitleg RVV over bellen tijdens rijles”

Zascha|03.05.11|13:18

eindelijk hebben ze het door ;-)

Varol|05.05.11|00:21

Bedankt Bart voor de duidelijkheid.
Mvg.

Bert|05.05.11|11:40

Niet zo verwonderlijk. Bij het Rijk werken nu eenmaal niet de meest getalenteerde mensen. Daarvoor zijn de salarissen daar veel te laag.
Daarvoor kun je beter bij Shell, Phillips, ING e.d werken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ministerie blundert bij uitleg RVV over bellen tijdens rijles | RijschoolPro
telefoon, handheld, smartphone

Ministerie blundert bij uitleg RVV over bellen tijdens rijles

Het ministerie van Inftrastructuur en Milieu heeft geblunderd door te stellen dat het volgens het RVV voor een rijinstructeur niet is toegestaan te bellen tijdens het geven van rijles. Een oplettende lezer van VerkeersPro.nl merkte op dat de nota van toelichting duidelijk stelt dat het verbod op bellen niet geldt voor de rijinstructeur.

De nota van toelichting stelt dat het verbod alleen geldt voor de feitelijke bestuurder en dus niet geldt voor de rijinstructeur, precies zoals Henk Burghout van het IBKI eerder uitlegde.

Infrastructuur en Milieu

“Daar heeft het ministerie overheen gelezen”, zegt Willem Bonekamp, woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu nadat hij op de nota van toelichting is gewezen. Gevolg is dat het ministerie onuiste informatie heeft verschaft op de vraag: ‘Is het een rijinstructeur toegestaan te bellen tijdens het geven van rijles?’.

De blunder van het ministerie is des te merkwaardiger omdat ze van tevoren zijn gewezen op de IBKI-uitleg. Toen reageerde Bonekamp nog als volgt: “We blijven bij ons standpunt omdat ook de rijinstructeur wordt beschouwd als de bestuurder van een motorvoertuig.” Nu blijkt dat dus onjuist te zijn.

Strafbaar

Ook landelijk verkeersofficier Koos Spee stelt dat het verbod voor handheld bellen niet geldt voor de rijinstructeur. Hij waarschuwt er wel voor dat een rijinstructeur die belt en niet oplet, waardoor gevaar ontstaat, mogelijk wel strafbaar is voor art. 5 WW.

Een rijinstructeur mag dus als juridisch bestuurder gewoon een mobiele telefoon vasthouden tijdens het geven van rijles. Ondanks dat het zeer onverstandig is te bellen tijdens het geven van rijles, het is alleen wettelijk verboden voor de feitelijke bestuurder om een mobiele telefoon vast te houden achter het stuur.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Ministerie blundert bij uitleg RVV over bellen tijdens rijles”

Zascha|03.05.11|13:18

eindelijk hebben ze het door ;-)

Varol|05.05.11|00:21

Bedankt Bart voor de duidelijkheid.
Mvg.

Bert|05.05.11|11:40

Niet zo verwonderlijk. Bij het Rijk werken nu eenmaal niet de meest getalenteerde mensen. Daarvoor zijn de salarissen daar veel te laag.
Daarvoor kun je beter bij Shell, Phillips, ING e.d werken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.