rijles, rijschool, rijinstructeur, lesauto, rijinstructie

Rijschoolbranche wil aanpassing sanctie WRM-bijscholing

Alle partijen in de rijschoolbranche willen dat rijinstructeurs die zakken voor de herkansing IBKI-praktijkbegeleiding hun bevoegdheid behouden zolang de instructeurspas geldig is. Het gaat hierbij onder meer om Bovag, VRB, FAM, VVB en LBVI. Dat zorgt ervoor dat het huidige ‘Zwaard van Damocles’, waardoor rijinstructeurs opeens hun baan kunnen kwijtraken, verdwijnt.

Bovag, VRB en FAM willen dat rijinstructeurs voortaan onbeperkt kunnen herkansen voor de verplichte praktijkbegeleiding bij IBKI. Nu is het zo dat sinds invoering van de nieuwe WRM in 2009 een rijinstructeur zijn 5-jarige bevoegdheid kwijtraakt na een mislukte herkansing.

“Het is zaak dat het kwaliteitsniveau van de rijschoolbranche wordt verhoogd”, vindt Frans Bastiaansen, manager Bovag Rijscholen. “Een verplichte WRM bijscholing met praktijkbegeleiding draagt daar zeker aan bij. Maar deze kwaliteitsverhoging via praktijkbegeleiding dient echter stapsgewijs te worden ingevoerd. Bij de volgende ronde WRM herzieningen kunnen we dit regime wellicht strenger maken.”

Praktijkbijscholing

“Veel instructeurs maken zich terecht zorgen over deze praktijkbegeleiding”, vindt Willy van Summeren, secretaris VRB. “Al vanaf het ontstaan van VRB hebben we gewezen op de onrechtvaardigheden en de nutteloosheid van de praktijkbegeleiding zoals die is vastgelegd in de WRM.”

“De gehele gang van zaken omtrent de aanpassing van de WRM heeft veel en veel te lang geduurd, zonder dat er werkelijk beslissingen zijn genomen. Hiervan wordt niet alleen de instructeur, maar ook de klanten van de instructeur de dupe. Dit is niet aanvaardbaar en onrechtvaardig”, vindt Van Summeren.

Sanctie

Belangenorganisatie VVB is ook warm voorstander van het verdwijnen van de sanctie ‘direct intrekking van bevoegdheid bij zakken herkansing’, maar ziet weinig heil in het plan om onbeperkt te herkansen.

“Dan krijg je straks de zogenaamde ‘draaideurkandidaten’, net zoals bij de theorie-examens bij het CBR”, vertelt Gijs Kantelberg, woordvoerder VVB. “Daarbij zijn er veel niet deugdelijk voorbereid. Dat leidt niet tot kwaliteitsverbetering in de branche.”

Rijinstructeur

De sanctie op het zakken bij de praktijkbegeleiding is ingevoerd om ervoor te zorgen dat de ‘onderkant van de markt’ niet meer actief kan zijn als rijinstructeur. Dat zou ten goede moeten komen van de hele rijschoolbranche.

“Maar je moet ook niet opeens de rijinstructeurs brodeloos maken, daar schiet niemand wat mee op. Wij vinden dat je de bevoegdheid moet behouden zolang de instructeurspas geldig is, zodat je tijd genoeg hebt het herintrederstraject te voltooien. Zo gaat de ‘hete angel’ eruit. Bovendien gaat het maar om een hele kleine groep die zakt”, verwacht Kantelberg.

Nieuwe WRM

De nieuwe WRM is al in 2009 ingevoerd, mede op inspraak van Bovag en FAM. “Daar blijken nu onvolkomenheden in te zitten volgens de branche”, zegt Bastiaansen. “De belangenorganisaties gaan een lijst met verbeterpunten indienen bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. “

“Het was niet gemakkelijk om tot deze branchebrede overeenstemming te komen, maar het is uiteindelijk gelukt”, aldus Bastiaansen. “Kern van deze voorstellen is het schrappen van de verplichte stage en aanpassing van de praktijkbegeleiding.”

Bart Pals

Lees ook: WRM-praktijkbijscholing: 14 van 167 rijinstructeurs gezakt

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

392 reacties op “Rijschoolbranche wil aanpassing sanctie WRM-bijscholing”

willy|03.05.11|16:33

kwaliteitsverbetering begint niet bij het beoordelen van de bestaande instructeurs terwijl de instroom van nieuwe instructeurs nog volop doorgaat zonder deze eerst te toetsen op hun geschiktheid. Het is niet rechtvaardig om tegen veel geld mensen op te leiden tot instructeur en ze na 5 jaar als ongeschikt te gaan bestempelen. Dit is een schoolvoorbeeld van dweilen met de kraan open!!!

B.B.|03.05.11|16:51

Gijs Kantelberg beweert dat de sanctie op het zakken bij de praktijkbegeleiding is ingevoerd om ervoor te zorgen dat de ònderkant van de markt`niet meer actief kan zijn als rijinstructeur.
Hij bedoelt dus kennelijk dat de opleiding tot rijinstructeur weinig voorstelt, inclusief zijn eigen opleiding, als daardoor mensen gaan lesgeven die er door praktijkbegeleiding weer uitgewerkt moeten worden. Pure minachting van het beroep. Het gaat allemaal om de poen. Hoe blijven de opleidingen overeind.

WJ|03.05.11|17:05

De nieuwe WRM is al in 2009 ingevoerd, mede op inspraak van Bovag en FAM. “Daar blijken nu onvolkomenheden in te zitten volgens de branche”, zegt Bastiaansen. “De belangenorganisaties gaan een lijst met verbeterpunten indienen bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu.”

Onder welke steen hebben deze mensen de laatste jaren gelegen?
Dit werd gelijk al aangekaart. Maarja daar is het de bovag voor toch?

Die hebben immers belang in meer dan de rijscholen….

Willem|03.05.11|17:14

Raar dat iemand die nog nooit zelf rijles heeft gegeven en de praktijk niet kent, toch spreekt over het verhogen van het kwaliteitsniveau van de instructeurs. Schoenmaker blijf bij je leest.

Mario|03.05.11|18:27

Frans Bastiaansen wil het wellicht in de toekomst het regime strenger maken, waarom???
Begin dan bij de opleiders voor rij-instructeurs, maak het daar moeilijker bij het BEGIN!!!!
Niet nu mensen al zoveel hebben geinvesteerd om hun instructeurspapiertje te halen.
Begin ook eens bij het UWV, vertel het land dat we al genoeg instructeurs hebben, en dat de meeste al moeite hebben om overeind te blijven dan heb je pas ballen.
Niet achteraf plakken en (s)lijmen.

Mario|03.05.11|18:45

Maar je moet ook niet opeens de rijinstructeurs brodeloos maken, daar schiet niemand wat mee op. Wij vinden dat je de bevoegdheid moet behouden zolang de instructeurspas geldig is, zodat je tijd genoeg hebt het herintrederstraject te voltooien. Zo gaat de ‘hete angel’ eruit. Bovendien gaat het maar om een hele kleine groep die zakt”, verwacht Kantelberg.

LEES, zodat je genoeg geld hebt om het herintredersproject te betalen!!

Bert de Weerd|03.05.11|21:57

Tjonge jonge, wat een draaikonten bij de Bovag en de VVB, ze hebben er zelf voor gezorgt dat de sanctie en andere vreemde zaken in de WRM zijn gekomen en nu zijn ze in 1 keer tegen???

Bert de Weerd|03.05.11|22:03

De CEC van het IBKI is gewoon een vriendenclubje van opleidingsinstuten en een paar grote rijscholen die er belang bij hebben om zoveel mogelijk gevulde schoolbanken te hebben en zoveel mogelijk in en uitstroom van instructeurs (dus lage lonen) te houden in de branche.
Hier zijn wij, rijinstructeurs en rijschoolhouders de dupe van geworden!!!

Bert de Weerd|03.05.11|22:07

Voorbeeld hiervan is ook de constante instroom van nieuwe rijinstructeur via het UWV.
Ook hiervoor heeft de Bovag gezorgt!

Bert de Weerd|03.05.11|22:11

Gelukkig is hier nu een einde aan gekomen. Ter overdenking: zou dit ook de reden zijn dat men nu in 1 keer tegen de sanctie is? Eerst was er nl. instroom en uitstroom van rijinstructeurs, dus lage lonen. Nu is aan de instroom een einde gekomen, maar is er nog wel de uitstroom van rijinstructeurs (door de sanctie). Zijn ze nu bang dat er zo weinig rijinstructeurs over blijven, dat de lonen wel om hoog moeten???

Bert de Weerd|03.05.11|22:12

Met men bedoel ik natuurlijk de bobo’s van de Bovag.

Bert de Weerd|03.05.11|22:40

Laten we bij het begin beginnen:
-Linksom of rechtsom, de sanctie moet zo snel mogelijk van tafel voordat rijinstructeurs hier echt de dupe van worden. Hiermee bedoel ik, voor de 2e keer zakken en de pas dus inleveren.
– De CEC zal op de schop moeten. Nu is het nog een vriendenclubje van rijschoolmanagers en opleidingsinstituten. Jammer joh, jullie tijd zit erop! Het is nu tijd om plaats te maken voor mensen uit het vak zelf nl. de rijinstructeurs

Bert de Weerd|03.05.11|22:46

Een beginnetje is al gemaakt door de VRB, die met 1 rijinstructeur vertegenwoordigd is. Nu nog een rijinstucteur namens het CNV en niet te vergeten de “ongeorganiseerde rijinstructeur” in de commisie. Het wordt dus hoog tijd dat de Bovag en opleidingsinstituten plaats maken voor de branche!!!

John|03.05.11|23:18

De sanctie moet helemaal van tafel slappe “belangenbehartigers” Gewoon bijscholen en daarmee basta. De sanctie is bedoeld om de onderkant blablabla. Nee, de sanctie is in het leven geroepen omdat jullie “handjeklap” hebben gedaan. Achterkamertjespolitiek. “weet je wat, we gaan de bevoegdheid in te trekken. Hahaha. Kunnen de opleiders ook weer een veel verdienen” “En die stomme instructeurs? Ach die slikken het wel weer” Nee heren nu zijn wij het echt beu. En ook wij gaan hier tegen vechten.

B.B.|03.05.11|23:21

http://www.krimineel.com/oud-directeur-castrol-olie-verversen-onnodig
Klik maar eens op bovenstaande link.
Hier kan de Bovag zich beter mee bezig houden in plaats van het leven van rijinstructeurs, die het niet met hun eens zijn, zuur te maken.
Beter voor het milieu en de bezuinigingen, maar slecht voor de garage`s.
Misschien een leuke nieuwe topic.
Interessant voor de rijschoolwereld.

John|03.05.11|23:44

Frans Bastiaansen, manager Bovag Rijscholen. vindt dat “Een verplichte WRM bijscholing met praktijkbegeleiding” zeker bijdraagt aan het verhogen van de kwaliteit van de rij instructeurs. Moe word ik van dat soort mensen die niet gehinderd door enige kennis zo maar wat roepen. Meneer Bastiaansen het gaat hier om het opvoeren van een toneelstukje waarvan de gehele branche roept dat dit kant noch wal raakt. Maar ja, u moet natuurlijk ook de instructeursopleiders te vriend houden toch?

John|03.05.11|23:53

Waarom verschijnt vandaag ineens op verkeerspro dat de “rijschoolbranche aanpassing van de sanctie wil?” Heeft dat misschien te maken met de vele reactie’s hier? Heren wij willen niet dat de sanctie wordt aangepast maar dat deze BELACHELIJKE SANCTIE VERDWIJNT. Ik stel voor dat we in ieder geval ook onze strijd hiervoor voortzetten. Mag ik er de Bovag en de FAM even op wijzen dat u bij het maken van deze plannen bijgezeten heeft?? Had toen uw mond even open gedaan. Was veel gemakkelijker geweest.

M.H.|04.05.11|01:16

Nu al 17 reacties en…… WIJ……………………………………..MEER DAN ……………………………………………………………………………………………………………………………….
ZIJN HET ER MEE EENS,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,……………………………………..

M.H.|04.05.11|01:26

Die Kantelberg toch, de hete angel eruit halen?
Maar zijn eigen angel moet wel heet blijven zo te lezen.
Bijscholen oke, maar we moeten met zijn allen wel even kijken:
BIJ WIE we dat dan maar moeten gaan doen???????

John|04.05.11|11:09

@ Willem,

Als je dat stukje leest heeft de VVB het nog over “het tekort aan rij instructeurs” (dat er NIET meer is) en men heeft het over het feit dat alleen de instructeurs opleiders rij instructeurs kunnen opleiden van hoge kwaliteit. Dat zegt de voorzitter van het VVB. En die voorzitter is……….. Gijs Kantelberg. Tevens directeur van….. De verkeersacademie. Is een beetje “Wij van WC eend adviseren WC eend” toch?

Hans|04.05.11|20:40

@mario en @willem; het artikel is van 2 en een half jaar geleden.

John|04.05.11|21:50

@ Mario,

Het is wel een stukje van februari 2009. Dus ruim 2 jaar oud.

Mario|04.05.11|23:00

Ok niet gezien, maar toen hadden we ook genn tekorten.

johan|05.05.11|11:05

Van tafel die regel,luister naar de praktijk de instructeur,die moet les geven en zijn zaak draaiende houden.De geld verslinders die extra geld verdiennen moeten maar eens gaan na denken om iets anders te gaan doen.en niet de instructeur .

John|05.05.11|11:20

Als een taxichauffeur ladderzat uit zijn taxi valt en het rijbewijs wordt ingenomen dan krijgt hij dit van de rechter terug. Anders is deze zijn baan kwijt. Als een Als een bus of vrachtauto chauffeur hetzelfde overkomt idem. Als een rij instructeur 2 x bij een toneelstukje niet volgens een concurent niet voldoende puntjes krijgt: BAAN KWIJT, BEDRIJF KWIJT, WW OF BIJSTAND, EIGEN HUIS OPETEN. Zou Mr. Moszkowicz volgens mij gehakt van maken voor de rechter.

Bert|05.05.11|11:30

Erg opvallend, en toch ook weer niet, dat de zogenaamde belangenbehartigers NU PAS in “actie” komen.
Ze hebben de belangen van de instructeurs gewoon verkwanseld. Het zal hen een zorg zijn of instructeurs wel of niet in de markt blijven. Sterker nog; het is van het grootste belang dat zij zoveel mogelijk geld aftroggelen van de mensen die ze zeggen te vertegenwoordigen.
Alleen nu de instructeurs langzaam in opstand komen draait men wat bij…….. hypocriet stelletje.

Bert|05.05.11|11:31

Het gaat hen natuurlijk ook al helemaal niet om de verkeersveiligheid. Dat zie je terug in al de genomen maatregelen. Dweilen met de kraan open. Dan blijft je goedbetaalde baan bestaan.

Y. van Ark|05.05.11|11:32

Bijscholing is normaal in elk vakgebied.
Kwaliteitscontrole noem je dat.
Neem je je vak serieus dan berijdt je je goed voor.
Je weet dat je het kan en maakt je niet druk.
Simpel.

nic|05.05.11|11:43

@ meneer van der Ark De oogkleppen die u opheeft zijn bijna aandoenelijk. Het niet alleen maar zo dat je je bij een goede voorbereiding geen zorgen hoeft te maken want dit hele gegeven gaat veel verder dan dat u nu kijkt. Voor bv banken zal de rijinstructeur een nog risicovoller vak worden dan het nu al is dus deze mensen zullen voor kredieten bv eigen huis ook buiten de boot gaan vallen. Zo zijn er nog wel meerdere voorbeelden dus droom lekker verder dat een goede voorbereiding alles oplost

Bert|05.05.11|11:46

Ja, bijscholing is normaal. Mijn buurman, specialist in het ziekenhuis, moet ook bijscholen; 2 weken naar Aruba. ’s Morgens een lezing, ’s middags naar het zwembad. Lezing moet je bijwonen, en de resultaten van je werk doen niet veel terzake. Pas als je het erg bont maakt raak je je baan kwijt.

Hier zet men je gelijk het mes op de keel. De eerste rit mag onvoldoende zijn, de tweede moet voldoende zijn. Zo niet één herkansing.

nic|05.05.11|11:47

Daarnaast gaat het hier niet om of er bijgeschoold moet worden maar het gaat over de sancties die eraan verbonden zijn en die zijn voor geen branche groep zo groot.
Als wij deze sancties krijgen waarom wordt er dan bij het vernieuwen van een rijbewijs om de 10 jaar geen bijscholing en sanctie op gezet dat zou de verkeersveiligheid dan ook ten goede komen alleen verdienen daar de hoge heren niet aan maar de rijscholen

Bert|05.05.11|11:49

Weer onvoldoende dan mag je je pas binnen 7 dagen inleveren terwijl die misschien nog wel 3 jaar geldig kan zijn.

Dit heeft totaal niets met veiligheid te maken. Dit is gewoon werkverschaffing voor IBKI en opleidingsinstituten. En laat dat nu net de grote voorstanders zijn.

Zij hebben gewoon geluk dat instructeurs elkaar eerder tegenwerken dan samenwerken. Anders zou dit nooit zo gebeuren.

nic|05.05.11|11:50

@bert je slaat de spijker op de kop Als deze persoon vervolgens met een jetlag in je buik staat te wroeten en er gaat iets mis zijn er duizend “feiten ” waarom dit misging maar beslist de medische tuchtraad hopelijk tot een waarschuwing als je geluk hebt en hoeft de betreffende arts echt zijn opleiding niet over te doen

Bert|05.05.11|11:55

Dames en heren wat maken we ons toch allemaal druk. Mijn persoonlijke mening is dat er veel rij-instructeurs zijn die didactisch ver onder de maat presteren, ik sta regelmatig versteld van hun onkunde op het gebied van wet en regelkennis en noem maar op. Het is voor de branche ook goed dat er bijgeschoold wordt want ik wil nog wel eens zien wie er straks met de 16 jarige didactisch aansluit bij die doelgroep.

Bert|05.05.11|11:57

Inderdaad Bert. Daar is bijna iedereen het mee eens. Maar men is het niet eens met deze manier van beoordelen. Er bestaat geen enkel beroep waar je op zo’n idiote manier aangepakt zal worden.

GeBe|05.05.11|12:01

Wat Willy en Bert de weerd schreef is duidelijke taal in de CEC moeten mensen uit de branche zitten, en niet alleen vertegenwoordigers van opleidingsinstituten, het VRB heeft nu 2 mensen daarin zitten die tegen dit voorstel zijn.
Het VRB is al vanaf het begin tegen deze actie dat je instrukteurspas verloopt bij 2x gezakt. Maar het VRB is ook nog niet zolang bezig om deze actie tegen kon houden.
Het VRB neemt dan ook nu actie om diit bij de minister en het IBKi een brief neer te leggen.

M.H.|05.05.11|12:48

@ Wie is Bert ? Die staat gauw persoonlijk versteld?
Rij jij met zoveel rijinstructeurs mee?
Of trek je die conclussie omdat ze een keertje fout parkeren?
Waar maak jij je eigenlijk wel druk om?
Noem maar op! Lekker alles zeggende zin zeg!
Dat zeggen veel mensen als ze dronken zijn?

corrytjuh|05.05.11|13:48

Als er dan toch bijscholing moet komen waarom dat geen bijscholingsverplichting: omgaan met 16-17 jarige ;-) of in ieder geval iets actueels, ik heb verleden jaar bijscholing (gelukkig 1 dag en klaar tot 2015) gedaan, toen was er niet veel keus, zonde van mn dag en geld.
En dat praktijk 1e keer is onzin, maakt niet uit of je slaagt of zakt, dus waarom gaan? Ben ik wel mn geld kwijt maar niet mn dag.
2e keer ga ik wel in 2015 kan ik in ieder geval tot dan les geven, herintreders traject

corrytjuh|05.05.11|13:56

vervolg: heb ik geen zin meer in na 30 jaar les geven. Ga de ww wel in en zie wel, ben dat gezeik over alles helemaal zat er is in 30 jaar niets verbeterd voor de instr. alleen maar steeds meer geld vragende bijscholingen enz enz. en dat met ons wereldloon.
Voorlopig krijg ik nog steeds kinderen en inmiddels ook kleinkinderen van oud leerlingen dus ik zal toch wel iets goed doen wat het IBKI ook zegt.
Ik hou nog steeds hoop dat er wat gaat veranderen en daarom lid van het CNV.

Mario|05.05.11|14:04

@Bert Bijscholing oke, toneelstukje NEE, sanctie NEE, HOGE KOSTEN NEE

Rick|05.05.11|14:17

Dit is echt een waardeloze regeling, kan er niet meer van zeggen dan dat er volgens
mij geen enkel beroep is waar je zo snel je papieren kwijt bent als rijinstructeur, en al lijkt
het lesgeven dan al een beetje op de realiteit dan zou ik er minder moeite mee hebben, maar als
ik een uur over een hellingproef ga doen, denk ik dat ik weinig leerlingen overhoud, misschien moeten ze dat is gaan verranderen.

M.H.|05.05.11|14:26

Het is vandaag 5 Mei . Bevrijdingsdag.

Heren, Bevrijd ons van het juk.

En Verwijder de sanctie.

Doe iets goeds.Voor ons allemaal.

En jullie zullen het nog ver brengen,. Denk ik.

hans bel|05.05.11|14:28

hopeloos ,drama,geen woorden voor. mensen een valse hoop geven en daarna brood loos maken dat komt nergens voor in geen een vak gebied mafia praktijken van de grote broeders maar
daar hebben zij zich zelf mee
mvg hans

John|05.05.11|15:12

De verkeersveiligheid verhogen dus…… Zoals in het verleden duizenden UWV ers de cursus laten volgen met gemeenschapsgeld die vervolgens tegen afbraakprijzen les gaan geven. Bij mij in de buurt voor 25 euro. De ervaren goede instructeurs/rijscholen kunnen daar niet tegen op boksen en de dure bijscholing is het laastste zetje. Zij geven dus de pijp aan Maarten Nogmaals Bovag en FAM (jullie hebben er bijgezeten ook al zeg je nu tegen te zijn) DANK U. Het zal spoedig veiliger worden.

Els|05.05.11|15:38

Wie stonden er aan de wieg van deze achterlijke regel? Dat waren wel de belangenverenigingen! Waarom blijven jullie lid van een club als die alleen maar voor zich zelf zorgen met riante salarissen? Als het de branche vereniging niet wil luisteren dan moeten ze het maar voelen!! Geef aan NU IS DE MAAT ECHT VOL en zeg per direct je lidmaatschap op! Dan raak je ze waar het zeer doet, hun eigen salaris, Wedden dat er nog voor het eind van dit jaar een oplossing is voor dit onzinnige plan?

Henk|05.05.11|16:09

Zodra de lesprijzen verplicht naar 75 of 80 euro gaan, ga ik bijscholing promoten, dat wat nu de tijd van vrijheid is, was toen het doel van applikatie, daarom moeten we in dienst bij het cbr, dan kan dat wel en krijgen we eenheid en broodwinning.

nic|05.05.11|16:21

je hebt gelijk henk geen rijschoolhouder/instructeur kan fatsoenlijk leven van de huidige prijzen en UWV gesponsorden rijden met behoud van uitkering terwijl de ervaren rijschool aan de geel honger ligt en een sanctie van sociale dienst boven zijn hoofd heeft hangen . Misschien is dat zelfs nog wel beter dan heb je tenminste eten en kost het je geen herintreders traject. puur cynisme spreekt hier want geen mens staat stil bij het feit dat de meeste gewoon graag les geven.

John|05.05.11|16:40

Over die lesprijzen gesproken: Ik heb de “lesprijscalculator” van het SRB/VRB gedownload zoals die gepresenteerd is bij de Verkeerspro regiodag. Hier komt men op een lesprijs uit van……..€ 62,50 zonder bijscholingskosten. Iedere rijschool die dat gaat rekenen is binnen 2 maanden failliet. Vandaar dat ze hier de bijscholingskosten niet bijtellen denk ik. En dan zie ik hier les gegeven worden voor € 25,= dat is 40 % van de voorgestelde lesprijs.

secretaris VRB|05.05.11|16:43

Vandaag is wederom een brief gestuurd naar ministerie en de pers.
De inhoud kunt u hier lezen:
http://nac-verkeerscholen.nl/nieuws/WRM%20praktijkbegeleiding.pdf

Gerard|05.05.11|16:48

Hoi VRB, de inhoud van die brief is leeg…?

John|05.05.11|17:02

Ik kan de brief wel lezen en sta er voor het grootste deel achter. Zoals ik al eerder heb geschreven hier: Als het VRB zich hard gaat maken om de sanctie er af te krijgen word ik lid. Een man een man een woord een woord dus.

kurt|05.05.11|17:07

Ben vanwege het slappe beleid en de zakkenvullerij ook bij de Bovag weggegaan…… zouden meer mensen moeten doen… De diverse instanties behoren de belangen van de rijschoolhouders te behartigen. Maar ze zullen waarschijnlijk vaker een hartig hapje eten onder elkaar dan belangen be( hartig )en Who cares mijn tijd zal het wel duren . Maar het is inderdaad van de zotten dat er steeds meer rijschoolhouders bij komen terwijl de meesten al genoeg moeite hebben hun koppies boven water te houden.

Mario|05.05.11|17:11

@Henk In dienst bij het CBR? CBR ook de rijlessen verzorgen?
Geweldig idee! Waar kan ik solliciteren? Gaan de lesprijzen dan eindelijk naar 60 euro?

Mario|05.05.11|17:18

En een echte CAO, verlofdagen, vakantiegeld, ziektewet, …….

secretaris VRB|05.05.11|17:21

In 2009 heeft VRb een aantal nieuwsbrieven verstuurd naar 5000 emailadressen van rijscholen. Een van de artikelen van zomer 2009 verwees naar onderstaand nieuwsbericht:
http://www.rijschoolbelangsrb.nl/index.php/de-nieuwe-wrm

Wilda|05.05.11|17:24

De Bovag staat nu ook weer met de neus vooraan dat de eisen versoepeld moet worden, wie stond voor aan om de maatregel te geven dat rijinstructeurs moeten slagen voor hun praktijk “De Bovag” ik vind de Bovag een clubje die overal hun neus willen laten zien maar belangenbehartiging is er niet bij voor de rijscholen integendeel ik had overwogen lid te worden ben ik blij dat ik het niet gedaan heb betaal ik voor mijn eigen ondergang

Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaag Bovag

Bert|05.05.11|18:44

Sorry M.H. dat ik zo laat reageer maar ik moet zo nu en dan ook nog rijlessen verzorgen. Ik maak me inderdaad niet zo snel druk want dat is slecht voor je. Maar even over de bijscholing ook die verzorg ik als parttime docent van een opleidingsinstituut binnen de LBVI en neem nou onderwerpen als rijprocedure en coaching tijdens de rijles, dan blijkt al snel dat men daar weinig vanaf weet terwijl de rijprocedure de bijbel voor de instructeur is. Dus daarom ben ik voor bijscholen, betere kwaliteit.

John|05.05.11|18:54

Ah. Ik dacht al. Die Bert zou wel belang hebben bij die bijscholing. Nou ik kan je vertellen dat ik die rijprocedure bijna op kan dreunen maar we moeten ook eens kritisch naar deze rijprocedure kijken. Neem nu b.v. het richting aangeven voor de rotonde als je deze 3/4 rond gaat en zoek dan eens uit wat Dhr. Koos Spee landelijk verkeersofficier hierover in blik op de weg heeft gezegd. Of volg op andere fora de ( zeer goed onderbouwde) bezwaren maar eens.

Bert|05.05.11|21:02

Koos Spee noemt een rijstrook ook een rijbaan en voor laten gaan noemt hij ook voorrang. Maar we dwalen een beetje af van het onderwerp, dus ik wil het hier bij laten. Succes voor een ieder.

nic|05.05.11|21:32

05.05.11 | 17:21 | secretaris VRB
In 2009 heeft VRb een aantal nieuwsbrieven verstuurd naar 5000 emailadressen van rijscholen. Een van de artikelen van zomer 2009 verwees naar onderstaand nieuwsbericht:
Is dit leden werven of gaat er nu eindelijk eens een brancheorganisatie zich hard maken voor de misstanden in de rijschool wereld????
Ik hoop het van harte maar vrees het ergste want welke branche organisatie haalt nu de eer binnen na een kat en muis spelletje???

nic|05.05.11|21:35

Vandaag kreeg ik een leuk telefoontje wat ik jullie niet wil onthouden. Verplichte stage ook een leuk gegeven en ziekmakend deel van de verziekte rijschoolwereld. Iemand doet uit eigen zak een dure opleiding en omdat hij de verplichte stage niet kan volgen is zijn tijdelijke pas verlopen en kan weer opnieuw beginnen samen met diegene die de verplichte bijscholing niet zullen halen
KASSA: opleidingsinstituten die dit mogelijk hebben gemaakt!!!

Westlandse rijschool|05.05.11|22:09

Verplichte bijscholing qua theorie is nog terecht, echter die praktijkbegeleiding is een belachelijke maatregel. Je moet het doen zoals het IBKI het wenselijk acht. Als een rijschool al 20 jaar bestaat zal hij/zij zeker geen bestaansrecht hebben als het een slechte rijschool is. De kandidaten kiezen niet voor niets een bepaalde rijschool. Gewoon omdat ervaringen van anderen in het verleden goed waren. Kandidaten die voor de prijskrakers kiezen, komen zichzelf wel tegen. Afschaffen die handel!

Jan|05.05.11|22:33

Hoezo praktijkbegeleiding? We moeten toch gewoon examen doen en slagen of zakken.
Hier wordt geen enkele instructeur niet beter van.

Peter|05.05.11|22:37

Bovag wordt eindelijk wakker. Deze praktijkbijscholing had er nooit op deze manier mogen komen. Bijscholing is prima. De sancties zijn belachelijk. Bovenstaande voorstellen zijn een eerste stap in de goede richting maar nog niet voldoende. Wat mij betreft wordt het kunstje dat we moeten laten zien tijdens de praktijkbijscholing afgeschaft. Geld en tijdverspilling!

secretaris VRB|05.05.11|23:00

@ Nic
Is dit leden werven of gaat er nu eindelijk eens een brancheorganisatie zich hard maken voor de misstanden in de rijschool wereld????
Ik hoop het van harte maar vrees het ergste want welke branche organisatie haalt nu de eer binnen na een kat en muis spelletje???
Nic wij hebben stteds gevochten voor deze zaak. Wij hebben hiervoor vanaf het moment van oprichting gevochten.
Je moest eens weten hoeveel tijd mensen als Hans Pierik en Boudewijn Pijnappel hierin gestoken hebben!

Henk|05.05.11|23:02

Doelstelling van de applikatie was het opkrikken van de lesprijs en vervolgens gebeurt er niets in de rijschoolwereld, alleen als het via het cbr wordt geregeld, kan er een goede lesprijs uit de bus komen, de kandidaat moet wel van instrukteur kunnen wisselen maar niet van rijschool, je kan toch met je examen ook niet kiezen van examen instituut ? Dan kunnen we het ook op een zeer hoog niveau brengen van 80 euro, als vaste prijs, zo kan de rij-insrukteur ook met 32 uur in de week de kost verdien

nic|05.05.11|23:09

@secretaris VRB
Ik hoop het want de rijschoolwereld heeft het echt nodig om een branche organisatie te hebben die ook echt de belangen behartigd en niet wezenloos wat kreten slaakt.
We werken hard en met passie om leerlingen voor te bereiden op een verkeersveilige toekomst en werken hieraan vaak ten koste van onszelf en laten ons ook niet zo gauw horen maar nu is de maat wel vol en hangen een hoop rijscholen boven de rand van de afgrond.

nic|05.05.11|23:13

Niet alleen omdat er nu zulke sancties zijn op de verplichte bijscholing maar ook omdat de arbeidsomstandigheden voor rijschoolhouders en instructeurs beneden de maat zijn vergeleken met andere branches. Lesprijzen die al 10 jaar bevroren zijn en er door subsidies nog er onder gedoken kan worden. Torenhoge afdracht aan kosten aan benzine belastingen en verzekeringen terwijl een lesauto 2 paar ogen heeft en minder ongelukken zelf maakt dan een gemiddelde bestuurder ooit zal maken.

John|05.05.11|23:16

De enigen die deze onzin in stand willen houden zijn de opleiders. Zie de brief van het VRB. Verkeersacademie en Jongepier waren zeer voor. Ja natuurlijk zakken vullen. Zij hebben de afgelopen 15 jaar de instructeurs opgeleid om het toneelstukje te kunnen spelen. Lees de Reflector nog maar eens over de eerste ervaringen over dat flauwekulstukje. Een instructeur kreeg aftrekpunten omdat hij niet gevraagd had hoe de leerling de les had gevonden. Moeten wij dat serieus nemen? Laat me niet lachen.

jan lammers|05.05.11|23:17

er wordt hier door iederereen alleen maar geschreven.
WANNEER SLAAN WIJ INSTRUCTEURS DE HANDEN EENS INEEN EN VOEREN AKTIE.
In geen enkel beroep zijn de sancties zo als bij ons,dat moeten we niet pikken .
alleen bijscholen is voldoende.
Die Gijs Kantelberg kan makkelijk praten voor hem is het alleen geld .
Laat hij eerst zijn opleiding eens netjes afhandelen.
Laat jullie stem eens horen als je een goed aktieplan hebt.
Daar schieten we meer mee op als met praten

secretaris VRB|05.05.11|23:21

@nic
Je hebt volledig gelijk Nic. Het is dan ook belangrijk dat zo veel mogelijk mensen hun schouders eronder zetten en zich gaan inzetten voor het gemeenschappelijke doel. VRB heeft dringend behoefte aan mensen met een mening die zich dan ook daadwerkelijk inzetten. Alleen met gezamenlijke inzet zullen we iets bereiken. Tot nu toe heeft iedereen geprofiteerd van een hopeloos verdeelde rijschoolwereld. iedereen behalve de rijscholen

John|05.05.11|23:25

Ik heb inmiddels begrepen dat de verplichte stage op de helling gaat. Er wordt al over afschaffen gesproken. Mooi kunnen ze gelijk die praktijkbegeleiding en de sanctie afschaffen. Hier wordt niemand beter van op de instructeursopleidingen na.

@ Jan Lammers,

Er speelt achter de schermen veel meer dan op dit forum. Jij kunt je ook aanmelden bij regio-west @planet.nl Daar wordt meerdere keren om gevraagd.

nic|05.05.11|23:35

Juist John!!!! Op de helling is nu nog een groot woord! Meld je daar aan en misschien met medewerking van een branche organisatie die hier wel een berichtje plaatst kunnen we een vuist maken tegen de vastgeroeste geld verslindende organisaties die nu denken dat ze de rijschoolwereld de wet kunnen voorschrijven. Lijkt me nu dat er eens en voor altijd een betere tijd moet aanbreken voor de hard werkende rijschoolhouders en instructeurs!!!!!!!!!!!!

nic|05.05.11|23:38

regio-west @planet.nl als je denkt dat je een bijdrage kunt en wilt leveren aan een betere rijschool wereld en het in een hoekje de klappen af willen wachten beu bent!!!
Hopelijk met een VBR die alles nu uiteindelijk meeleest en zich eigenlijk voor het zelfde opwerpt als hier nu geschreven wordt

nic|05.05.11|23:48

@ jan lammers meldt je dan aan op
regio-west @planet.nl
en hopelijk met de enige branche organisatie die hier wel reageert. Dan kunnen we dan uiteindelijk eens spijkers met koppen slaan om deze verrotte rijshoolwereld te verbeteren.
Uiteindelijk gaat het de passie van lesgeven, verkeersveiligheid en een normale boterham zonder alle stress waar we nu mee om moeten gaan.

Ger v d Berk|06.05.11|00:04

Nic; als je ook de reacties gelezen had van de secretaris van de VRB sinds 2009 al bezig over dit onderwerp en hierboven de brief van de VRB.
Ook de inspanningen bij de CEC door Boudewijn Pijnappel en Peter van Neck bestuursleden van de VRB dan had je hierboven nooit geschreven dat er geen branche organisatie heeft gereageerd.
In ons bestuur zitten juist een aantal afgevaardigden die zowel bij IBKi,VTL,Ministerie en CBR enz. aktief zijn om voor de branche zich te kunnen vertegenwoordigen.

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|06.05.11|00:11

Wanneer er nog mensen zijn die zich geroepen voelen om hun kennis te willen delen met ons
Laten zei dan lid worden van het VRB zie de site en vertegenwoordig ons dan op bijeenkomsten waarvoor wij de geschikste mensen mee laten gaan.
Zie ook de vele aktieviteiten van Hans Pierik ,Willy van Summeren en Nico van Swam van de VRB die zich sterk hebben gemaakt bij het CBR in diverse overleg gesprekken.

B.B.|06.05.11|00:18

VRB, bedankt voor alles wat jullie tot nog toe gedaan hebben.
Uit jullie persbericht is op te maken dat jullie je voor honderd procent proberen in te zetten voor de rijschoolbranche.Ga zo door en velen zullen achter jullie staan en lid van de VRB worden.
Hoe meer leden, des te meer inspraak.

M.H.|06.05.11|10:52

@ Bert. Bijscholen prima? Maar zo?
Neem inderdaad het NU geliefde woord : COACHING een poosje terug werdt dit woord nog nooit gebruikt, wij deden het wel, maar wij gebruikten toen het woord BEGELEIDING.
Kijk een op Wikipedia daar staat nogal wat uitleg.
En wat is het verschil tussen omgevings zicht en ruimtekussen? Ook weer een zonodig nieuw verzonnen woord. Oke goed! wij slikken het allemaal. tot nog toe?
Maar ooit is het eind in zicht ook voor ons.

nic|06.05.11|11:19

@Ger ik heb zeker gelezen en heb de VRB ook in dit al gevolgd (ben er zelf lid van) maar wat ik bedoelde dat het VRB in deze nu ook als enige branche organisatie hier op de forums reageert.
Aangezien er hier vele reacties staan was de vraag van menigeen hier ook of er wel een bracheorganisatie was die ook dit medium gebruik om daadwerkelijk te horen wat er speelt.
Misschien is het wel een optie om de achterban(leden) iets meer op de hoogte te houden van jullie activiteiten verder chapeau!

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|06.05.11|12:36

@ Nic, zoals B.B. ook al schreef over ons persbericht houden we onze achterban ook op de hoogte met nieuws via onze site.
Mijn mede bestuursleden van de VRB zijn dagelijks bezig om problemen en suggesties die van onze achterban komen te verwerken.
Het lijkt soms een dagtaak waar we mee bezig zijn en dit allemaal onbetaald en zelfs geen reiskosten vergoeding.
Ook de SRB heeft zich sterk gemaakt om ons te steunen met het professioneren van de VRB/SRB. en samen een grote branche te zijn.

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|06.05.11|12:44

@ Nic; Op de vraag waarom andere Branche organisaties niet reageren daar kan ik geen antwoord opgeven.
Ik denk persoonlijk dat ze achter de mening blijven staan die ze samen met IBKI hebben vastgelegd.
De SEAN heeft wel de steun gegeven aan de VRB wbt het persbericht.
En ook wat landelijke Kring belangen die het VRB steunen.

M.H.|06.05.11|13:08

Bedankt V.R.B. Ik hoop dat vele zich zullen aansluiten.
We moeten nou eens af van de woorden, !
Je hebt er toch niets aan. We kunnen toch niets bereiken.
Wat heb je er aan de grote jongens doen toch wat ze willen.
Ze hebben gelijk maar wat maakt een lid meer of minder toch uit?
Ik heb geen tijd, ze bereiken die dingen ook wel zonder mij, maar ik ben het er wel volledig mee eens, Of nog erger, laat anderen maar de hete kastanjes uit het vuur halen, ik profiteer daar wel lekker van mee.!

hans bel|06.05.11|13:30

bijscholing ok maar de bevoegdheid af pakken onbegrijpelijk dat komt nergens voor
mensen kom in actie want je word werkloos gemaakt , laat van je horen
dan maar de kamer leden benaderen actie actie want dit is niet eerlijk
en snel vragen voor het stoppen van deze domme regel
anders wordt het een hete zomer
want wij blijven actie voren
mvg hans

nic|06.05.11|13:38

@ger Als lid van de VRB kijk ik regelmatig op de site of er idd nieuwtjes zijn maar ik vind er wel wat maar niet over hetgeen we nu praten. Daarmee zeg ik niet dat jullie er niet druk mee zouden zijn. Maar in het huidige slechte rijschool klimaat verwacht je dan dat er mogelijk misschien vragen gesteld zouden worden aan de leden of mailings verstuurd waarop gereageerd zou kunnen worden. Ik betwijfel niet dat jullie er druk mee zijn maar is niet zichtbaar voor jullie achterban

nic|06.05.11|13:46

Het laatste nieuwsbericht van VRB is in mijn scherm nog steeds van 19 januari waarin jullie oproepen de nieuwe directie van het CBR een kans te geven terwijl er toch wel een en ander meer in deze branche speelt. Nogmaals ik denk stellig dat jullie de enige organisatie zijn die ook daadwerkelijk probeert iets positiefs te bewerkstelligen alleen treden jullie daarmee niet genoeg in het voetlicht en denken de meeste rijschoolhouders en instructeur dat er niemand zich inzet voor hun belangen

M.H.|06.05.11|14:04

Hoe filter je goede ideeen ?
Dat heeft bijna altijd te maken met een goed buikgevoel.
Ik bedoel, het moet goed aanvoelen. En, er komen vaardigheden bij kijken.
Je kunt wel iets maken, maar als wij, er ons niet mee kunnen indentificeren. M.a.w.
Wij staan er helemaal niet achter. (Wij zijn denk ik wel 5000 verkeersveiligheids deskundigen)
Verkoop het product dan niet ! Maar pas het aan. Dit kan alleen door luisteren, praten, observeren en aanpassen.
Er moet dus iets komen wat beter is.

M.H.|06.05.11|14:12

@ beste allemaal ik heb het hierboven natuurlijk over de W,R.M. IBKI eis.
2 X niet goed = alles kwijt.
Want zo simpel is het NU.

John|06.05.11|14:20

Nogmaals ik denk dat iedere instructeur beter wil worden en zich wil blijven ontwikkelen. Als we dan toch moeten bijscholen zorg dat de instructeurs daarmee beter worden. Vergeet dat toneelstukje en kijk b.v. tijdens de bijscholing naar elkaar. Hoe leg jij b.v. fileparkeren uit. Je zit toch allemaal “vastgeroest ” aan je eigen stijl maar we kunnen van elkaars stijl veel leren. Ik denk dat we allemaal wel eens tegen dingen aanlopen waarvan we ons afvragen hoe een ander dat zou oplossen.

John|06.05.11|14:22

En dus WEG MET DAT TONEELSTUKJE en WEG MET DE SANCTIE. Er zijn maar 2 groepen die hun baan moeten verliezen als ze geen toneel kunnen spelen. Dat zijn acteurs en toneelspelers. Maar dat is dan ook hun werk. Wij zijn rij instructeurs.

M.H.|06.05.11|14:35

Ondernemen ( ja dat zijn wij ook nog heren )
Het ondernemingschap is niet romantisch, Je moet behoorlijk hard werken, en je moet ook nog aan iedereen verantwoording afleggen.
Aan je klanten,leerlingen, candidaten,? je medewerkers, de Bank, het thuisfront, enz.
EN nu komt daar zomaar ook de IBKI WRM EIS bij.
Is dat nou net niet een beetje te veel van het goede?
Een oud wijsheer zij het volgende:
Zie hieronder::::

M.H.|06.05.11|14:38

Liever twintig jaar een dun boekje echt goed gebruiken,
dan twintig dikke boeken per jaar lezen waar je niets mee doet.

nic|06.05.11|14:43

@ john hoe kan je vast geroest zitten als je elke dag andere personen in de auto hebt?
Ja diegene die elke dag het zelfde lesje opdreunen misschien maar zoveel mensen zoveel manieren die je ook zelf zal moeten ontwikkelen om iemand wat bij te brengen want niet een standaard werkt voor iedereen. Daarnaast rijden wij regelmatig mee met collega’s zowel uit controle naar elkaar als om er mogelijk ook weer wat bij te leren. Als instructeur maar ook in andere branches is stilstaan de grootste fout

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|06.05.11|15:04

@ Nic. Klopt wat je schrijft ik ben net even snel gaan kijken op de site en zie dat er te weinig berichten geplaatst staan die betrekking hebben op een aatal zaken die we bereikt hebben de laatste maanden.
Wbt het IBKi , de 15.5 jarigen voor bromfiets en ander overleg met diverse organisaties.
Ik ga daar een interne mail over sturen om zo snel mogelijk dit op de site geplaatst te zien.

Zo zie als de achterban reageerd zal het bestuur een actie ondernemen.

nic|06.05.11|15:16

@ Ger Klasse!
nu nog een enquete onder de leden over het wel en wee in de rijschoolwereld waar alle pijnpunten eens in naar voren komen dan zouden jullie helemaal top zijn.
Enquete vervolgens ook hier een plaatsje geven zodat niet leden ook hun zegje kunnen doen.

John|06.05.11|15:19

@ Nic,
Je geeft het zelf al aan. “wij rijden regelmatig mee met collega’s” En de 1 manszaken dan? Vroeger stond ik op een oefenterrein met meerdere collega’s motorrijles te geven. Hier leerden wij allen veel van elkaar. Meer dan ik in welke schoolbank dan ook heb geleerd. Daarnaast heb ik me de laatste jaren gespecialiseerd in het lesgeven aan licht autistische leerlingen. Daar kan ik veel tips over geven. En waarom dan het wiel iedere keer opnieuw uitvinden. Alles beter dan dat toneelstukje.

nic|06.05.11|15:32

@John helaas is het bij de rijschoolbranche zo gesteld dat ze elkaar liever tegenwerken dan elkaar helpen. Je voorbeeld van motorrijlessen op het oefenterrein is een uitstekend voorbeeld van hoe je juist van elkaar kan leren en elkaar ook verder helpt. Helaas is dat ver te zoeken als het om de auto gaat. Hierbij lijkt de Kooi van Faraday wel van toepassing, in een andere context, alles wat er binnen gebeurd mag niet naar buiten of gedeeld met een collega van een ander rijschool

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|06.05.11|15:38

@ John; Ja John daar ben ik het ook mee eens op oefenterreinen leer je veel van elkaar
ik ben daar ook veel aktief op geweest en ook van avonden samen met rijscholen op een kringavond waar je een CBR manager, een Intrukteursopleider en ook een Blaak verz. kan uitnodigen over ondernemen enz.
Zie maar eens als voorbeeld bij vaho-rijscholen.nl waar ik als Voorzitter samen met de andere bestuursleden avonden verzorg.
Natuurlijk mag men iets over faalangst en autisme mee nemen bij een bijscholing

Y. van Ark|06.05.11|18:32

Kwaliteit verkoopt zichzelf, het IBKI waarborgt deze kwaliteit.
Dit is de eerste stap naar een betere werkomgeving voor ons.
De prijsstunters zijn vaak ongemotiveerde leraren die de praktijktoets niet zullen halen.
Als deze uit de markt verdwijnen kan de goede rijschool vragen waar hij recht op heeft. €62,-
Ik heb de lesmethode geleerd zoals het IBKI van mij vraagt en dit werkt perfect.
De instructiekaart geeft veel duidelijkheid aan zowel leerling als docent.
Coaching is niets meer dan—

Y. van Ark|06.05.11|18:41

— feedback geven die aansluit bij de behoefte van de individuele leerling.
Er wordt nu gewoon veel meer nadruk gelegd op jouw vermogen om leerstof over te brengen aan een leerling, op een manier die hij/zij begrijpt.
Ik denk persoonlijk dat hier door veel instucteurs nog wel wat winst te behalen valt ,ook ikzelf.
Het motiveren en coachen is hier een heel belangrijk onderdeel van.
Was laatst voor 1e keer bij een theoriebijscholing en vond het best interessant.
Praktijk moet nog. Makkie

M.H.|06.05.11|18:59

Vakblad rij-instructie mei 2011 in de bus. eerst even Dwarskijker kijken.
Hè jammer geen woord over dit forum.
Dan naar de Bovag info, hè jammer geen woord over de wrm. bevoegdsheidspas.
Waar dan wel over? Wel over de wrm ?, jawel, De wrm pas zichttbaar op dashboard lesauto.
Bovag op AutoRai, GRATIS rijlessen voor luisteraars SlamFM, ( ik dacht dat alleen beuntje gratis lessen gaf?) Eerste DMA business Borrel. Ja nog wel meer maar, dat lees je wel.
Maar dit viel mij zo op.
Gek hè

M.H.|06.05.11|19:13

@ Y v Ark. Proficiat, je bent de eerste echt positieve.
En tussen twee haakjes, wij gebruiken ook wel een instruktiekaart hoor.
En je 1e bijscholing vond je al interresant?
Nou wij hebben denk ik in onze hele instructie loopbaan al 25 verschillende opleidingen gevolgd.
Dus je hebt er nog een paar te goed.!………………………
Of je hebt er nooit iets aan gedaan.?…………….
Veel succes met je tweede theorie bijscholing.

Y. van Ark|06.05.11|19:20

Oude honden nieuwe trucjes leren blijkt wel weer erg lastig, M.H.
Ben een intrensiek gemotiveerde rij-instructeur dus heb hier allemaal geen moeitte mee.
Luister naar Bert en maak je niet druk, want dat is niet goed voor je.
Een vastgeroeste spijker komt nu eenmaal moeilijk los.
Ik ga het houd mij op de hoogte uitvinken, want hier heb ik geen zin in.

Y. van Ark|06.05.11|19:23

05.05.11-20:11 | Jim Schouten – directeur IBKI
De discussie over de praktijkbegeleiding kent vele interessante aspecten. Een paar opmerkingen om zaken te verduidelijken. Wie meer wil weten over de wijziging van de WRM in 2009, leest de memorie van toelichting op de IBKI-site (www.url4u.nl/4956).
De praktijkbegeleiding is inderdaad veel duurder dan de applicatietoets. Niet zo vreemd als je bedenkt dat een klassikale theorietoets is vervangen door één-op-één beoordeling in de eigen lesregio.

Henk|06.05.11|19:24

Nou lees ik voor het merendeel allemaal commentaar op de nieuwe WRM en dan vooral de belachelijke praktijkbijscholing!
De theoriebijscholing sta ik helemaal achter.
Waarom allemaal commentaar leveren en inderdaad zoals Jan Lammers schrijft:
WIJ ALS INSTRUCTEURS MAAR DAN OOK IEDEREEN DE HANDEN INEEN SLAAN EN ACTIE VOEREN!
Het lef en de ballen hebben dat IEDEREEN eens op gaat staan en eist dat de praktijkbijscholing op wat voor manier dan ook met onmiddelijke ingang stopt!!!

Y. van Ark|06.05.11|19:25

(vervolg)De applicatietoets kende veel weerstand: veel te theoretisch. Nu hebben we een zeer praktijkgerichte bijscholing. Zowel de theorie met wisselende onderwerpen als de praktijkbegeleiding in de eigen lespraktijk.
Verder is er veel discussie over de status van het vak rijinstructeur. Velen zien graag dat de beunhazen de markt verlaten. Anderzijds worden juist de goede rijinstructeurs niet graag beoordeeld op hun vakmanschap.
Het blijft spannend balanceren tussen alle meningen en belangen.

Y. van Ark|06.05.11|19:28

Jim Schouten van het IBKI slaat de spijker op zijn kop!

corrytjuh|06.05.11|20:10

@ Y. van Ark misschien heb ik het gemist hoor maar hoe lang ben jij rij-instructeur en doe je het full time zonder ander baantje er naast?

Ik ben ook een intrensiek gemotiveerde instructeur volgens mij elke goede instructeur anders hou je het vak niet vol.

Maar die scholing die nu ge/vereist is gaat veel te ver. Ik geef al 30 jaar les en krijg nog steeds via via nieuwe leerlingen (mond tot mond reclame zegt toch wel wat!!)
De scholing ok maar SANCTIE te, veel te zwaar.

M.H.|06.05.11|20:19

Y. v Ark mee eens,!
Hier heb ik ook geen zin. in
Einde discussie!!!

Gert|06.05.11|20:28

Hallo allemaal.
Ik ben een nieuw komer en zit nog in de opleiding.
Maar ik lees dit hier zo allemaal en het blijkt dat men niet op nieuwe instructeurs zitten te wachten.
ik heb uw argumenten gehoord en er zitten goede argumenten bij.
Zou het niet mogelijk zijn dat wij zelf een organisatie oprichten die voor de belangen van de instructeurs opkomen.
Het zal in het begin op veel tegenstand stuiten maar de aanhouder wint zegt ik dan altijd maar.
komt er een te kort aan instructeurs ???????

corrytjuh|06.05.11|20:37

Ik hoop niet dat de discussie eindigt, genoeg stof om over na te denken lijkt me.
Maar waarom geen antwoord op mijn vraag?

B.B.|06.05.11|20:55

Ik en mijn vrouw hoefden dit keer alleen de theoretische bijscholing te doen om weer vijf jaar les te mogen geven. We hebben de cursus stagementor gedaan, want die werd bij ons op de oproepplaats gegeven. Voor ons in totaal 700 euro. Wij, en meerdere collega`s, willen trouwens zelf geen mentor zijn.
Van het IBKI kregen we de nieuwe pas met de felicitaties voor het slagen. Daarvoor hebben we twee dagdelen geluisterd, gekletst met collega`s en lekker gelunched.
We zijn nu dus `mentor`.
vervolg

Bert de Weerd|06.05.11|20:59

@ Corrutjuh, dat vroeg ik mij ook al af!
De vorige keer dat iemand positief was over de sanctie, bleek het iemand te zijn waarvan het behouden van zijn baan niet afhankelijk was van het wel of niet geldig zijn van zij instructeurspas, dus…….

nic|06.05.11|21:02

@M.H. met welke wind waai jij?? De ene keer een reactie voor de andere keer tegen!
@dhr van Ark het is niet allemaal zo makkelijk als u doet voorkomen en U kijkt nu enigsinds zwart wit en gelooft de gevestigde orde maar kijk eens verder dan Uw neus lang is.Ik merk dat heel veel mensen voor eigen belang gaan maar er is ook nog iets daarnaast die iedereens aandacht verdiend behalve jezelf.Dit is nou het hele probleem waar de rijschoolwereld tegen aan loopt, eigen belang voor overkoepelend belang

B.B.|06.05.11|21:02

vervolg. Wij als mentor mogen nieuwe instructeurs begeleiden, maar moeten zelf weer binnen vijf jaar slagen voor praktijkbegeleiding.
Te idioot voor woorden. Mijn idee is bijv. elk jaar theoretische bijscholing over nieuwe wetten, nieuwe lesmethodes etc. Daar heeft iedereen wat aan.
Groetjes, deze nieuwe mentoren gaan koffie drinken.

nic|06.05.11|21:08

Nagekomen bericht aan dhr van Ark
Naast de gevestigede orde op hoog niveau brand u de oudere garde instructeurs af als vastgeroest en niet in staat mee te gaan in het nieuwe lesgeven. Over een kam scheren heeft echt geen zin want er zijn zat oudere instructeurs die meer te bieden hebben aan de jongere garde tav goed lesgeven en meegaan met de huidige manier van omgaan met leerlingen.

B.B.|06.05.11|21:10

Even een vraagje.
Stel dat ik over een paar jaar niet slaag voor de praktijkbegeleiding en mijn pas in moet leveren,
mag ik dan nog wel mentortje spelen???
Dan heb ik tenminste nog een bron van inkomsten tot mijn AOW

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|06.05.11|21:32

Dit forum is bedoeld om elkaars mening te respecteren en niet te gaan roepen met uitspraken waar niemand beter van wordt.
Of iemand nu 2 jaar of 25 jaar rijinstrukteur is dat wil niet zeggen dat de een het nog niet snapt en de ander al jaren is vastgeroest.
Het gaat hier over de IBKI maatregel waar heel veel instrukteurs niet blij mee zijn.
Logisch toch je valt van de ene cursus en meteen weer in een andere dus wanneer houd het op dat we geld kunnen verdienen ipv dadelijk de pas inleveren.

M.H.|06.05.11|21:55

@ nic. Zie al mijn reacties, als je dan nog niet weet hoe bij mij de wind waait. ?
Niccie nic. toch!??

John|06.05.11|21:56

Ger je hebt gelijk.

Ik heb enige tijd geleden de theoretische cursus “De Rijprocedure” gedaan. 100 euro armer voor cursuskosten, dan nog wat reiskosten, lessen die ik in deze tijd niet kon geven enz. En ik heb werkelijk helemaal niets nieuws geleerd. De docent probeerde wel hoor. Met vragen. Ik gaf 4 x het juiste antwoord en werd de rest van de cursus genegeerd. Maar ja, pas is weer tot 2015 geldig.

Frank|06.05.11|22:03

Als wij onze baan kwijtraken, krijgen wij dan gelijk een uitkering en via het UWV de opleiding betaald? Zal wel niet want het UWV heeft geen geld meer. Vreemde regel opgelegd door mensen achter een bureau. De praktijk is hun kennelijk vreemd. Wij werken hard en vele uren per week om een belegde boterham te verdienen.

nic|06.05.11|22:11

@B.B. helaas als je je applicatie praktijk niet haalt vervalt ook je stage mentorschap want je bent ineens geen instructeur meer.
@Ger is idd diep triest dat hier mensen ineens de gevestigde orde als oud bollig bestempelen en niet meer in hun waarde laten en de nieuwe ineens de wijsheid in pacht hebben
Luister naar elkaar en wordt er allemaal beter zowel van oud naar jong en vise versa en geef je menig op het topic dat leeft

secretaris VRB|06.05.11|22:12

Frank

het is nog maar de vraag of het juridisch wel klopt. Rijinstructeurs zijn kennelijk de enige in Nederland die op deze wijze voor har werken gestraft worden.

M.H.|06.05.11|22:15

Ik bedoelde einde discussie met Y.

nic|06.05.11|22:17

@ secretaris VRB is dit rechtsgeldig of niet???
Aangezien er nog geen herexamens geweest zijn waarbij de instructeur zijn bevoegdheid is kwijtgeraakt kan er dus ook geen jurisprudentie over zijn, helaas. De teerling moet weer eerst geworpen worden alvorens er meer bekend wordt, slechte zaak zal wel weer een hoop slachtoffers gaan eisen alvorens er iets van overheidswege duidelijk gaat worden.

John|06.05.11|22:20

Is er overigens 1 weldenkend mens dat werkelijk geloofd dat met het toneelstukje de “beunhazen” er worden uitgehaald? Bij mij in de buurt zitten er een stel die voor 25 euro les geven. Zijn dat “beunhazen”? Achter op hun auto’s prijkt overigens een mooie Bovag sticker. Misschien dat ze daar eens iets aan willen doen. Aan hun eigen leden.

secretaris VRB|06.05.11|22:27

Een oplossing voor het probleem praktijkbegeleiding hoeft niet zo ver weg te zijn. Met een beetje goede wil van het ministerie moet het goed kunnen komen.

nic|06.05.11|22:32

John, als een uwv een nieuwe instructeur, een eigen wagen met behoud van uitkering aan het werk zet en die wordt lid van bovag en gaat vervolgens lessen voor 25 euro rest wordt toch aangevuld door uwv, heb je het lek boven water. 5 jaar behoud van ellende voor de rest van de rijschoolhouders die er zo een in hun kring hebben want dan zijn ze pas toe aan hun verplichte praktijk bijscholing.

John|06.05.11|22:34

Er is overigens wel een uitspraak van de rechtbank in Utrecht over een rij instructeur die zijn bevoegdheid was verloren omdat hij niet op tijd zijn theoretische bijscholing had gevolgd. De rechter oordeelde hier dat de bevoegdheid terecht was ingenomen. Hij toetste hierbij niet of de sanctie an sich in strijd is met welke wet dan ook.

B.B.|06.05.11|22:37

Kramers nederlands woordenboek:
Beunhaas: iemand die een bedrijf uitoefent zonder daartoe de bekwaamheid te bezitten.

Conclusie: Alleen iemand die zonder geldige pas lesgeeft mag je een beunhaas noemen.

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|06.05.11|23:50

Ja John en Nic; Als je als rijschool inschrijft dan mag je meteen een Bovag sticker op je auto plakken dat is een ledenstunt.

B.B.|07.05.11|00:00

nic. Hetzelfde kun je doen om een hoge lesprijs te berekenen, krijg je geen kandidaten en aankloppen maar.

John|07.05.11|00:03

@ Ger,

Ja dat weet ik. In een ver verleden ben ik ook eens lid geweest. Ik ben weggegaan omdat zij ook vol hielden dat er een tekort aan instructeurs was terwijl ik in mijn omgeving meerdere werkloze instructeurs kende. Daarnaast wilde toenmalig voorzitter Bruinsma het liefst dat alle kleine rijscholen weden opgedoekt. Rijscholen waar ze nu zo blij mee zijn omdat ze zo hun ledenaantal zien stijgen. Dus optreden tegen de “25 euro rijscholen”zal er wel niet in zitten.

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|07.05.11|00:15

We zijn op dit moment achter de schermen aktief bezig om IBKi de CEC en de Minister te overtuigen met onze ideen.
Omdat we een bestuur en een achterban hebben willen we het wel goed voorbereiden.
De inhoud en de standpunten zullen binnenkort op onze VRB site te lezen zijn deze wordt zo snel mogelijk aangepast.
Gelukkig hebben we al diverse reacties gehad van onze achterban dat we goed bezig zijn.
Onze secretaris W.van Summeren zal iedereen aanhoren en ook hier lezen we mee wat er speelt.

M.H.|07.05.11|09:48

We zouden eigenlijk niet al te veel moeten discussiëren.
Maar elkaar ook eens een complimentje moeten geven.
De neuzen allemaal dezelfde kant op.
Verdedig je vrijheid.
BIJSCHOLING ÒKE
SANCTIE
NEE!!!

John|07.05.11|17:58

Misschien beter om de kop van dit artikel te wijzigen in “Rijschoolbranche wil AFSCHAFFING sanctie WRM” En als men die bijscholing dan echt zo belangrijk vindt en echt denkt dat we daar betere instructeurs en dus veiligere verkeersdeelnemers krijgen dan zou alles natuurlijk GRATIS moeten zijn. Zowel lessen als examens. Het gaat immers om de veiligheid.

Bert|07.05.11|18:00

Door de jaren heen werd er nooit naar de instructeurs geluisterd, en ik ben bang dat het ook nu weer weinig gaat brengen.
Misschien is het tijd om eens veel meer actie te ondernemen zodat ook de politiek niet meer de andere kant op kijkt.

rob van dijk|07.05.11|18:03

vind de bijscholing een goede zaak. denk dat het nivo van de instructeurs beter op peil komt en blijft als we een landelijke registratie hebben en dat instructeurs die onder het landelijke gemiddelde scoren na 2 waarschuwingen hun vergunning moeten inleveren. dus dat iedereen zoveel bijscholing gaat doen als hij/zij dat zelf wil maar niet onder het gemiddelde mag uitkomen. kwaliteit zal dan over de hele linie beter worden. kijk maar de het aantal 1ste geslaagden.

Jan|07.05.11|18:13

Hoe kan het dat minder de helft van kandidaten een voldoende haalt voor zijn eerste rijexamen? Als ik naar die cijfers kijk dan heb ik op zijn minst twijfel over de capaciteit van die instructeurs. In deze gevallen zou er inderdaad zoiets praktijkbegeleiding moeten zijn. Er zou dan iemand bij in de auto moeten stappen die eens ging kijken wat er aan de hand is. Daarna zou er een opleidingstraject moeten volgen. Dit lijkt mij beter dan iedere instructeur een toneelstuk te leren.

corrytjuh|07.05.11|18:14

@ rob van dijk; Slagingspercentage zegt niet zo veel, ik heb een keer een verhaal gelezen van een rijschoolhouder uit groningen die op 90 % 1e geslaagden zat, verder in het verhaal stond dat de gemiddelde leerling ong 80 lessen van 1 1/2 uur nam. Waarschijnlijk had hij weinig concurrentie en kon hij dat voor elkaar krijgen. Ik neem aan dat het de gemiddelde rijinstructeur niet lukt om een leerling zoveel te laten lessen, uitzonderingen daar gelaten.

Bert|07.05.11|18:16

Inderdaad, er zijn bijvoorbeeld rijscholen die geen B-automaat doen, of die pertinent géén buitenlanders les willen geven.

Aan de andere kant ken ik ook rijscholen die alleen aan buitenlanders les geven.

corrytjuh|07.05.11|18:18

Vervolg: Ook weet ik van ondervinding dat er leerlingen zijn die van vader / man af MOET rijden ongeacht wat jij zegt. Doe je het niet gaan ze naar een ander, keus zat.
Ben je eenmaal bekent in zo’n familie/kennissenkring krijg je meerdere van deze leerlingen, daar gaat je slagingspercentage…
Mijn conclusie: slagingspercentage niet te veel naar kijken..
Bijscholing OK!
Sanctie: NEE

Jan|07.05.11|18:27

Het is een de taak van de instructeur om te bepalen of een leerling op examen kan. Er zijn leerlingen die hiervoor 20 lessen nodig hebben en leerlingen waarbij 80 nog te weinig is. Door 4 maal examen te doen worden dit er niet minder. De instructeur moet de leerling kunnen motiveren om voldoende lessen te nemen. Een economisch motief kan zijn meer examens meer inkomsten dit ter compensatie van de te lage lesprijs.

Bert|07.05.11|18:31

Jan jij weet net zo goed als elke andere instructeur dat er leerlingen zijn die je advies pertinent niet op willen volgen, al dan niet onder druk van hun ouders.
En bij ons in de regio zijn er genoeg rijscholen die ook nog eens goedkoper zijn. Zo’n leerling gaat dus naar de concurent, evenals zijn kennissen, verdere broers en zussen.
Dus dan moet je een keuze maken wat je wil.

corrytjuh|07.05.11|18:32

Hoe kan een slagingspercentage jaren achter elkaar rond hetzelfde aantal zitten (CBR rond 46%)
geen (rij)school of ander exameninstituut die dat lukt.
Hoe kan het dat je bij de ene examinator nog nooit een gezakte leerling hebt gehad en bij de ander nog nooit een geslaagde??
Waarom slaagt een leerling waarbij theorie bijna verlopen is en rijdt als een krant, wel en een ander die goed rijdt maar nog 3/4 jaar geldig theorie heeft, niet??
Maar dit wordt een andere discussie dus nogmaals:

corrytjuh|07.05.11|18:33

Vervolg: Bijscholing : OK!
Sanctie: NEE!

Jan|07.05.11|18:41

vervolg Lesprijs € 49.- 45 x 49 = 2205 + 210 = € 2415.-
Lesprijs € 38,- 45 x 38 = 1710 + 4×210 = € 2550.-
De leerling wordt belazerd. Goedkoop is duurkoop.
Dus liever een laag slagingspercentage? De leerling liever een hoog percentage.
Als het produkt wat je verkoopt voor meer dan helft wordt afgekeurd, bijscholen. praktijkbegeleiding maar geen examen. Slagingspercentage na bepaalde tijd niet hoger bijscholen geen examen.

Jan|07.05.11|18:45

Laten we eerst de hand in eigen boezem steken, daarna kunnen we praten over die 20% van waar de examinator, route, verkeersdrukte, oproepplaats en incidenten.

John|07.05.11|19:10

Op het verhaal van Rob van Dijk wil ik wel inhaken. Alleen bijscholing voor die instructeurs die niet de eis van de Bovag halen. Die zet n.l. op haar site dat de Bovag een HOOG SLAGINGSPERCENTAGE GARANDEERT. De slagingspercentage staat gewoon in het “Aanvraagformulier lidmaatschap rijscholen” genoemd. Hou je vast want deze keiharde eis, waarvan de klant het gevoel moet krijgen dat er geen betere rijschool is, is 25 % eerstgeslaagden in een periode van 3 jaar. Jah, dat zijn de TOPPERS.

John|07.05.11|19:17

Bijscholing: OK maar dan wel tegen normale tarieven.
Sanctie: WEG ERMEE. Via de rechter of via het Europeese Hof. In België gaat Pa of Ma les geven en hier worden de kosten voor de instructeur steeds hoger. En doordat het UWV de ene na de andere werkloze naar de opleiding heeft gestuurd die met behoud van uitkerering de vakmensen kapot maakt, kan geen enkele goede niet gesubsidieerde rijschool de kosten terugverdienen. Gevolg: Meer uren moeten werken wat ten koste gaat van de KWALITEIT.

rob|07.05.11|20:10

niet over de BOVAG, ik bedoeld de cijfers door het CBR vrij gegeven. hoog slagingspercentage is niet het belangrijkste maar wordt wel door veel klanten opgezocht. Het schijnt in duitsland zo te zijn dat als je onder het landelijke gemiddelde scoort een waarschuwing krijgt, dan nog een dan verplicht een bijscholing te doen. ik denk dat de kwaliteit van de instructeurs omhoog gaat,alleen diegene verplicht worden bijscholing te gaan doen die het schijnbaar nodig hebben. zelf passende bischoling.

Jan|07.05.11|20:20

Leuk als iedereen minimaal aan het landelijk gemiddelde moet zitten gaat dit ieder jaar omhoog.

rob|07.05.11|20:30

minder instructeurs kan ook, alleen zitten de bovag en de opleiders aan een tafel. als bv de Bovag iets wil doen aan het inkomen van de instructeur dan zouden ze moetn bekijken hoeveel nieuwe instructeurs er per regio per jaar bij mogen komen. maar dat gaat de opleiders, ikbi, bovag enz geld kosten en wij blijven zitten met laag inkomen. de cirkel wie door breekt die?

John|07.05.11|20:30

@ Rob,
Maar dan ook de lessen zoals in Duitsland dus 14 VERPLICHTE theorielessen van 90 minuten, en dan voor de praktijk 12 bijzondere lesuren van 45 minuten (Sonderfahrten) rijden. (5 lesuren over provinciale wegen (Kreis- en Landesstrassen), 4 lesuren over snelwegen en autowegen (Autobahnen en Kraftfahrstrassen) en 3 lesuren in schemer of donker. Daarnaast dan nog de bijz. verr. en de gewone rijlessen. In Duitsland ligt het gemiddeld aantal rijlessen 15 % hoger dan in Nederland. >>

John|07.05.11|20:35

Maar als we in Nederland het Duitse model inclusief veel zwaarder theorie examen invoeren weet ik zeker dat het slagingspercentage omhoog gaat. Ik vind het overigens een slecht idee om de slagingspercentages als maatstaf te nemen. Er is al veel met deze cijfers gefraudeerd en ik ken verschillende leerlingen die bij de zgn. “Goede rijscholen” (dus met een goed percentage) werden geweigerd. Dan zou je daarvoor dus weer een meldpunt moeten hebben wat ook weer zeer fraudegevoelig is. >>

John|07.05.11|20:37

Men vergeet wel eens dat het geven van rijlessen in Nederland gewoon commercieel is. Zoals het opleiden van rij instructeurs dat ook is. Al hoeven die nergens aan te voldoen. De enige die de slagingspercentages in de gaten moet houden zijn de leerlingen.

Jan|07.05.11|20:39

De discussie moet niet gaan of bijscholen maar hoe bijscholen. Geen examen, geen verplichting maar zorgen dat het volgen van een cursus meerwaarde heeft. Als iemand mij kan leren hoe ik een kandidaat sneller iets aan leert heeft dit voor mij een waarde. Als men die garantie geeft is er geen plicht nodig. Je zou kunnen kiezen voor een belonings systeem in plaats van straf systeem.

John|07.05.11|20:55

@ Jan,

Ik kan het alleen maar zeer met je eens zijn.

Pascal|07.05.11|23:28

Ik heb lange tijd meegedaan aan het perfecte systeem van RIS, maar door gebrek aan RIS leerlingen heb ik jammer genoeg moeten stoppen. RIS is vind ik geflopt doordat personen op de 4e verdieping wel even bepaalden hoe het allemaal moest in de rijinstructie wereld. We werden als kinderen behandeld. Nu gebeurt vrijwel hetzelfde te triest voor woorden, we mogen een toneelstuk gaan opvoeren waar ik geen betere instructeur van ga worden.Instructeurs kunnen wij deze onzin niet stoppen.

John|07.05.11|23:41

Ik ben ook RIS instructeur maar ben veel mnder ethousiast over. De site van 1 van de opleidingsinstituten liegt dat het slagingspercntage van nieuw opgeleide rij-instructeurs gemiddeld 40% hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Ik gebruik vooral de leskaart die ik erg goed vind en de boeken die gemakkelijk zijn. Wel een groot voordeel is dat je het grote toneelspel moet doen bij een examinator van het CBR i.p.v. bij een concurrent.

M.H.|07.05.11|23:59

GOEDE BETAALBARE BIJSCHOLING OKÈ
SANCTIE NEE!!!
Reageren btekend intresse.

nic|08.05.11|00:14

@iinstructeurs noem geen namen maar zijn jullie blond of zo!
Landelijk slagingspercentage? Houdt in dat wij allen slechte leerlingen afleveren want 47.9 % verdient het maar om een rijbewijs te halen al jaren lang!!!!! Geeft dat een weergave van de instructeurs die met ziel en zaligheid hun werk doen en leerlingen afleveren beneden de maat?
Welke instructeur geeft zijn leerling op met 50% slagingskans?

nic|08.05.11|00:24

Ga nu ff gal spugen want welke examinator met een vakature eis van 10 jaar rijbewijs en interne opleiding zonder sancties tav diploma verlies, gaat ons vertellen, met een diploma op zak, IBKI, dat wij slecht werk afleveren en ook nog onze slagings percentages openlijk publiceren zonder daarbij enige aantal lessen enz te publiceren
De “hoge heren” beslissen zonder enige achterliggende info en daar kan je leerling het mee doen

nic|08.05.11|00:35

Geen overleg met instructeur die de leerling 45 lessen onder zijn hoede heeft maar een eenzijdig ja of nee en niet eens gevolg geeft aan de rij procedure maar zijn eigen invulling geeft aan wat acceptabel is of niet! Neem ik nog niet eens mee die examinatoren die een rijschool op de korrel hebben want dan scoor je dik onder landelijk gemiddelde Mensen Denk toch eens na! Wie levert leerlingen onder de maar aan???? Wat zijn uw percentages en is da terecht?

John|08.05.11|00:38

@ Nic,

Daarnaast wordt de “praktijkbegeleiding” afgenomen door een concurrent. Ik zie het al helemaal voor me. De avond voor jouw “praktijkbegeleiding” kijkt hij even naar jouw percentages. Zo stapt hij dus bevooroordeeld jouw examen in. Er kan m.i. van enige objectiviteit absoluut geen sprake meer zijn. Dus SANCTIE AFSCHAFFEN (sorry heren van de opleidingsinstituten)

John|08.05.11|00:45

En waarom is al dat gezeur begonnen? Omdat men zegt van de z.g.n. “slechte rijscholen” af te willen. In een markteconomie verdwijnen de slechte zaken vanzelf. De klant moet daar voor zorgen. Slechte schoenmaker, timmerman, hovenier enz. gaat vanzelf failliet. Maar de rij instructeur moet zijn bevoegdheid inleveren als de concurrent vindt dat hij niet goed toneel kan spelen. Als hij b.v. vergeten is te vragen of de leerling het wel prettig gevonden heeft.

jan lammers|08.05.11|00:47

hoelang gaan we nog door met discusseren? De tijd tikt door ,en hoe langer wij met elkaar zitten te lullen des te harder lachen die andere omes want praatjes vullen geen gaatjes .
Beter is het als we met ons allen eens afspreken waar en wanneer we aktie ondernemen en ons niet als makke schapen laten afslachten.die heren geven niets om onze mening op deze site.stel dat we massaal de praktijkbegeleiding weigeren wat zouden de heren dan willen doen ??????????????????????

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|08.05.11|01:18

Het is bijna moederdag dus ga vandaag iets gezelligs doen, hier wordt alleen nog afgeweken van het echte onderwerp.

Jullie gaan zeker nog van ons horen er komt een oplossing binnenkort.

Verdere reacties van de VRB is niet meer nodig en ons standpunt is duidelijk daarom hebben we zaterdag ons afzijdig gehouden.

Nogmaals zie ons persbericht !!!!!

Jasper|08.05.11|01:50

Laatst een nieuwe leerlinge gekregen (via mond tot mond aanbeveling, zoals meestal) omdat ze bij haar eerste rijles bij een grote rijschool werd afgesnauwd door een rokende instructeur. Als de bewuste man zijn toneelstukje bij IBKI maar netjes opvoert is er niets aan de hand voor hem.
Wie is IBKI trouwens om te bepalen hoe ik les geef. Dat maak ik toch helemaal zelf uit.

Harold|08.05.11|10:12

Hoezo, ‘branchebrede overeenstemming’, mijnheer Bastiaansen?
Hoezo, in de volgende wijziging(en) van de WRM de zaken nog verder aanscherpen?

Doelstelling van alle grote (en helaas positieve) partijen: uitsluitend grote opleidingen mogen/kunnen overleven!
En wij laten dit gebeuren…..??!!

John|08.05.11|10:34

@ harold,

Dhr. Bastiaansen is van de Bovag en daar zijn de grote opleidings instituten óók lid van. En hij moet die natuurlijk óók te vriend houden. Duidelijk petten op. Hij zegt ook: “Kern van deze voorstellen is het schrappen van de verplichte stage en aanpassing van de praktijkbegeleiding.” Ja, natuurlijk aan die verplichte stage verdiennen de opleidingsinstituten niets. >>

John|08.05.11|10:39

>>Sterker nog dit kan ze inschrijvingen kosten dus dat moet verdwijnen. De Bovag zou voldoende stageplaatsen GARANDEREN. Dat is ze niet gelukt (en dat hadden wij al voorspeld) dus komt de afschaffing de Bovag zeer goed uit. De praktjkbegeleiding moet worden AANGEPAST volgens Dhr. Bastiaansen. Natuurlijk daar kunnen leden van zijn organistaie aan verdienen. Reken maar dat de lobby van de instructeursopleidingen op volle toeren draait. Nee Hr. Bastiaansen de SANCTIE dient te worden AFGESCHAFT.

Harold|08.05.11|10:47

@John Helemaal mee eens.
Een grote onderneming wil wel een stageplaats aanbieden, maar slechts als er een vacature is of ontstaat. Deze stagiair kunnen ze dan vormen en gelijkertijd uitknijpen voor een fantastisch inkomen: 0-urencontracten, reis- en schoonmaaktijd niet meegerekend etc, is allemaal bekend bij de instructeurs die enige ervaring hebben.
Instructeurs zijn de melkkoe (of kip met gouden eieren) – niet slachten maar zo min mogelijk in investeren en zo lang en diep mogelijk uitbuiten!

hans bel|08.05.11|17:30

@hans helemaal mee eens
dit is te dom stom sanctie bevoegdheid inleveren
bijscholing oke maar pas ongeldig dit is diefstal
mensen kom in actie laat het niet bij zitten
in elke vak komt bijscholing voor maar bevoegdheid inleveren komt niet voor
dit is een walgelijk maatregel zo snel mogelijk ongedaan maken
diefstal mafia praktijken
ik ben boos, ik ben niet de enige die gedupeerd is
mensen laat het niet bij zitten
mvg hans

M.H.|08.05.11|18:24

Nou verantwoordelijken.
MEER dan 90% op elk forum, waar dit onderwerp een hot item is, wil dat de onmenselijke?
SANCTIE!!!! VERDWIJNT.
Pak dan je verantwoordelijkheid.
En doe eens iets wat wij echt willen.

jan lammers|08.05.11|21:16

Dat doen ze niet zolang als het bij praten blijft. Het zal hun een zorg zijn dat niemand het er mee eens is en al hun frustraties op dit forum uiten. Alleen harde akties helpen. En wat willen ze eigenlijk doen als we massaal niet meer naar de praktijkbegeleidingen toegaan? Alle instucteurs hun pas afnemen? Dan moet je het CBR eens horen. We moeten iets DOEN, HARDE AKTIES. Naar Den Haag of een hele maand samen geen examens boeken. Gewoon staken, doen ze bij andere beroepsgroepen.Andere ideeen?

John|08.05.11|21:25

@ Jan Lammers,

Ja ik heb nog een ander idee: n.l. naar de rechter of naar het Europeese Hof. Als voetballers het daar voor elkaar krijgen moet het ons toch ook lukken? Kom op zeg.Er is toch geen rechter die, na de wet geraadpleegd te hebben, kan volhouden dat iemand naar de bijstand of WW moet omdat hij/zij een toneelstukje dat kant noch wal raakt niet goed kan opvoeren. Ik weet ook wel dat we geld genoeg hebben in dit land maar toch denk ik dat men in Den Haag niet meer werkloze wil.

jan lammers|09.05.11|16:21

Ook een prima plan. Als we maar in aktie komen en het niet bij praten houden. Ik offer er graag een dag of meerdere voor op. Moet uiteindelijk voor de praktijkbegeleiding ook. Laten we nu eindelijk eens de daad bij het woord voegen. We zijn toch niet gek. Met zo’n grote groep en nog niks klaar krijgen dat zou wel heel gek zijn. Ik ben voor en zal er zijn!!

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|09.05.11|17:45

Dag heren zie; http://www.vrb.nu en kijk dan bij nieuws van de VRB.

Met dit schrijven hebben we een persbericht eruit gestuurd en gaan binnenkort met de betrokken instanties aan tafel.

Dez site zal steeds vernieuwd worden voor onze achterban van ruim 1500 leden.

Marvin "Rijschool De Wegpiraat"|09.05.11|19:20

Ik stel voor eerst het resultaat van de huidige VRB actie afwachten, en uiteraard niet al te lang.. en als dat niet helpt, dan met z’n allen naar Den Haag, de hele stad volzetten met lesauto’s, lesmotoren, lesbussen en lesvrachtauto’s.

secretaris VRB|09.05.11|19:53

Het is misschien niet alom bekend, maar er is jaren geleden al geprobeert juridiche stappen te ondernemen betreffende de WRM. Helaas heeft dit alleen geld gekost en heeft het niks opgeleverd. Ik geloof dat er 250.000 gulden aan juridische en rechtskosten mee waren gemoeit. ik denk niet dat we dat zo eenvoudig met een paar mensen ophoesten.

Mario|09.05.11|21:26

Gewoon IBKI het werken onmogelijk maken, gewoon geen praktijkscholing meer aanvragen. Ja geen één meer. En dan nog regelmatig de toegang blokkeren bij alle afdelingen.
Opgeflikkerd met die sanctie!!!!!!!

Mario|09.05.11|21:30

BELANGRIJK!!!
Laten we zorgen dat iedereen zijn mailadres achterlaat bij een centraal punt. Zodat we allemaal tegelijk worden ingelicht omtrent een aktieplan.

John|09.05.11|21:39

@ Secretaris VRB,

Toen jaren geleden geprocedeerd is tegen de WRM waar ging dat toen over? Ik neem aan dat dit meer dan 10 jaar geleden is daar je spreekt over guldens. Ik denk dat we momenteel het meest zitten te wachten op een uitspraak of de sanctie naar alle redelijkheid kan worden uitgevoerd. Daarnaast is natuurlijk de vraag of het bedrag dat een gemiddelde rijschool in 5 jaar kwijt is voor die flauwekul wel redelijk is. Ik heb oveigens nog een vraag.>>

John|09.05.11|21:42

>> Alle Bovag leden krijgen subsidie op scholing. Uit welke pot komt die subsidie? Als deze n.l. uit gemeenschapsgeld worden bekostigd lijkt het mij dat elke rijschool, of ze nu wel of geen Bovag lis zijn, recht zouden moeten hebben op die subsidie. Het zou toch van de ekke zijn dat men in Nederland pas recht daarop zou hebben nadat men lid is gworden van een commercieële organisatie?

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|09.05.11|22:33

ESF subsidie is de bron waar de Bovag zijn gram haalt ( Europees Sociaal Fonds )

Zie de site http://www.europa-nu.nl en kijk bij zie boven.

Ook het scholingsfonds maakt gebruik van subsidies.
Ieder jaar wordt bekeken welke Europeese lidstaten weer in aanmerking komen voor subsidies en waarvoor.

jan lammers|09.05.11|23:21

@secretaris vrb
ruim 10 jaar geleden is er ook alleen maar gepraat en niks gedaan die 250000 gld was het streefbedrag wat ze bij elkaar wilden harken om naar het europese hof te gaan de rijscholen werdt gevraagd 250 gulden te doneren maar omdat er te weinig geld binnen kwam is het geld teruggegeven en is alles gestopt . het enige middel wat werkt is harde aktie bv files maken het zaakje blokkeren en heel holland plat anders zit je het zelfde als 12 terug dat je weer uitgelachen wordt

B.B.|09.05.11|23:32

Ger je hebt een persbericht verstuurd. Mogen wij ook weten in welke kranten het komt te staan?

jan lammers|09.05.11|23:41

12 jaar geleden is er ook allen maar gepraat die 250,000 gld waar hier over gesproken wordt was het streefbedrag dat bij elkaar gebracht moest worden om naar het europese hof te kunnen gaan. maar zoals hier in holland altijd sta je alleen en omdat er niet genoeg rijscholen mee deden kregen de andere hun 250 gld terug en is er verder niets meer gedaan.Het enige wat helpt is harde aktie met ons allen de snelweg op ,of inderdaad naar den haag waar kunnen we ons email adres achterlaten ik sta klaar

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|09.05.11|23:58

@ B.B. het persbericht is meteen al verstuurd naar Pro, op het moment dat Pro dit artikel heeft afgedrukt.
Dus er komt nog een vervolg hierop.
De ander brief zie onze site zal bij de CEC ook ter sprake komen.

B.B.|10.05.11|00:16

Het persbericht is goed opgesteld, maar zou het niet goed zijn om het ook naar de landelijke pers te sturen om het zo meer bekendheid te geven?
Ik had namelijk de indruk dat het al naar de landelijke pers gestuurd was.
Ik vind dat ze in Nederland mogen weten wat er in de rijschoolwereld aan de hand is.

Bert de Weerd|10.05.11|09:41

@ Jan Lammers,

Harde acties wanneer het nodig is oké.
Op de snelweg “onschuldige” mensen lastig vallen zie ik niet zo zitten, tenzij echt niets anders helpt.
Eerst maar de acties richten tegen de organisatie(s) die de sanctie in stand houdt!

Harold|10.05.11|10:11

@ Ger v d Berk Bestuurslid VRB
Is het een optie om het persbericht ook aan de Vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu te zenden? Dat forum bespreekt en stelt vragen aan bv. de Minister…..

M.H.|10.05.11|10:14

Beste mensen, we zien wel reacties van de V.R.B.
Maar, zien we ook maar een reactie van de Bovag rijscholen vertegenwoordigers?
Wat zou daar de reden van zijn?
Wie het weet mag het zeggen.
En dat mag dan ook wel iemand van de Bovag organisatie zijn natuurlijk!!
Of zouden die VerkeersPro niet kennen?
Of zouden ze denken, ???
We hopen dat dit probleem overwaait!!!!
Weg met die sanctie!
Geen enkele groep mensen heeft daar mee te maken.
Alleen wij..!!
Weg er mee !! Weg met die sanctie!

John|10.05.11|12:15

@ M.H,

Dat de Bovag niet reageert is logisch. Hun logo prijkt op de gevels van de instructeursopleidingen. Die willen ze te vriend houden. De Bovag is toch die organisatie waarvan toenmalig voorzitter Bruinsma alle kleinere rijscholen (tot 25 eerste rijscholen per jaar) wilde verbieden? Die bleef volhouden dat er een instructeurs tekort was? Alleen om de klassen van die instructeursopleidingen te vullen. WEG MET DE SANCTIE. En BETAALBARE bijscholing waar we iets aan hebben.

hans bel|10.05.11|12:49

Beste mensen wij worden opgelicht en brood loos gemaakt
laat het niet bij zitten
want het zijn toch maffia praktijken
want cbr heeft daar een belangrijke rol
wat heeft cbr met opleiden die is toch voor examen af te nemen
mvg hans

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|10.05.11|13:25

@ Harold;
We hebben deze week een bestuursvergadering belegd waar dit onderwerp zeker als het meest belangrijkste op het progama staat.
Met alle info die we hebben ook met de reacties van onze achterban zal dan ook het persbericht met een aantal aanbevelingen naar de vaste kamercommisie van Milieu en van Infrastructuur gaan.
Zei bepreken dit met ons en lichten dan de Minister toe.
We hopen dat we dan een positief antwoord kunnen verwachten voor onze eigen en groeiende achterban.
Samen sterk

Jan|10.05.11|15:08

Is het mogelijk een bijscholing op te zetten waar men naar toe wil, omdat men er beter les door gaat geven? Geen verplichting, geen sanctie (straf) maar een beloning in de vorm van beter lesgeven. Bijscholen daar waar nodig is. Met een verplichte cursus bereik je niets. Je kunt een paard naar de drinkbak brengen maar laten drinken is een stuk moeilijker.

M.H.|10.05.11|19:40

@ Jan,
Volgens. Driekwart van Nederland wel.
Maar volgens een paar mensen niet!
Goede betaalbare bijscholing oke. ( ik bedoel dan, waar je ook daadwerkelijk iets aan hebt )
Sanctie nee!
En anders voor ieder beroep, een Sanctie. Van Hoog tot Laag.
Wat zou dat een puinhoop veroorzaken.
Heel Nederland zou tot stilstand komen.
Waarvoor worden wij als enigste beroepsgroep, zo gepakt?
Of moeten we spreken van Genept.!!

hans bel|11.05.11|12:39

beste mensen in welke beroep word je diploma na 5 jaar ongeldig verklaart
dat zouden ze meer moeten doen dan zie welk puinhoop het geeft
mensen werkloos maken
kom in actie de pers moet het weten aandacht geven aan deze probleem
ik hoop dat iemand het op pakt en werk van maakt
want het kan niet zo door gaan
samen zijn wij sterk

corrytjuh|11.05.11|15:21

Ik heb e.e.a. ook doorgegeven aan het CNV die zou hier ook verder op in gaan. Ik zou op zich best lid willen worden van het VRB maar ik ben in loondienst van een rijschool en lidmaatschap van CNV en VRB wordt me toch te veel van het goeie.
Ik hoop dat CNV en VRB ook contact met elkaar opnemen, de leden (rij-instr) van CNV en VRB samen maakt misschien ook nog verschil.
Ik kan alleen maar zeggen tegen iedereen die verandering wil wordt lid van één van deze organisaties (allebei mag natuurlijk)

d.h.|16.05.11|08:01

Ondanks: Het Nieuwe Rijden, Broemcursus, Faalangst 1 +2, Rijles en autisme 1+2. Was ik geen goede instructeur. Had de verplichte theorie dag vergeten te doen. Heb de herintr.gedaan €3500 en veel verlies geleden. Van te voren heb ik veel gecorrespondeerd echter Bovag(lid) deed niets. Ibki deed niets. Wat heb ik geleerd? De leerstof van de herint.cursus is niet meer van deze tijd, GEEFT TOTAAL geen meerwaarde aan instructeurs die zichzelf hebben blijven ontwikkelen. GEWOON GELDKLOPPERIJ dus!

secretaris VRB|16.05.11|16:14

d.h.
Zet je verhaal eens zeer uitgebreid op de mail. Het lijkt me een goede zaak als op de IBKI site een soort mijn.ibki.nl komt waar instructeurs kunnen zien wat zij nog moeten gaan doen. Of IBKI dient jaarlijks een overzicht te sturen van wat er nog moet gebeuren en wat een instructeur al gedaan heeft. Nu is het voor velen onduidelijk en veroorzaakt het fouten. Dit mag geen enkele instructeur nog een keer overkomen.

secretaris VRB|16.05.11|16:15

@d.h.
vergeten te vermelden. Stuur de mail naar [email protected]

John|16.05.11|16:59

@ secretaris VRB,

Mijn IBKI bestaat toch al?

secretaris VRB|16.05.11|17:07

@ John. Klopt
kijk hier maar eens: http://www.ibki.nl/smartsite.shtml?ch=BKI&id=1957
kennelijk niet voor instructeurs

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|16.05.11|17:12

@ d.h. Er zijn belangenverenigingen zoals vaho-rijscholen.nl uit de regio Helmond-Eindhoven die al hun leden op de site met eigen kringavonden de instrukteurs en rijscholen steeds van info voorzien.
Ook het volgen van eventuele lesblokken samen met de VRO bespreken die mede deze avonden van info voorzien.
VRO =Veldhovense Rijinstrukeurs Opleidingen.
En natuurlijk bij de VRB die alle landelijke leden van deze info wil voorzien.

Pascal|16.05.11|20:28

Nou vandaag weer een praktijkcursus gedaan en inmiddels €550.00 lichter, en instructeur zijn is al geen vetpot. Nog effe en ik kan naar de voedselbank, nou vind ik dat niet zo erg maar ik heb geen bal aan deze opleiding/praktijkexamen. Het frustreert me krijg er een bal van in mijn maag en ik begin steeds meer te schelden op mijn idiote medeweggebruikers terwijl ik normaal de rust zelve ben en daarbij heel vrolijk.Sorry mensen moest ik even kwijt.Volgende keer lucht ik mijn hart weer bij Mona

Jasper|17.05.11|00:07

Ik wil niet rot doen.
Maar is iedereen zich er wel van bewust dat we elke 5 jaar TWEE keer met deze onzin te maken krijgen?
Oke, je hebt gelijk. Ik doe rot.

John|17.05.11|01:01

@ Jasper,

Ja klopt. 2 x. Maar de eerste keer is alleen maar om de zakken van de opleiders en die van het IBKI te vullen. Want deze is verplicht, kost evenveel als de tweede “Praktijkbegeleiding” maar of je nu een 0 of een 10 haalt, het maakt niets uit. Het gaat om dat tweede toneelstukje.

henk|17.05.11|23:33

Om elk jaar een dagdeel bijgepraat te worden over nieuwe regels en andere ontwikkelingen lijk mij prima en zeker niet overbodig. maar om na 30 jaar rijinstructeur te zijn en dat weer een praktijk examen te moeten afleggen.volgens de regels van het ibki vind ik toch wel heel belachelijk.

corrytjuh|17.05.11|23:50

@henk, bijgepraat over de nwe regels inderdaad maar dat is het probleem, ik heb 1 dag “bijscholing”gedaan was best gezellig maar zonde van de tijd. ik had gekozen voor de rijprocedure, in febr. verleden jaar had je nog niet zoveel keus. Echt zonde van de tijd!! (en geld) Ik heb 30 jaar geleden VAMOR/MI gedaan, helemaal niets mis mee, met stage van 25 uur meerijden en 25 uur lesgeven.
Ervaring daar draaien we op en nog steeds leerlingen krijgen!!
Ik hoef me niet tegenover zo’n pipo te bewijzen!

John|17.05.11|23:59

@ Corrytjuh,

En dan nog te bedenken dat die “pipo” een concurrent is die dat examineren er “even bij doet” Erg gemakkelijk voor de landelijk opererende rijscholen. En natuurlijk een uitgelezen kans om de droom van de heer Bruinsma te verwezenlijken.

willy|18.05.11|08:24

Het verhaal dat collega`s gaan examineren voor IBKI is al lang van de baan. Zou ook niet eerlijk zijn.

B.B.|18.05.11|09:40

Wie doen het nu dan?

Jacob|18.05.11|10:04

Ik denk niet dat Willy goed is geinformeerd!
Wel degelijk instructeurs die examineren!
Niet uit je eigen woonplaats…………………..hopelijk!

corrytjuh|18.05.11|12:59

Zou wel heel vreemd zijn als het “collega’s” uit je eigen woonplaats zijn. Als je bij het CBR als examinator wil gaan werken mag je de eerste tijd niet in je eigen plaats omdat je dan “te eigen” bent met de instructeurs en dan zou er bij zo iets (jammer genoeg) belangrijks (werk houden ja of nee) een collega me moeten beoordelen. Ik had er al geen zin in maar krijg er steeds minder zin in.

Bijscholing OK (nuttige dan uiteraard)
Sanctie NEE!!

henk|18.05.11|15:27

Corrytjuh,
met bijscholing bedoel ik uiteraard de nieuwe regels die er de laatste jaren er bij gekomen zijn .
want een feit is een feit , rijinstructeurs die geen theorieles geven blijven wat dat betreft toch achter.
het praktijk gedeelte ,wat ze de hele dag doen zal best wel goed zijn ,en zal alleen maar beter worden als ze de theorie ook weer ophalen.
laat alle instructeurs maar eens theorieexamen doen.

John|18.05.11|16:01

@ Henk,

Dan zijn we dus weer terug bij de “oude” applicatie. Wat mij betreft PRIMA overigens.

Wim KLAPWIJK|18.05.11|16:50

Geachte collega’s , het was even een beetje stil van mijn /onze kant maar ik wil jullie bij deze mededelen dat wij zondag met enkele collegas’s bijeen zijn geweest en daarbij een aantal prioriteitszaken opgesteld en begin deze week een brief met de inhoud zoals bij het overleg besproken gestuurd hebben naar de vaste commissie voor infrastructuur en milieu .

Wij, dat zijn dan Ben & Yvonnen Bridel , harolds Gerritsen en mijzelf

Deze bijeenkomst was zonder enige bond of vereniging .

P 2

Wim KLAPWIJK|18.05.11|16:56

vervolg P 2 Wij hebben al een ontavngst bevestiging gekregen van de commissie .
De brief was al de deur uit toen wij berichten kregen dat er al vele collega’s gezakt zijn .
Zodra wij in geprek gaan met de commissie willen wij proberen om deze examen uitslagen ongeldig te laten verklaren .Wij hebben een verzoek ingediend bijd e redactie van Verkeerspro om de brief te publiceren en wij hopen dat het binnen kort te lezen is

groet Wim Klapwijk

RIJ-INSTRUCTEURS NEDERLAND VERENIG U

Bert|18.05.11|17:54

@ Jacob,

Misschien niet uit eigen woonplaats, maar zeker wel uit de plaats naast ons.

Wim KLAPWIJK|18.05.11|18:00

18.05.11 | 08:24 | willy
Het verhaal dat collega`s gaan examineren voor IBKI is al lang van de baan. Zou ook niet eerlijk zijn.

Sorry hoor Heer Willy dat is niet van de baan want er wordt geselecteerd op verkeersinzicht theorethisch en een stukje rijden met verkeersinzicht de instructeur/examinator kreeg vorig jaar 175 euro bruto epr dagdeel en de km vergoeding .

Dus niet lullen en bent u de Willy van Summeren bel mij even .

secretaris VRB|18.05.11|22:07

Er wordt hier aangegeven dat rijschoolhouders examens afnemen voor IBKI. Wim spreekt over vorig jaar. Graag zou ik weten of dit nu nog gebeurt. Wat in het verleden is gebeurd hebben we niet veel aan, maar wat nu gebeurt is wel belangrijk. Als iemand de ervaring heeft met een rijschoolhouder als examinator bij IBKI zouden wij dit graag vernemen. Liefst met naam en toenaam.

Wim KLAPWIJK|18.05.11|22:17

Het gebeurt geloof mij maar . zorg dat men geen struisvogelword houd de hand aan de pols .

groet Wim

B.B.|18.05.11|22:43

secretaris VRB, wie de examens praktijkbegeleiding nu afnemen is eigenlijk niet het meest relevant. Het is en blijft een belachelijk toneelstukje dat heel snel moet verdwijnen.

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|18.05.11|23:20

@ Wim Klapwijk : jij hebt in een brief geschreven dat diverse belangenverenigingen ook VRB niets gedaan hebben.
Ik neem je dit kwalijk omdat wij VRB bij de eerste melding en voor dat Pro het gepubliceerd had al een persbericht en een brief gestuurd hebben naar de betrokken instantcies.
Zie de site van : http://www.vrb.nu
Ik denk dus dat je niet vanaf het begin dit gevolgd hebt,maar je kan het nog steeds terug lezen.
De meeste schrijvers cq lezers houden dan nu ook contact met onze achterban.

Wim KLAPWIJK|18.05.11|23:27

ook gaf hij aan en dat weten wij eigenlijk al dat de Bovag de moeder is van Inovam en IBKI en dat een gesprek met Bovag en CBR en nog een partij ongeveer voor 6 maal 2 uren kosten zijnde 1200 euro ik gaf aan dat dat niet normaal was hoe vindt je dit
De man van VRB heeft zelfs de verbinding verbroken , jammer toch dat iemand zo hoogdravend kan zijn en zo zie je maar weer ZELFREFLECTIE is een hoog goed maar je moet er wel mee om weten te gaan
groetjes Wim

Wim KLAPWIJK|18.05.11|23:32

geachte heer van den BERK het kan wel zijn wat u zegt maar er is in ieder geval te weinig gedaan en ik heb net een aanvaring gehad met uw heer Willy van Summeren en die man zijn atitude klopt niet helemaal de verbinding verbreken als iemand tegengas geeft
zich bedreigt voelen als hij mij een onbeschofte fliker noet en ikd an zeg dat hij dat zondag op de bijeenkomst in Beekbergen beslist niet moet zeggen en hij aan gaf dat hij zegt wat hij wil dat is pas echte VRB taal zeg , zie vervolg

Wim KLAPWIJK|18.05.11|23:35

en dan nog maar te zwijgen over wat hij nog meer gegzegd heeft ik denk dat je best blij moet zijn met zo’n man .
Alleen hij moet wat meer doen aan zelfreflectie en de zaak waar hij zogenaamd mee bezig is meer evalueren en niet met oogkleppen op alles geloven voor meer informatie kan u altijd bellen ook het totuyeren gelijk van hem met mensen die hij niet kent is niet normal te noemen maar we zien zondag wel even

secretaris VRB|18.05.11|23:37

Beste Wim

Dit is een plaats waar zinnige reactie geplaatst dienen te worden en geen vete`s uitgevochten dienen te worden. Laat het dan ook zo blijven.

corrytjuh|18.05.11|23:39

Onbeperkt herkansen is ook KASSA!! gewoon afschaffen!! en idd niet alleen praten voor leden maar voor alle instructeurs. Ik ben in loondienst en krijg echt de onkosten niet vergoed, ja verdeeld over 60!! maanden, krijg nu 1 dag bijscholing terug met 3,70 per maand!!
Het is gewoon niet te betalen als je wilt blijven werken zelfs niet als je alles in 1x haalt is het nog te duur, dat 1e praktijk ex slaat helemaal nergens op uitslag maakt niet uit, volkomen nutteloos.
Dus
bijscholing ok
sanctie NEE

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|18.05.11|23:46

@ Wim Klapwijk; ik heb Willy niet gesproken maar kan je wel vertellen dat Willy iemand is die altijd de rust zelf is.
Dat jullie misschien een heel fanatiek gesprek hebben gehad komt denk ik ook omdat het bij jou vandaag heel erg hoog zit.
Het onderwerp is ook waar je echt boos om mag worden maar blijf als collega,s toch op niveaux overleggen.
Het verhaal ligt bij de eerst volgende vergadering bij IBKI,Bovag en CEC waar wij VRB ook een duidelijke stem in hebben.
Dus we zitten erop.

corrytjuh|18.05.11|23:56

Volgens mij kan je als rijinstr. in loondienst alleen bij het CNV terecht, de rest is allemaal voor rijschoolhouders. WE WILLEN VAN DE PRAKTIJK AF, ja als bijscholing om misschien wat tips mee te krijgen om nog beter les te gaan geven, maar niet met die dreiging van de sanctie.
Oneindig herkansen houd ook een keer op als je pas verloopt ben je ook klaar.
Ik heb de groene nog daar staat geen “houdbaarheids”datum op. Als ik dit vroeger had geweten had ik ander vak gekozen en ik denk velen met mij.

John|19.05.11|00:06

Ik ben het met Corrytjuh eens. Onbeperkt herkansen is ook gewoon veel geld uit de zakken van de instucteur kloppen. Laten ze eens ophouden met de instructeurs als melkkoe te gebruiken. Alle instructeurs zijn het er over eens dat we geen betere instructeurs krijgen door dit belachelijke toneelstukje. Dus eerte prioriteit zou moeten zijn het AFSCHAFFEN VAN DE SANCTIE. Geen consessies meer aan het IBKI. Geen handjeklap.

Wim KLAPWIJK|19.05.11|00:10

IK hoop dat verkeerspro onze brief aan de commissie van de tweede kamer
infrasturtuur en milieu plaats , met een hele riks van veranderingen die er meoten gaan gebeuren groet Wim

secretaris VRB|19.05.11|00:11

@ John. Je vergeet een ding. Niet IBKI heeft de wet gemaakt, maar de minister. IBKI voert uit wat de wet voorschrijft. De sanctie ligt vast in de wet en kan pas na evaluatie na 5 jaar uit de wet verwijdert worden. Hier kan niet op gewacht worden. Eerst zal een aanpassing moeten komen waardoor we niet zomaar onze bevoegdheid kwijt raken. ook de aanpassing doet pijn, vooral financieel. Je wordt er zelfs totaal niet beter van. Helaas is de aanpassing het enige wat op korte termijn kan plaats vinden

secretaris VRB|19.05.11|00:15

Als we de wet willen afschaffen vallen er nog veel meer slachtoffers voordat dit een feit is. De keuze die we hebben is dus niet onze gewenste keuze, maar de minst slechte op dit moment. Ik denk dat niemand gelukkig is met de WRM zoals die op dit moment vasstaat.

John|19.05.11|00:24

@ secretaris VRB,

Ik weet dat de minister de wet heeft gemaakt echter ik ben van mening dat deze wet in strijd is met nationale en Europese wetten. En waar een wil is, is een weg. Als de minister overtuigd is van de onredelijkheid van deze sanctie kan hij toch iedereen voldoende geven die zich op het examen meldt. Probleem opgelost en dan de wet aanpassen.

wim klapwijk|19.05.11|00:39

John Allereerst onze ministerb is een zij en wij hebben jl zondag oveerleg gehad met een paar college endaarin hebben wij ewen brief opgesteld a/d hand van wensen van achterban en deze brief vderstuurd naar de com van infrastrutuur en milieu ik heb ookm verkeetrspro gevraagd deze brief te publiceren . dus daar wacht ik even op

grt wim?

John|19.05.11|00:51

@ Wim Klapwijk,

Ik ben in het bezit van uw brief. En inderdaad “onze minister” is een vrouw. Dus dan kan zij toch iedereen een voldoende geven die zich op het examen meldt. Ik probeer overigens alleen maar aan te geven dat er altijd mogelijkheden zijn voordat de wet wordt aangepast. Het kan toch niet zo zijn dat we een toneelstukje blijven accepteren als ” proeve van bekwaamheid “waar ruim 90 % van alle instructeurs van overtuigd zijn dat we daar niet beter van worden??

secretaris VRB|19.05.11|07:29

@John. In het verleden is door een groep geprobeert de WRM van tafel te krijgen. De groep is gesteund door de rijscholen diverse procedures begonnen tegen de WRM. Het heeft tonnen gekost en jaren aan proceskosten, helaas zonder resultaat. Zowel het geld als de tijd is er niet om te gaan procederen en zulke bedragen uit te geven.

B.B.|19.05.11|08:06

secretaris VRB, tegenwoordig hebben wij andere inzichten gekregen.De onvrede in de rijschool wereld was in Den Haag niet te zien, nu wel en er zijn luisterende oren naar. Kijk eens om je heen, dan zie je wat manegers in alllerlei sectoren schade hebben toegebracht aan het bedrijfsleven . Dit moet stoppen.4

secretaris VRB|19.05.11|08:18

BB
Het moet inderdaad stoppen. Helaas gaat daar altijd veel te veel tijd overheen en daar knelt de schoen. Er moet iets gebeuren op korte termijn. Er is geen tijd om nog eens twee jaar onze onvrede te verkondigen. Er moet een korte termijnoplossing komen, zodat we de tijd krijgen om te veranderen wat we willen veranderen. De grootste druk moet eerst van de ketel.

John|19.05.11|12:43

@ Secretaris VRB,

De situatie nu en toen is niet met elkaar te vergelijken. Daarnaast zeg niet dat per direct de gang naar de rechter moet worden gemaakt maar wanneer de sanctie niet van tafel gaat zie ik geen enkele reden dit niet te doen. Ik heb deze sanctie informeel wel eens met een jurist besproken en die wist niet wat hij hoorde. Redelijk en billijk is het in ieder geval niet. En het van de tafel krijgen van de sanctie is natuurlijk wel iets anders dan de complete WRM van tafel vegen.

secretaris VRB|20.05.11|12:00

@ John
Ik hoop dat je gelijk hebt. Er zijn echter al diverse personen en instanties die de gang naar de rechter hebben gemaakt. Helaas zonder enige vorm van resultaat. Diverse stukken van de rechtbank en de hoge raad gelezen, maar geen aanknopingspunt waaruit blijkt dat er resultaat te behalen valt.

B.B.|20.05.11|13:01

secretaris VRB, Ik denk dat je het verkeert ziet, destijds is de bodemprocedere afgewezen omdat verkeersveiligheid boven individueele belangen ging. Nu gaat het niet over veiligheid, maar over economische belangen en dat is iets heel anders.

B.B.|20.05.11|13:28

secretaris VRB, u bent een grapjas. We leven in het heden en niet in het verleden. Het is gewoon zoals hierboven geschreven.

secretaris VRB|20.05.11|14:16

BB
het is debat over de nieuwe WRM oftewel de aanpassing van de oude WRM. Het verslag is van 15 september 2008. De evaluatie van de WRM is in 2004 begonnen en het besluit wordt genomen op 15-9- 2008. De minister is Eurlings. lees de passages maar waarin Eurlings spreekt. Daar staan 2 opmerkelijke zaken in

John|20.05.11|15:31

@ Secrtetaris VRB,

Diegenen die de gang naar de rechter hebben gemaakt hebben dit tot heden slechts gedaan omdat zij vonden niet voldoende geïnformeerd te zijn. Zij zijn dus de bevoegdheid verloren omdat zij te laat waren met de bijscholing. Inderdaad hebben zij hun zaak verloren. De sanctie an sich is niet beoordeeld. De rechter heeft dus niet de wet getoetst.

secretaris VRB|20.05.11|15:59

Niet helemaal John. die zijn er geweest, maar er zijn meerdere processen geweest. Wat mij het meeste zorgen baat is dat de evaluatie in 2004 begint en 4 jaar later wordt gestemd en de wet wordt gewijzigd. Eurlings spreekt over tussentijds het funtioneren van de wet bekijken. op zich en dat wisten we al zit daar de opening. een tussentijdse evaluatie is al aan de gang. Maar hij schrijft ook met wie dit moet gebeuren en dat is interessanter.

Marvin "Rijschool De Wegpiraat"|20.05.11|16:23

Minister Eurlings zegt het volgende: “Ik zal in goed overleg met de branche bezien hoe de wet functioneert en er zo nodig, op basis van die monitoring, eerder dan pas na vijf jaar bij de Kamer op terugkomen…….

…….In het regulier overleg met de branche zal ik het effect blijven monitoren en zo nodig actie ondernemen.”

Zie vervolg…..

Marvin "Rijschool De Wegpiraat"|20.05.11|16:24

Vervolg:

Tevens noemt Eurlings een ineteressante wet: “ook in artikel 23 van de Grondwet is de vrijheid van onderwijs verankerd. De mogelijkheden van het Rijk om de kwaliteit van de opleiding te beïnvloeden door het stellen van beperkingen aan die vrijheid door middel van een soort van erkenningsregeling zijn op basis van dat artikel zeer beperkt. Gezien die beperking kan een erkenningsregeling ook nauwelijks garanties geven voor de consument.”

zie vervolg…

Marvin "Rijschool De Wegpiraat"|20.05.11|16:25

Vervolg….

Hier gaat het over de opleiding tot rij-instructeur, echter wordt er een wet genoemd die ook betrekking heeft tot de opleiding tot o.a. auto-bestuurder, dus zou daar dezelfde maatstaf voor gebruikt dienen te worden.

secretaris VRB|20.05.11|16:28

Minister Eurlings zegt het volgende: “Ik zal in goed overleg met de branche bezien hoe de wet functioneert en er zo nodig, op basis van die monitoring, eerder dan pas na vijf jaar bij de Kamer op terugkomen…….

Juist de branche en niet……………….

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|20.05.11|16:54

@ Klopt Secretaris VRB. Juist de branche en niet ….
Wanneer men nu eerst eens leest bij http://www.overheid.nl zie handelingen tweede kamer van
15 sept.2008.
Daar staat op meerdere vragen dat toemalig Minister Eurlings ook op de vragen van de PVDA,SP en CDA over de WRM en over IBKI de ontwikkelingen in de tussentijd worden gevolgd en nauwgezet samen met de BRANCHE.
Is er reden voor dan zal de Minister daar op terug komen.
Bij De Commisie van beroep kan met aankloppen over besluiten van IBKI

nic|20.05.11|17:06

Gezien alle reacties hier en andere topics lijkt het er sterk op dat de BRANCHE hier erg veel moeite mee heeft en schreeuwt om verandering.
Helaas heeft de BRANCHE blijkbaar geen echte BRANCHEORGANISATIE die voor hun leden staan.
Een BOVAG die schermt met het aantal leden en denkt de wijsheid in pacht te hebben wordt aan tafel uitgenodigd en andere organisaties hangen erbij en maken niet voldoende vuist
tegen al de misstanden die de BRANCHE treffen.

Wim KLAPWIJK|20.05.11|17:16

Beste mensen Ik heb een brief naar een aantal rijscholen op goed geluk gestuurd nu al bijna alle kringen van het CBR ik moet er nog 18 kringen doen , lees deze brief aandachtig .Deze brief is gericht aan de commissie van infarstructuur en milieu
het gaat om de Sanctie eraf en naar normale werkomstandigheden etc kijk of je jou er in kunt vinden ik heb ook van het VRB wat oude troep gekregen maar dat is leuk voor de klein kinderen en nu is het 2011 dus aan de slag er voor gaan
groetejs Wim

MH|20.05.11|17:36

Ja het wordt tijd om stevig armpje te drukken.
Komt de bovag pas in actie, als wij bij de minister zitten?
De vraag aan welke eissen het allemaal moet voldoen,
kunnen ze nu beter aan ons gaan stellen.
Er is wel veel kritiek vanuit de branche, maar daar zit ook heel veel wijsheid.
Wie gaat er voor ons in de bres springen?
De voornaamste drijfveer is natuurlijk de zeer oneerlijke sanctie!!
Het is een bewijs van beschaving, om deze zaak goed te gaan regelen.
Het is nu te gek voor woorden

secretaris VRB|20.05.11|17:43

Wim

De troep die leuk voor kleine kinderen is de wet en de toezeggingen van de minister om een tussentijdse evaluatie toe te staan en samen met de branche te kijken naar aanpassingen.

B.B.|20.05.11|18:27

secretaris VRB, de vaste commissie voor infrastructuur en milieu had nooit gehoord van ontevredenheid in de rijschool branche. Hoe zou dat komen?
Nu weten ze het wel.
Iedereen die denkt dat er iets moet veranderen kan ze mailen.
Nee heb je en Ja kun je krijgen.

nic|20.05.11|19:14

Alle bonden kunnen daar dus ook naar mailen in het belang van hun leden maar helaas laten die de verontruste instructeurs/rijschoolhouders de kastanjes uit het vuur halen om daarna zelf met de eer te gaan strijken omdat zij de enige zijn die aan tafel mogen met de “hoge heren” Volgens mij horen alle bonden fel en vechtlustig te zijn in het belang van hun achterban in niet achterover in de luie stoel af te wachten tot de hel los barst in deze branche met alle gevolgen van dien.

Wim KLAPWIJK|20.05.11|19:30

Beste secretaris VRB een vraagje maar en daarna krijgt U antwoord .
Is leze zo moeilijk ik heb het niet alleen over oude troep voor mijn kleinkinderen ,maar
dat si van 2008 en wij leven nu in 2011 us ff wakker worden cq blijven en een beetje meer pit erin de tijden zijn nu anders een voorbeeld vroeger was asbest het beste watyer was en nu is het dodelijk begrijpt u .
het probleem is al de mensen die zich gewichtig voelen doen niets en wachten en wachten maar en daarna wachten werken moet

Wim KLAPWIJK|20.05.11|19:34

BB hallo wij Ben Bridel en Yvonne , Harold en mijzelf hebben de brief waar het overgaat opgesteld aan de hand van de achterban en verstuurd naar bovengenoemde commissie .
Het is jammer maar waar daarna heb ik het ene rottige mailtje van zogenaamde belangen vereniging etc na het andere gehad deze week dire maal een meningsverschil gehad zelf ’s nachts om 00.30 uur belachelijk gewoon in plaats dat iedereen van de belangen verening zegt we doen het samen nee wordt er gezegd zie vervolg

Wim KLAPWIJK|20.05.11|19:39

Het is wij tegen jou en dat is bezopen maar onze brief komt als het goed is volgende week op een nieuw forum hier bij verkeerspro en dan kan iedereen hem lezen ik heb vandaag naar de examenplaatsen A t/m K en S t/m Z naar diverse rijscholen ca 20 rijscholen per plaats de brief gestuurd en gevraagt of ze het door willen geven .
en net wat jij zegt nee heb je en ja kun je krijgen onder dat motto zijn wij 4 doorgegaan ook hebben wij nog een stil hulpje Nic
groetjes Wim

Wim KLAPWIJK|20.05.11|19:40

NIC je vergeet er bij te vertellen dat ze aan tafel mogen omdat ze Bron Willy van Summeren een bedrag van € 1200 betalen dan mogen ze 6 keer aanschuiven voor 2 uurtjes per keer
grt Wim

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|20.05.11|22:10

@ Wim Klapwijk : ik vind en nog een groot aantal mensen die dit volgen dat je meer de persoon W.van Summeren aan het beschadigen bent dan actie aan het voeren tegen de WRM.
De VRB heeft al actie ondernomen en W. van Summeren heeft je nog geatendeert op de uitspraken van Minister Eurlings en de mogelijkheden.
Ook ik heb vanaf de eerste dag op een fatsoenlijke manier gereageerd en ben tegen.
Als jij vind dat je zelf en een paar andere actie moeten voeren houd geen enkele rijschool je tegen.

nic|20.05.11|23:00

Welke actie heeft de VRB ondernomen?
Lijkt me aardig om dan hier ook iets over de ondernomen actie te vermelden.
Is hun achterban ook op de hoogte gesteld?? Zijn er vragen gesteld aan hun achterban???
Het enige wat ik kan vinden is een stukje op de site van VRB te informatie terwijl dit nu zo’n hot item is.
Vele reacties hier die verandering willen . Sommige van een bond die ws niet transparant genoeg zijn en niet doen geloven dat er daadkrachtig enige actie gevoerd wordt.

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|20.05.11|23:20

@ nic : Er staan nu 270 reacties over dit hot item .
Als jij bij onze achterban behoort zou je deze vragen niet stellen.
Op de site staat een brief en geen stukje en we hebben al reacties gegeven aan de betrokken instanties voor snel een gesprek.
Natuurlijk hoeft de VRB toch niet alles op de Pro te plaatsen omdat hier niet direct ONZE achterban reageerd.
Van onze ongeveer 1400 rijscholen over heel Nederland zie ik geen negatieve reacties naar ons toe.
We houden onze achterban op de hoogte.

nic|20.05.11|23:32

Raar want ik meen me te herrineren dat ik persoonlijk tot jullie achterban behoorde maar ik zal het wel mis hebben en een contributie aan de plaatselijk visboer gedaan hebben.
In de jaren dat de VRB een feit is heb ik buiten een factuur nog nooit iets gehoord en met mij denk ik meerdere. Op zich ook een pikant gegeven dat nadat ik via verkeerspro een opmerking heb gegeven hierover dat er ineens een stuk op de site verschijnt en een commentaar van uzelf hier dat ik hierin gelijk had

Wim KLAPWIJK|20.05.11|23:33

@ ger van BERK allereerst een grote groep vind inderdaad dat het VRB te weinig gedaan heeft samen met hun bondgenoten . het beschadigen van dhr van Summeren heb ik niet gedaan ik heb alleen een getrouwe weergave gegeven van de gesprekken die er gevoerd zijn . en dat diew bij U niet in geode aarde vallen daar kan ik niets aan doen
Als U een beetje meer overleg had gehad met W.van Summeren dan had u gemerkt dat u met uw opmerkingen een paar dagen achterloopt. zie p 2

Wim KLAPWIJK|20.05.11|23:37

Dan gaan we verder niet een paar maar ik weet wat u niet weet dat wij heelveel reacties hebben ontavngen m aar ik denk dat er een paar niet tegen tegengas kunnen en een is in iedergeval de VRB U ben een belangen vereniging maar als ik dan hoor van de u bekende persoon die nu weer op een normale manier communiceerd met mij aangaf dat er 1200,= euro betaald wordt om 6 maal een gesprek te hebben van 2 uren met BOVAG CBR en IBKI vind ik dat schandalig en ik vind dit te gek voor woorden P 3

Wim KLAPWIJK|20.05.11|23:41

OOK wordt er hier egreageerd door Willy van Summeren ebn door de secretaris van VRB en laat dat nu de Willy van Summeren zijn maar uw Willy heeft verklaard dat zijn zoon ook Willy heet evenals wijlen de grootvader .Maar u hebt nog geen antwoord gegeven of u er ook zondag bij zal zijn het zou in iedergeval interresant kunnen zijn ivm versprekingen etc kan de een de ander opvangen , maar genoeg nu ik laat mij niet uitdagen zondag en hier en met de overige communicatie wie de bal kaats kan hem 4

B.B.|20.05.11|23:42

Ik ben lid van de VRB, fijn om te horen dat ik geen negatieve reacties geef. Hoe zou het toch komen dat er ineens zoveel actie is?

Jacob|20.05.11|23:45

Ik vindt het wél erg jammer dat de actie van de VRB pas ingezet is na de publikatie van de IBKI op de Verkeerspro over de sancties,die aktie bestond uit de felle reakties hier op dit forum,terwijl VRB op de klompen maanden geleden kon aanvoelen dat dit zou gaan gebeuren na de eerste resultaten.
Men had de achterban toen al kunnen mobiliseren!
Nu krijgen we toch de indruk dat VRB pas in aktie komt na de berichten op dit forum.

Wim KLAPWIJK|20.05.11|23:47

4 kan hem terug verwachten met de zelfde snelheid en indicatie en heer van den bERK is het niet frapant te noemen dat ene Yolanda Massier en ik rerageerden op verkeerspro en dat wij eigenlijk samen iets opgestart hebben wat door inmenging van de VRB enigszins verstoord was , ineens de Bovag en VRB in rep en roer zijn en alle zeilen bijzetten om de boel enigzins te redden .
P5

Wim KLAPWIJK|20.05.11|23:50

p 5 en dan over negatieve reacties dat vind ik niet gek zoals VRB reageer op negatieviteit en sorry maar ik heb toch echt wel mensen in mijn achterban die VRB lid zijn en het helemaal niet eens zijn met uw standpuneten en zoals u zich als VRB opsteld naar uw mensen toe .
maar we zien zondag wel wat de uitkomst zal zijn

Groetjes en sterkte in de komende tijd en verder weg

m vr grt Wim Klapwijk p/s wij zijn geen bond of vereniging maar weten wel wat we willen bereiken p6

Wim KLAPWIJK|20.05.11|23:53

en dan nog even het volgende ik heb in elke kring van het CBR dat zijn er 55 stuks heb ik 20 willekeurige rijscholen de brief gestuurd die ook naar de commisie van Infrastructuur en milieu is gegaan ik heb nu al diverse goedkeurings meldingen ontvangen
dus ben benieuwd

Wim KLAPWIJK|20.05.11|23:55

en het verzoek gedaan om deze brief ook bij anderen kenbaar te maken dus de bal rolt, en dat is niet om het VRb dwars te zitten maar ik hou liever zelf de boel in beweging voordat iemand in slaap valt

nic|20.05.11|23:56

Het lijkt me, in deze, dat nu er mensen op gaan staan om al de misstanden aan de kaak te gaan stellen de bonden na zoweel reacties zich ineens achter de oren gaan krabbelen en gaan bedenken hoe ze hier nu mee om moeten gaan. Beetje laat overigens Grote vraag is wie nu de ballen heeft om daardwerkelijk een verschil te gaan maken of dat alle bonden nu weer een kat en muis spelletje gaan spelen en de eer willen zonder daadwerkelijk iets te doen voor de rijschoolwereld

John|20.05.11|23:57

@ iedereen,

Laten we de hoofdzaken a.u.b. scheiden van de bijzaken. Of de kip er nu eerst was of het ei, of andersom wat maakt het uit? Ik zie hier discussies tussen organisaties/mensen die hetzelfde doel nastreven. Stop met uw persoonlijke vetes en span u, gezamelijk of apart, in om voor elkaar te krijgen wat de branche wil. Succes, en als u mijn hulp daarbij kunt gebruiken weet u mij te vinden. Iedereen mag het met elkaar oneens zijn maar blijf a.u.b. fatsoenlijk tegen elkaar.

Bert de Weerd|21.05.11|00:04

@John, Wijze woorden!!!

nic|21.05.11|00:08

@ John, een branche organisatie, beperk me niet tot VRB maar is ip gericht aan alle bonden die meelezen, lijkt me een hoofdzaak en moet niet geprikkeld te hoeven worden om achteraf actie te ondernemen, correct me if i’m wrong.
Dit is geen persoonlijke vete maar een constatering en iets wat naar mijn weten gewoon hoort. Zoveel reacties op zoveel topics hier maar nog steeds nergens buiten dit medium enig zicht op reacties.

Wim KLAPWIJK|21.05.11|00:11

beste John hartelijk dank vor deze bewoordingen dat probeer ik al geruime tijd duidelijk te maken bij de diverse instantie’s en ook bepaalde mensen die zondag bijeenkomen het moet toch zijn een voor allen en allen voor een , alleen een groepje wil alleen de sanctei aanpakken maar wij willen zie brief alles gelijk rechtzetten nu we toch bezig zijn en ook de reeds gedane examens met negatief resultaat ongeldig laten verklaren grt Wim

nic|21.05.11|00:12

Sterker nog de commissie wist tot volgens mij vandaag niet eens dat er enige onvrede was binnen de rijschoolwereld tav WRM laat staan over alle andere misstanden die er binnen deze branche nu spelen.
De div branche organisatie moeten zich gewoon schamen dat ze de rijschoolwereld al tijden in de steek laten terwijl er genoeg problematiek heerst om zich sterk voor te maken

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|21.05.11|00:12

@ John, klopt dit heb ik ook meerdere malen getracht te vertellen om elkaar niet aan te vallen terwijl we dezelfde doelstellingen hebben.
Op 3 en 5 mei hebben we al gereageerd op persoonlijke titel en niet onder de VRB
Voor de plaatsing op Pro hebben we al aan de bel getrokken al in 2008 ook dit hebben we hier al vermeld,maar er wordt niet door iedereen vanaf het begin gelezen maar pas na 200 berichten.
Verdere reacties lijkt me dan ook overbodig door ons, nogmaals wij zijn ook tegen !!!

Wim KLAPWIJK|21.05.11|00:15

John je bent bij ons van harte welkom want gezien de te verwachte drukte kunnen wij iedereen gebruiken ik heb vanddag 1100 mails de deur uit gedaan met de brief zoals die naar de commisie is gegaan meld je aan bij Ben Bridel of bij mij en ik wil je ook zeggen dat er geen persoonlijk vete;s zijn alleen de lakse houding te accepteren van iemand waarvan je denkt die komt voor mij op dat is moeilijk groetejs en alvast welkom bij de club

secretaris VRB|21.05.11|00:25

Wim

ik ben er zondag zeker heb niks te verbergen voor niemand. Laat je voortaan even mijn vader uit de discussie. Dit is geheel nutteloos. Jij wil graag je groep oprichten en je gelijk halen. ik heb daar niks op tegen, maar ga daarbij niet over lijken. Ik heb meerdere malen gevraagd je energie op een positieve manier op het probleem te richten. Wat mij betreft kan dit topic gesloten worden en verwijdert worden aangezien dat het gooien van modder meer de boventoon voert dan waar het om gaat.

Bert de Weerd|21.05.11|00:53

@Wim, Misschien is de lakse houding van diegene niet zo laks als dat je verwacht, je weet immers niet precies wat er “achter de schermen” gedaan is! Voor de duidelijkheid, ik bedoel dit positief!

nic|21.05.11|01:24

@bert Is er zoveel gedaan dan achter de schermen? De hele rijschool wereld is inmiddels verziekt met zoveel onaangepakte items. Niet alleen het wrm maar alles eromheen Dit is niet van de laatste maand lijkt me.
Lijkt me ook stug dat er van welke branche organisatie dan ook geen berichten zijn geweest van hun achterban dat er dit soort problemen spelen. Pas nu alles in de soep dreigt te draaien wordt er reactie gegeven en hoeveel gedupeerden heeft dit opgeleverd in de afgelopen jaren

nic|21.05.11|01:33

Hoeveel instructeurs/rijschoolhouders hebben inmiddels hun baan verloren of leven onder bijstandsniveau terwijl ze alleen de passie hebben om leerlingen op te leiden tot verkeerveilige rijbewijshouders en daardoor misschien te veel slikken zodat ze hun leerlingen niet duperen
Mensen die onder false voorwendselen een dure opleiding volgen en vervolgens met lege handen staan.

nic|21.05.11|01:39

Mensen met een uitkering waarvoor de hoop gloort dat er een einde komt aan die situatie als ze instructeur mogen worden via het UWV. Mensen voor wie het op gaat houden instructeur te zijn de praktijkproef niet goed afloopt.Mensen die een collega voor zich zien rijden met een bord er op bij mij les je voor 13.50 euro per uur wetende dat leerlingen daarvoor gaan en niet voor de 40 euro die zij misschien nu rekenen. Kan nog uren doorgaan maar niks is er de afgelopen tijd voor al die mensen gedaan

Bert de Weerd|21.05.11|01:46

@nic, ik weet niet wat er precies achter de schermen wel, of juist niet gedaan is door organisaties en/of bepaalde mensen. Wanneer er niets gedaan is wordt het tijd dat dit nu wel gaat gebeuren! Wat betreft “onaangepakte items” ben ik het met je eens. Ik heb sterk de indruk dat er wat dat betreft de komende jaren veel zal veranderen.

nic|21.05.11|01:46

dus @john dit is echt geen persoonlijke vete maar een machteloos verdriet misschien wel woede dat de rijschoolwerled in de steek is gelaten en verkwanseld aan de hoogtste bieder die vervolgens het geld in eigen zak steekt. Niks verkeersveiligheid maar eigen belang voor een ieder die hiermee geld verdiend heeft over de ruggen van onschuldige mensen

nic|21.05.11|01:49

@ Bert ik mag het hopen want deze situatie mag niet zo doorgaan aangezien het meer verliezers heeft dan winnaars en dan hebben we het over de verliezers die met passie hier voor de leerlingen staan of je nu al gecertificeerd bent of niet!

Bert de Weerd|21.05.11|01:57

Zelfs de Bovag verandert lees ik uit de berichten die worden geplaatst op deze site:
– Eerst zorgen dat de sanctie er is en nu gelukkig door hebben dat dit niet zo’n goed plan was.
– Eerst de UWV aansporen om rijinstructeurs op te leiden en nu vragen of ze daar mee willen stoppen.
Wat is het volgende bericht: Bovag vindt het belangrijk dat rijinstructeurs in loondienst een goed salaris en goede arbeidsvoorwaarden krijgen?
Wie weet gaat het ooit nog de goede kant op met de branche!

nic|21.05.11|02:04

Sorry Bert de Bovag zal nu een wit voetje willen halen nadat ze op alle fronten fouten gemaakt hebben en mogelijk een fors ledenverlies kunnen verwachten. Een geld verslindende organisatie met tegenstrijdige belangen kan nooit opkomen voor het onrecht in de rijschoolbranche Lees ook evn Bvag en rai willen af van belasting vrije zuinige auto’s omdat de 2de hand automarkt hier verlies door draait.
Ze zullen nu reageren maar wat is de meerwaarde voor de rijschoolwereld hun prioriteit ligt er niet!

Wim KLAPWIJK|21.05.11|09:41

@ die gene die het aangaat ; ik ben blij met de uistpraken van Bert van vandaag gelukkig heel positief ,ik maak er uit op dat zijn groep en onze groep morgen misschien wel een zijn , en kunnen samen werken , ook zal ik mij op de forum niet meer uit de tent laten lokken door wie dan ook .ik heb zoals aangeven brieven per mail gestuurd en ik krijg net een reactie binnen v/e rijschool Kees G via mail vast niet bestemd voor mij was zijn reactie maar voor wie dan aub ?
met vr grt Wim

Wim KLAPWIJK|21.05.11|09:45

Sommige mensen denken dat ik hen heb willen beledigen maar hen biedt ik excuus aan want dat is nooit de bedoeling geweest

dus daarvoor oprecht EXCUUS m vr grt Wim Klapwijk

john|21.05.11|09:47

@ Bert,

Dat de Bovag verandert is natuurlijk een goede zaak. Maar wat ze even onder het tapijt willen vergen is dat de sanctie uit hun koker komt. Het was hun idee. Zelfs de branche organisatie van de opleiders was tegen. Maar zij hebben de sanctie er doorgedrukt. Mooie balangenvereniging.

MH|21.05.11|12:44

Zo te zien is er een enorm probleem in de rijschoolwereld.
EN : Ook al heeft de v.r.b. niet al te snel op dit enorm probleem actief gereageert.
Maar ze zijn wel de enige die reageert.
Van de rest horen we nog helemaal niets.
Het zullen wel weer de bekende hete kastanjes zijn. Denk ik.
Maar er moet een oplossing komen voor dit onrecht.
Daar zijn inmiddels duizenden het mee eens.
En Wim, je bent enorm bezig met dit probleem, daarvoor alleen maar hulde..
Maar niet te persoonlijk a.u.b

Wim KLAPWIJK|21.05.11|15:35

Ik niet helemaal alleen hoor ik heb steun en toeverlaten alleen het zou leuk zijn als er meer mensen zich aanmelden .
ben u nu Martin Hoeze ?

en John meld je aan als hulp .

Als nu een sniemand zich bemoeide met te persoonlijk etc dan komt het allemaal goed want tussen willy van Summeren en onze kant gaat alles goed Dus laat winden waaien laat stormen loeien laat een ieder zich met zichzelf bemoeien tenzij het algemeen belang is grt Wim

Wim KLAPWIJK|21.05.11|20:04

Bij wie moet je wezen ?
Sanctie de Minister van milieu en infrastructuur
Aanvullende bevoegdheid BKI
Veiligheid en betre rijlessen de Minister van milieu en infrastructuu
Lesprijs de Minister van Financien
Lestijden de Minister van milieu en infrastructuur
CBR Directie CBR

Wim KLAPWIJK|21.05.11|20:06

VERVOLG\

IBKI de minister van milieu en infrastructuur subsidiair Ibki
Begeleidt rijden de minister van milieu en infrastructuur

groetjes Wim

B.B.|21.05.11|21:02

Volgens mij kun je ook personen mailen die in de politiek zitten, b.v Emiel Roemer van de SP.
Die is toch in het verleden onderwijzer geweest?
Of wie dan ook …..

wim klapwijk|21.05.11|21:19

Roemer is in 2009 aangeschreven door VRB dacht ik maar tot heden niets van gehoord Ben

B.B.|21.05.11|21:32

Dus Emiel Roemer niet.
Er zijn nog genoeg andere personen over. Jammer van de SP.
IK had Emiel altijd hoog staan.

John|22.05.11|23:25

@ Wim Klapwijk’

2009 is toch al weer 2 jaar geleden en het lijkt mij het beste zo veel mogelijk politici aan te schrijven om zo het gewenste sneeuwbaleffect te bewerkstelligen.

John|22.05.11|23:32

Stel dat er morgen de tweede kamer zou besluiten dat iedere rijbewijsbezitter elke 10 jaar opnieuw praktijkexamen zou moeten doen.Zakt men dan volgt een herexamen. Ook onvoldoende: binnen 7 dagen het rijbewijs inleveren en verplicht 30 rijlessen + theorie en praktijkexamen doen. Ook voor elk rijbewijs dat men bezit opnieuw praktijkexamen. Wat zou er dan in Nederland gebeuren. Zou er 1 politieke partij zijn die daar haar vingers aan durft te branden? Maar het zou de verkeersveiligheid verhogen

henk|23.05.11|00:00

nogmaals blijf ik van mening, dat een theorieexamen, zowel voor de instructeur als voor de rijbewijs bezitters helemaal geen overbodige luxe zal zijn .
zowel de instructeurs als de rijbewijsbezitter mag op de theoretische kennis best wel bijgeschoold worden,
ik als o.a. theoriedocent merk toch in gesprekken met diverse collega’s van verschillende rijscholen dat ook hun veel van de theorie verliezen.
ook de rijbewijs bezitter zal zich meer bezig houden met de theorie als er sancties zijn.

John|23.05.11|00:16

Waarom altijd weer een examen? En waarom sancties? Gewoon bijscholen (wel nuttige bijscholing) en daarmee basta. Ik geef ook theorieles en vind dat het theorie examen de laatste jaren doorgeslagen is. Door vragen als “wat dekt de all riskverzekering” krijgen we geen veiligere chauffeurs hoor.

Bert de Weerd|23.05.11|08:43

Helemaal mee eens John, Geen examen, maar alleen nuttige bijscholing!
Zolang de mensen die er over beslissen niet naar de mensen uit de branche (rijschoolhouders en rijinstructeurs) luisteren zullen we dit ook blijven doen!

Bert de Weerd|23.05.11|09:41

Met “dit”bedoelde ik blijven reageren

nic|23.05.11|09:44

Een en ander is verwijtbaar naar BOVAG die met het lage ledenaantal wel DE branche vertegenwoordigd terwijl er naar de andere bonden met meer leden veel te weinig wordt geluisterd
Trieste zaak dat een bond met tegenstrijdige belangen de gesprekspartner mag zijn

Redactie|23.05.11|09:49

Beste lezers,
Hartelijk dank voor jullie inbreng in deze zeer actieve en belangrijke discussie.
VerkeersPro.nl heeft zojuist hiervoor een apart forum gelanceerd. Kijk rechtsboven op deze pagina en klik op ‘Forum’ of ga naar http://www.verkeerspro.nl/forum/.
Let op: het forum is niet anoniem. Registreer onder je eigen echte naam. Wij controleren je bevoegdheid. Vervolgens kun je meepraten. Zo weten we zeker dat alleen instructeurs reageren.
Met vriendelijke groet,
Bart Pals
VerkeersPro.nl

B.B.|23.05.11|09:55

Helemaal mee eens nic. Sterker nog wat voor goeds doen ze voor de rijschool branche?
Ik zou graag willen dat de BOVAG rijscholen hierop eens willen reageren, want ik zie het niet.

Jack|23.05.11|10:06

Jammer dat op dat nieuwe forum de stagiars buitenspel zijn gezet,hebben immers geen lesbevoegdheid?

Redactie|23.05.11|10:49

@Jack. Stagiairs kunnen ‘Overig’ aanklikken. Net als CBR-medewerkers, IBKI en dergelijke.

Jack|23.05.11|10:53

dank je,wéér wat geleerd

John|23.05.11|15:19

23.05.11 | 09:49 | Redactie
Beste lezers, Registreer onder je eigen echte naam. Wij controleren je bevoegdheid.

Een mooi initiatief en ik ga me vanavond zeker aanmelden. 1 ding vind ik vreemd: Van instructeurs gaat men niet zeggen van welke rijschool ze zijn. De reden daarvan is mij niet duidelijk. En wat met de instructeurs die hun naam aan de rijschool hebben verbonden?

Redactie|23.05.11|16:04

@John: Instructeurs die hun naam aan hun eigen rijschool verbinden staan zelf voor wat ze zeggen. Een rijschoolhouder met personeel kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor wat zijn personeel vindt. Maar met zijn naam erbij, wordt die indruk wel gewekt.
Bart Pals
VerkeersPro.nl.

John|23.05.11|17:49

23.05.11 | 16:04 | Redactie
@John: Een rijschoolhouder met personeel kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor wat zijn personeel vindt. Maar met zijn naam erbij, wordt die indruk wel gewekt.

Mwa, is zo opgelost door boven het forum te zetten dat iedereen op persoonlijke titel spreekt en dus niet per definitie het standpunt van de werkgever naar voren brengt. Kijk ik wil graag meedoen op en forum maar als de een wel en de ander niet te traceren is moet ik er nog even over nadenken.

Wim KLAPWIJK|23.05.11|21:42

Beste mensen

Er wordt zeer veel geinformeerd naar de brief die verstuurd is naar de Vaste tweede kamer commissie van milieu en infrastructuur .

DEZE BRIEF kunnen jullie inzien op Verkeers Pro Forum item instructeur en dan Santie wat te doen groetjes Wim, Ben en harold .

John|24.05.11|00:00

@ Wim,
Ik heb na even te hebben nagedacht mijzelf aangemeld voor het forum en ga, als mijn acount door PRO wordt goedgekeurd. op de brief zeker reageren. Ik heb een lange persoonlijk zienswijze over de branche, de opleiding en het nieuwe WRM geschreven die ik graag op het forum zou willen plaatsen. Ook daarvoor zou ik toestemming moeten hebben van de beheerders daar in de voorwaarden staat dat er “kort en bondig” geformuleerd dient te worden.

Wim KLAPWIJK|24.05.11|12:08

John stuur maar naar mij toe dan bekijken wij het even met onze groep en de daarna de achterban en misschien zitten er delingen in met onze zienswijze

John|24.05.11|12:21

@ Wim,

Het lange verhaal heb ik inmiddels geplaatst. De punten op jullie brief mail ik een dezer dagen.

MH|24.05.11|12:32

@ John. Ik vindt dat jij daar gelijk in hebt, in 500 woorden, is soms niet uit te leggen wat je precies bedoeld. Kort en bondig is vaak goed genoeg, maar soms moet je de tekst zo hard aanpassen dat, wat je bedoeld, niet goed en duidelijk tot uiting komt.
En om dit dan in 2 a 3 stukjes te doen is niet goed te doen.
Even terug op het forum.
Waarom mag bv. de vrouw van een rijinstructeur niet reageren?
Die kan en mag toch ook mee denken, als mede betrokkenen.
Weer te weinig letters ter beschik

MH|24.05.11|16:52

John, ook ik heb mij inmiddels aangemeld op het Forum.
Je zienswijze gelezen, en begrepen. En ben het er mee eens.
Wij moeten vertellen dat we het er zo allemaal niet mee eens zijn.
En dat het anders kan en moet. Hoe dan?
Als we dit nou ook eens gaan vertellen.
Ik ga vrijdag een stukje op het forum zetten hoe ik en de anderen denken hoe het beter kan.
Als iemand het daar niet mee eens is. Kan hij of zij dit natuurlijk melden.
Dan wel meteen duidelijk antwoorden, hoe wat en waarom…

John|24.05.11|23:31

24.05.11 | 12:08 | Wim KLAPWIJK
John stuur maar naar mij toe dan bekijken wij het even met onze groep en de daarna de achterban en misschien zitten er delingen in met onze zienswijze

Ik heb je inmiddels een e-mail gestuurd met reactie op jullie brief.

appie|26.05.11|19:14

Hallo vandaag even de grootste zakkenvuller van de branche gebeld en wat schets mijn verbazing je wordt gewoon geexamineerd door een collgea instructeur uit jouw regio gewoon te gek voor woorden en dat is jammer want de vrb heeft wel verklaard en aangenomen dat de waarheid werd gesproken maar wat nu .

Jammer als het er een is waar je net ruzie mee hebt grt appie

Ger van den Berk Bestuurslid VRB|26.05.11|21:24

@ Appie; Er is afgesproken dat er geen collega uit je regio het examen zou afnemen.
Wanneer dit wel gebeurd contact opnemen met IBKI maar toch ook even je naam achter laten en de naam van de instrukteur die het afneemt bij het secetariaat van de VRB.

Jack|27.05.11|00:14

Da’s al weer een ander verhaal dan wat de secretaris van de VRB op 18.05.11 | 22:07 | hier op dit forum zei………..

Jack|27.05.11|00:17

Hier dat citaat:
Er wordt hier aangegeven dat rijschoolhouders examens afnemen voor IBKI. Wim spreekt over vorig jaar. Graag zou ik weten of dit nu nog gebeurt. Wat in het verleden is gebeurd hebben we niet veel aan, maar wat nu gebeurt is wel belangrijk. Als iemand de ervaring heeft met een rijschoolhouder als examinator bij IBKI zouden wij dit graag vernemen. Liefst met naam en toenaam.

John|27.05.11|00:37

Of de examinator nu wel of niet uit de regio komt zou geen issue moeten zijn. Het examineren zou door full-time examinatoren gedaan moeten worden en niet door instructeurs met een bijbaantje. De branche heeft een grote hekel aan iemand die naast zijn baan “nog even wat rijles geeft in de avonduren” maar een instructeur die het examineren er “even bij doet” moeten we wel accepteren?

Jack|27.05.11|00:41

Ja,precies,en daar was VRB nogal stellig in dat het absoluut géén instructeurs waren in het eerste bericht en nu zwakt men het al wat af!
[email protected]*kennelijk bijgepraat……….

John|27.05.11|00:43

En dat is dus weer een reden om de sanctie te laten varen. Laat de “Praktijkbegeleiding” worden wat het woord zegt. Een begeleider rijdt een keer mee en geeft tips ter verbetering aan. Dit 1 x per 5 jaar. Dan woden die begeleidingen gespreid en heeft het IBKI alle tijd om iedereen in te delen. Want nu wil iedereen die praktijkbegeleiding natuurlijk zo laat mogelijk doen. Ik ben overigens Ris instructeur ik neem aan dat de vertegenwoordigers dan ook met het CBR om tafel gaan.

John|27.05.11|00:49

@ Jack,

Het zijn absoluut instructeurs. Maar daar is VRB natuurlijk niet verantwoordelijk voor. IBKI wil examinatoren op franchise basis die ze flexibel kunnen inzetten. Dat is voor hun planning gemakkelijker natuurlijk. En daar zijn wij de dupe van.

Marvin "Rijschool De Wegpiraat"|27.05.11|07:12

@ Jack, in het citaat dat je aanhaalt staat duidelijk geschreven dat het VRB niet op de hoogte was dat er nog steeds door instructeurs geëxamineerd werd en dat als dat wel het geval was, dat ze dat dan graag met naam en toenaam zouden willen horen. Ik kan daar nergens lezen dat ze zeggen dat het nu niet gebeurd.

Jim Schouten - directeur IBKI|29.05.11|16:32

Over de rijinstructeurs als examinator.
Eerder is IBKI uitgegaan van rijinstructeurs. Twee redenen: flexibel én met directe praktijkervaring. Er bestond vrees voor gedoe tussen rijinstructeurs. Sommige vonden het voldoende als de afstand maar groot genoeg was; andere vonden dat het helemaal niet kon. IBKI zet daarom geen rijinstructeurs meer in die zelf nog rijles geven. Minder flexibel, maar een duidelijke, breed gedragen wens vanuit de brancheverenigingen.

John|29.05.11|16:45

29.05.11 | 16:32 | Jim Schouten – directeur IBKI
IBKI zet daarom geen rijinstructeurs meer in die zelf nog rijles geven.

Dat geldt alleen voor de “praktijkbegeleiding” neem ik aan? Of geldt dat ook voor de andere WRM examens?

John|29.05.11|17:09

Even nog een aanvullende vraag: Mag ik uit de zin: “IBKI zet daarom geen rijinstructeurs meer in die zelf nog rijles geven” concluderen dat deze ook niet in een andere functie werkzaam zijn voor een rijschool? En dat zij dus geen geldige instructeurspas meer hebben? Want als deze wel een geldige instructeurspas hebben wie controleert dan of deze instructeurs geen les meer geven? Of worden deze geloofd op hun blauwe ogen?

Jim Schouten - directeur IBKI|29.05.11|21:01

@John
Jammer dat de beroepsgroep elkaar zo weinig vertrouwt; we horen dat helaas vaker en dat maakt het natuurlijk niet makkelijker om met ‘de rijinstructeur’ te overleggen.
Wij maken met onze examinatoren duidelijke afspraken. Mochten die niet worden nagekomen, dan horen we dat vast en zeker snel genoeg. En voor alle WRM-examinatoren geldt dat zij over een geldige lesbevoegdheid voor de betreffende categorie móeten beschikken. Als we die eis niet zouden stellen, kregen we heel andere klachten.

John|29.05.11|21:39

Meneer Schouten, Zou dat echt met het niet vertrouwen te maken hebben? Zou een slager het accepteren dat de concurrent zijn vlees keurt? Dat denk ik niet en dat heeft niets te maken met vertrouwen. Maar buiten dat is het niet beter om de zelfs de schijn maar te vermeiden. Ook uw aanname dat u “het niet houden aan de afspraken vast en zeker zou horen” bestrijd ik. Logisch de meerderheid van de instructeurs weten niet beter dan dat men slechts geëxamineerd mag worden door een instructeur>>

John|29.05.11|21:47

>> die nog actief is. Waarom zou een examinator bij het IBKI gewoon bij een rijschool mogen werken (behalve dan actief les geven) terwijl de CBR examinator totaal geen binding mag hebben met een rijschool. Dit is niet gedaan omdat men het dan niet vertrouwd, nee dit is omdat men de schijn wil vermijden. En wat dit te maken heeft met het feit dat het “niet gemakkelijker wordt om met de rij instructeur te overleggen” ontgaat mij totaal. Maar u zegt dus eigenlijk dat als een instructeur zakt>>

John|29.05.11|21:49

>> die kan aantonen dat zijn/haar examinator toch actief les geeft het examen nietig kan laten verklaren en dus een gratis nieuw examen krijgt?

henk|29.05.11|22:59

om al deze problemen te voorkomen moet men het praktijkgedeelte gewoon afschaffen.en volstaan met een jaarlijkse bijschooling en een theoretische toets

Autorijschool HJ|31.05.11|15:55

Mensen, gewoon afschaffen! Met ruim 25 jaar ervaring nog een toneelstukje instuderen lijkt mij te ver gaan. Met gewoon verplicht theoretisch bijscholen daar kan ik mee leven.
We hebben niet voor niets een diploma gehaald in het verleden.
De CBR examinator ziet toch de resultaten van enen kandidaat en die kan beoordelen of een kandidaat aan de eisen voldoet?
Massaal bezwaar indienen bij het ministerie en eventueel voor de rechter. Het gaat namellijk in tegen het gelijkheidsbeginsel

appie|02.06.11|21:43

Beste mijnheer Schouten Enerzijds zegt u als IBKI de examinator moet een lesbevoegdheid hebben , maar anderzijds mogen zij niet actief rijles geven zouden ze dan met het pasje hun ramen schoonkrabben van de vorst ook in de zomer als zij niet voor IBKI werken, een uwer medewerksters heeft mij vorige week vijdag verklaard ja het zijn actieve instructeurs in uw regio

groets Appie

wim klapwijk|02.06.11|21:47

Beste autorijschool H J Er is een brief gestuurd nar de vaste kam er commissie van infrastructuur en milieu wij wachten op antwoord kijk anders ook even bij het forum daar staat de brief namelijk

grt Wim Klapwijk

henk|02.06.11|23:20

als je in het bezit ben van een rijbewijs hoef je toch ook niet om de 5 jaar opnieuw een rijexamen af te leggen

Pascal|06.06.11|17:00

Heb inmiddels het praktijkexamen afgelegd en gelukkig gehaald. Laten we zeggen dat de examinatoren heel aardig voor me waren want mijn toneelstuk liet te wensen over. Het enige waar ik mee eens ben is dat er structuur in de les/lessen moet zitten. Oneens ben ik het met de procedure die zij hanteren. Je moet zoveel lullen in die les, ik heb nu nog last van mijn stembanden, je moet alles voorkauwen richtpuntje hier zusje daar onzin de leerling moet ook eens zelf wat proberen.

Pascal|06.06.11|17:14

Door het strakke protocol raak je totaal je feeling kwijt en vergeet je dingen die je normaal gesproken wel doet. Ik coach je op het geen wat je al kan en help je wat je nog niet kan en dat mag je de leerling ca 10 x in de les mededelen uiteindelijk kwam mijn leelrling lichtelijk adhd thuis. De volgende dag was ze blij dat ik het weer op mijn eigen manier deed wel structuur maar met eigen vrijheden daarin. Een serieuze instructeur is niet achterlijk die houdt zelf regelmatig de spiegel voor.

Bert|07.06.11|09:04

@ Pascal,

En daar heb je het punt waar het om gaat. Maar dat snappen alleen degenen die zelf rijles kunnen geven.

Bert de Weerd|07.06.11|10:58

Zo is het maar net. Het wordt hoog tijd dat degene die deze onzin bedacht hebben eens een spiegel word voor gehouden!

Ger v d Berk Bestuurslid VRB|07.06.11|12:32

Ik denk dat dit een aandachtspunt is wat we op de vergadering van de CEC meenemen.
Ook bestuurders van de VRB geven zelf rijles en doen geen toneelstukken opvoeren.

Het belangrijkste van de rijles is dat de leerling het doel bereikt,en de handelingen kan toe passen en er wat inzicht meegegeven wordt , en na een eventuele demo met uitleg het zelfstandig kan uitoefenen.
Maar de leerling gek maken door een protocol wat ook voor de leerling te veel wordt
werkt voor een CBR examen ook niet.

John|07.06.11|13:22

@ Ger v.d. Berk,

Ik hoop dat het verdwijnen van de sanctie boven aan de agenda staat. Dat ook het protocol moet verdwijnen staat buiten kijf. Maar als er een praktijkbegeleiding blijft moet men wel reëele handvatten hebben van wat men wil zien.

wim klapwijk|07.06.11|13:59

@ Bart Pals U heeft de brief die ik u gestuurd heb slechts met een zin verwoord in uw interview ookd e brief van Bert de Weerd is slechts een zin verwoord end e rest iis allemaal VRB en dergelijke .
Ik denk ook mede naar aanleiding van het gesprek wat ik jl vrijdag gevoerd heb u was toen elders aan hnet werk , dat u voor de sanctie bent jammer jammer jammmer

maar het smaakt goed voor diegene die ervan zullen snoepen

m vr grt Wim Klapwijk bedankt voor uw aandacht

henk|07.06.11|17:15

Is het IBKI vergeten dat het lesgeven niet altijd volgens een vast patroon gegeven kan worden. Denk aan de leerling verschillen .een ieder heeft een andere aanpak nodig ,man,vrouw .autistisch , doof.hehandicapt. ik heb ze allemaal gehad en moet toch steeds anders tewerk gaan

corrytjuh|07.06.11|18:03

@henk Ik heb dit ook al eerder geschreven, het is ook wat we leren bij onderwijskunde, auditief, cognitief, motivatie, opvoeding, visueel enz enz. en nu ??

Bert de Weerd|09.06.11|10:05

Bij deze wil ik jullie attenderen op dit onderwerp op het forum:

http://www.verkeerspro.nl/forum/viewtopic.php?f=2&p=209#p209Geachte

Groet, Bert

appie|13.06.11|21:49

beste mensen even dit naar aanleiding van het overleg wat er jl vrijdag geweest is heb ik te horen gekregen dat alleen de heer Jongepier en de Kantelberg tegen het voorstel gestemd hebben om van de sanctie af te zien .
Mij lijkt het , het beste om deze opleidingsinstituten vanaf nu helemaal te mijden dan weten ze wat het is als er aan je inkomsten en aan je eten gezeten wordt

Dus collega’s en aanstaande collega’s inpakken en wegwezen daar het liefst per direct

groeten Appie

John|13.06.11|21:56

13.06.11 | 21:49 | appie
heb ik te horen gekregen dat alleen de heer Jongepier en de Kantelberg tegen het voorstel gestemd hebben om van de sanctie af te zien .

Dat bedoel ik nu.Er mag absoluut niet over deze belangrijke dingen gestemd worden door instanties die financieel voordeel uit dit soort dingen halen. Dat kan gewoon niet. Straks roepen ze weer te pas en te onpas “verkeersveiligheid” Weg met die sanctie en heel rap. En die willen we ook nooit meer terugzien.

B.B.|13.06.11|22:17

Groot gelijk Appie en John.Jongepier en Kantelberg vinden blijkbaar hun opleiding onder de maat
als ze willen dat de sanctie gehandhaafd blijft om de `slechte instructeurs`af te doen vloeien.
Het zou hetzelfde zijn als ik mijn geslaagde kandidaten over 5 jaar opnieuw rijexamen zou willen laten doen. Als ze zakken, dan mogen ze hun rijbewijs inleveren. Laten ze de intest voor rij-
instructeur zwaarder maken, i.p.v. iedereen toelaten puur voor het geld.
Net directeuren die hun bonus kwijtraken

B.B.|13.06.11|22:19

Trouwens: B.B. staat voor Ben Bridel.
Yvonne Bridel is de vrouw van Ben Bridel en zij heeft dit getypt.
Anders worden we misschien weer voor criminelen uitgemaakt.

wim klapwijk|13.06.11|22:42

Ja B.B Daar zijn ze goed in om vanop afstand iets te brullen ik heb ene Jim Schouten uitgenodigd voor een gesprek op neutraal terrein mar nog steeds niets gehoord zou iedereen van “tegenpartij”zich in zijn schulp hebben teruggetrokken bang dat de gehele rijschoowereld over hen heen komt nu dat gaat toch gebeuren

John|13.06.11|23:01

@ Wim,

“Op neutraal terein” “tegenpartij”? We zijn toch geen vijanden van elkaar? Ik ben al blij dat de instructeurs zichzelf eens laten horen en dat ze nu een grens trekken. Als die sanctie er niet af gaat moeten we nog meer en harder gaan strijden. Desnoods naar de rechter of acties om publiciteit te trekken. Maar we gaan toch geen ordinaire straatvechters worden?

B.B.|13.06.11|23:27

Beste Wim. verkeersveiligheid, verkeerseconomie en milieu horen op harmonieuze wijze in elkaar verweven te zijn. Op dit moment is het de verkeerseconomie die de scepter zwaait. In het verleden was het ook wel eens de verkeersveiligheid wat het belangrijkste was. De kunst is het om nu een systeem te ontwikkelen waar iedereen goed mee kan leven. Belangrijk daarbij is dat partijen elkaar niet uitbuiten zoals dat nu het geval is’
groeten Ben Bridel

wim klapwijk|14.06.11|00:12

@ John @ Ben Ik begin even met Ben sinds ik met jou gesproe4ken heb brul ik ook steeds oevr het economisch en technisch belang alleen ik vind wel dat het verweven moet worden maar toch dat de boventoon moet zijn de veiligheidheid en niet economisch …..
voor John zie part two

wim klapwijk|14.06.11|00:16

Beste John ik weet niet waar jij mij voor aan ziet maar de laatste keer dat ik op straat gevochten heb is een kleine jaar of 40 terug hoor vechten doe ik en mijn zoon in de sportschool tenzij ik op straat aangevallen zou worden, maar dan probeer ik het eerst nog met woorden . Dus wat dat betref plaats jij mij in het verkeerde referentie kader .
dan over tegenpartij zolang wij nog lijn recht tegenover IBKI etc staan zie ik dat als tegenpartij waarmee onderhandeld moet worden zie pwrt 3

wim klapwijk|14.06.11|00:20

@ John Dan over het neutrale terrein daar bedoel ik alleen mee niet bij de heer Schouten op Kantoor en ook niet bij mij op Kantoor maar gewoon ergens waar wij ook met de diverse groepen hebben onderhandeld , dus voortaan graag een beetje in het sociale denken want vechten is niet eens in mij opgekomen wel vechten op papoier en zoals wij nu doen metd met de onderhandelingen , maar dat moet en dat is ook knokken voor allereerst onze toekomst en dan dus ook jouw toekomst

wim klapwijk|14.06.11|00:23

@ john ik hoop dat je het nu snapt alleen ik snap niet en misschien ligt dat aan mij maar]uit welke bewoordingen maak jij een zekere mate van agressieviteit op dat zich zou ontwikkelen in en op het fysieke vlak in plaats alleen op papier dus even helder blijven denken aub met vriendelijek groet Wim Klapwijk

p/s en een ieder mag daar zijn of haar eigen denkbeelden op na houden natuurlijk , maar je moet niet iemand iets in de schoenen schuiven wat niet waar is en wat zeker niet zo bedoeld is

John|14.06.11|00:30

@ Wim,

Ik hoef hier hopelijk toch niet uit te leggen dat de term “straatvechters” overdrachtelijk was. Jij gebruikt toch ook de term “knokken” en deze is toch ook overdrachtelijk ? Ik ben tegen de sanctie en zelfs tegen de “praktijkbegeleiding” dus je we staan aan dezelfde kant. Probeer jezelf eens wat minder snel aangevallen te voelen. Ik, en volgens mij ook Ben, vallen je niet aan hoor. Soms is het goed dingen even te laten “bezinken”

wim klapwijk|14.06.11|00:50

@ John Nee hoor ik voel mij niet aangevallen hoor en zeker niet door Ben want ik heb Ben en Yvonnen leren kennen als zeer sympathieke mensen .
Maar wij moeten ons behoeden voor het fiet dat nu wij een redelijk blok gevormd hebben dat dat niet uitelkaar gehaald wordt door wie dan ook wij moeten een eenheid blijven voor nu en altijd dan krijgen de “tegenpartijen: geen vat meer op ons en dat is wat er moet gebeuren en nu naar bed morgen weer vroeg dag welterusten groetejs Wim

ron van maaren|23.10.11|00:05

Op dit forum wordt regelmatig gesproken over de rechtzaken die er in de periode 1996-1998 gevoerd zijn tegen het Ministerie van Verkeer en Waterstaat in die tijd is er inderdaad een kort geding en een bodemprocedure gevoerd. De kosten waren aanzienlijk deze beliepen in de tonnen. De donaties bleven over het algemeen uit wij vroegen 250 gulden (een schijntje) er waren zelfs rijschoolhouders die maar 50 gulden overmaakten.
Wij moesten uiteindelijk als rijschool zelf garant staan (vervolg)

ron van maaren|23.10.11|00:11

(vervolg)
voor de advocaten en prceskosten. Je denkt een (harde) zaak te hebben in de Memorie van toelichting van de WRM 1974 stond dat een maal afgegeven instructeursbewijzen voor het leven geldig zouden zijn. De rechte oordeelde anders, deze stelde het algemeen belang (verkeersveiligheid) voor het individruele belang van de rijschoolhouder.
Er is dus wel degelijk een langlopende procedure gevoerd. Zelf zijn wij het land ingegaan en dat in een tijd dat er nog nauwelijks internet was. Gr. Ron

John|23.10.11|00:33

@ Ron,
We schrijven nu dus ruim 15 jaar later. Toen was het toverwoord “De verkeersveiligheid” nu, 15 jaar later dus, is dat nog steeds het argument. We kunnen dus de conclusie trekken dat het niet heeft gewerkt. Net zoals de bijscholing en de bijbehorende sanctie niets hieraan gaat bijdragen. Maar ja een extra omzet voor het IBKI van € 1.000.000,= en voor de opleiders van € 500.000,= per jaar laat men natuurlijk niet vallen. Dus komt het woord verkeersveiligheid wel goed uit.>>

John|23.10.11|00:33

>> Maar destijds is de insteek van de rechtzaken verkeerd geweest.

B.B.|23.10.11|01:24

Dit alles heeft niets met verkeersveiligheid te maken. John naar mijn idee was de insteek wel goed maar ging de rechter daarin niet mee. Uitspraak destijds “verkeersveiligheid gaat boven individuele belangen”.

Ben Bridel

John|23.10.11|02:08

@ Ben,

De insteek was toen dat men eiste dat de status van het diploma bleef bestaan. Dan krijg je inderdaad een uitspraak als: “verkeersveiligheid gaat boven individuele belangen”. Men heeft toen de verkeerde tactiek gekozen.

ron|23.10.11|10:59

John: Ik vraag mij af wat je er nu van weet. De insteek zou onjuist, zijn wat een onzin. De hele procedure heeft toen tonnen gekost en er waren de beste advocaten van nl. bij betrokken van Wijmen en Nouwen uit Rotterdam. En is bovendien uitvoerig politiek overleg geweest zelfs de advocaten zijn meegeweest naar het regeringsgebouw in den Haag van de tweede kamer, ook de media twee vandaag KRO ontbijt TV. Politiek niet interessant. De rijschoolwereld staat toch al vaak ik een kwaad daglicht.

John|23.10.11|13:00

Ach,

Wat ik er van weet, tja…….De eerste advocaten in de Puttense moordzaak waren ook grote jongens. En wat een tv programma bijdraagt aan de zzk ontgaat mij een beetje.

Martin|23.10.11|16:50

Bijna 400 reacties.
En diegene die het eigenlijk allemaal echt weten en verantwoordelijk zijn,
reageren maar niet.
Hoe zou dat toch komen?
Want ik hoor regelmatig, dat ze dit wel lezen.
Is dit nou een afwachtende houding, of !!??.

Ruud Kraan|06.11.11|17:49

Ach en wee wordt er geklaagd. Westlandrijschool neem een cursus en je praat totaal anders. Jan Lammers en VRB leuteren ook veel te veel. Ga les nemen. Klapwijk zit te stoken, stoppen, je bereikt niks.Het IBKI is een uitstekende organisatie die het kaf van het koren gaat scheiden. Je leert veel van ze en jullie hebben alleen smoesjes. Ga les geven.Ik ben 69 en heb al 2x examen gedaan met hoge cijfers. Niks moeilijk, niet zeuren. Oefen met een andere instructeur en examen met leerling, klaar uit!

Martin|06.11.11|18:43

69 Jaar ? En nog les ? geven?
Ik hoop toch echt wanneer ik 69 ben, dat ik ????
Iets anders aan het doen ben!!
Maar tja wie ben ikke??
Leuren? Kaf van het koren? Enz…
Ex..x ex,… Hoge cijfers, Niet zeuren? Smoesjes..??
Oefen met Andere instrukteurs?
Klaar uit??
Tjonge jonge, als dit de kwaliteit van de :
Nederlandse Verkeersinstructeurs Instructeurs moet zijn,,..?
En blijven??
Is dit de kwaliteit die we ? Nastreven?
Niet dat ik iets tegen 69 heb, maaaaaare!!??
Maar de meeste wil
letters op!!

Martin|06.11.11|19:42

Klaar uit!! Zegt Ruud.
….!!
Maar ik hoop dat de V.R.B. C.R.K.N. en de anderen, branch verantwoordelijken ?
Er iets echt degelijks van kunnen gaan maken.
Want, goed ,doordacht ,verstandig , deskundig, verantwoord, overleg is echt nodig.
En dat hopen er zeer veel anderen, heb ik gehoord.

Corry de Jong|27.05.14|11:35

Ja hoor, gelijk :-) maar met mij helaas nog niet zoveel reacties 14 toen ik reageerde

John van den Kieboom|27.05.14|21:48

Link werkt al niet meer. Toeval?

Corry de Jong|28.05.14|01:40

Idd ik dacht laat ik nog eens proberen dit tijdstip zal het niet druk zijn op de website :-P maar helaas alle linken liggen er uit, ook die ik door kreeg om mn reactie te bevestigen. Gelukkig had ik dat al gedaan.
Of zou ie eruit liggen omdat de rij-instructeurs massaal gereageerd hebben hahaha ijdele hoop denk ik.

Corry de Jong|01.06.14|19:33

http://www.internetconsultatie.nl/rijonderricht_motorvoertuigen

HIJ DOET HET WEER!! maar jongens en meisjes tot nu toe pas 26 reacties!!! KOM OP ZEG….

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.