motorrijles, rijschool Viatura

1 op 8 Belgische motorrijders heeft jaarlijks een ongeluk

motorrijles, rijschool Viatura

BELGIË – Het afgelopen jaar was maar liefst 1 op de 8 Belgische motorrijders betrokken bij een ongeval. Dat blijkt uit een enquete die automobilistenverening VAB afnam onder ruim 2.000 motorrijders. Belangrijke oorzaak is dat 3 op de 10 motorrijders nooit motorrijles heeft genomen. Verder bestaat de huidige motoropleiding uit slechts 6 of 8 lesuren.

Bij één op de twee ongevallen van motorrijders (43 pct) loopt de motorbestuurder fysieke letsel op.

Riijbewijs

Wie voor 1 januari 1989 zijn rijbewijs B haalde in België, hoefde de verplichte opleiding niet te volgen. VAB wil dat vooral die specifieke groep opleidingscheques krijgt voor extra rijvaardigheidscursussen.

Motorrijders maken meer kans om bij een ongeval betrokken te raken als ze jonger zijn dan 25 jaar en als ze minder dan 5 jaar motorervaring hebben. Recreatieve motorrijders, die enkel bij mooi weer hun stalen ros van stal halen, vallen meer. “Waarschijnlijk door een gebrekkige motorbehendigheid”, zegt VAB in het Nieuwsblad.

Motorrijles

Voor de specifieke motoropleiding suggereert 8 op de 10 respondenten voorts dat er tijdens de motoropleiding meer aandacht moet zijn voor defensief rijden: vaak liggen menselijke fouten van automobilisten aan de basis van een motorongeval.

Om tegenwoordig met een motor te mogen rijden moet je in België een motorrijbewijs bezitten. Dit geldt voor motoren >125cc. Bij <125cc motoren is een motorrijbewijs onnodig als iemand in het bezit is van een rijbewijs B.

Zware motor

Belgen mogen met een rijbewijs B zomaar op motoren tot 125cc rijden. Voor een zwaardere motor is een rijbewijs B niet meer voldoende. Daarvoor is rijbewijs A nodig, net als in Nederland. Hiervoor moet een theoretisch en praktisch examen afgelegd worden.

Nadat de motorrijder in spé is geslaagd voor het theoretisch deel van een motorrijbewijs mag hij met het praktische deel beginnen. Hiervoor moet 6 uur praktijkles gevolgd worden.
Daarna mag de kandidaat met een voorlopig rijbewijs gedurende één jaar met een L rijden en moet hij een praktisch rijexamen afleggen. De kandidaat kan ook meteen 8 uur praktijklessen volgen en dan onmiddellijk het praktische rijexamen afleggen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “1 op 8 Belgische motorrijders heeft jaarlijks een ongeluk”

Frank|14.05.11|22:44

Helaas mogen deze mensen dus ook de Nederlandse wegen onveilig maken.
De politie agent aan het einde van het filmpje geeft m.i. ook niet het goede voorbeeld. Een slalom rijden in een overhemd met korte mouwen!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.