Minister Melanie Schultz van Haegen, Infrastructuur en Milieu

Verlaging leeftijd theorie-examen AM2 goed voor iedereen

COMMENTAAR – Het besluit van minister Schultz van Haegen de minimumleeftijd voor het theorie-examen bromfiets te verlagen naar 15,5 jaar is positief voor iedereen. Het valt te prijzen dat de minister luistert naar de rijschoolbranche. Een negatief effect van de invoering van het reserveren op naam van het praktijkexamen bromfiets (AM2) bij het CBR is met deze gedoogmaatregel weggenomen.

De leerling ondervindt een hoop minder stress tijdens het theorie-examen. Hij kan zich veel rustiger voorbereiden. Mocht hij het niet halen, valt niet meteen zijn prakijkexamen in duigen. Ook weet hij vrijwel zeker dat hij op of zeer kort na zijn 16e verjaardag het CBR-praktijkexamen kan afleggen. Verder kan hij bewuster kiezen voor een (kwaliteits)rijschool naar eigen keuze, in plaats van beschikbare examendata.

Examen inplannen

De rijschoolhouder heeft niet meer te kampen met onverwachts lege examenplekken door leerlingen die onverhoeds zakken voor het theorie-examen AM2. Ook kan hij ruim van tevoren de examens en rijlessen inplannen. Hierdoor heeft hij meer kans op een ‘volle’ lesdag en zo een fatsoenlijke boterham te kunnen verdienen.

Ook het CBR vaart wel bij de maatregel. Ze kunnen immers maanden van tevoren al inschatten hoeveel praktijkexamens er afgenomen gaan worden. Hierdoor kan de beschikbare capaciteit beter ingepland worden, wat de reserveringstermijnen in alle categorieën ten goede komt.

Invoeringsdatum

De brancheorganisaties VRB, Bovag en FAM hadden het ministerie in september vorig jaar al verzocht om deze maatregel. Toen werd aangegeven dat een dergelijke Algemene Maatregel van Bestuur negen maanden in beslag neemt. Daarom is toen besloten de wijziging mee te nemen met de invoering van de proef Begeleid Rijden.

Ondanks de uitstel van het Begeleid Rijden naar op zijn vroegst november heeft het ministerie van Infrastructuur met deze gedoogmaatregel dus eindelijk eens een beloofde invoeringsdatum waargemaakt.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verlaging leeftijd theorie-examen AM2 goed voor iedereen | RijschoolPro
Minister Melanie Schultz van Haegen, Infrastructuur en Milieu

Verlaging leeftijd theorie-examen AM2 goed voor iedereen

COMMENTAAR – Het besluit van minister Schultz van Haegen de minimumleeftijd voor het theorie-examen bromfiets te verlagen naar 15,5 jaar is positief voor iedereen. Het valt te prijzen dat de minister luistert naar de rijschoolbranche. Een negatief effect van de invoering van het reserveren op naam van het praktijkexamen bromfiets (AM2) bij het CBR is met deze gedoogmaatregel weggenomen.

De leerling ondervindt een hoop minder stress tijdens het theorie-examen. Hij kan zich veel rustiger voorbereiden. Mocht hij het niet halen, valt niet meteen zijn prakijkexamen in duigen. Ook weet hij vrijwel zeker dat hij op of zeer kort na zijn 16e verjaardag het CBR-praktijkexamen kan afleggen. Verder kan hij bewuster kiezen voor een (kwaliteits)rijschool naar eigen keuze, in plaats van beschikbare examendata.

Examen inplannen

De rijschoolhouder heeft niet meer te kampen met onverwachts lege examenplekken door leerlingen die onverhoeds zakken voor het theorie-examen AM2. Ook kan hij ruim van tevoren de examens en rijlessen inplannen. Hierdoor heeft hij meer kans op een ‘volle’ lesdag en zo een fatsoenlijke boterham te kunnen verdienen.

Ook het CBR vaart wel bij de maatregel. Ze kunnen immers maanden van tevoren al inschatten hoeveel praktijkexamens er afgenomen gaan worden. Hierdoor kan de beschikbare capaciteit beter ingepland worden, wat de reserveringstermijnen in alle categorieën ten goede komt.

Invoeringsdatum

De brancheorganisaties VRB, Bovag en FAM hadden het ministerie in september vorig jaar al verzocht om deze maatregel. Toen werd aangegeven dat een dergelijke Algemene Maatregel van Bestuur negen maanden in beslag neemt. Daarom is toen besloten de wijziging mee te nemen met de invoering van de proef Begeleid Rijden.

Ondanks de uitstel van het Begeleid Rijden naar op zijn vroegst november heeft het ministerie van Infrastructuur met deze gedoogmaatregel dus eindelijk eens een beloofde invoeringsdatum waargemaakt.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.