CBR

CBR goed op weg bij uitvoering Verbeterprogramma

DEN HAAG –  De prestaties van het CBR bij uitvoering van het verbeterprogramma zijn bij drie (Rijvaardigheid, Theorie en CCV) van de vier onderdelen op orde. Er is alleen nog geen pensioenakkoord. Dat meldt minister Schultz van Haegen vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

“In de afgelopen vijf maanden hebben de directie en de raad van toezicht van het CBR de uitvoering van het Verbeterprogramma voortvarend ter hand genomen”, schrijft de minister.

CBR

Schultz van Haegen: “Mij is duidelijk geworden dat zij alles op alles zetten om van het CBR een financieel gezonde en goed presterende organisatie te maken. De directie van het CBR steekt daarbij veel energie in de noodzakelijk cultuurverandering. Er zit tempo in de veranderingen en op veel punten wordt daadwerkelijk vooruitgang geboekt.”

Het CBR is er echter nog niet in geslaagd het pensioenprobleem op te lossen. De directie en bonden zijn weliswaar met elkaar van mening dat een eindloon-regeling niet langer houdbaar is, maar er is nog geen overeenstemming (op hoofdlijnen) over een alternatief. Momenteel wordt hierover door de directie van het CBR en de bonden verder onderhandeld.

Directie en bonden

“Ik doe nogmaals een dringend beroep op directie en bonden hier snel uit te komen, aangezien dit bepalend is voor de financiële continuïteit van het CBR”, aldus Schultz van Haegen.

Voor het onderdeel Rijgeschiktheid is nu helder wat de oorzaak is van het achterblijven van de prestaties ten aanzien van de Lichte Educatieve Maatregel Alcohol (LEMA) en de Educatieve Maatregel Gedrag (EMG).

Prestaties

“Het CBR heeft inmiddels maatregelen in gang gezet die volgens de directie na de zomer tot aantoonbaar betere prestaties zullen leiden”, verwacht de minister.

Omdat het CBR op dit moment dus nog niet voldoet aan de door Schultz van Haegen gestelde voorwaarden, betekent dat dat zij de terugvalopties nog verder uitwerkt en daarover in overleg treedt met organisaties in het publieke en private domein (markt, sector en RDW).

Voorwaarden

Parallel daaraan zal het CBR de komende maanden hard doorwerken om de laatste punten op te lossen. “Zoals u weet, heeft het mijn voorkeur om het CBR voort te laten bestaan, maar dan zal wel aan mijn voorwaarden moeten zijn voldaan. In oktober informeer ik u over mijn definitieve oordeel”, besluit de minister.

Bart Pals

Lees ook: CBR krijgt tot juni om problemen op te lossen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “CBR goed op weg bij uitvoering Verbeterprogramma”

WJ|01.07.11|17:16

Gewoon een concurrent in de branche zetten.
Wie de beste resultaten heeft mag na een proef van 8 jaar blijven. De ander valt af of blijft behouden om de monopoli positie te voorkomen.

Bert|01.07.11|17:32

Met de beste resultaten bedoel je o.a; wie de meeste mensen laat slagen?

secretaris VRB|04.07.11|21:56

Een tweede exameninstituut komt er zeker niet. de politiek wil hier niet aan. De minister geeft in haar brief duidelijk aan dat er stappen zijn gezet, maar het probleem met de pensioenen dat de laatste 6 jaar is ontstaan, los je niet even zomaar op. Dat geld ook voor alle andere zaken. De cultuuromslag bij het CBR is er, maar het zal nog enige tijd vergen voordat alles loopt zoals het behoort te lopen. De directie van het CBr werd begin dit jaar voor een vrijwel onmogelijke taak gesteld.

secretaris VRB|04.07.11|21:58

Jarenlang hebben de toezichthouders bij het CBR niet gereageerd( inclusief ministerie en politiek). Nu wordt verwcht dat jarenlange problemen zomaar even opgelost gaan worden. Ook het ministerie en de politiek zal zijn steentje bij moeten dragen om de problemen op te lossen en dit niet alleen overlaten aan de directie en de branche.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.