rijwijs, auto, rijschool, winnaar

Rijwijs geeft jaar lang gratis auto weg aan leerling rijschool

Rijwijs heeft een gratis auto voor een jaar weggegeven aan een leerling van rijschool Fa. van der Doelen. Op zaterdag 2 juli werd een auto verloot onder 13 deelnemers. Winnares Charelle van Helvoirt uit Schijndel mag een jaar lang gratis autorijden in een Citroën C1. De rijschool uit Eerde is de eerste die een auto weggeeft via het nieuwe Rijwijs-concept.

Rijwijs haalt haar inkomsten onder meer uit advertenties. Adverteerders krijgen een sticker op de auto. Na een jaar gaat de auto terug naar de leasemaatschappij. Een van de initiatiefnemers van Rijwijs is Kees Marchand van 4Traffic.

Rijwijs-pas

Leerlingen die mee willen loten moeten een Rijwijs-pas kopen voor 59,95 euro. Die kan gekocht worden bij Rijwijs of bij de deelnemende rijschool. “Op dit moment verlopen de meeste aanmeldingen via de rijschool. Als de rijschool de Rijwijs-pas verkoopt, zijn de inkomsten voor de rijschool. Als leerlingen via onze website een pas kopen zijn de inkomsten voor ons. Wij verwijzen de leerling dan door naar een aangesloten rijschool”, zegt Rob Veenstra, woordvoerder van Rijwijs.

Verder moeten deelnemende rijscholen een bedrag betalen aan Rijwijs. “De rijschool betaalt een jaar lang 75 euro per maand, per auto die ze weggeven,” zegt Veenstra. “Voor dat bedrag krijgen zij ook een advertentie op de auto.”

Gratis rijles

De Rijwijspas bevat onder meer een theoriepakket. Rijschoolhouders die aangesloten zijn bij Rijwijs moeten één gratis rijles geven en een nachtles verzorgen. Het is de bedoeling dat het in ruil daarvoor extra leerlingen voor de rijschool oplevert. Want welke leerling wil nu geen gratis auto winnen? Bovendien levert het leuke publiciteit op voor de rijschool.

“Ik had niet verwacht dat ik hem zou winnen”, zegt de beduusde Van Helvoirt. “Ik heb mijn moeder nog niet gebeld, ik rijd dadelijk de straat in om haar te verrassen. Ze was nooit zo blij als ik haar auto leende.”

Slipcursus

Naast een jaar lang gebruik van een auto krijgt de winnares het komende jaar om de drie maanden ook een slipcursus, een navigatiesysteem en een cursus over alcohol en drugs en een cursus openbare wegtraining. De cursussen worden gegeven door het Safety Experience Center (SEC) bij het Autotron in Rosmalen.

Rijschool Fa van der Doelen geeft in de komende 12 maanden nog negen auto’s in samenwerking met Rijwijs weg. “We hebben ruim driehonderd leerlingen per jaar”, vertelt rijschoolhouder Jos van der Doelen. “De bedoeling is dat wij straks één auto verloten per dertig geslaagde kandidaten. Omdat dit de eerste keer was, was het aantal leerlingen kleiner.”

Volgens Van der Doelen heeft het bij hem nog geen extra leerlingen opgeleverd. “Maar als Charelle met de auto gaat rijden en het verhaal gaat vertellen aan haar vrienden, verwacht ik wel wat extra aanmeldingen.”

Certificaat

Onderdeel van Rijwijs is het leren rijden met navigatie en een nachtles. Hiervoor krijgen deelnemende leerlingen certificaten. “Vooral de nachtrijles is belangrijk,” vindt Antoinette van der Doelen. “’s Nachts is een rijsituatie anders en maak je andere inschattingen.” De leerlingen moeten de certificaten samen met de Rijwijs-pas en het behaalde rijbewijs laten zien om in aanmerking te komen voor het winnen van de auto.

Met de Rijwijs-pas krijgen de leerlingen via de Rijwijs website ook korting bij diverse webwinkels. Veenstra legt uit: “Rijwijs-pashouders betalen het hele bedrag van een product in de webwinkel. De korting wordt opzij gezet in twee virtuele portemonnees. 70 procent van de korting mogen zij vrij besteden maar 30 moet worden uitgegeven aan producten die met veiligheid te maken hebben.”

Voorwaarden

Aan het winnen van de auto zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moet de winnaar netjes rijden en de auto goed onderhouden. “Sponsoren betalen voor de reclame op de auto. Daar moet dan wel goed mee worden omgegaan”, zegt rijschoolhouder Jos van der Doelen. “Bij misbruik, zoals het begaan van verkeersovertredingen als inhalen via de vluchtstrook, moet de auto worden teruggegeven. Dan kan nog worden bekeken of de auto voor de rest van het jaar door iemand anders gereden kan worden.”

De winnaars hoeven volgens Veenstra geen kansspelbelasting te betalen. “Daarvoor hebben wij een vrijstelling, omdat wij maatschappelijk verantwoord ondernemen”, zegt Veenstra. Het doel van Rijwijs is om verkeersveiligheid te bevorderen en milieubewustzijn van leerlingen te verhogen door extra trainingen.

Rijschool

Per examenoproepplaats wordt één rijschool geselecteerd. “Het is niet zo dat in ons gebied nog een rijschool aangesloten wordt bij Rijwijs”, zegt Van der Doelen. “Het blijft daardoor exclusief.”

Op 9 juli worden er twee auto’s verloot bij rijschool Meteoor in Amsterdam. Nijmegen is op 23 juli aan de beurt. Ook daar worden twee auto’s verloot bij V.O.N. Verkeersopleidingen. Het is de bedoeling dat er dit jaar nog 50 auto’s worden verloot. “Rond november willen we dertig auto’s tegelijkertijd weggeven,” zegt Veenstra.

Rijwijs

Rijwijs wil startende automobilisten motiveren tot het volgen van extra trainingen op het gebied van verkeersveiligheid en milieu. Dit, om verantwoord rijden bij beginnende bestuurders te bevorderen. De Rijwijs-pas is een jaar geldig en kost daarna 9,95 per jaar.

Linda Aarts

rijwijs, auto's, rijschool

rijwijs, winnaar, confetti

rijinstructeurs, rijschool, Van der Doelen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: linda

6 reacties op “Rijwijs geeft jaar lang gratis auto weg aan leerling rijschool”

MH|06.07.11|20:10

Perfecte reclame Jos,
Wij wensen je oprecht veel succes.
Maar waarom jij nog geen ingeschreven lid bent, van het verkeerspro FORUM.
Om verstandig mee te brainstormen.
is mij echt een raadsel.??
Je hebt vroeger veel gedaan voor de belangevereniging De meierij.
Vandaar dat ik dacht dat je , je als een van de eerste zou aanmelden.
Wat is daar van de reden?
Met vriendelijke groet,
Mart Hoeze

John|08.07.11|01:30

De kop boven dit artikel wekt de verwachting dat iemand echt een auto wint. Niets is minder waar. De leerling krijgt een jaar lang een auto “te leen” Daarna dient deze auto geretourneerd te worden. Maar ik krijg al wel opmerkingen van leerlingen dat wij “heel veel verdienen” en waarom?? Omdat in onze ibranche “zoveel wordt verdient dat elke week een auto te winnen valt” Kan iemand mij vertellen hoe ik dat aan mijn leerlingen moet uitleggen???????

MH|08.07.11|08:09

Tja daar heb je wel een punt.
Vandaar?
Je bedoeld, dat het helemaal niet zo goed en leuk is !!
Zou Jos daarom nog niet ingeschreven hebben op het Forum?

Anja|15.07.11|16:24

@John,

Het zal je toch maar overkomen, net je rijbewijs en dan in ieder geval alvast 1 jaar gratis rijden. De meeste mensen kunnen niet eens een auto 2-hands kopen na het behalen van het rijbewijs en lenen de auto van pa of ma die op hun beurt weer niet blij zijn.
Ik proef uit jou opmerking toch wel een wrange ondertoon. Wellicht jaloers op het succes van anderen!!! Ik wou dat ik hem gewonnen had!!!!!!

John|17.07.11|18:31

@ anja,

Dat pa & ma niet blij zijn dat zoon of dochterlief hun auto leent vind ik vreemd. Dat zijn meestal de ouders die na 20 lessen al komen vragen of hun kind “eindelijk” examen mag doen. Dan zouden ze toch alle vertrouwen hebben in hun telg? En jaloers op het “succes van anderen”??? Als ik als rijschool wil kunnen mijn leerlingen zo aan die loterij meedoen. Het is een kwestie van iets verkopen. Dat is geen succes. Het gaat er mij om dat ik de afgelopen jaren, ondanks dat alles>>

John|17.07.11|18:35

>> duurder is geworden, mijn lesprijs 1 x moest verlagen en nu deze lesprijs moet bevriezen. Ik reken € 38,50 per 60 minuten. Dat vind men nog veel te veel. Als ik dan wijs op de berekeningen van de VRB of de Bovag die een adviesprijs tussen de € 50,= en € 55,= noemen dan krijg ik als antwoord dat er “genoeg wordt verdiend aan de rijlessen” Als je dat ontkent wordt er naar dit soort acties gewezen. U bent duidelijk geen rijschoolhouder!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.