minister Henk Kamp, Sociale Zaken

Bovag protesteert in Den Haag tegen startersregeling WW

Bovag gaat na het zomerreces bij het ministerie van Sociale Zaken protesteren tegen de onlangs aangekondigde startersregeling. Die regeling maakt het mogelijk dat werkzoekenden met een gegarandeerd behoud van uitkering een onderneming kunnen opstarten, zoals een rijschool. Ongeacht de gerealiseerde omzet.

In de afgelopen periode zijn er honderden rijscholen bijgekomen in Nederland, terwijl de markt kromp. Zo werd in 2010 een tiende minder examens afgenomen terwijl er netto 534 rijscholen bijkwamen, volgens het jaarverslag van CBR. De groei van het aantal rijscholen houdt ook in 2011 aan.

Opleiden tot rijinstructeur

“Het opleiden van werkzoekenden tot rijinstructeur en het stimuleren dat zij een rijschool beginnen in een krimpende markt, is een werkwijze die Bovag Rijscholen ten scherpste veroordeelt. Wij hebben dit al laten weten aan het UWV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het geeft geen pas om een bedrijfstak, die structureel onder druk staat vanwege zijn lage winstmarges, nog verder uit te kleden”, zo meldt de brancheorganisatie.

Rijinstructeurs die met behoud van uitkering een rijschool starten, veroorzaken vaak een prijzenslag in de regio. Omdat ze ook geld ontvangen van de overheid, kunnen ze werken met lagere lesprijzen. De reeds gevestigde rijscholen ondervinden zo een hevig concorrentie-nadeel.

WW

“Wij hebben gevraagd de regeling aan te passen. Dat is gedaan, maar helaas de verkeerde kant op. Een oude regeling is administratief aangepast. Het is nu nog eenvoudiger een bedrijf te starten. Wij zijn hier absoluut niet blij mee. In feite leid je mensen op om weer terug de WW in te gaan’, aldus Frans Bastiaansen in de Bovagkrant.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

32 reacties op “Bovag protesteert in Den Haag tegen startersregeling WW”

Johan|11.07.11|13:31

Goed bezig BOVAG !!… Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen!

John|11.07.11|21:22

Toch een goede actie van de Bovag. Daarvoor HULDE!

Bert de Weerd|11.07.11|21:38

Inderdaad, een goede actie van de Bovag, hopelijk is dit het begin van meer goede acties :)

Rik|12.07.11|18:38

Goede actie? Waar bemoeid die bovag zich mee?
Ik begrijp dat er een overvloed is aan instructeurs!
Dit neemt niet weg dat je een eigenbedrijf mag starten.

John|13.07.11|00:31

En als de Bovag nu ook nog eens enkele opleiders op de vingers tikt die nog steeds roepen dat er een tekort is aan rij instructeurs is.(nu onder het mom van “in november wordt de markt overspoeld door 16 1/2 jarige”) komen we weer een stapje verder.

LIesbeth|13.07.11|16:51

Ja laat er maar een tekort zijn aan instructeurs daar worden we allemaal beter van. Krijgen we meer concurrentie op kwaliteit ipv prijs. Wij zitten niet te wachten op nog meer toetreders. Laat die ww mensen maar in andere branches starten waar er echt tekorten zijn.

John|13.07.11|21:10

@ Rik,

Het staat een ieder vrij een eigen bedrijf te starten maar dit mag natuurlijk nooit ten koste gaan van bestaande bedrijven. De Bovag wil dat er geen rijscholen worden opgericht met deze subsidie. Het staat misschien wat ongelukkig in dit artikel denk ik. Maar die minister Kamp had toch ook beloofd werkloze in de kassen te leveren? Daar voelt werkloos nederland zich dan weer te goed voor http://www.gelderlander.nl/algemeen/dgeconomie/9092194/Tuinbouw-beloofde-werklozen-blijven-uit.ece

Y. van Ark|14.07.11|10:29

Tuurlijk!
Ik ga een bijbaan zoeken, zorg dat ik ontslagen wordt.
Vraag een uitkering aan en ga nog een rijschool beginnen.
Lekker makkelijk zo…
Ik heb mijn opleiding zelf betaald en geinvesteerd in mijn bedrijf.
Zoals elke ECHTE ondernemer dat doet.
Niemand heeft mijn handje hoeven vasthouden.
Godverdomme wel erg makkelijk voor die uitkeringtrekkers zo!

henk|14.07.11|10:43

Inderdaad grote grote schande. Ik heb momenteel zelf nog maar een stuk of 10 leerlingen. Zitten ze werklozen aan een baan te helpen en aan de onderkant van onze branche zitten ze het zo snel mogelijk weer af te breken. Zijn dit een stelletje mafkezen dan !!!!! Die snappen er echt geen hol van.
Daarom ben ik ook geen lid van branche verenigingen, ook je reinste geldklopperij, die doen toch niks voor je…..ja, als het kalf verdronken is doen ze wat.

Peter|14.07.11|11:12

De prijzenslag wordt niet alleen door de nieuwe rijschoolhouders veroorzaakt.
Ook ik ben dit jaar begonnen met een eigen rijschool, maar zorg wel dat mijn prijzen vergelijkbaar zijn met die van mijn collega rijscholen in de omgeving. Als je op prijs gaat concurreren maak je de markt (en dus uiteindelijk ook jezelf) kapot.
Helaas zijn er ook hele grote rijscholen die landelijk werken en voor 30 Euro lessen aanbieden.

Y. van Ark|14.07.11|11:17

Ik ben momenteel rijschoolhouder in een erg moeilijke markt met lage marges.
Om dit op te lossen heb ik het volgende bedacht:
Ik ga een bijbaan zoeken, zorg dat ik ontslagen wordt.
Vraag een uitkering aan en ga nog een rijschool beginnen.
Lekker makkelijk zo…

Ik heb mijn opleiding zelf betaald en geinvesteerd in mijn bedrijf.
Zoals elke ECHTE ondernemer dat doet.
Niemand heeft mijn handje hoeven vasthouden.
Wel erg makkelijk voor die uitkeringtrekkers zo!

–>

Y. van Ark|14.07.11|11:18

–>
Deze mensen kunnen straks prijsstunten door hun dubbele inkomen, hier kan ik niet tegenop.
Er is al een overschot aan instructeurs en dus bijna geen werk voor deze mensen.
Door de prijsstunters is er straks nog minder werk en staan rijschoolhouders zoals ik bij het UWV voor de deur zonder inkomen.

Dit kan toch niet de bedoeling zijn?

arnold|14.07.11|12:29

Laat Den Haag zich nu eindelijk eens druk gaan maken om kwaliteit. Om goede prijzen en voldoende lesuren voor leerlingen. Om bedrijven die leerlingen opleiden voor zo min mogelijk examens te laten afleggen. Kijken naar de prijzen en de uren die de rijschool maakt.
Gezonde bedrijven die netjes belasting betalen , niet meer werken dan 8 uur op n dag en daar ook gewoon e kosten mee kunnen betalen.
Kijk in de randstad waar bijna niemand goed werk levert.

arnold|14.07.11|12:33

wanneer beseft Den Haag nu eens dat wij (de branche ) de kwaliteit van de consument bepaalt. Ga eens met deze jongens in gesprek. Over uren ,prijzen i.p.v. de markt te ondermijnen met mensen die waarschijnlijk geneens geschikt zijn voor dit vak. Hier moet je voor geboren zijn en dat is dus niet n ieder die in de w.w. zit. Goede lesprijzen en echte vakbroeders hebben we nodig. Kijk wat er nu in de Randstad gebeurt en hoe zwak de examenkandidaten van vandaag zijn. wordt wakker minister.

Marlies|14.07.11|12:57

Kan ik ook met terugwerkende kracht een uitkering en starterskrediet krijgen..? Als je wilt ondernemen zal dat uit eigen zak moeten komen (net zoals ik en velen andere dat gedaan hebben) en niet van onze belastingscenten. Belachelijk zeg, kunnen we het uwv niet aansprakelijk stellen voor de gemiste inkomsten van hardwerkende ondernemers????

henk|14.07.11|13:23

ja van Ark als jij bij het UWV aankomt krijg je niets ,dan heet het ondernemersrisico.
hier moet de hele rijschoolbrance op inspringen.
er zijn ook heel veel “instructeurs” die zonder de vereiste papieren rijden. ook daar moet wat aangedaan worden.

Carl|14.07.11|15:01

Graag wil ik reageren mbt de zgn gefinancieerde eigen bedrijf starters. Ik ben 54 jaar en na 36 arbeidsjaren op straat gezet. 1,5 jaar in de WW. Ook ik heb besloten om een eigen rijschool te starten. Heb zelf mijn opleiding betaald (5000,-) en 27.000,- geinvesteerd in auto e.d. Krijg nu wel een 0,5 jaar een WW voorschot, maar daar moet ik 70% van mijn verdiensten voor terugbetalen. Als ik lage tarieven hanteer en niets reserveer hiervoor ben ik over 1 jaar failliet. Zo als velen zal vergaan.

John|14.07.11|17:28

@ Carl,

En dan komt volgende maand jouw buurman die met subsidie een rijschool start en 3 maanden later nog een in jouw woonplaats en over een half jaar nog eens eentje. Om “zichzelf in de markt te zetten” hanteren deze mensen het eerste half jaar natuurlijk lekker lage prijzen. Jij ziet je aanmeldingen steeds verder teruglopen en ziet je investering dus als sneeuw voor de zon verdwijnen. Eens kijken of jij de minister en het UWV blijft aanmoedigen>>

John|14.07.11|17:32

>> Ik heb ook mijn opleidingen (A, B, Brf, Ris, Faalangst, enz.) en mijn auto’s en motoren zelf betaald en ben zonder welke steun dan ook begonnen. Geen recht op WW als het mis gaat. Niets waar ik op terug kan vallen. Wat ik wil zeggen is dat hier meer mensen komen die net doen of het een prestatie is dat zij zelf de opleiding hebben betaald en in hun bedrijf hebben geinversteerd. Maar dat vinden wij de normaalste zaak van de wereld.

Hurkens Verkeers Opleidingen centrum|14.07.11|17:42

Als ze het doorzetten de bovag bedoel ik hiermee is dit een prima zaak
jammer dat het 30 jaar te laat komt,maar ja beter later dan nooit.
Waarom pleiten ze niet voor een verlaagd btw tarief
Wij zijn toch ook opleiders als het hun uitkomt en voor de fiscus ondernemers en geen opleiders’
Het is belachelijk dat taxie.s geen bpm betalen en die arme rijschoolhouders dit wel moeten doen

Hurkens Verkeers Opleidingen centrum|14.07.11|17:48

Ja zo lomp is onze overheid
een goede ruiter uit het zadel helpen
en een nieuw bakken ruiter erbij die zelfs niet weet wat een paard is
en binnen een jaar er 2 werkelozen erbij met misschien een flinke fiinciele schuld
goed gedaan minister van soc.zaken
verdiep U via de branchorganisatie wat er te koop is en ga niet af op hoop theoreticus van UWV.

Carl|14.07.11|18:05

@John
Ik moedig helemaal niks aan. Ik probeer aalleen duidelijk te maken dat het wel mee valt met die “subsidie”. Gebruik je het om snel een goed lopende business te creeren en verdien je daardoor goed, dan moet je bijna 3/4 terugbetalen. Tevens moet je je afvragen of je de leerlingen die echt gaan voor lage tarieven uberhaubt wel als klant kan binnenhalen. Zolang er koopjesjagers zijn blijven er ook koopjes aanbieders. Zelfs gerenormeerde grotere rijscholen bieden lessen aan vanaf 27 euro.

Carl|14.07.11|18:15

@John,
Ik vind het ook geen prestatie dat ik alles uit eigen zak heb betaald, ik wil alleen aangeven dat de voorzieningen vanuit het UWV zich beperken tot een WW VOORSCHOT en daarmee enigszins vergelijkbaar is met een situatie waarin gebruik gemaakt wordt van een starterskrediet. Overigens is de regeling bij verschillende gemeentelijke sociale diensten veel ruimer. Ik kan me overigens niet aan de indruk ontrekken dat er veel vijandigheid bij je zit. Onthou: Kwaliteit verloochent zich niet.

John|14.07.11|21:58

@ Carl,

Dit artikel gaat om het protest tegen de nieuwe regeling. Die houdt in: “Nadat hij toestemming heeft gekregen van het UWV voor het starten van een eigen onderneming, wordt zijn uitkering nog 26 weken lang voortgezet met een gekort percentage van 29%. Ongeacht wat hij verdient met zijn bedrijf.”

Met deze regeling kun je lessen heel goedkoop aanbieden hoor! >>

John|14.07.11|22:01

>>En wat zou de reden zijn dat die grote gerenormeerde rijscholen die jij noemt de lessen zo goedkoop aanbieden?? Omdat het aanbod te groot is!! Hoe groter het aanbod hoe lager de prijs. Als die grote rijscholen hun auto’s vol kunnen krijgen met een lesprijs van € 50,= dan is het gedaan met die afbraakprijzen! Maar dat is nu eenmaal niet het geval. De gesubsidieerde buurman doet het, met behoud van uitkering , voor € 25,= En daarna weer een andere buurman enz.

henk|14.07.11|23:31

zoals wij allemaal weten zijn de meeste rijscholen die de zeer lage prijzen hanteren van turkse of marokaanse afkomst,die zijn ook alleen maar bezig met geld verdienen en zeker niet met hun vak bezig.anders haden ze ook wel gereageerd hier op verkeerspro,ik voel me dan ook als nederlander best wel gedicrimineerd door het UWV .

Bert|15.07.11|21:27

@ Henk,

Een Nederlander kun je niet discrimineren.

Henry|16.07.11|13:16

@ Carl het gaat er niet om dat mensen aan het werk gaan, maar dat mensen vanuit de ww 1jaar eruit blijven (het maakt de overheid niet uit hoe als het maar gebeurt)
Na dat jaar heb je geen recht mer op ww maar op bijstand.
Dit is vroeger ook al gebeurt met de taxiwereld en nu gebeurt het in de rijschoolwereld. waarbij de overheid de kosten op een goedkope manier afwenteld op een kwetsbare groep.

Conclusie: MENSEN WORDEN GEDUMPTOM KOSTEN TE BESPAREN !!!

Jan|18.07.11|18:57

Laat de BOVAG eerst maar eens hun eigen leden controleren op kwaliteit!
Laat de BOVAG zich eerst maar eens hard maken voor een minimum lesprijs!
Laat de BOVAG zich ook maar eens hard maken voor een rijtijdenbesluit voor de rijschoolwereld!
Als ze deze zaakjes op orde hebben reguleren de andere zaken zichzelf wel.

Bert|18.07.11|19:14

Tja Henry, dat doet de overheid met alles, zolang je werken kunt ben je geweldig, maar kom je onverhoopt in de ziektewet / WAO dan proberen ze je kapot te maken. Je bent voor hen niet interessant meer, want je kost alleen nog maar geld. En dan willen ze zo snel mogelijk van je af. Hoe? Dat maakt hen niet uit. Daar zijn meerdere manieren voor.

Carmelita|20.07.11|01:13

Tja, Bovag wel laat he? eerst jaren geleden de instanties stimuleren om rij- instructeurs gesubsidieerd (Gemeente/ UWV/ Compact Opleidingen) op te leiden en nu een halt toeroepen? Had men toentertijd niet aan de bel moeten trekken? Klacht ingediend bij het UWV in 2009 dat het de broodwinning van de bestaande rijschoolhouders kost. Helaas was de klacht, volgens hun, toen ongegrond. Wat blijkt nu? Gegrond of ongegrond. Hoeveel rijschoolhouders heeft het hun zaak gekost?

Instructeur|11.08.11|12:19

Wat wij instructeurs/rijschoolhouders moeten doen is onze lidmaatschap bij de Bovag opzeggen als de Bovag weinig tot niets voor ons kan betekenen.
Bovag zou veel meer voor ons moeten opkomen. Nu de bovag wat wilt doen zijn wij allemaal blij, maar dit is lang niet wat het zou moeten doen!
ik zou zeggen laten wij onze lidmaatschap opzeggen als de bovag niet heel snel ervoor zorgt dat wij ook een BPM verlaging krijgen en de overheid ons markt blijft verzieken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.