lesauto, rijschool, Erik Eisma

Extra informatie voor rijinstructeurs van Team 2toDrive

De rijschoolbranche kan zich opmaken voor de start van 2toDrive / Proef Begeleid Rijden in november. Team 2toDrive van TeamAlert heeft daarom alvast een brief met extra informatie voor rijinstructeurs gepubliceerd.

Rijscholen kunnen door 2toDrive vanaf november praktijklessen aanbieden aan jongeren vanaf 16,5 jaar in plaats van vanaf 18 jaar. Een rijschool hoeft zich niet aan te melden als ze mee wil doen aan 2toDrive. Rijscholen dienen zelf te controleren of de jongeren die zich bij hen aanmelden minimaal 16,5 jaar oud zijn.

2toDrive

Jongeren melden zich wel aan voor het experiment via de website www.2todrive.nl. Daar kunnen zij de begeleiderspas aanvragen. Op deze pas komen de namen van de coaches van de jongeren te staan. Door invoering van het experiment veranderen er een aantal zaken voor het behalen van het rijbewijs:

 •  Jongeren mogen vanaf 16 jaar het theorie-examen voor de auto afleggen. De geldigheid van het theorie-certificaat wordt verlengd naar 1,5 jaar.
 • Vanaf 16 jaar en 6 maanden mogen jongeren starten met het volgen van rijlessen.
 • Het praktijkexamen mag afgelegd worden vanaf 17 jaar.
 • Nadat de jongere het praktijkexamen met succes heeft afgerond mag hij tot zijn 18e verjaardag alleen autorijden onder begeleiding van een coach.
 • De leeftijd voor het behalen van het theorie-examen van de bromfiets wordt verlaagd naar 15,5 jaar.

Meedoen aan begeleid rijden

Jongeren die op of na de startdatum van het experiment 17 jaar worden, mogen meedoen met het experiment. Jongeren die op de startdatum al 17 jaar zijn, kunnen niet meedoen aan 2toDrive. Wel mogen zij al op 17-jarige leeftijd starten met het volgen van rijlessen. Het praktijkexamen mag in dat geval pas afgelegd worden na de 18e verjaardag. Het theorie-examen mag wel al voor de 18e verjaardag afgelegd worden.

Binnen het experiment 2toDrive mag de Tussentijdse Toets afgelegd worden door de jongeren. Die minimumleeftijd is daartoe verlaagd naar 16,5 jaar, net als de minimumleeftijd voor de RIS-toetsen (Rijopleiding in Stappen).

BBL

Leerlingen in de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL), die voor beroepschauffeur leren, krijgen een vrijstelling voor het instroommodel. Jongeren die al 17 jaar zijn bij de start van 2toDrive en een BBL-opleiding voor beroepschauffeur volgen, mogen dus toch voor hun 18e het praktijkexamen afleggen.

“De coach is geen rijinstructeur”, meldt de brief aan de rijnstructeurs. “Hij fungeert als aanspreekpunt voor de jongeren en coacht daar waar nodig. Hij geeft geen rijles en verricht zelf geen bestuurdershandelingen. De jongere heeft immers zijn rijbewijs al behaald. In het buitenland is gebleken dat alleen al de aanwezigheid van een coach een matigende en beschermende invloed op jongeren heeft.”

Eisen coach

Aan coaches wordt een aantal eisen gesteld:

 • Minimaal 5 jaar in het bezit van rijbewijs B
 • Minimaal 27 jaar oud
 • Geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen
 • Geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad
 • Geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid hebben gehad
 • Niet onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden
 • Kunnen tonen van geldig rijbewijs

“De eisen rondom rijbewijsbezit en leeftijd van begeleiders gelden niet voor rijinstructeurs in de zin van de WRM 1993”, meldt de brief. Dat betekent dat rijnstructeurs die nog geen 27 jaar zijn en nog geen 5 jaar het rijbewijs hebben gewoon als begeleider goedgekeurd worden. Mits ze wel aan de overige eisen voldoen uiteraard.

Team 2toDrive adviseert rijschoolhouders om jongeren met vragen door te verwijzen naar de website 2toDrive.nl. Daar biedt het projectteam rijschoolhouders een gratis te downloaden bannerset aan om op hun site te plaatsen en zo leerlingen door te verwijzen, aldus de brief.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

10 reacties op “Extra informatie voor rijinstructeurs van Team 2toDrive”

2toDrive|14.07.11|13:35

De gratis te downloaden bannerset is te vinden via http://www.2todrive.nl/media. Hier staat ook de volledige brief voor de rijinstructeurs.

Team 2toDrive

Henny van Rijn Bakker|14.07.11|20:43

Mijn jongste zoon (sinds zijn geboorte opgegroeid in een rijschool gezin) verwoordde het als volgt: Heé pap “dan krijg je de leerlingen van 2 jaar in één keer binnen’ zal het jaar daarna wel stiller zijn denk ik”

rijschool van SON|14.07.11|20:54

Waar ik nog niets van hoor.
Hoe zit het met de verzekering van de lesauto, moet er meer premie betaald worden??
Wordt deze automatisch veranderd. Kan je in november gelijk opstarten??

Is men verzekerd als er begeleid wordt gereden.
Of moet dat worden door gegeven aan de verzekering.
Wie heeft hierop een antwoord??

Marc|14.07.11|22:05

Mag een op 1 november al reeds 17 jarige na het behalen van zijn theorie examen dan wel voor zijn 18e verjaardag een tussentijdse toets doen.

Anette|14.07.11|23:48

Goed bezig, Erik!
Maar: Mis ik de uitzondering van de coach?
“Rijinstructeurs mogen ook als coach optreden. Voor rijinstructeurs geldt er geen leeftijds eis en vervalt de eis van minimaal 5 jaar in het bezit van een rijbewijs. Wel dienen zij in het bezit te zijn van een WRM certificaat”

Team 2toDrive|15.07.11|08:55

Een coach zal in de meeste gevallen een ouder/oom/buurman zijn. Mochten rijinstructeurs ook als coach op willen gaan treden dan kan dit. Wanneer een rijinstructeur in het bezit is van een WRM certificaat dan is er voor hen een uitzondering gemaakt op de normale eisen voor een coach. Een rijinstructeur hoeft dan niet minimaal 5 jaar in het bezit te zijn van een rijbewijs en mag jonger zijn dan 27 jaar.

secretaris VRB|17.07.11|09:34

@mark
een tussentijdse toets is geen examen, dus dat mag. Een 16.5 jarige mag ook een ttt doen.
@rijschool van Son. rijles aan een 16.5 jarige mag nu volgens de wetgeving. zolang wij aan de wetgeving voldoen verandert er niks

Kruimeltje|19.07.11|20:15

Het Team Alert verhaaltje zegt:
“Jongeren die op de startdatum al 17 jaar zijn kunnen niet meedoen aan 2toDrive”
Ook staat er:
Binnen het experiment 2toDrive mag de tussentijdse toets (TTT) afgelegd worden door de jongeren”.

Je zou dan kunnen zeggen: jongeren die op de startdatum al 17 jaar zijn vallen buiten het experiment en dus ook geen TTT voor de 18e verjaardag.

Paul, Amsterdam|21.07.11|19:07

“Jongeren melden zich wel aan voor het experiment via de website http://www.2todrive.nl. Daar kunnen zij de begeleiderspas aanvragen.”

Wat mij nou niet duidelijk is, is de volgorde voor de leerling: moeten ze zich eerst aanmelden en een pas hebben voordat ze rijlessen gaan nemen en hebben deze dus in de auto nodig als bewijs of vlak voordat ze examen doen of als ze pas geslaagd zij? Wat als ze zich niet aanmelden, kunnen ze dan wel lessen en examen doen?

Nard Gilsing (Team 2toDrive)|22.07.11|13:24

Jongeren moeten een begeleiderspas hebben aangevraagd voordat zij het rijbewijs op kunnen halen op het gemeentehuis. Voor het lessen of examen hoef je dus geen pas te tonen. Zie ook onze FAQ http://www.2todrive.nl/faq/jongeren/jongeren/ik-wil-me-aanmelden,-hoe-werkt-dat-.htm

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Extra informatie voor rijinstructeurs van Team 2toDrive | RijschoolPro
lesauto, rijschool, Erik Eisma

Extra informatie voor rijinstructeurs van Team 2toDrive

De rijschoolbranche kan zich opmaken voor de start van 2toDrive / Proef Begeleid Rijden in november. Team 2toDrive van TeamAlert heeft daarom alvast een brief met extra informatie voor rijinstructeurs gepubliceerd.

Rijscholen kunnen door 2toDrive vanaf november praktijklessen aanbieden aan jongeren vanaf 16,5 jaar in plaats van vanaf 18 jaar. Een rijschool hoeft zich niet aan te melden als ze mee wil doen aan 2toDrive. Rijscholen dienen zelf te controleren of de jongeren die zich bij hen aanmelden minimaal 16,5 jaar oud zijn.

2toDrive

Jongeren melden zich wel aan voor het experiment via de website www.2todrive.nl. Daar kunnen zij de begeleiderspas aanvragen. Op deze pas komen de namen van de coaches van de jongeren te staan. Door invoering van het experiment veranderen er een aantal zaken voor het behalen van het rijbewijs:

 •  Jongeren mogen vanaf 16 jaar het theorie-examen voor de auto afleggen. De geldigheid van het theorie-certificaat wordt verlengd naar 1,5 jaar.
 • Vanaf 16 jaar en 6 maanden mogen jongeren starten met het volgen van rijlessen.
 • Het praktijkexamen mag afgelegd worden vanaf 17 jaar.
 • Nadat de jongere het praktijkexamen met succes heeft afgerond mag hij tot zijn 18e verjaardag alleen autorijden onder begeleiding van een coach.
 • De leeftijd voor het behalen van het theorie-examen van de bromfiets wordt verlaagd naar 15,5 jaar.

Meedoen aan begeleid rijden

Jongeren die op of na de startdatum van het experiment 17 jaar worden, mogen meedoen met het experiment. Jongeren die op de startdatum al 17 jaar zijn, kunnen niet meedoen aan 2toDrive. Wel mogen zij al op 17-jarige leeftijd starten met het volgen van rijlessen. Het praktijkexamen mag in dat geval pas afgelegd worden na de 18e verjaardag. Het theorie-examen mag wel al voor de 18e verjaardag afgelegd worden.

Binnen het experiment 2toDrive mag de Tussentijdse Toets afgelegd worden door de jongeren. Die minimumleeftijd is daartoe verlaagd naar 16,5 jaar, net als de minimumleeftijd voor de RIS-toetsen (Rijopleiding in Stappen).

BBL

Leerlingen in de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL), die voor beroepschauffeur leren, krijgen een vrijstelling voor het instroommodel. Jongeren die al 17 jaar zijn bij de start van 2toDrive en een BBL-opleiding voor beroepschauffeur volgen, mogen dus toch voor hun 18e het praktijkexamen afleggen.

“De coach is geen rijinstructeur”, meldt de brief aan de rijnstructeurs. “Hij fungeert als aanspreekpunt voor de jongeren en coacht daar waar nodig. Hij geeft geen rijles en verricht zelf geen bestuurdershandelingen. De jongere heeft immers zijn rijbewijs al behaald. In het buitenland is gebleken dat alleen al de aanwezigheid van een coach een matigende en beschermende invloed op jongeren heeft.”

Eisen coach

Aan coaches wordt een aantal eisen gesteld:

 • Minimaal 5 jaar in het bezit van rijbewijs B
 • Minimaal 27 jaar oud
 • Geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen
 • Geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad
 • Geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid hebben gehad
 • Niet onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden
 • Kunnen tonen van geldig rijbewijs

“De eisen rondom rijbewijsbezit en leeftijd van begeleiders gelden niet voor rijinstructeurs in de zin van de WRM 1993”, meldt de brief. Dat betekent dat rijnstructeurs die nog geen 27 jaar zijn en nog geen 5 jaar het rijbewijs hebben gewoon als begeleider goedgekeurd worden. Mits ze wel aan de overige eisen voldoen uiteraard.

Team 2toDrive adviseert rijschoolhouders om jongeren met vragen door te verwijzen naar de website 2toDrive.nl. Daar biedt het projectteam rijschoolhouders een gratis te downloaden bannerset aan om op hun site te plaatsen en zo leerlingen door te verwijzen, aldus de brief.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

10 reacties op “Extra informatie voor rijinstructeurs van Team 2toDrive”

2toDrive|14.07.11|13:35

De gratis te downloaden bannerset is te vinden via http://www.2todrive.nl/media. Hier staat ook de volledige brief voor de rijinstructeurs.

Team 2toDrive

Henny van Rijn Bakker|14.07.11|20:43

Mijn jongste zoon (sinds zijn geboorte opgegroeid in een rijschool gezin) verwoordde het als volgt: Heé pap “dan krijg je de leerlingen van 2 jaar in één keer binnen’ zal het jaar daarna wel stiller zijn denk ik”

rijschool van SON|14.07.11|20:54

Waar ik nog niets van hoor.
Hoe zit het met de verzekering van de lesauto, moet er meer premie betaald worden??
Wordt deze automatisch veranderd. Kan je in november gelijk opstarten??

Is men verzekerd als er begeleid wordt gereden.
Of moet dat worden door gegeven aan de verzekering.
Wie heeft hierop een antwoord??

Marc|14.07.11|22:05

Mag een op 1 november al reeds 17 jarige na het behalen van zijn theorie examen dan wel voor zijn 18e verjaardag een tussentijdse toets doen.

Anette|14.07.11|23:48

Goed bezig, Erik!
Maar: Mis ik de uitzondering van de coach?
“Rijinstructeurs mogen ook als coach optreden. Voor rijinstructeurs geldt er geen leeftijds eis en vervalt de eis van minimaal 5 jaar in het bezit van een rijbewijs. Wel dienen zij in het bezit te zijn van een WRM certificaat”

Team 2toDrive|15.07.11|08:55

Een coach zal in de meeste gevallen een ouder/oom/buurman zijn. Mochten rijinstructeurs ook als coach op willen gaan treden dan kan dit. Wanneer een rijinstructeur in het bezit is van een WRM certificaat dan is er voor hen een uitzondering gemaakt op de normale eisen voor een coach. Een rijinstructeur hoeft dan niet minimaal 5 jaar in het bezit te zijn van een rijbewijs en mag jonger zijn dan 27 jaar.

secretaris VRB|17.07.11|09:34

@mark
een tussentijdse toets is geen examen, dus dat mag. Een 16.5 jarige mag ook een ttt doen.
@rijschool van Son. rijles aan een 16.5 jarige mag nu volgens de wetgeving. zolang wij aan de wetgeving voldoen verandert er niks

Kruimeltje|19.07.11|20:15

Het Team Alert verhaaltje zegt:
“Jongeren die op de startdatum al 17 jaar zijn kunnen niet meedoen aan 2toDrive”
Ook staat er:
Binnen het experiment 2toDrive mag de tussentijdse toets (TTT) afgelegd worden door de jongeren”.

Je zou dan kunnen zeggen: jongeren die op de startdatum al 17 jaar zijn vallen buiten het experiment en dus ook geen TTT voor de 18e verjaardag.

Paul, Amsterdam|21.07.11|19:07

“Jongeren melden zich wel aan voor het experiment via de website http://www.2todrive.nl. Daar kunnen zij de begeleiderspas aanvragen.”

Wat mij nou niet duidelijk is, is de volgorde voor de leerling: moeten ze zich eerst aanmelden en een pas hebben voordat ze rijlessen gaan nemen en hebben deze dus in de auto nodig als bewijs of vlak voordat ze examen doen of als ze pas geslaagd zij? Wat als ze zich niet aanmelden, kunnen ze dan wel lessen en examen doen?

Nard Gilsing (Team 2toDrive)|22.07.11|13:24

Jongeren moeten een begeleiderspas hebben aangevraagd voordat zij het rijbewijs op kunnen halen op het gemeentehuis. Voor het lessen of examen hoef je dus geen pas te tonen. Zie ook onze FAQ http://www.2todrive.nl/faq/jongeren/jongeren/ik-wil-me-aanmelden,-hoe-werkt-dat-.htm

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.