lesbord

Medici: ‘Doe geen rijexamen tijdens de Ramadanperiode’

De Ramadan is maandag begonnen en duurt tot 29 augustus. Moslims die vasten kunnen beter geen rijexamen doen tijdens deze periode, zo adviseren medici. Ook andere intensieve activiteiten, zoals rijles of verbouwingen, worden afgeraden.

Degenen die vasten mogen niet eten en drinken tussen 4.00 uur ’s ochtends en 21.30 uur ’s avonds. Over het algemeen geeft het vasten geen problemen voor gezonde mensen. Toch hebben enkelen last van de gevolgen van het vasten:

  • Vooral in het begin van de Ramadan komen hoofdpijn, misselijkheid en een ‘gevoel van onbehagen’ vaak voor.
  • Het slaap/waakritme raakt verstoord doordat men – althans in de zomer – nog laat samen eet en ’s morgens zeer vroeg opstaat om te ontbijten. Hierdoor kunnen vermoeidheid en een vertraagd reactievermogen ontstaan.
  • Het risico op uitdrogingsverschijnselen is groter, zeker in de zomermaanden wanneer zowel de daglengte als hoge temperaturen een tekort aan vocht geven.
  • In tegenstelling tot wat wordt gedacht, is er vaak sprake van gewichtstoename. Dit doordat overdag het lichaam zijn metabolisme vertraagt én doordat het vasten wordt gecompenseerd tijdens de twee maaltijden: dan wordt meer, zoeter en vetter gegeten.
  • Omdat er slechts twee grote maaltijden per dag worden genomen, raakt het hart zwaarder belast; patiënten met cardiovasculaire aandoeningen kunnen hierdoor problemen krijgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.