rijles, rijinstructeur, leerling

IBKI ‘Tip-20’ voor WRM-praktijkbegeleiding rijinstructeurs

Het IBKI heeft 20 tips opgesteld voor de WRM-praktijkbegeleiding en stagebeoordelingen. “We hebben nu een aantal stagebeoordelingen en praktijkbegeleidingen uitgevoerd. Daarbij is de beoordelaars gebleken dat een aantal deelnemers zich waarschijnlijk nog beter kan voorbereiden op de beoordeling”, licht Jan Noodelijk van IBKI toe.

Op grond van de ervaringen tot nu toe heeft IBKI een ‘Tip 20’ opgesteld voor rijinstructeurs bij de voorbereiding.

Of de sanctie of het aantal herkansingen van de praktijkbegeleiding wordt aangepast, is op dit moment nog onderwerp van gesprek tussen IBKI en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

TIP-20 (stagebeoordeling en praktijkbegeleiding)

Voorbereiding

1.    Bereid u goed voor op de stagebeoordeling of praktijkbegeleiding. Wellicht is voor u  bijvoorbeeld het volgen van een cursus bij een gerenommeerd opleidingsinstituut een goede aanpak.
2.    Zorg bij de praktijkbegeleiding, bij voorkeur, ook voor een echte rijbewijsleerling. Dit is niet verplicht maar zo wordt uw dagelijkse praktijk het best nagebootst.
3.    Vertel uw leerling vooraf wat uw stagebeoordeling of praktijkbegeleiding inhoudt.
4.    Neem het beoordelingsprotocol “instructie geven en coachen” aandachtig door. U weet dan welke leselementen in de inleiding, de kern en de afsluiting van de les moeten zitten. Dit protocol is te downloaden via onze site www.ibki.nl.
5.    Zorg dat u weet aan welke ‘eisen’ u moet voldoen. Deze zijn terug te vinden in het scorevoorschrift bij het WRM-beoordelingsprotocol “Instructie geven en coachen”. Dit scorevoorschrift is te downloaden via onze site www.ibki.nl.
6.    Maak een lesplan. U mag dit lesplan als geheugensteuntje gebruiken.
7.    Zorg voor hulpmiddelen (tekeningen, foto’s, miniatuurautootje, handelingsanalyse). U mag tijdens uw les alle benodigde hulpmiddelen gebruiken.
8.    Bestudeer de Rijprocedure goed, zodat uw uitleg en demonstratie hier op aansluiten.

Uitvoering

9.    Zorg dat u en uw leerling vroeg genoeg aanwezig zijn, dit voorkomt stress bij u en uw leerling.
10.    Zorg dat uw les een nieuw lesonderwerp voor uw leerling bevat, dat is terug te voeren naar de instructievorderingenkaart van uw leerling.
11.    Verwerk de inhoud van de Rijprocedure en de handelingsanalyse tot één geheel, welke te gebruiken is als uitleg van uw lesonderwerp.
12.    Verwerk mogelijke foutgedragingen in uw uitleg.
13.    Betrek de leerling bij uw uitleg door gerichte vragen te stellen over eerder behandelde lesonderwerpen.
14.    Geef een duidelijke demonstratie waarin alle belangrijke stappen en kritieke punten die u in uw uitleg hebt genoemd, terugkomen.
15.    Demonstreer de oefening twee keer. Eén keer in stappen, de tweede keer vloeiend.
16.    Laat uw leerling zoveel mogelijk, zelfstandig, diverse verkeersopgaven oplossen. ‘Kauw niet alles voor’ maar geef hints die de leerling tot denken aanzetten.
17.    Geef in uw feed-back niet alleen aan dat uw leerling een fout heeft gemaakt maar noem ook de onderdelen die wel goed gingen. Geef regelmatig een complimentje.
18.    Vertel uw leerling niet alleen dat iets niet goed ging maar ook waarom en hoe het dan wel zou moeten.
19.    Verweef het hardop denken/hardop verwoorden in uw les.
20.    Gebruik een goede instructievorderingenkaart op de juiste momenten in uw les. Bespreek de gemaakte vorderingen met uw leerling en vul deze in op de instructievorderingenkaart Een afsprakenkaartje is hiervoor vaak niet geschikt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

125 reacties op “IBKI ‘Tip-20’ voor WRM-praktijkbegeleiding rijinstructeurs”

Johan|02.08.11|21:25

Wanneer zal het bij ibki nu eens duidelijk worden dat op deze manier een rijopleiding verzorgen vrijwel ondoenlijk is en absoluut niet overeenkomt met de dagelijkse (rijles)praktijk ??

MH|03.08.11|11:52

@ Johan. Wij hopen met velen, heeeeeeeel snel.

MH|03.08.11|11:57

Wanneer we via de ibki linken nou ook nog eens rechtstreeks, zonder onnodig te hoeven zoeken, bij het juiste item zouden uitkomen, was dat voor ons ook weer een stukje makkelijker.

Jolanda|03.08.11|15:54

Als je dit zo leest, dat is het duidelijk bij tip 1, dat het om geld verdienen gaat, “bereid je goed voor, neem een cursus”, als je alle punten goed leest gaat het alleen over lesgeven, het wordt “docent” genoemd, misschien moet het ook door gevoerd worden in het onderwijs? de directeur kijkt bij de docent of hij wel precies lesgeeft zoals het protocol van het beleid van de school is, niet goed, dan mag hij het volgend jaar nog een keer laten zien, en nog niet goed,

Jolanda|03.08.11|15:58

dan ontslaan ze de docent, duidelijk toch, hoeven onze kinderen over een poosje ook niet meer naar school. Meerdere keren per jaar wordt de rijinstructeur al getest, omdat een leerling examen gaat doen, lijkt me een goede test, want slaagt de leerling, dat lijkt het me dat er goed les gegeven is, toch? simpel. Als ik het goed heb, moet je toch echt een papiertje halen voor rijinstructeur, dus lijkt het me dat je wel kan lesgeven.

Jolanda

john|03.08.11|16:59

Schaf die flauwekul nou eindelijk eens af. Iedereen weet dat we door die flauwekul geen enkele betere rij instructeur krijgen. Er is geen enkel onderzoek dat dit aantoont. Maar ja, als de opleiders mee mogen stemmen………..

Y. van Ark|03.08.11|17:52

Nou sorry hoor, maar deze manier van lesgeven gebruik ik al sinds ik mijn papieren heb gehaald. Het is makkelijk haalbaar in de lestijd en werkt ook nog eens zeer gestructureerd. Dit kan je aan al mijn leerlingen vragen ter bevestiging. Ik lees daarom ook niets nieuws in de ”Tip 20″. Ga de toets eerst eens doen voor je begint te mekkeren. Is gewoon een storm in een glas water.

Richard|03.08.11|18:57

Tip 21. Stoppen met het onnodig kostbare tijd van hard werkende vakmensen verprutsen.

Henk|03.08.11|21:11

En weer wordt er OVER de instructeur gesproken. Wordt het niet eens tijd dat de IBKI MET de instructeurs gaat spreken. Er ligt een heel goed voorstel van Martin Hoeze, geschreven DOOR een instructeur en met instemming van heel veel instructeurs. Misschien is het een idee voor IBKI en ministerie om daar eens goed naar te kijken! Dan zijn we die tips niet nodig, en hebben we gewoon een goed beleid. Wij gaan voor een goede bijscholing en afschaffing van die onnodige sanctie!

john|03.08.11|21:32

Juist. Afschaffing van die belachelijke sanctie, dat belachelijke toneelstukje en BRUIKBARE bijscholing. Bijscholingen als “het vernieuwde examen” Alsjebelieft zeg. Ik heb er al meer dan 150 meegereden. De leraar die les geeft 0 dus wie moet wie nu bijscholen?? Of “De rijprocedure” die is door de opleiders ook al zo heilig verklaard. Door de mensen van de praktijk (CBR examinatoren) wordt toch veel soepeler met deze rijprocedure omgegaan. Ook hier dus een enorm hiaat tussen theorie en praktijk.

Bert de Weerd|04.08.11|07:55

Inderdaad, Goede bijscholing en afschaffen van de onnodige sanctie. Dat zijn onze belangrijkste tips! Nog steeds heeft het IBKI niet naar deze tips van rijinstructeurs geluisterd.
Nog steeds worden er rijinstructeurs gedupeerd door het IBKI!!

Bert de Weerd|04.08.11|08:00

Tip voor gedupeerde rijinstructeurs: Neem contact op met de VRB en/of het CNV!
Zij zijn ook tegen de absurde sanctie en wellicht kunnen ze wat voor jullie betekenen.
Het CNV heeft in ieder geval aangegeven te kijken wat er juridisch mogelijk is, dus….

john|04.08.11|10:50

21. Schrijf uzelf in bij de plaatselijke toneelschool. Daar wordt u een betere instructeur van.
22. Wordt lid van het CNV of het VRB.
23. Neem een rechtsbijstandsverzekering.

Maarten Welling|04.08.11|10:52

Het ibki staat werkelijk heel ver van de praktijk af. Als je les geeft volgens hun methode blijft er te weinig tijd over om de praktijk te oefenen. Inderdaad, het opvoeren van een toneelstuk, dat is het.
En dan de sancties……….belachelijk…….. kijk naar de percentage geslaagden……. pakt die rijscholen aan, die te laag scoren.
Nee, ibki, volkomen onterecht deze wijze van examineren……….. ik zal hier niet meer aan meedoen.

Rick|04.08.11|11:14

Met de onzin bedenksels, en alle veranderingen om maar geld uit je zak te kunnen kloppen de laatste jaren, moet ik altijd terug denken aan een serieus gesprek wat ik ’s gehad heb met een examinator hierover. Eén hele sterke zin van hem zou een teken aan de wand moeten zijn voor de bedenkers van al deze poespas. Zijn motto luidde: “Wat een onzin en flauwekul allemaal ! Het gaat uiteindelijk toch maar om één ding en dat is dat die gastjes gewoon een lekker stukkie met ons in de rondte rijden.”

Cees|04.08.11|11:15

Ik heb zeer negatieve ervaring.
aantal voorbeelden:
met de les bemoeien, als je daar wat van zegt, moet je er maar tegen kunnen.
De tweede keer, mocht mijn voorbereide lesonderwerp niet doen, hij bepaalde welk instructie onderdeel, hij bepaalde de route.
Boven staat dat wij de rijprocedure goed moeten kennen, zij hanteren argumeneten uit de rijprocedure, die niet kloppen met de rijproc!!
Als je een aangetekende brief naar het IBKI schrijft, van 11 kantjes, krijg je een emailtje van 5 regeltjes .

arnold|04.08.11|11:31

autorijles geven is een vak waar je gebruik maakt van je eigen vermogen aan kennis, inzicht, vaardigheid en motivatie. De bedoelingen van de ibki zijn niet slecht alleen dit probeert men al van af de jaren 70. Dit werkt niet in de auto als je n vakman of vakvrouw wil zijn. Wel een aantal elementen maar niet alles.Het zou goed zijn als de ibki eens met de werklvoer van het cbr praatte. Over de consument/instructeur anno 2011.

MH|04.08.11|12:27

ibki en ministerie!!!! Doe je huiswerk: Dit is niet zo heeeel moeilijk, lijkt ons.
Want het meeste goede doen wij.
Geen straf op goed werk a.u.b.
Goede bijscholing oke, SANCTIE nee!!!

Robert|04.08.11|13:49

Ben nog niet zo heel lang geleden geslaagd voor mijn intsructeurs opleiding. De gehele opkleiding sluit absoluut niet aan bij de praktijk. Ik heb ruim 1,5 jaar met mijn stage mentor meegereden. Deze 1,5 jaar heb ik meer opgestoken hoe ik les moet geven als tijdens de opeleiding. Ook de contacten met IBKI verliepen of niet goed of heel moeizaam. Jammer dat de instanties die moeten beoordelen nauwlijks iets doen met de praktijkervaring van vele die die vak al vele jaren bekwaam uitvoeren.

Verkeersschool CLARIEN XL|04.08.11|14:24

Al 25 jaar geef ik rijles en heb bij onze rijschool een groot aantal goede rij-instructeurs werken welke garant staan voor een bovengemiddeld slagingspercentage. Ook bij “moeilijke” leerlingen en “automaatleerlingen”.
Het toneelstukje bij IBKI slat werkelijk nergens op. Mijn examen B-E werd afgenomen door een bejaarde man die zelf niet meer met de caravan op stap durfde (!) en aan mij vroeg of hij een B- route kon gebruiken!!

Jolanda|04.08.11|14:37

Na punt 1 had hij kunnen stoppen, ik citeer:
“volgen van een cursus bij een gerenommeerd opleidingsinstituut een goede aanpak”.
Hier is waar het op gaat, het spekken van de opleidingsinstituten, deze hebben meer inspraak bij de WRM dan de rijinstructeur, en dat is een schande, weg met de sanctie, alleen een goede bijscholing,zonder consequentie,en tegen redelijke prijs,
Jolanda

Ruud Kraan|04.08.11|16:48

Ik vind de rijopleiding zoals het IBKI te werk gaat prima. Wij doen vaak dingen te vlug. Alle onderdelen eerst apart en dan de zaak met elkaar verbinden en je werkt veel lekkerder. Vorige les even bespreken en dan uitleg wat er vandaag gaat komen. Vorige les uitproberen en nieuwe les op goede lokatie uitleggen, voordoen en uit laten voeren. Dan eindbespreking en aan kondigen nieuwe onderdeel voor volgende week. Kaart invullen. Is dat nou moeilijk?
Kom op zeg. Ik ben 69. geen probleem.

Y. van Ark|04.08.11|17:26

Wel apart dat van al deze zogenaamde ”vaklui” er maar 2 begrijpen wat er didactisch gezien nou precies de bedoeling is.
Ruud Kraan je bent een topper!
Ik heb op dit forum wel eens gezegd dat er veel vastgeroeste spijkers in dit vak zitten, wat ook zeker waar is.
Maar je ziet het, een 69 jarige spijker hoeft niet perse verroest te zijn. LoL
Zie jullie op het examen!

E. Dielessen|04.08.11|18:16

Probeert het IBKI wat duidelijkheid te verschaffen is het gezien de reacties weer niet goed.
Echter ik heb ook wat vragen, hopelijk krijg ik hier antwoord op en schept dit eventueel voor anderen weer een iets duiderlijker beeld.
Het gaat om het volgende:

Bij punt 2 bij voorkeur zorgen voor een echte CBR leerling!
Dit schept bij mij het idee dat een CBR leerling niet een verplicht iets is, terwijl mij altijd verteld is dat een CBR leerling bij je stage & stagebeoordeling een vereiste is.

E. Dielessen|04.08.11|18:19

Punt 7: Zorg voor hulpmiddelen (tekeningen, foto’s, miniatuurautootje, handelingsanalyse). U mag tijdens uw les alle benodigde hulpmiddelen gebruiken.
Als voorbeeld van hulpmiddelen staat ook de handelingsanalyse aangegeven en dat je dus tijdens je les ALLE hulpmiddelen mag gebruiken, dus ook je Handelingsanalyse?????
Ik weet niet beter als dat je de handelingsanalyse uit je hoofd moet kennen

Alex|04.08.11|18:49

Wanneer gaan onze vertegenwoordigers bij de BOVAG, vakbonden, SRB e.d. eens iets doen aan deze flauwekul?
We betalen toch een hoop lidmaatschapsgeld? Ik ben benieuwd wat de daarvoor nou eens gaan doen!
Deze manier van lesgeven komt in het geheel niet overeen met de dagelijkse praktijk!
Vindt jij / u ook dat hier eens iets aan moet gebeuren? mail dan naar: [email protected]

vincent|04.08.11|20:05

ik heb een slagingspercentage van 95%, waar heb ik praktijkbegeleiding voor nodig?

john|04.08.11|21:39

Ach, zou er 1 instructeur zijn die zijn bedrijf/baan op gaat geven na 2 x gezakt te zijn voor het toneelstukje?? Nee hoor die gaan gewoon illegaal door. Krijgen we betere instructeurs? Nee, ook daar zijn de meesten het wel over eens. Willen we dat met z’n allen? De meesten niet denk ik. Ik ken 2 instructeurs die lesgeven volgens het protocol. Die zitten alle twee onder het kringgemiddelde…….. Hoezo betere instructeurs?

ron|04.08.11|22:02

@ E. Dielessen:

Bij een praktijkbeoordeling (lees bestaande instructeur: verlenging bevoegdheid) mag je een rijbewijsbezitter meenemen.

Bij een stagebeoordeling (lees leerling instructeur, eerste keer afrijden) moet je een rijbewijsleerling meenemen.

Hopelijk beantwoord dit je vraag.

Groet ron

Jasper|05.08.11|02:31

Mijn broer is leraar in het middelbaar onderwijs. Mijn dochter is daarvoor in opleiding. Geen enkele leraar geeft les volgens een protocol, het dient voor de beginnende leraar als ondersteuning, niet als dogma.
Verder vraagt geen enkele school bij sollicitaties een proefles te geven en wordt geen enkele leraar 2 keer per 5 jaar bekeken tijdens de les met eventueel verlies van de bevoegdheid tot gevolg.
Wie is dat ibki nu helemaal om te bepalen wat ik in MIJN leswagen doe.

Jolanda|05.08.11|08:36

@Jasper, ben het helemaal eens, er is maar 1 regel, en dat is je leerling alles leren wat het nodig heeft om veilig de weg op tekunnen,(daar ben je tenslotte ook voor opgeleid) en dit wordt altijd gecontroleerd door een examen die de leering af moet leggen. De zogenaamde onderkant moet maar op een andere manier verwijdert worden, maar de sanctie moet eraf.
Jolanda

Jolanda|05.08.11|08:41

Is het misschien bij iemand bekent hoeveel mensen er zijn die voor de 2e gezakt zijn voor de WRM – praktijkbegeleiding?

Jolanda

Henry|05.08.11|09:43

Ik heb geinvesteerd in goede opleidingen en naast een hoog slagingspercentage heb ik geen problemen met wat het IBKI van mij vraagt (appeltje, eitje) waar ik wel problemen mee heb zijn zogenaamde opleidingsinstituten die zwart opleiden voor de helft van het geld en daarmee de markt en het IBKI onder druk zette om een standaard neer te zetten want de kwaliteit van deze instructeurs is erbarmelijk. Dit geld ook voor het UWV die doet hier ook aan mee.

Jolanda|05.08.11|10:07

Iedereen is het er mee eens, dat je kwaliteit mag toetsen( bijscholing)daar is niets op tegen, waar wat op tegen is, dat ze jou diploma kunnen afpakken, ook al heb je een hoog slagingspercentage, de sanctie is niet eerlijk, maar aan bijscholing en controle is niks mis.
Deze sanctie is alleen maar neergezet om de opleidingsinstituten te spekken, deze hebben alleen een commercieel belang, er zou meer geluisterd moeten worden, naar mensen die voor de veiligheid staan.
Jolanda

Henry|05.08.11|10:24

Het is vrij simpel als jij het kunstje kan laten zien wat het IBKI wilt, hetzelfde wat jou leerlingen bij het CBR moeten laten zien dan is er niets aan de hand. Ik vind het prima dat het kaf van het koren wordt gescheiden dat ruimt lekker op. En onze collega’s die al wat langer meelopen een klein tandje opschakelen dan is het zo moeilijk niet. Dan zitten we uiteindelijk met een gezondere branche zonder instructeurs die zomaar wat doen en of denken dat ze rijstructeurs zijn.

E. Dielessen|05.08.11|10:44

@jasper
dat een leraar goede en alle papieren heeft wilt nog niet zeggen dat het een goede leraar is. mijn dochter had een juf die zichzelf helemaal fantastisch vond maar geen aansluiting vond met mijn dochter en sommige anderen omdat geen kinderen zijn die in haar leerboeken voorkwamen. 2 kinderen bleven er dit jaar zitten (dus hoog percentage) slagings en ouders zijn blij dat voor volgend jaar weer een andere juf. en die oude juf kan maar doorgaan zonder getoetst te worden

Jan|05.08.11|14:43

Persoonlijk vind ik het IBKI een zeer arrogante organisatie, de toetsen zijn niet realistisch.
Het zou beter zijn als de rijscholen met een slagingspercentage die ver onder het landelijk gemiddelde presteren, om die rijscholen/instructeurs op cursus te sturen.
Laat dan die rijscholen/instructeurs die wel goed presteren met rust en laat ze gewoon hun werk doen, want dat doen ze goed.
Nu is het meer het in stand houden van het instituut het IBKI en niets anders.

Jasper|05.08.11|19:20

@E,Dielessen.
Plaats die situatie nu eens naar een rijschool. Zo’n instructeur zou in no time zonder leerlingen zitten (mond tot mond anti-reclame). Een soort zelf reinigend effect zeg maar,

vincent|05.08.11|19:24

Jan je slaat de spijker op zijn kop

E. Dielessen|05.08.11|21:29

@jasper Maar eer dat dat zelfreinigend effect heeft plaatsgevonden zijn er eerst wel een aantal mensen verkeerd opgeleid, en/of veel geld zijn kwijtgeraakt.

john|06.08.11|11:13

@ Henry,

Geloof jij echt dat er betere instructeurs komen door dat toneelstukje? Geloof jij echt dat “De mindere instructeurs” van de markt verdwijnen? Ik geloof daar helemaal niets van. Ik ga straks een ingestudeerd toneelstukje geven aan mijn collega. En deze geeft dezelfde les aan mij. Wij hebben samen al de cursus stagebegeleider gedaan en gaan samen de 2 daagse cursus doen bij een opleider. 100% slagingsgaranatie. Dat kan iedereen. Als je maar betaalt natuurlijk.

john|06.08.11|11:17

Daarnaast zou ik graag weten wat nu eigenlijk een “slechte instructeur” is. In die discussie hoor ik alleen maar dat dit de instructeurs zijn die “tegen afbraakprijzen lessen aanbieden” Kijk ik ben het daar ook niet mee eens. Maar noemt men deze instructeurs slecht omdat dat wel goed uitkomt? Dat denk ik wel. En het IBKI wil dat wij bij de voorbeeldles een doel stellen. Wat is het doel van deze praktijkbegeleiding? Het krijgen van betere instructeurs! En wanneer is dat doel bereikt??>>

john|06.08.11|11:21

>> Daar wordt met geen woord over gesproken. Ik zou zeggen binnen 5 jaar moet het gemiddeld slagingspercentage met 10 % gestegen zijn. Is dat niet het geval dan heeft de bijscholing gefaald. Maar dat durft men niet te stellen. Ook een profiel van “een goede instructeur” wordt niet gegeven. Instructeurs zijn ook niet te vergelijken. Dat zou pas kunnen als 2 instructeurs aan 2 dezelfde leerlingen evenveel lessen geven. Dan is e.e.a. te vergelijken.Maar dat is onmogelijk.

E. Dielessen|06.08.11|11:29

@jasper
wat dan jammer en verspilling is, want zo’n zelfreinigend effect gaat langzaam. en zodra het leerlingenaantal omlaag gaat gaat zo’n instructeur met de prijs stunten en ondertussen krijgen er dus nog steeds van zo’n persoon mensen verkeerde instructie.
Het gaat het IBKI er volgens mij ook helemaal niet om dat jij precies volgens een protocool gaat lesgeven, het protocol is voor het IBKI naar mijn idee een leidraad om te toetsen of jij weet wat het lesgeven inhoud

john|06.08.11|11:46

Ook zou ik wel eens willen weten waarom het toneelstukje elke 5 jaar opnieuw gegeven dient te worden. Als een instructeur de ene keer wel goed is zou deze dat 5 jaar later niet meer zijn?? Nogmaals schaf die onzin gewoon af. En zorg voor goede, bruikbare en betaalbare bijscholing. Door scholing krijg je betere instructeurs. Nooit door toetsing of een sanctie. Gelooft echt 1 levende ziel dat hiermee de slechte instructeurs zullen verdwijnen?

Ruud Kraan|06.08.11|14:31

Zo jongens, misschien worden we nog eens wijs. Niet klagen maar goed lesgeven. Als ik een leerling van jou krijg, moet ik direct kunnen zien wat zijn niveau is. Wij hebben al veel leerlingen van andere rijscholen gehad, echter ik kon geen wijs worden uit de kaart die ze meebrachten.Dat is de rijles anno 2011…… Dus IBKI doet zijn best om eenheid te maken in de lesprogramma’s van de rijscholen en dat is GOED. Hippe amstelveen is zeer content met dit systeem.Geloof me en niet klagen.

Jasper de Groot|06.08.11|15:39

Ruud Kraan u bent 69. De druk die er bij sommige collega’s opstaat zult u hoogstwaarschijnlijk niet ondervinden want ik neem aan dat u op uw leeftijd in ieder geval van een uitkering mag genieten. Het is u gegund. Maar de vrijheid van onderwijs komt wel erg in het gedrang. Ik zelf heb de ris methode gevolgd maar wijk daar vanaf en ik zie inzichtelijk betere bestuurders. Zou ik deze methode toepassen bij het ibki dan mag ik hoogstwaarschijnlijk terugkomen. Er zijn meerdere wegen naar Rome.

Bert de Weerd|06.08.11|15:56

Zo is het maar net!

E. Dielessen|06.08.11|16:16

@jasper de groot
Beetje flauw om dhr Kraan af te doen als een verouderde instructeur met uitkering. misschien moet hij wel om welke reden dan ook doorwerken ondanks het recht van een pensioenuitkering. ik ken dhr Kraan niet maar mijn indruk iseen bevlogen man is met passie voor zijn vak, gelooft in wat hij doet en geen enkele angst heeft in wat voor toets dan ook. daar kan je enkel dan maar een voorbeeld aan nemen.
Dus als jij ook gelooft in jezelf hoef je niks te vrezen van welke toets dan ook.

MH|06.08.11|16:38

@ E Dielessen,
Wij vrezen ook helemaal niets, maar willen gerechtigheid.
Er zijn maar heel weinig beroepen in nederland die hun werk en daardoor hun inkomen verliezen,omdat ze een beetje afwijken van een opgedragen protocol.
Je zou eens moeten weten hoeveel de “opleiders van instructeurs ” van ons leren.
Vooral als ze weer eens een nieuwe cursus op starten.
Dan halen wij er de nieuwe foutjes uit.
Dat komt omdat wij zo bevlogen zijn.
Bij een goede opleiding is een sanctie overbodig. Dus… ?

Ruud Kraan|06.08.11|16:39

Je moet in jezelf geloven, dan is er niets aan de hand. Ik wil stoppen als ik dat wil dus daarom doe ik examen. 88 % slaagt en 12 % dus niet. Gewoon iets meer leren en je haalt het. Eenheid in de rijscholen is zo’n schone zaak. Heeft niets te maken met goede of slechte instructeurs. Je kunt het, alleen moeten we het allemaal op dezelfde manier doen en dat is nog leuk ook. Veel meer plezier in les geven.Kom eens uit die luie stoel aan de rechter kant. Voor mij is dit plezier.
Ris is ook OK.

E. Dielessen|06.08.11|16:59

@MH
omdat ze een beetje afwijken van een opgedragen protocol, dat geloof ik dus niet, dan wijken ze gewoon teveel af van een norm die nu eenmaal gesteld is. en het protocool is nou gewoon een meetinstrument daarvoor.
En wat betreft de opleiders, dan zegt dat toch iets over de opleiders en niks over IBKI of het protocol, of willen die opleiders het protocol gaan bepalen? zal wel lekker zijn.

MH|06.08.11|17:00

Volgens Ruud Kraan is de eenheids worst wel heeeeeeel erg lekker.
Zou dat nou echt zo lekker smaken? En zou dat nou echt zoveel plezier opleveren?
Ik moet in mijn lesgeven juis een beetje kunnen improviseren, anders vindt ik er niks aan.
Maar ja, !
Ruudje, Veel plezier met alle dagen van hetzelfde.
“Sommige “? zullen van jou manier van denken, wel lekker smullen.
Als je begrijpt wat ik bedoel?

Ruud Kraan|06.08.11|17:12

Ruudje improviseert ook. Dus niet elke keer hetzelfde. Maak het smeuig voor jezelf. Elk onderdeel heeft heeeel veel kanten toch? Neem nu invoegen snelweg b.v. ,waar kan je dat niet doen?! op zoveel verschillende plaatsen, gecombineerd met rotondes en alle soorten snelwegen rond Amsterdam. Is dat saai? Maak er iets leuks van voor je leerling en jezelf. Laat je afzetten z.g. op schiphol. Laat ze zoeken naar een parkeerplaats, rij eens een parkeergebouw in. Hoeveel groene auto’s achter je vandaag.

MH|06.08.11|17:27

Mijn oprecht excuus aan Ruud Kraan,
Ik was even je mooie leeftijd van 69 jaar vergeten.
Maar ik wou een licht satirisch ( beetje komisch ) antwoord geven.

Jasper|06.08.11|17:42

E. Dielessen Ik vrees geen toets maar ken iemand die inmiddels gezakt is en hem wel vreest, draait al 15jaar voor zich zelf en heeft een gezin met 4kinderen en gewoon een hypotheek. Je leest echt niet goed want ik spreek met respect over de heer Kraan. Ik schets alleen dat hij in een heel andere situatie zit dan sommige collega’s. Ik zie iemand waarvan ik denk dat hij het kan onder de druk bezwijken. Eenheid in de rijschoolwereld begint niet bij een verplichte toets zoals sommige hier beweren.

Bea|06.08.11|19:10

En vanwege punt 1 zijn de gerenomeerde opleidingsinstituten tegen het schrappen van de praktijkritten. En natuurlijk hebben zij een grote stem/ belangen.
Je kunt het vergelijken met een Mexicaanse drugsbaron die de rechter op zijn loonlijst heeft staan tijdens de rechtzaak tegen zijn huurmoordenaar.

E. Dielessen|06.08.11|20:11

@MH
En dat is nu juist wat het IBKI wil zien, met behulp van het protocol, of jij als instructeur kan inspelen (improviseren zoals jij het noemt) op het niveau van de leerling die les heeft

Bert de Weerd|06.08.11|20:28

@ Ruud, dat is nu net het punt, wanneer je zo les geeft zoals je omschrijft en iedereen heeft daar zo zijn eigen stijl in, dan zak je bij het IBKI omdat je dan niet volgens het protocol les geeft.
Ik blijf er bij dat de sanctie en het protocol een belediging voor het vak rijinstructeur is.
Verplichte bijscholing heb ik niets op tegen, mits deze bijscholing ook wat toevoegt voor de rijinstructeur!

René|06.08.11|21:17

Blijkbaar hebben wij een verantwoordelijker vak als een chirurg die wel bijgeschoold wordt maar geen toets hoeft te doen met een sanctie. Ze hebben bij het IBKI zeven jaar geleden mij een slecht examen afgenomen, want ik moet het nu weer overdoen. Wie is er nu onbekwaam? Zeven jaar geleden kon ik nog wel een aardig toneelstukje opvoeren maar na zeven jaar ben ik dat verleerd. Bovendien weten we dat een mondeling examen nooit objectief is. Door subjectiviteit kan je dus je licentie kwijtraken.

john|06.08.11|21:49

Van alle instructeurs die zich door een opleider laten scholen voor het toneelstukje slaagt 100 %. Van diegenen die dat niet doen zakt een groot deel. En dan nog beweren mensen dat we hier betere instructeurs van krijgen. Is er iemand die gelooft dat er 1 instructeur na de cursus te hebben gedaan volgens het protocol les gaat geven? En hier doen er velen alsof het niet meer is dan een leskaart gebruiken. Die wordt door 95% van de rijscholen gebruikt hoor. >>

john|06.08.11|21:53

>> Nee we moeten weer het hele riedeltje afdraaien. Lekker een standaardles voor de standaard leerling. Nee hoor ik doe de les gewoon geven aan een collega rij instructeur. Geheel volgens het protocol waarbij de vragen en antwoorden al lang van te voren uitgeschreven en geoefend zijn. Want dat wil men toch. En ik ga een bedrijfje op zetten waarbij instructeurs mij als leerling in kunnen huren om mij een standaardles (door mij uitgeschreven) te geven. KASSA!!!!!

Jan|06.08.11|23:32

Wat IBKI doet is betutteling van de hoogste orde, net of we een stel kleuters zijn.
Te gek voor woorden.
Maar hoe heeft het zo ver kunnen komen dat wij ons als instructeurs zo laten ringeloren?
Komt dit niet omdat we zelf een verdeeld en arrogant volkje zijn die niet in staat zijn om de handen ineen te slaan en samen één blok te vormen.
Om als één blok deze misstanden aan te vechten en zo ons recht te halen!!!
Welke belangenorganisatie wil zich hier voor hard maken?

Ronald|06.08.11|23:47

Ik heb net de “begeleiding”(lees: toets) gedaan en ben ruim geslaagd. Tot mijn verbazing, want ik had het nauwelijks voorbereid. Ik geef 95% vd tijd motorrijles en deed dus de A. Heb les gegeven zoals ik altijd doe, met wel uiteraard de instr kaart erbij en de terugkoppeling vorige les en ik heb gecoached als een achterlijke, complimenten gegeven en als demo voorop gereden. Klaar! Het valt allemaal wel mee… Speel het spel en wees trots op je resultaten en op de reactie van je leerlingen!

Jan|06.08.11|23:54

Ronald gefeliciteerd.
Alleen dat belachelijke toneelstukje opvoeren is gewoon een instructeur onwaardig.
Laat het IBKI een kennis toets afnemen of je nog bij bent en laat men op lokatie onverwacht met de instructeur meerijden en zien hij dan zijn lesje geeft.
Dan krijg je een reëel beeld, maar niet dat van te voren geoefende toneelspel.
Dan eerst beginnen bij de slecht scorende rijscholen, als daar dan het kaf van het koren gescheiden is, de betere rijscholen.

Ronald|07.08.11|00:27

Ik moet eerlijk zeggen dat de bijscholingen bij de instituten ook wel leerzaam zijn! Tja, je betaalt er 200 harde spijkers voor, maar toch ben je wel weer ff op de rails gezet door de discussies en toelichtingen. Maar okee, beginnen bij rijscholen die onder de maat presteren heb ik wel wat mee. Mijn A- leerlingen werden vd week bijna aangereden door een B-ex kandidaat! Het CBR is prima in staat om de goede rijscholen van de slechte te onderscheiden, nog zonder percentages erbij te halen…

john|07.08.11|11:33

Ik heb op de bijscholing niets nieuws gehoord. Verkeerde bijscholing gedaan zeker. Maar ik ben dan ook zeer beperkt in mijn keuze. Als Ris instructeur mag ik alleen maar Ris gerelateerde bijscholing doen. Jammer. Want ik zou graag bijscholing voor motor of bromfiets willen doen. Maar dat telt niet. Krom of niet??? Ik zie mensen hier schrijven dat het allemaal wel meevalt. Maar dat is het issue niet. Het gaat om die belachelijke sanctie. Die moet verdwijnen. Desnoods via de rechter!

john|07.08.11|11:37

Daarnaast neem ik de anonieme reacties hier een stuk minder serieus dan de reacties op het forum. Volgens mij zitten er achter veel anonieme reageerders hier mensen die werken bij 1 van de opleidingsinstituten. Iemand die echt wil meepraten meldt zich aan op het forum!

Bert|07.08.11|11:59

@ John,

Het zou me niet verwonderen.
Op het forum is het ook een dooie boel. Of iedereen is op vakantie, of het gaat als altijd; mensen hebben hun ongenoegen geuit, en hebben de strijd al weer opgegeven.

Bert de Weerd|07.08.11|12:29

Mij zou het ook niets verwonderen. Het kunnen ook rijinstructeurs zijn die ook als examinator Bij het IBKI werken. Bij één van de vorige discusies was het ook zo. Slechts 2 mensen waren in die discusie voor de sanctie. Wanneer ze gevraagd wer of ze ook dagelijks rijles geven was er één die bijscholingsrijles geeft aan vrachtautochaufeurs (dus geen instructiepas nodig) verder gaf hij aan instructiemappen te verkopen die volgens hem goed te gebruiken zijn tijdens de praktijkbeoordeling/examen.

Bert de Weerd|07.08.11|12:39

Voor hem heeft de sanctie dus geen nadelige gevolgen en hij ziet er zelfs brood in door de extra instructiemappen die hij hoopt te verkopen.
De andere persoon heeft nooit meer gereageerd, dus….
Voor de rijinstructeurs die voor een groot deel afhankelijk zijn van het inkomen dat uit het rijles geven komt is de sanctie een gote bedreiging voor het inkomen waar men zichzelf en/of het gezin moet onderhouden.

Bert de Weerd|07.08.11|12:45

Is dit de bedoeling van de sanctie, vakmensen het vak uit jagen door te dreigen met de sanctie???
Helaas is het niet alleen dreigen, ze doen het nog ook. Van de zotte die sanctie!!!
Laat de opleidingsinstituten zich vooral bezig houden met het verbeteren van de scholing en bijscholing van rijinstructeurs. Dan blijven wij ons bezig houden met ons vak en dat is leerlingen voorbereiden op hun serieuse taak die hun in het verkeer te wachten staat!

Ronald|07.08.11|12:54

Wil wel ff reageren hoor… Ik heb er helemaal geen belang bij. Ik was aardig nerveus voor het examen juist DOOR de gevolgen. Maar de meeste schrijvers hier hebben het over het toneelstukje en niet over het inleveren van de pas! Iemand van het IBKI zei laatst terecht dat we jaren ongelukkig waren door al dat theoriegedoe en nu het praktijkgerichter is geworden, zitten we weer te schelden.. Dat het gewoon NIET normaal is om na 2x zakken je leven totaal op de kop te zetten is een ander verhaal.

Bert|07.08.11|12:57

@ Ronald,

Dat is nu juist het probleem. Het is helemaal niet praktijkgerichter. Het is wel praktijk, maar de theoretische praktijk van het IBKI.

E. Dielessen|07.08.11|13:03

@ Bert
Hoe weet jij dat zo zeker?
Is die mening gebaseerd aan de hand van je theoretische voorbereiding, het geroep van anderen of ben je zelf al daadwerkelijk getoetst en kan je dus spreken vanuit eigen ervaring, en zo ja wat was je resultaat?

Ronald|07.08.11|13:10

Ben ik met je eens maar, maar hoe moet het anders? Ze kunnen moeilijk gaan kijken hoe instructeurs het zelf gaan uitzoeken hoe ze les geven. Dan krijg je helemaal discussies dat de één slaagt en de ander zakt met een andere, maar misschien betere stijl? Of niet? Of zo? En alleen maar kijken naar slagings percentages werkt ook niet, want dan krijg je weer selectief leerlingen aannemen, zoals vroeger met dat rijscholenboekje.

Jasper de Groot|07.08.11|13:16

Waar gebeurd. Een collega doet examen net voor het instructiebewijs verloopt en had door ernstige ziekte geen kans om dit eerder af te leggen. Zakt als een baksteen met een echte leerling en de paniek slaat toe. Binnen de normale wachttijd zou het instructie-bewijs verlopen zijn dus mag er na 1,5 week alweer opnieuw examen afgelegd worden nu wel bij een opleidingsinstituut vroeg in de ochtend. Na afloop wordt de vraag gesteld wat de gevolgen zijn van zakken.Terecht huilverhaal, resultaat vold.

E. Dielessen|07.08.11|13:26

@ bert
En hoe weet je dan dat het helemaal niet praktijk gerichter is?
Heb je dit al zelf ondervonden en ben je inmiddels zelf beoordeeld, en zo ja met welk resultaat? of is deze mening gebaseerd op de theoretische voorbereiding of door het geroep van anderen?
Ik ben wel benieuwd

Bert|07.08.11|13:30

Ben stagementor. Goed, de mensen zijn wel geslaagd maar wat je soms voor kritiek hoort…..
Ook de stagiares kijken hun ogen uit met het verschil tussen de praktijk en de praktijk.

Bert|07.08.11|13:31

Zelf heb ik de proef nog niet gedaan, indirect wel natuurlijk dmv de stagiares.

Ruud Kraan|07.08.11|13:41

Ronald heeft gelijk, even jezelf opfrissen. Alle praktijkex hetzelfde. John als jij met collega gaat rijden kun je geen leskaart overleggen, want hij heeft al een rijbewijs. Slaat nergens op. Pak toch gewoon een leuke leerling die fouten maakt, so what? Leer hem een onderdeel wat jij leuk vindt. Kijk wat precies de stappen zijn en doe de volgorde goed en coachen zo als altijd. Leskaart invullen en een foto van het onderdeel om uit te leggen. Vorige les/ les vandaag en komende les. Ideaal.

Ronald|07.08.11|13:45

Je wordt best vrij gelaten binnen de regels van “het lesgeven” als alles er maar in zit en de leerling echt het idee heeft wat geleerd te hebben en weet waar hij/zij staat in de opleiding. Het is zelfs de bedoeling dat je je aanpast aan je leerling, waar we voorheen iedereen over één kam schoren. En ik denk zelfs dat het IBKI meeleest en kijkt en luistert om misschien kleine aanpassingen te maken of ben ik nu té positief, haha…

Johan (rijschoolhouder)|07.08.11|13:53

Ik heb de toets 3 maanden geleden gedaan, en geslaagd met 97 punten.
Natuurlijk is het een toneelstukje, en uiteraard worden opleiders en IBKI er beter van,
Als je goed les kan geven in de praktijk, kan je dat op het toneelstukje ook, ik vind alles ontzettend opgeblazen wat hier staat te lezen.

Bert|07.08.11|13:57

Tja, ik ken ook mensen die zo geweldig veel punten gehaald hebben.

Johan (rijschoolhouder)|07.08.11|14:02

(vervolg) Doe wat er van je verwacht wordt en je kan er weer 5 jaar tegen.
Uiteraard zijn de sancties te zwaar, aan de andere kant kan het een positieve marktwerking hebben, degene die slechte kwaliteit leveren,vallen daar zeker door de mand
Dus als instructeur beter worden, of vertrekken uit onze mooie rijschoolwereld.

MH|07.08.11|14:13

Je leest hier inderdaad leuke berichtjes.
Maar Bert heeft wel een punt.

Waarom, zijn deze mensen geen lid van het Forum?
Daar kun je je mening, met veel meer dan 500 woorden geven.
Maar inderdaad, dan zijn wel je gegevens bekend.!!!!

MH|07.08.11|14:17

Sorry, 500 tekens.

Jan|07.08.11|14:25

Hoe zijn al die regels en exameneisen tot stand gekomen?
Zijn het niet de opleidingsinstituten die met het IBKI zijn gaan praten?
Hebben zij er niet toe bijgedragen dat deze belachelijke situatie ontstaan is?
Wie kan hier een eerlijk antwoord op geven?

john|07.08.11|16:06

07.08.11 | 14:02 | Johan (rijschoolhouder)
(aan de andere kant kan het een positieve marktwerking hebben, degene die slechte kwaliteit leveren,vallen daar zeker door de mand

Nooit grotere onzin gelezen. Denk je echt dat de slechte verdwijnen???? Dream on. Die “slechte” kunnen ook gewoon voor 500 euro een cursus volgen en de opleiders gaan er prat op 100 % slagingspercentage te hebben.

john|07.08.11|16:09

07.08.11 | 13:41 | Ruud Kraan
John als jij met collega gaat rijden kun je geen leskaart overleggen, want hij heeft al een rijbewijs. Slaat nergens op.

Zoals die hele “praktijkbegeleiding” nergens op slaat dus. Je mag gewoon een fictieve leskaart maken hoor. En ik doe het samen met meerdere collega’s om de onzin hiervan aan te tonen. Ook als ik hiermee een hele slechte instructeur kan helpen.

john|07.08.11|16:14

07.08.11 | 12:54 | Ronald
Iemand van het IBKI zei laatst terecht dat we jaren ongelukkig waren door al dat theoriegedoe en nu het praktijkgerichter is geworden, zitten we weer te schelden..

Ik heb nooit iemand horen zeggen dat ze ongelukkig worden van het “theoriegedoe” Maar ja ik loop ook nog maar een 20 jaar mee. Dat is ook weer zo’n drogreden die ons in de mond wordt gelegd. “Ja dit wilde jullie” Nee dus! Dit wilden de opleiders. Dure bijscholing, sanctie, herintrederstraject. Kassa!!!!!

Jan|07.08.11|16:17

Dus we moeten ons beklagen ook bij de opleidingsinstituten die ons dit in de maag hebben gesplitst.

René|07.08.11|16:18

Het gaat er niet om of je het toneelstukje kan opvoeren, het gaat erom of het terecht is dat er toneelstukjes van je verlangd mag worden. Er is dus een taak weggelegd voor onze belangenorganisaties. De beste belangenorganisatie zal dit voor elkaar krijgen en dan weten we ook van welke we allemaal lid zouden moeten worden

john|07.08.11|16:19

Ik gebruik als hulpmiddel voor de lessen een T-eye. Een camera die voor de auto en in de auto film en geluidsopname’s maakt. Hiermee doe ik de eindbespreking dus dit is voor mij de dagelijkse praktijk. Ik neem aan dat het IBKI dit gewoon toestaat.

john|07.08.11|16:23

@ René,

Er is al overleg geweest binnen het CEC. Daarnaast wordt er ook met verschillende kamerleden gesproken. Ook wordt er uitgezocht of de sanctie juridisch stand kan houden. Er is waarschijnlijk europeese regelgeving waarmee deze sanctie in strijd is.

René|07.08.11|16:54

@ John, ik hoop dat je gelijk krijgt want dit maakt de bijscholing in het algemeen erg beperkt, iedereen schrijft zich n.m. in voor “stagebegeleider” om tot de conclusie te komen dat het acteerwerkje dat we een aantal jaren geleden hebben moeten laten zien, nog steeds hetzelfde is gebleven en dat we dat ook van onze stagiaires moeten verlangen. Ik ben dus stagebegeleider maar als ik op die manier stagiaires moet begeleiden dan bedank ik voor deze schone taak.

Henry|08.08.11|11:00

@John ik heb stagementor al gedaan, en als dit datgene is wat het IBKI wil zien en als norm wil stellen prima. wat ik bedoel met het kaf van het koren: hier zijn rijscholen die rijden voor € 19,- per uur en er zijn rijscholen met hoge slagingspercentages die in klassen met 22 leerlingen vertellen dat voor € 4000,- ze hun rbw kunnen kopen, en dat ELKE EXAMINATOR hier in de regio omkoopbaar is. Dus regulering en toetsing van diegene die wel hun vak verstaan op een eerlijke wijze is goed.

John|08.08.11|15:38

@ Henry,

Komen we van die omkoopbare examinatoren (waarin ik overigens niet geloof) af door die praktijkbegeleiding? NEE
Komen we van die goedkope rijscholen af? NEE. Zolang de cursus aan Jan en alleman gegeven wordt niet. Dat heet marktwerking. Hoe groter het aanbod hoe lager de prijs.
Dus het gaat niet werken. Dat is een smoes van de opleiders om medestanders te krijgen.
En als je voor 400 euro een cursus kunt doen waarna iedereen slaagt dan verdwijnt er helemaal geen kaf. FORUM!!!

M.H.|08.08.11|16:25

Honderdste reactie op dit item!
Wordt ook lid van het Forum.
En reageer daar ook op mee.

Henry|08.08.11|19:59

@John lees het nog eens € 4000,- zonder cursus.

John|08.08.11|22:07

@ Henry,

Ik heb het nog eens gelezen. Dan de vraag: Komen we door die “praktijkbegeleiding” af van dat soort rijscholen???? NEE. Want dat blijft de vraag. Komen we door die belachelijke sanctie en die achterlijke praktijkbegeleiding van dit soort “misstanden”af? NEEN. Het is toch belachelijk dat iemand die 3 dagen het rijbewijs heeft en de lagere school nog niet heeft afgemaakt instructeur kan worden? Minimaal HAVO eisen en 10 jaar rijbewijs!

Maar nogmaals: Discusieer open op het forum.

Jack|11.08.11|12:00

Ik vind deze de mooiste:

3. Vertel uw leerling vooraf wat uw stagebeoordeling of praktijkbegeleiding inhoudt.

Met andere woorden beste leerling die meegaat op mijn examen: ik ga nu iets doen wat ik normaal niet doe.

Beste Jan Noodelijk. Nu geef je zelf toch al aan dat ons examen niet aansluit op de werkelijkheid!!!

Bedankt voor de tip!

Ruud|11.08.11|22:01

Wat een kabaal jongens. Doe nou gewoon dat lesje geven en je bent er met 50- 80 minuten vanaf. Het lijkt wel of er helemaal geen les gegeven wordt. De een met camera, de ander met ” zo doe ik het nooit in een les”! Wat doen we dan wel in een les? Doen we boodschappen of zitten we een uur te bellen? Gewoon lesgeven doen we toch elke dag en die prijs daar zeuren we al 20 jaar over. Je moet het hebben van hoort zeg het voort. Dan doe je het goed. Ook in crisistijd.

John|11.08.11|22:11

Ruud,

Werk jij ook bij een opleider? Zo niet voer dan een open discussie op het forum.

Bert|12.08.11|09:26

Het forum is te gevaarlijk…

Bert de Weerd|12.08.11|11:19

Voor sommigen wellicht wel…, anderen kunnen er niet eens op omdat men geen instructiepas heeft…. :) Hoezo wederom door de mand gevallen?
Wanneer de discussie inhoudelijk interessant wordt haakt de enkeling die voor de sanctie is af, waarom???

Viatura.nl|15.08.11|19:11

Deze tips ga ik mee nemen! Die zijn zeer waardevol!

John|16.08.11|00:09

En ik hoop dat die tips niet meer nodig zijn en dat men naar alleen maar bijscholing gaat. Dus geen “praktijkbegeleiding” en sanctie meer.

Bijscholing oke, sanctie nee!!

E. Dielessen|16.08.11|14:45

En voor mij was het uiteindelijk een duidelijke leidraad voor wat er verwacht wordt van een rij-instructeur die een kwalitatief goede les geeft, mede bijgebracht door de Mentor van een opleidingsinstituut. ik had het niet kunnen volbrengen zonder

Mario|16.08.11|15:10

We zijn nou al een heel jaar aan het klagen maar er is nog niets gebeurd c.q veranderd.
We laten het gewoon door onze strot duwen,…………ik stik!!!!!

Mat|16.08.11|15:19

Heb met veel moeite zo’n beetje alle commentaren doorgelezen.
Ben het met een paar schrijvers eens: doe gedurende die 50 minuten gewoon je ding
en je bent wee rvoor 5 jaar het mannetje/ vrouwtje.
Ben er van overtuigd dat als je gewoon lesgeeft zoals je dat gewend bent
je de verlenging zondermeer weer krijgt.
Kortom: ziet er niemand iets positiefs??
zie jullie op het examen!

John|16.08.11|16:37

Het is in geen beroepsgroep zo dat je elke 5 jaar opnieuw examen moet doen. Een chirurg niet, een advocaat niet, een leraar niet een asbestverwijderaar niet. Maar een rij instructeur moet dat wel. Dat is een rechtsongelijkheid. Daarnaast binnen 7 dagen werkloos worden is onmenselijk. En dat allemaal voor iets waar ik zeker van weet dat het geen betere instructeurs gaat opleveren. Weg ermee!

John|16.08.11|16:40

@ Mario,

Er worden verschillende wegen bewandeld. Er is al over gesproken door de VRB en de Bovag binnen het CEC, er is gesproken met verchillende kamerleden enz. Dat is allemaal gebeurd net oor het kamerreces. De kamer en de minister gaan er verder nog over vergaderen.

Henry|16.08.11|16:48

@ John Als mijn pas geldig is tot bijv. 2016 dan rij ik dus tot 2016 en lever ik niet mijn pas in na 7 dagen dat kunnen ze vergeten. Ik ben nog dan nog steeds in het bezit van een geldig document en de rechter moet er aan te pas komen dat ik mijn pas ga inleveren. Ik geef ze weinig kans van slagen maar de collega’s die het wel hebben gedaan zou ik adviseren zoek rechtsbijstand want dit kunnen ze niet hard maken.

Bert|16.08.11|18:49

@ Mat

Vertel jij eens wat positiefs over deze idiote ondoordachte verzinselen van geldbeluste figuren die veelal zelf nog nooit rijles hebben gegeven.

Vertel eens wat er positief is aan de manier waarop…

1e praktijkrit onvoldoende, 2e voldoende; dan ben je geslaagd.
1e praktijkrit voldoende, 2e onvoldoende dan ben je gezakt…..achterlijkheid ten top.

John|16.08.11|21:30

16.08.11 | 18:49 | Bert
@ Mat

Vertel jij eens wat positiefs

Waarschijnlijk dat Mat (en nog wat anderen hier) er een leuke boterham aan kunnen verdienen. De voorstanders weten in ieder geval de weg naar het forum niet te vinden. Tja, dan moet je onder je echte naam reageren en wordt er controle gedaan. Annoniem roeptoeteren blijft natuurlijk gemakkelijker.

John|17.08.11|15:41

Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat de stage in haar huidige vorm niet blijft bestaan. Bron wilde het fijne er niet van vertellen.

Danielle|20.08.11|00:56

De overheid constateerd dat wij veel geld kwijt zijn aan scholing en dus vinden zij dat het goed geregeld is. Welke persoonlijke drama’s deze “scholing veroorzaakt is niet iets wat hun bezig houd. Sommige rij-instreucteurs kunnen er zelf ook wat van. Er moet volgens sommige van alles en nogwat worden gedaan waarop een sanctie moet komen. Scholing heeft echter niets te maken met (dreigen) mensen arbeidskreupel te maken. Wie dat wel denkt is ongeschikt om scholing te geven aan wie dan ook.

bani|30.08.11|21:02

Ik vind het is de tijd om tegen de overheid te zegen, stoppen met het onzin regelingen

M.H.|30.08.11|23:35

@ bani. Lid worden van het Forum. is om te beginnen ook al iets.
130 Leden. En meer dan 3000 lezers????
En ook nog vele … Klagers, die alleen in de lucht happen!!

Paul|22.01.12|23:23

Er is nergens ter wereld maar alleen hier in dit land, waar je zo behandeld wordt alsof je een randdebiel bent ! Ik geef 20 jaar les, indien de test niet goed is ben je werkloos. Dus de afgelopen 20 jaar heb ik asfaltpsychopaten opgeleid ! Die niet in het verkeer thuis horen, maar in een inrichting met dwangverpleging en ikzelf natuurlijk ook !!

Bert de Weerd|23.01.12|08:32

@Paul, Ervaring doet er inderdaad niet meer toe! Het gaar er alleen maar om dat de schoolbanken van de opleidingsinstituten gevuld blijven!!
Het CNV en de VRB doen hun best om de situatie verandert te krijgen.

Judith Bakker|07.12.12|14:09

hoe word ik lid van het forum?????
Ik zie er enorm tegenop om de praktijkbegeleiding te doen.

Eric van Lunteren|07.12.12|15:54

Volg deze link http://rijschoolbelangen.nl/forum/index.php en de rest wijst zich vanzelf!
En maak je niet druk. Die hele praktijkbegeleiding stelt niets voor. Het is ook niks, maar goed.
Ik heb het samen met mijn dochter gedaan en na het oefenen hebben we samen bekeken of ik alle punten van het protocol genoemd had. Het blijft nu eenmaal slechts een nutteloos toneelstukje en het zegt helemaal niet over je kwaliteiten als rij-instructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.