Bromfietsexamen

Geen rij-examens meer voor Nederlanders over de grens

Bromfietsexamen

NIJMEGEN – Jongeren die net over de grens wonen in Duitsland of België, maar wel de Nederlandse nationaliteit hebben, mogen hier niet meer op voor het (scooter)rijbewijs. De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) interpreteert sinds kort de wet anders dan voorheen.

Nederlandse jongeren uit de Duitse grensstreek spreken vaak te beperkt Duits om daar examen te doen. Tot voor kort mochten zij van de RDW gewoon in Nederland het CBR-brommerexamen halen en een Nederlands rijbewijs aanvragen.

Rijbewijs

“We hebben inderdaad een periode aan jongeren uit de grensstreek rijbewijzen afgegeven. Maar dat is gebeurd op basis van een foutieve interpretatie van de wet”, aldus een zegsman van de RDW in de Gelderlander.

“De jongeren die eerder een scooterrijbewijs kregen kunnen gerust zijn: we gaan die niet terug vragen omdat we een interpretatiefout gemaakt hebben. Voor de jongeren die later dezelfde route kozen, is het heel vervelend dat deze ‘sluiproute’ is afgesloten.”

Reglement

De wet waar het over gaat is artikel 32 van het Reglement Rijbewijzen. Dat artikel zegt dat je: ‘tenminste 185 dagen in Nederland moet wonen en tevens een periode van ten minste zes maanden ingeschreven moet zijn ‘aan een in Nederland gevestigde universiteit, school voor middelbaar, voortgezet of hoger beroepsonderwijs of andere school voor middelbaar, voortgezet of hoger onderwijs’.

Tot nog toe interpreteerde RDW dit op een manier dat een van de twee kwalificaties (wonen of onderwijs genieten) genoeg was. Maar sinds kort is de combinatie van beiden noodzakelijk. De RDW beroept zich op Europese regels: Je moet rijexamen doen in het land waar je woont.

Rijschool

De Nijmeegse rijschoolhouder Richard Berkenhagen (NOVA) is in de Gelderlander des duivels. “We hebben destijds aan de RDW gevraagd of het op deze manier kon. Die reageerde bevestigend. En een tijd lang ging het inderdaad goed. Die kinderen krijgen les, slagen en voldoen aan alle eisen. Maar nu krijgen ze ineens geen rijbewijs omdat bureaucraten er ineens anders over zijn gaan denken. En ik krijg boze ouders aan de telefoon.”

Ook bij gemeenten (daar moeten de rijbewijzen opgehaald worden) was onbekend dat de RDW een koerswijziging heeft ingezet. “Anders hadden we wel gezegd dat het niet kon”, aldus een woordvoerdster van de gemeente Mook in het dagblad.

Bovag

Bovag-woordvoer Gijs Bosman bevestigt de nieuwe interpretatie van de RDW. “Deze wet is ervoor om het zogenaamde rijbewijs-toerisme te  voorkomen”, vertelt hij. “De RDW heeft het dus blijkbaar een tijdje fout geïnterpreteerd. Na bestudering van de artikelen komen ook wij tot de conclusie dat cursisten in Nederland woonachtig moeten zijn.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “Geen rij-examens meer voor Nederlanders over de grens”

Erik V|21.09.11|20:50

Hoezo valt die tekst nou verkeerd te interpreteren?! Simpelweg begrijpend lezen is kennelijk dus écht te moeilijk voor velen.

Arthur|22.09.11|13:20

“tenminste 185 dagen in Nederland moet wonen EN tevens een periode van ten minste zes maanden …..”

Ik snap niet wat hier verkeerd aan geïnterpreteerd kan worden????
EN betekent EN
EN betekent niet OF !!!

cor|11.10.11|07:33

ze moeten het afschaffen is geldklopperij

Gert|19.11.11|09:02

Is inderdaad weinig verkeerd aan te interpreteren. Daarnaast, als je in Duitsland gaat wonen voor een snel financieel voordeel zou het misschien goed zijn je te realiseren dat je emigreert, in plaats je te gedragen als de standaard NL parasiet.
Spreek je de taal niet (zoals de allochtoon in de Randstad wordt voorgehouden) dan ga je eerst de taal leren zodat je minstens met je nieuwe landgenoten kunt praten. Maar ja, als je in NL naar school gaat… Hebben zeker geen scholen in Duitsland?

verkeersschool de haas|17.06.12|06:57

wij zijn net zoals richard des duivels, er liggen nu bij het cbr rijbewijzen die niet afgehaald kunnen worden.
Je wordt afgescheept door het rdw op een onbeschofte manier.
Als je een fout maakt als bedrijf los het dan klantvriendelijk op , en laat deze laatste er dan nog door heen gaan.
wat moeten deze jongeren nu, weggegooid geld? ik heb mijn rijbewijs gehaald maar kan het niet ophalen!!!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Geen rij-examens meer voor Nederlanders over de grens | RijschoolPro
Bromfietsexamen

Geen rij-examens meer voor Nederlanders over de grens

NIJMEGEN – Jongeren die net over de grens wonen in Duitsland of België, maar wel de Nederlandse nationaliteit hebben, mogen hier niet meer op voor het (scooter)rijbewijs. De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) interpreteert sinds kort de wet anders dan voorheen.

Nederlandse jongeren uit de Duitse grensstreek spreken vaak te beperkt Duits om daar examen te doen. Tot voor kort mochten zij van de RDW gewoon in Nederland het CBR-brommerexamen halen en een Nederlands rijbewijs aanvragen.

Rijbewijs

“We hebben inderdaad een periode aan jongeren uit de grensstreek rijbewijzen afgegeven. Maar dat is gebeurd op basis van een foutieve interpretatie van de wet”, aldus een zegsman van de RDW in de Gelderlander.

“De jongeren die eerder een scooterrijbewijs kregen kunnen gerust zijn: we gaan die niet terug vragen omdat we een interpretatiefout gemaakt hebben. Voor de jongeren die later dezelfde route kozen, is het heel vervelend dat deze ‘sluiproute’ is afgesloten.”

Reglement

De wet waar het over gaat is artikel 32 van het Reglement Rijbewijzen. Dat artikel zegt dat je: ‘tenminste 185 dagen in Nederland moet wonen en tevens een periode van ten minste zes maanden ingeschreven moet zijn ‘aan een in Nederland gevestigde universiteit, school voor middelbaar, voortgezet of hoger beroepsonderwijs of andere school voor middelbaar, voortgezet of hoger onderwijs’.

Tot nog toe interpreteerde RDW dit op een manier dat een van de twee kwalificaties (wonen of onderwijs genieten) genoeg was. Maar sinds kort is de combinatie van beiden noodzakelijk. De RDW beroept zich op Europese regels: Je moet rijexamen doen in het land waar je woont.

Rijschool

De Nijmeegse rijschoolhouder Richard Berkenhagen (NOVA) is in de Gelderlander des duivels. “We hebben destijds aan de RDW gevraagd of het op deze manier kon. Die reageerde bevestigend. En een tijd lang ging het inderdaad goed. Die kinderen krijgen les, slagen en voldoen aan alle eisen. Maar nu krijgen ze ineens geen rijbewijs omdat bureaucraten er ineens anders over zijn gaan denken. En ik krijg boze ouders aan de telefoon.”

Ook bij gemeenten (daar moeten de rijbewijzen opgehaald worden) was onbekend dat de RDW een koerswijziging heeft ingezet. “Anders hadden we wel gezegd dat het niet kon”, aldus een woordvoerdster van de gemeente Mook in het dagblad.

Bovag

Bovag-woordvoer Gijs Bosman bevestigt de nieuwe interpretatie van de RDW. “Deze wet is ervoor om het zogenaamde rijbewijs-toerisme te  voorkomen”, vertelt hij. “De RDW heeft het dus blijkbaar een tijdje fout geïnterpreteerd. Na bestudering van de artikelen komen ook wij tot de conclusie dat cursisten in Nederland woonachtig moeten zijn.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “Geen rij-examens meer voor Nederlanders over de grens”

Erik V|21.09.11|20:50

Hoezo valt die tekst nou verkeerd te interpreteren?! Simpelweg begrijpend lezen is kennelijk dus écht te moeilijk voor velen.

Arthur|22.09.11|13:20

“tenminste 185 dagen in Nederland moet wonen EN tevens een periode van ten minste zes maanden …..”

Ik snap niet wat hier verkeerd aan geïnterpreteerd kan worden????
EN betekent EN
EN betekent niet OF !!!

cor|11.10.11|07:33

ze moeten het afschaffen is geldklopperij

Gert|19.11.11|09:02

Is inderdaad weinig verkeerd aan te interpreteren. Daarnaast, als je in Duitsland gaat wonen voor een snel financieel voordeel zou het misschien goed zijn je te realiseren dat je emigreert, in plaats je te gedragen als de standaard NL parasiet.
Spreek je de taal niet (zoals de allochtoon in de Randstad wordt voorgehouden) dan ga je eerst de taal leren zodat je minstens met je nieuwe landgenoten kunt praten. Maar ja, als je in NL naar school gaat… Hebben zeker geen scholen in Duitsland?

verkeersschool de haas|17.06.12|06:57

wij zijn net zoals richard des duivels, er liggen nu bij het cbr rijbewijzen die niet afgehaald kunnen worden.
Je wordt afgescheept door het rdw op een onbeschofte manier.
Als je een fout maakt als bedrijf los het dan klantvriendelijk op , en laat deze laatste er dan nog door heen gaan.
wat moeten deze jongeren nu, weggegooid geld? ik heb mijn rijbewijs gehaald maar kan het niet ophalen!!!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.