begeleid rijden, team alert, 2todrive

10 veel gestelde vragen over 2toDrive (Begeleid Rijden)

begeleid rijden, team alert, 2todrive

De proef Begeleid Rijden (2toDrive) start op 1 november. Rijscholen mogen vanaf dat moment lesgeven aan 16,5-jarigen. De Top 10 van meest gestelde vragen aan Team 2toDrive.

1)     Vanaf welke leeftijd mag ik mijn theorie-examen doen?
Wanneer 2toDrive van start is gegaan kun je vanaf 16 jaar het theorie-examen afleggen. Je theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig nadat je het hebt behaald

2)     Waar en wanneer kan ik de begeleiderspas aanvragen?
Vanaf 1 november via de site van www.2toDrive.nl. Jongeren die 16.5 jaar zijn kunnen de pas aanvragen.

3)     Moet de begeleiderspas aangevraagd worden voor de jongeren mogen gaan lessen?

Nee dat hoeft niet, jongeren vanaf 16,5 jaar mogen gaan lessen. Zij dienen in het bezit te zijn van de begeleiderspas voor ze het rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Zonder begeleiderspas wordt het rijbewijs niet afgegeven.
Advies:  laat de leerling de pas aanvragen voor praktijk examen.

4)     Moet ik als rijschool iets speciaals doen of aanmelden?
Als rijschool kan je gewoon deelnemen aan het experiment. Als de jongeren 16,5 jaar is mag hij beginnen met rijlessen. Er is geen speciale aanmelding nodig.

5)     Mag ik als ik mijn rijbewijs heb gehaald door 2toDrive ook op een scooter rijden?
Ja, wanneer je het rijbewijs B haalt, krijg je daarbij automatisch ook het rijbewijs AM. Hiervoor heb je geen begeleiding van je coach nodig. Het rijden met een coach geldt alleen voor het besturen van een auto.

6)     Mag ik ook in het buitenland rijden als ik 17 ben? Vanaf wanneer mag ik in andere landen dan in Nederland rijden?
Nee, het rijbewijs dat je als 17-jarige voor het experiment 2toDrive in Nederland haalt, is niet geldig in het buitenland. In Europese wetgeving is namelijk geregeld dat je alleen na je 18de verjaardag een rijbewijs mag halen. Ieder land afzonderlijk mag in eigen land eerder rijbewijzen afgeven. Dit rijbewijs is dan alleen in eigen land geldig. Met het rijbewijs dat je op je 17e voor 2toDrive hebt gehaald, mag je daarom pas vanaf 18 jaar ook buiten Nederland rijden.

7)     Ik ben al 17 op het moment dat 2toDrive start, kan ik meedoen met 2toDrive?
Er is door de Minister gekozen om een grens te trekken bij de invoering van 2toDrive. Jongeren die op of na de startdatum 17 jaar worden kunnen meedoen aan het experiment. Als jij al 17 bent op het moment dat 2toDrive van start gaat dan gelden er voor jou wel speciale regels; je mag starten met het volgen van rijlessen en het theorie-examen afleggen. Je mag het praktijkexamen afleggen zodra je 18 bent geworden.

8)     Moet ik mijn theorie-examen afgelegd hebben voordat ik met rijlessen mag beginnen?
Nee, voor het volgen van rijlessen hoef je niet in het bezit te zijn van het theoriecertificaat  Je hebt wel het theoriecertificaat nodig als je een tussentijdse toets of het praktijkexamen gaat afleggen.

9)     Moeten de ouders  teken/toestemming geven  om mee te doen aan 2todrive?

Nee, ouders hoeven niet mee te tekenen. De jongeren kunnen vanaf 1 november een begeleiderspas aanvragen en ook daar hoeft niet voor getekend te worden.
Tenzij de ouders coach willen zijn, dan moeten zij net als andere coaches toestemming geven dat zij vermeld worden op de begeleiderspas.

10)   Ik ben rijinstructeur, maar ben nog geen 27 jaar oud, mag ik wel iemand coachen?
Ja, als je  in het bezit bent van een WRM-pas kan dat door de jongeren aangegeven worden bij de aanvraag van de begeleiderspas. Je komt dat alsnog op de begeleiderspas te staan. (wel kopie van de WRM-pas meesturen met de aanvraag van de begeleiderspas.)

Meer info: www.2todrive.nl

Vragen? Mail naar [email protected]. Vragen over reserveringen van examens en examengerelateerde vragen graag via CBR.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

12 reacties op “10 veel gestelde vragen over 2toDrive (Begeleid Rijden)”

monique|19.10.11|21:58

Ik ben instructeur en werk met lesovereenkomsten,normaal tekenen de leerlingen deze zelf, want ze zijn tenslotte 18, nu beginnen ze met 16/17 jaar, wie moet dan de lesovereenkomst tekenen ?

Theo Lemm|19.10.11|23:44

Monique,
Mij lijkt het dat je dat door de ouders wilt laten tekenen. Je bent pas vanaf je 18e meerderjarig. Dat gegeven valt volledig buiten de wijziging van de WRM. Laat de ouders maar tekenen voor de voorwaarden. Sta je veel zekerder bij een btalingsachterstand.

Johan|20.10.11|07:51

Ik laat zeker de wettelijk vertegenwoordiger(s) tekenen. Niet alleen i.v.m. betalingsachterstanden. Ga ook maar eens bij je verzekeraar informeren hoe die dit zien. Ik heb niets gelezen binnen de WRM dat hiervoor iets geregeld is. Bij niet tekenen van de wettelijk vertegenwoordigers heb je mijns insziens niets in te brengen bij een juridisch probleem. Je mag nu eenmaal binnen de nederlandse wetgeving geen overeenkomst aangaan met een minderjarige. Verbaas me dan ook over het antwoord onder 9.

Nard Gilsing (Team 2toDrive)|20.10.11|10:38

Beste Johan,

Vraaag en antwoord 9 gaan over de deelname aan het experiment en de aanvraag van de begeleiderspas. Wij doen verder geen uitspraken over de lesovereenkomst.

instructeur|22.10.11|00:30

Misschien is dit niet de goede plek voor mijn vraag, maar wat ik mij afvraag is waarom het CBR al vanaf 1 november capaciteit beschikbaar gaat stellen voor de examens voor 2todrive. Als iemand pas vanaf 17 op examen mag en pas op of na 1 november 17 mag worden voor deze proef en pas vanaf die datum rijles mag gaan volgen is het toch onmogelijk om op 1 november op examen te gaan? tja diegene die al bij de buurman hebben gelest die het niet zo nauw neemt met de regels die hebben dus geluk.

Robbert|22.10.11|15:11

@instructeur
Jongeren die hun theorie al hebben geleerd kunnen vanaf 24 oktober hun theorie-examen na 1 november reserveren. Dat zullen er al heel wat zijn. Ik moet bijvoorbeeld dit examen halen voor ik rijlessen mag nemen. Voor het praktijkexamen zullen enkele mensen opgaan die een spoedcursus doen en bovendien in november al 17 worden. Op 1 november afrijden zou inderdaad ongeloofwaardig zijn.

instructeur|22.10.11|17:43

Voor de theorie is het inderdaad begrijpelijk, daar hebben wij ook al een aantal kandidaten van 16,5 voor. Ik heb wel moeite met het idee als mensen in de eerste 5 dagen al op examen gaan want dat zou inderdaad niet geloofwaardig zijn. Als iemand op 1 november 17 wordt en direct een spoed cursus doet van 10 dagen zou men dus op zijn vroegst tussen 10 en 15 november op examen gaan.

John|22.10.11|19:02

Iemand kan natuurlijk ook al les hebben gehad op een besloten terrein of in een simulator.

@ Robbert,

Wat bedoel je met: Ik moet bijvoorbeeld dit examen halen voor ik rijlessen mag nemen.

Robbert|22.10.11|20:55

@John
Een aantal vrienden van mij en ik moeten eerst het theorie-examen B halen. Onze ouders vinden dat wij moeten weten waar we mee bezig zijn voor we rijlessen krijgen. Ik ben er klaar voor en vraag mijn theorie-examen aan op maandag 24 oktober voor de eerste mogelijkheid in november en heb mijn eerste rijles al afgesproken!

John|23.10.11|13:26

@ Robbert,

Dan heb je verstandige ouders. Zeker nu het certificaat 1 1/2 jaar geldig is vind ik het verstandig het theoriecertificaat al te hebben of daar minstens al mee bezig te zijn.

Robbert|23.10.11|15:13

De site van het CBR staat vanaf vandaag (i.p.v. 24-10-2011) al toe om je in te schrijven voor het theorie-examen! 2toDrive gaat nu echt beginnen!!!

Adel Nl|22.01.13|20:15

hoi ben 17 en geslaagd voor mij rijbewijs maar kan niet mij rijbewijs ophalen bij gemeente zolang ik nog niet 18 zijn daarom wilde gewoon weten of kan ik dan op 18-jarige mij rijbewijs ophalen?en of kan ik ook al mij AM rijbewijs aanvragen bij gemeente en daarbij rijden?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.