ongeval, ongeluk, auto

SWOV: hoe meer overtredingen, hoe groter kans op ongeval

De kans om bij een verkeersongeval betrokken te raken neemt fors toe, naarmate er meer overtredingen worden begaan. Bij negen of meer overtredingen per jaar is de jaarlijkse kans op een verkeersongeval gemiddeld meer dan tien keer zo groot als bij 0 of 1 overtreding per jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Verkeersovertredingen

Bij zeventien of meer overtredingen is de kans op een verkeersongeval meer dan 100 keer zo groot. Aan 6% van de bij verkeersongevallen betrokken voertuigen kleven herhaaldelijke verkeersovertredingen: gemiddeld negen of meer per jaar.

De meeste kentekens die betrokken zijn bij een ongeval (twee derde) hebben geen of een geringe ‘overtredingsgeschiedenis’ (0 tot 2 overtredingen per jaar). Dit staat in het SWOV-rapport Relatie tussen verkeersovertredingen en verkeersongevallen.

SWOV

De SWOV heeft het onderzoek uitgevoerd op basis van een koppeling tussen kentekengegevens van het CJIB en kentekengegevens van ongevallen. De conclusies hebben feitelijk dus betrekking op de voertuigen waarmee de overtreding is begaan en niet op de bestuurder. Het gaat zowel om ongevallen met lichamelijk letsel als om ongevallen met alleen materiële schade.

Nader onderzoek is nodig om meer te weten te komen over de herhaaldelijke overtreders zelf, de bestuurders. Kennis over bijvoorbeeld het aantal kilometers dat men rijdt, hun leeftijd, geslacht, leefstijl, reisgedrag moet uiteindelijk tot input leiden, beleid op het gebied van verkeershandhaving.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.