rijles, rijinstructeur

Voortaan herkansing IBKI-praktijktoets in eigen omgeving

De locatiekeuze bij de herkansing van de IBKI-praktijkbegeiding wordt per direct verruimd. Voortaan kan de praktische bijscholing 3 ook vanaf WRM-opleidingsinstituten, die reeds als examenlocatie worden gebruikt, en vanaf (hotel)restaurants afgenomen worden. Voorheen moest deze praktijkbegeleiding 3 altijd vanaf één van de vijf IBKI-locaties afgenomen worden.

“Vanuit de branche is gepleit om daarvoor meer locaties beschikbaar te stellen, zodat rijinstructeurs zo veel mogelijk in hun eigen omgeving kunnen worden beoordeeld”, licht IBKI-directeur Jim Schouten toe. “Aan die wens willen en kunnen we tegemoet komen.”

IBKI-locatie

Reden om voorheen een IBKI-locatie verplicht te stellen was dat IBKI de veiligheid van examinatoren wil kunnen garanderen. Dit omdat een rijinstructeur die zakt voor de herkansing zijn bevoegdheid kwijt is en daar in een enkel geval heel heftig kan reageren.

Schouten: “We wilden daarmee geen risico lopen, ook al wordt de praktijkbegeleiding in dat geval afgenomen door twee examinatoren.” IBKI heeft overlegd met de examinatoren over het plan en verwacht niet dat er problemen ontstaan door het besluit.

Rijinstructeur

“Goed dat dit nu eindelijk wordt gewijzigd”, vertelt LBVI-voorzitter Arnold Beumer, die het voorstel bij de Centrale Examencommissie van IBKI had ingediend. “Rijinstructeurs moesten in een totaal vreemde omgeving een les draaien en route plannen. Dat gaf een hoop extra stress en extra kosten, omdat ze de omgeving van tevoren moesten verkennen.”

Door de maatregel kunnen rijinstructeurs in hun eigen vertrouwde omgeving de WRM-praktijkbegeleiding afleggen.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

9 reacties op “Voortaan herkansing IBKI-praktijktoets in eigen omgeving”

Nico|23.11.11|11:54

Ik vind dit een hele positieve verbeterring voor de instructeurs en zal blij zijn als dit op korte termijn en zo snel als maar mogelijk zou kunnen plaats vinden.

Nico|23.11.11|11:58

Maar dat neemt niet weg dat die sanctie van tafel moet

Redactie|23.11.11|12:30

@Nico: maatregel is per vandaag ingegaan.

instructeur|24.11.11|12:16

Wat mij even onduidelijk is, wellicht lees ik het verkeerd, is of dit alleen voor de herkansing telt of ook voor de eerste praktijkbegeleiding.

Edgar|24.11.11|12:47

Het eerste toetsmoment geschied altijd van een door je zelf aan te geven locatie welke natuurlijk wel aan de voorwaarden van het IBKI moet voldoen.

Jos Schetters|24.11.11|14:56

Ik lees herkansing. Dit betekent dat de eerste kans nog steeds in een mogelijk vreemde omgeving moet worden gedaan. Het zou goed zijn dat ook de eerste praktijkbegeleiding in bekend gebied zou zijn. Voor mij part vanaf de rijschool. Geef de uitslag enkele dagen later schriftelijk. Dan kan men ook niet direct een examinator bedreigen, of waarvoor ze ook bang mogen zijn.

Redactie|24.11.11|15:06

@Jos: De eerste 2 mochten altijd al vanaf eigen omgeving afgelegd worden. Daarbij verandert niets.

Danielle|26.11.11|21:05

@ Jos Schelters. Een examinator bedreigen??
Iemand bedreigen in een klap geruineerd te worden. Dat is pas grof geweld gebruiken.
Het ministerie pleegt zinloos geweld tegen haar burgers. Het ministerie brengt onnodige materiele en inmateriele schade toe aan mensen.
Een sanctie voor mensen die geweld gebruiken: JA
Een sanctie voor onschuldige burgers: NEE

Ruud|27.11.11|21:42

Mensen laten we niet zo moeilijk doen. We praten elkaar na. De locatie mag je vanaf de eerste keer (als je 2 x moet) gewoon zelf bepalen. Dus gewoon wegrijden bij je rijschool of hotel in de buurt. Dan je examen doen, dus ook de 2de keer eventueel en je bent klaar. Ik heb het 2x in Amstelveen gedaan in mijn eigen omgeving en dat is prima gegaan. So what, problemen? Doe het gewoon en zie als je goed geoefend hebt hoe makkelijk het is. Ik zou zeggen: doen!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.