scooter, brommer

Scooterbezit onder tieners neemt drastisch af: 44 procent

Het aantal 16- en 17-jarigen die een bromfiets bezitten neemt drastisch af. Een jaar geleden stonden nog zo’n 46.000 brom- en snorfietsen op naam van 16- en 17-jarigen; nu nog slechts 26.000 (min 44 procent). Driekwart van alle brommers en snorfietsen in Nederland is in bezit van mensen van 36 jaar en ouder. 

Het aantal afgelegde CBR-examens voor de bromfiets neemt ook flink af sinds de invoering van het praktijkexamen begin 2010.  Het totale park van brommers en snorfietsen nam in diezelfde periode wel toe met 4,5 procent tot bijna 1,1 miljoen. Dit blijkt onder andere uit de cijfers van Bovag en dataleverancier VWE.

Elektrische scooter

Het aantal elektrische bromfietsen neemt flink toe. Op 1 december 2011 stonden er in Nederland 16.635 elektrische brom- en snorfietsen geregistreerd en dat is maar liefst 30 procent meer dan een jaar eerder (12.828 stuks).

“De scooter is in enkele jaren tijd een ‘volwassen’ product geworden. Daar waar het vroeger vooral werd gezien als een speeltje van de jeugd, is het nu juist een functioneel vervoermiddel voor volwassenen”, vertelt 
Niels Hansen, manager van Bovag Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven.

Subsidie

Mede onder invloed van stimuleringsmaatregelen van overheden groeit de populariteit van elektrisch aangedreven scooters. In de strijd tegen geluidsoverlast en ter verbetering van bereikbaarheid en luchtkwaliteit, verstrekt de provincie Limburg tot 700 euro subsidie bij aanschaf van een e-scooter. In Gelderland bedraagt het maximale subsidiebedrag zelfs 1.000 euro.

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Scooterbezit onder tieners neemt drastisch af: 44 procent”

bert|17.12.11|18:29

Dat was toch ook de bedoeling? Het aantal doden moet naar beneden, bij bromfietsers doet men dat door een examen verplicht te stellen. EN daar heeft de jeugd geen zin in.

Lauk|22.12.11|13:14

Prima ontwikkeling, straks liefst de scooter of brommer op benzine er helemaal uit (idioot hoge milieubelasting. Als dat ding nu zou worden uitgevonden zou hij(zij) nooit in het verkeer worden toegelaten: gevaarlijk en smerig.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.