Minister Schultz van Haegen, Infrastructuur

Rijbewijsbezitters hoeven geen trekkerrijbewijs te halen

Mensen die over een rijbewijs B of een trekkercertificaat beschikken tijdens de invoering van het trekkerrijbewijs, hoeven niet alsnog het T-rijbewijs te halen. Voor hen komt er een overgangsregeling. Dat schrijft minister Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer.

De minister van Infrastructuur geeft momenteel vorm aan het zogenaamde trekkerrijbewijs (T-rijbewijs). Gestreefd wordt naar invoering van het rijbewijs per 1-1-2014.

Trekkercertificaat

In de praktijk betekent dit dat nagenoeg iedereen die nu op een trekker of MMBS rijdt, dat mag blijven doen. Degenen die toch buiten de boot vallen, hebben alsnog gelegenheid vóór het moment van invoeren, na opleiding en examen, een trekkercertificaat te halen.

Een trekkercertificaat mag tot drie jaar na de invoering van het T-rijbewijs worden omgewisseld voor een T-rijbewijs; voor een beperkte termijn van drie jaar is om praktische redenen voor de handhaving gekozen: na deze termijn van drie jaar bestaat het trekkercertificaat niet meer. De handhavers hoeven dan uitsluitend te controleren op het hebben van een T-rijbewijs.

T-rijbewijs

Diegenen die het rijbewijs C (vrachtauto) heeft of haalt, hoeft geen examen te doen voor het T-rijbewijs. De opleiding voor het trekkercertificaat wordt meer in overeenstemming gebracht met de komende eisen voor het T-rijbewijs

“De opleiding voor het trekkercertificaat wordt, vooruitlopend op het T-rijbewijs, aangepast”, kondigt de minister aan. “De lesstof wordt aangepast in goed overleg met het CBR. De opleiding en de vragen bij het trekkercertificaat worden vanaf het studiejaar 2012/2013 aangepast met meer aandacht voor de verkeersveiligheid.”

Theorie-examen

Theorie-examen voor het T-rijbewijs kan vanaf 15,5 jaar; het nemen van rijlessen en praktijkexamen vanaf 16 jaar. “In veel gevallen zal het halen van het T-rijbewijs geïntegreerd zijn in het agrarisch onderwijs”, verwacht de minister. Om er voor te zorgen dat iemand zo snel mogelijk na het bereiken van de 16 jarige leeftijd op een trekker mag rijden, kan het theorie-examen vanaf 15,5 gehaald worden.

Het examen voor het T-rijbewijs toetst niet alleen op deelname aan het verkeer, maar ook op ARBO-aspecten, het veilig kunnen aankoppelen van een aanhangwagen. Dit gebeurt nu in het kader van het trekkercertificaat.

Motorvoertuigen

“Er is nog één knelpunt met betrekking tot de invoering van het trekkerrijbewijs”, schrijft de minister. De invoering van het trekkerrijbewijs betekent dat bestuurders van motorvoertuigen met beperkte snelheid (maaimachines, straatveegmachines, en machines voor wegonderhoud) hieraan zouden moeten voldoen.

“Voor de verbetering van de verkeersveiligheid is dit niet de doelgroep voor dit instrument”, zegt ze. “Dit is de reden dat ik het CBR en de RDW heb gevraagd aan te geven hoe deze groepen uitgezonderd zouden kunnen worden van deze verplichting.”

Voor het trekkerrijbewijs gelden dezelfde medische geschiktheidseisen als voor het B-rijbewijs (personenauto).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

11 reacties op “Rijbewijsbezitters hoeven geen trekkerrijbewijs te halen”

willem|10.02.12|13:59

grappig dit hoor wie gaat die lessen geven dan de leerkrachten van de landbouwschool of een instructeur die er weer een opleiding voor moet doen Wie heeft die trekkers om les te geven waar is plaats voor een instructeur of dubbele bediening gaan we straks achter trekkers met een L rijden door de stad leuk idee maar door een minister bedacht zeker mooi iets invoeren zonder nadenken maar wel pas in 2014 doen zodat een andere minster met de gebakken peren gaat ziteen
ongelofelijk wat doordacht

Bert|11.02.12|20:01

Je weet toch dat we ministers hebben die een tekort aan verstand hebben?
En ach, een tractortje kost een 150.000 Euro plus twee aanhangers om een volledige trein te hebben, want je kunt niet met een 40 pk trekkertje met een karretje aankomen. Anders heeft ht rijbewijs weinig zin. Gelukkig hebben die grote dingen veel electronica, dus bedienen kan wel via knopjes. In de stad oefenen is geweldig, zeker omdat mensen zo achterlijk parkeren. Een trekker geeft daar echt niet om. :-)

Harry|13.02.12|03:24

Wat is dit nou weer, De minister gaat een struikelblok bespreken met een exameninstituut. Daarvoor heb je toch een branche organisatie? En als het om kennis gaat gaat ze naar een branche organisatie. Snap er niks meer van. Ik pak wel de autopet, schaatsen lukt niet meer.

Ben van der Veen|08.03.12|00:55

Ik woon in het noorden, een agrarisch gebied. En als je ziet wat erbij ons rond rijdt. Mest wordt uitgereden met een driewielig voertuig, met banden van 2 m dhoogte. Aangedreven door een motor die bij tractorpulling in de hogere klassen niet zou misstaan.
En dat mag je al als 16 jarige besturen zónder rijbewijs?

Ben van der Veen|08.03.12|00:56

Wie de opleiding gaat verzorgen is niet de issue, dát er wordt opgeleid wel.
Voor het opleiden voor het besturen van voertuigen in de wegenbouw zijn wij ook niet verantwoordelijk, ik ken hier geen enkele rijschool die walsen en asfalteermachines heeft te staan.

Bert|08.03.12|12:14

@ Ben,
Niet? Hier heeft elke rijschool die machines….:-)
Het geeft het goed doortimmerde plan van de weledelgeleerde heren aan.

Nynke|11.03.12|17:11

Betekend dit nou dat ik met mijn 22 jaar en alleen een rijbewijs voor de auto ook nog een rijbewijs krijg voor de trekker. Mag ik dan met alleen mijn B rijbewijs en geen B+E ineens wel een trekker met kar besturen? Uuuhm… er staat toch echt: “Mensen die over een rijbewijs B of een trekkercertificaat beschikken tijdens de invoering van het trekkerrijbewijs, hoeven niet alsnog het T-rijbewijs te halen.” Wat mis ik?

Hans|22.08.12|11:14

Als eis om bij invoering van het T-rijbewijs geen examente hoeven doen is dat men op moment van invoering over een B rijbewijs of trekker certificaat beschikt. Hoe wordt er dan omgegaan met mensen die al jaren trekker rijden maar geen B rijbewijs hebben. In mijn jeugd, al jaren geleden, kon je gewoon op een trekker klimmen als je 16 was. Van deze catogorie rijden er vast nog velen op een trekker die nooit hun auto rijbewijs hebben gehaald.

Arno Arntz|21.03.13|10:25

is het dan niet zo dat ik het T rijbewijs op mijn gewoone rijbewijs kan laten zetten of hoe zit dat in elkaar moet ik met mijn jaren dat ik al trekker rij hoe zit dat allemaal in elkaar zou ik wel willen weten heb net weer mijn rijbewijs laten verlengen maar de t rijbewijs staat er niet op moet ik dan weer opnieuw een rijbewijs laten maken of wat ben 51 jaar rij al meer als 40 jaar trekker wat moet ik doen

Pj. Lakeman|23.10.13|16:27

Piet ,

Ik denk dat dit weer te ver door schiet , hobby matig een oldtimer trekker

besturen wordt dus voor iemand die bijvoorbeeld 68 jaar is heel moeilijk .

Ik vind : dat bestuurders van trekkers die geboren zijn voor 1980 vrijstelling moeten krijgen , met of zonder B rijbewijs.

lemke osinga|31.08.14|21:15

ik vind dat ze die regel van T rijbewijs in moeten inschakelen in 2016.
dat is lekker overzichtelijk want dan moeten mensen die in 2000 geboren zijn het T rijbewijs halen.
en je kunt het oudere mensen die geen autorijbewijs hebben en wel een trekkercertificaat hebben het niet aan doen om het dan te laten overschrijven als ze dat niet kunnen.
het is waarschijnlijk hun enige hobby en die wordt hun dan onder de neus weggerukt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.