kantoor, Bovag

Geen BGF-uitkering meer bij onmogelijk lage lesprijzen

Bovag heeft de voorwaarden van het Bovag Garantiefonds Rijscholen (BGF) aangescherpt. Voortaan wordt er niet meer uitgekeerd bij een failliete rijschool als leerlingen voor een ‘onmogelijk lage lesprijs’ hebben gelest. Ook kan een eventuele BGF-uitkering niet altijd meer worden gebruikt om de opleiding af te maken bij de failliete rijschool als die is doorgestart of bij de overnemende partij.

“Het kan niet zo zijn dat een leerling, tegen beter weten in, een rijopleiding volgt tegen een onmogelijk lage lesprijs en dan toch een beroep op het BGF wil doen als het misgaat”, zegt Frans Bastiaansen, manager Bovag Rijscholen.

Lesprijs

Hoeveel dan een onmogelijk lage lesprijs bedraagt, kan Bovag nu nog niet zeggen.  “Wij doen hiermee een beroep op het gezond verstand van leerlingen”, vertelt Bastiaansen. “Als ieder weldenkend mens had kunnen weten dat het aanbieden van de rijles tegen de betreffende prijs onmogelijk was, zal het fonds niet uitkeren.”

Aan artikel 6 (uitsluitingen) is toegevoegd: “Tevens vindt er geen compensatie plaats in het geval de consument een overeenkomst is aangegaan op zodanige voorwaarden, dat het haar redelijkerwijze duidelijk had moeten zijn, dat het gefailleerde Bovag-lid tegen deze voorwaarden geen rijopleiding kon aanbieden.”

Doorstart

Ook kan de uitkering van het fonds niet meer worden gebruikt voor voortzetting van de rijopleiding bij dezelfde rijschool indien de gefailleerde rijschool een doorstart maakt. Hiermee wordt voorkomen dat de gelden van het fonds worden gebruikt om een failliet verklaarde rijschool over te nemen.

Aan artikel 3 (vormen van compensatie/ sub 1 aantal gemiste en vooruitbetaalde lesuren) is inmiddels toegevoegd: “Indien de activiteiten van de gefailleerde rijschool op enigerlei wijze worden gecontinueerd, dan geldt dat leerlingen wel kunnen worden gecompenseerd maar mogen zij, zonder de uitdrukkelijke schriftelijke goedkeuring van de Stichting BGF, niet de doorgestarte rijschool of de overnemende rijschool als vervangende rijschool gebruiken.”

Rijschool

Hierdoor is het niet langer vanzelfsprekend dat de partij die een failliete rijschool overneemt, het leerlingenbestand van die rijschool de opleiding kan laten voltooien op kosten van het BGF. Door deze aanpassing bepaalt het BGF zodoende niet langer mede de waarde van de over te nemen rijschool.

Deze twee aanscherpingen van het BGF staan niet op zichzelf. Er vinden continu aanpassingen langs deze lijnen plaats, meldt Bovag. Het aangepaste BGF reglement is beschikbaar op de website van Bovag Rijscholen en wordt onder de aandacht gebracht van alle leerlingen van Bovag-rijscholen.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

11 reacties op “Geen BGF-uitkering meer bij onmogelijk lage lesprijzen”

Johan|23.03.12|13:27

Deze aanscherpingen kon je op je klompen voelen aankomen. Die garantiepot raakt echt wel een keer leeg na een aantal falliesementen van grote rijscholen. Ben toch wel benieuwd wat de BOVAG onder een “onmogelijk lage lesprijs” verstaat !!

John|23.03.12|15:52

Wel gemakkelijk van de Bovag die verantwoording op de klant (dus de leerling) afschuift. En dat zonder een minimum bedrag te noemen. Ik juich het initiatief van de Bovag wel toe maar ze doen het op deze manier verkeerd. Het zou veel eerlijker zijn dat de Bovag een minimum lesprijs EIST van haar leden. Zo sluit men prijsstunters uit en kan een leerling altijd gebruik maken van de garantieregeling.

nic|23.03.12|21:37

Dit zijn idd vage aanpassingen en pleit altijd een bovag vrij indien het BGF aangesproken wordt. De bal mag nooit bij de leerling gelegd worden maar bovag dient duidelijk aan te geven en zelfs zoals John al aangaf dat er een minimum lesprijs gehanteerd moet worden.
Het gaat hier niet om een kwaliteitskeurmerk maar het zich willen onderscheiden van de rest of te wel reclame en dat is enige waar bovag goed in is, de publiciteit zoeken, reclame te maken voor de slecht 10 % van de rijscholen

michael|23.03.12|21:39

Een minimum lesprijs zal wel gezien worden als kartel, ik denk dat ze eerst even afwachten wat de aangesloten leden ermee doen.

Ik vind het heel goed dat ze dit doen, wat ze meten doen is een leden monitoren, en ze op hun vingers tikken als ze op groupon verschijnen.

michael|23.03.12|21:43

Meten = moeten
10% van de rijscholen is wel goed voor 42,5 % van de totale omzet in de branche,

Martin|26.03.12|21:41

Hoe kan een rijschool tegen onmogelijke prijzen, eigenlijk lid zijn, van de bovag?
Betaald die niet? Of is dat onmogelijk?

Els|26.03.12|23:53

Er zijn zat Bovag rijscholen die stunten met de eerste 5 of 10 lessen voor omgerekend 25 euro per les!! Met dit soort stunt aanbiedingen is het vragen om problemen, maar dat zal de Bovag verder een worst wezen! Leuk idee zo’n garantie regel maar de Bovag legt nu de bal bij de leerling neer die moet weten wat goedkoop is en wat te goedkoop is!! Vraag mij af wat een rechter zou besluiten als de Bovag tegen een kandidaar zegt tja je had moeten weten dat zo’n lage lesprijs niet kan!

Anoniem|27.03.12|10:35

Wat slap dit, van de Bovag.
Verantwoordelijkheid bij die guppenkoppen leggen.
Hoe vaak heb je ze niet in je auto van een goedkope rijschool.
Goedkoop is duurkoop, maar dat gezegde kennen ze nog niet eens.
En dan verwacht je wel dat ze “onze” markt kennen.
Op een slappe manier jezelf indekken.

Bert de Weerd|28.03.12|18:20

Denk je als consument goedkoop rijlessen te kunnen volgen bij één van de “Bovag rijscholen” en daardoor de garantie te hebben om door te kunnen lessen voor het van te voren betaalde lesgeld bij een andere Bovag rijschool, dan kom je dus bedrogen uit!!
Het is wachten tot iemand gedupeerd wordt door een Bovag rijschool en een consumentenpragramma erbij haalt.

Ronaldo Cok|28.03.12|18:47

En de Bovag rijscholen moeten nog betalen ook voor het garantiefonds.

John|06.04.12|00:05

23.03.12 | 21:43 | michael
10% van de rijscholen is wel goed voor 42,5 % van de totale omzet in de branche,

Dat was in een onderzoek t/m 2010. Het ledenaantal van de Bovag loopt sindsdienheel hard terug. Waren er destijds meer dan 1000 aangesloten rijscholen, nu meldt de Bovag op haar eigen website “zo’n 950” http://www.bovag.nl/faq/?faqID=344&catalog=faqs En 42.5 % wel wil nog altijd zeggeb 57.8 % niet. De meerderheid dus!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.