kantoor, Bovag

Bovag actualiseert eisen voor rijschool met 3 Sterren-label

Bovag Rijscholen heeft de eisen voor het 3 Sterren-label geactualiseerd. Leden kunnen een audit uitgevoerd door ViaNorm aanvragen. Bovag wil met het label naar de consument toe laten zien dat sommige rijscholen aan meer voorwaarden voldoen dan de eisen die gelden voor een reguliere Bovag-rijschool.

De voorwaarden voor het label zijn opgesteld door het bestuur van Bovag Rijscholen. Het gaat dan om eisen over onder meer verzekeringen, slagingspercentages, lesaanbod en veiligheid.

Compenseren

De controleurs van ViaNorm gebruiken een checklist met ruim 30 vragen. Als een rijschool niet aan alle punten voldoet, kan er maximaal op 4 punten ‘gecompenseerd worden’. Zo kan het zijn dat een 3 Sterren-rijschool een lager slagingspercentage heeft dan het kringgemiddelde.

“Ik begrijp dat daar kritiek op kan komen”, zegt Frans Bastiaansen, manager Bovag Rijscholen. “De criteria zijn zo opgesteld dat ieder Bovag-lid de kans heeft om eraan te voldoen. Ook de kleinschalige professionele rijschool. Dat is juist de reden voor dit compensatiesysteem. Maar tegelijkertijd zijn de eisen ook bedoeld zodat rijscholen zich extra kunnen profileren naar de consument toe.”

Slagingspercentage

“Met deze nieuwe criteria gaan we een leerjaar in. Mocht blijken dat 3 Sterren-rijscholen bijvoorbeeld regelmatig een lager dan gemiddeld slagingspercentage hebben, dan zullen we de eisen aanpassen”, aldus Bastiaansen

“Overigens is het wel zo dat wanneer een 3 Sterren-rijschool een lager dan gemiddeld slagingspercentage heeft, dan mag hij niet in zijn marketing gebruiken dat 3 Sterren-rijscholen een hoger dan gemiddeld slagingspercentage hebben.”

Criteria

De criteria waar de ViaNorm-beoordelaars naar kijken zijn:

  1. Hebben een breder aanbod, zoals bijvoorbeeld meer rijbewijscategorieën; meer specialismen, zoals o.a. RIS, rijsimulator, faalangst, aanpassingen voor gehandicapten; les in meerdere talen; theoriecursussen.
  2. Hebben een hoger dan gemiddeld slagingspercentage (kring);
  3. Bieden bredere service, zoals begeleiding tijdens het rijexamen;
  4. Beschikken over een interne klachtenafhandelingsprocedure;
  5. Gebruiken het review instrument ‘Klantenvertellen’ op hun website;
  6. Tonen de WRM-bevoegdheidspas proactief op het dashboard;
  7. Beschikken over een ‘Verklaring Omtrent het Gedrag’ (VOG) voor alle rijinstructeurs;
  8. Hebben in de winterperiode winterbanden onder de lesauto’s gemonteerd;
  9. Zijn uitgebreid verzekerd (bv bedrijfsaansprakelijkheid, instructierisico);
  10. Geven duurzaam les (bv max 135 gram CO2-uitstoot).

Een rijschool komt in aanmerking voor het keurmerk als hij voldoet aan de punten 2 t/m 10 plus het voeren van het Bovag-logo en contactgegevens op de voertuigen. Indien een rijschool op een van deze punten niet voldoet, kan dit worden gecompenseerd met een van de 4 subcriteria onder punt 1.

Voor het 3 Sterren-label wordt een bijdrage gevraagd van € 350,- (exclusief btw) voor een periode van drie jaar en het label blijft drie jaar geldig.

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “Bovag actualiseert eisen voor rijschool met 3 Sterren-label”

Henk|14.05.12|20:31

Waarom geen extra centjes erbij pakken, als het toch al wat slechter gaat met de branche.
Als dit uitgemolken is krijg je misschien wel een 4e ster voor een nog uitgebreider pakket.

automaatrijschool.nl|15.05.12|01:21

3 sterren vind ik niet genoeg voor een Bovag rijschool, het moet minstens 5 sterren worden.
Voor elke ster 1000 euro + 350 euro aan administratie kosten.
Zo kunje beter onderscheid maken tussen de rijscholen.
T.S.

Anjo Joostens|16.05.12|11:21

Geachte heer automaatrijschool. Hoe verklaard u hier de 5 sterren?
Zoals u wel weet, is er dan geen ruimte voor vernieuwingen.
Wat ik hierin waardeer is het feit, dat de BOVAG hier zich niet bemoeid op het gebied van kennis.
Dat is een verstandige zet en daar ben ik positief over.
De BOVAG profileert zich hier als “belangenvereniging”, dat mag en is goed. De criteria die daarvoor wordt gebruikt is goed, maar omdat er meer is kunnen dit geen 5 sterren zijn.

Lex|16.05.12|12:29

Ik neem aan dat de opmerking van de automaatrijschool sarcastisch bedoeld is. Een goede rijschool hoeft niet perse lid te zijn van de Bovag. Leerlingen komen voor de rijschool.

Nic|16.05.12|14:22

Juist, Anjo Joostens. Als belangenvereniging kan Bovag inderdaad zijn steentje heel goed bijdragen in de branche daar hebben ze de ervaring voor en kan een meerwaarde zijn. Zo laat je ook de keus of iemand hier voordeel uit wil halen door lid te worden. De kwaliteitsbeheersing van instructeurs horen niet bij belangenvereniging maar bij een kenniscentrum die weten waar daar de knelpunten liggen op dat vlak. Kwaliteitsbeheersing is geen keus, belangenbehartiging wel dus goede insteek van Bovag.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.