Duitse jongeren rijden veiliger met begeleid rijden

In Duitsland haalt 35 procent van de jongeren het rijbewijs met behulp van begeleid rijden, wat in Nederland 2toDrive heet. Dat blijkt uit Duitse cijfers. In Duitsland bestaat het systeem al sinds 2005.

Ze rijden bovendien ook nog eens veiliger, valt op te maken uit Duitse tussenrapportages, zo meldt 2toDrive. Bestuurders die de 2toDrive-methode hebben gevolgd begaan 20 procent minder overtredingen als ze eenmaal zelfstandig de weg op gaan dan hun medeweggebruikers die niet eerst met een begeleider hebben gereden. Daarnaast veroorzaken ze 30 procent minder ongevallen.

In Duitsland mogen jongeren net als in Nederland vanaf 16,5 jaar beginnen met rijlessen. Vanaf 17 jaar kunnen ze dan rijexamen doen. Wie slaagt voor zijn examen, mag op zijn 18de pas zonder coach achter het stuur.

BF17

Het Nederlandse experiment is gebaseerd op het Duitse systeem dat al in 2005 is ingevoerd. In Duitsland heet het systeem geen 2toDrive, maar BF17 (begleitetes fahren ab 17). Nederland is op 1 november 2011 gestart.

De verwachting van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is dat 2toDrive jaarlijks zestien verkeersdoden minder zal kosten in Nederland. Als inderdaad blijkt dat de veiligheid omhoog gaat dankzij 2toDrive, wordt het systeem definitief ingevoerd in Nederland. De SWOV evalueert het systeem de komende jaren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

7 reacties op “Duitse jongeren rijden veiliger met begeleid rijden”

Bert de Weerd|29.05.12|15:36

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de groep jongeren die mee doet aan de proef niet representatief is voor alle jongeren. Helaas wordt daar in het artikel geen aandacht aan gegeven.

Rijschool van Ark|31.05.12|14:22

Helemaal top dit nieuws! Mijn vermoedens worden steeds meer bevestigd. Binnenkort heb ik mijn instructie A-AM. Denk je dat ik nog brommers ga aanschaffen? Echt niet. Aflopende zaak. Motor misschien ook wel, maar dat vind ik gewoon leuk. BTW :Alle 2toDrivers in mijn auto waren of talentjes of ze pkken het veel sneller op. Kortom ik blijf positief!

Bert de Weerd|31.05.12|15:38

Rijschool van Ark schreef “Alle 2toDrivers in mijn auto waren of talentjes of ze pkken het veel sneller op. Kortom ik blijf positief!”
Dit bevestigd mijn vermoeden dat de groep jongeren die mee doen aan de proef niet representatief is voor alle jongeren. Sterker nog ik vermoed dat de ‘risico’ jongeren juist eerder geneigd zijn om niet aan de proef mee te doen. Erg jammer en gemiste kans dat men dit niet mee neemt in de conclusie!

Bert|03.06.12|16:57

Degenen die 2tooDrive doen zijn natuurlijk wel diegenen die heel erg gemotiveerd zijn om het rijbewijs te halen. Geen wonder dus dat ze het sneller oppikken en eerder slagen.

Rijschool van Ark|03.06.12|17:49

Ik mag toch aannemen dat eenieder die begint met rijlessen gemotiveerd is.
Anders begin je er ook niet aan.
Ik denk dat de leeftijd van de hersenen de grootste invloed heeft op hun succes.
Het verwerken van nieuwe lesstof gaat ze makkelijker af, mits er goed gemotiveerd wordt.
Het is ook wel leuk om de ouders er meer bij te betrekken heb ik gemerkt.
De leerling vertelt de ouders ook weer even hoe het moet.
Het mes snijd in dit geval postief aan 2 kanten.

Bert de Weerd|03.06.12|23:26

@rijschool van Ark,
Wel eens gehoord van het verschil tussen intrensiek en extrensiek gemotiveerde leerlingen?

Rijschool van Ark|04.06.12|10:54

Ik heb mijn bijscholing al gehad hoor.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.