motorrijles

KNMV: flinke toeloop rijscholen door Derde Rijbewijsrichtlijn

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) verwacht bij de rijscholen een flinke toeloop van leerlingen die in korte tijd hun motorrijbewijs willen halen. Dat heeft te maken met de nieuwe wetgeving die in januari 2013 van kracht wordt.

Op 19 januari 2013 wordt de Derde Rijbewijsrichtlijn ingevoerd. Vanaf die datum gaan er nieuwe rijbewijsrichtlijnen gelden. Voor motoren betekent dat er drie categorieën rijbewijzen komen voor verschillende vermogensklassen. Ook gaat de minimumleeftijd voor de examenkandidaten omhoog.

Tijd en geld

KNMV raadt mensen met belangstelling voor motorrijlessen aan om snel te beginnen en te proberen nog dit jaar af te rijden. Dat scheelt tijd en geld. Jongeren onder de 21 jaar vallen in de leeftijdsgroep voor het beperkte rijbewijs voor een motor tot 25kW.

Als ze voor 19 januari hun rijbewijs halen, krijgen ze een aantekening met de datum en wordt het rijbewijs na twee jaar automatisch omgezet naar een onbeperkt rijbewijs. Als de nieuwe regels gaan gelden, gaat die mogelijkheid niet meer op. Dan moeten jongeren twee of drie keer examen doen om hetzelfde rijbewijs te krijgen: A1, A2 en onbeperkt.

Onbeperkt rijbewijs

Ook wie net boven de 21 is en wil opgaan voor het onbeperkt rijbewijs, kan maar beter niet te lang wachten, adviseert KNMV. In het nieuwe regime kan dat immers pas vanaf 24 jaar.

Wie op 19 januari nog geen motorrijbewijs heeft gehaald, valt onder de nieuwe regels. Dat geldt ook voor degenen die dan nog aan het lessen zijn of het examen al hebben aangevraagd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

8 reacties op “KNMV: flinke toeloop rijscholen door Derde Rijbewijsrichtlijn”

Rijschool van Ark|31.05.12|14:28

Kan iemand mij hier het nut eens van uitleggen?

John|31.05.12|14:51

Verkeersveiligheid. Het ontmoedigen van het behalen van het A rijbewijs voor de groep waar de meeste slachtoffers in vallen. Ik ben als A instructeur, zwaar tegen. Het zou beter zijn dat men het AM rijbewijs zou laten vervallen en hiervoor het A1 rijbewijs in de plaats zet. Dan mogen 16 jarigen weliswaar een lichte motorfiets besturen maar wel na een echte rijopleiding. Dus niet 4 uurtjes op een bromfiets en dan examen. Daarnaast zou beschermende kleding op de motor verplicht moeten worden.

pablo|31.05.12|15:29

Wederom duidelijk dat het niet om de zogenoemde veiligheid gaat maar uiteindelijk alleen om keihard geld verdienen.

Leo|31.05.12|20:37

Geheel met John eens ! het komt de verkeersveiligheid ten goede maar dan op wel 17 jaar zetten.
en volgens mij is de beschermde kleding op de motor al een pre ! bij het examen .
zodoende weet de beginnende motorrijder dat het norm/verplicht is.
wel moet er meer op kleding en schoeisel door de Politie gecontroleerd worden.(zie het korte hempje en korte broek en sandalen rijders maar!!) het geeft te veel oplap werk als het eens mis gaat

Fred|03.06.12|19:09

Bromfiets / scooter, vier lessen dan examen en dan ook nog serieus genomen worden dat ze kunnen rijden, volgens mij is het erg druk bij de 1e hulp, informeer maar! Motorrijden dan ook de juiste kleding dragen, zou verplicht moeten worden met de zelfde intensiteit controleren als de autogordel en beboeten indien nodig! Verkeersveiligheid en regels is doordrenkt van politiek, als het de partij / regering het goed uitkomt, financieel wel te verstaan! Bijv. Instructeurs bijscholing verzwaren!

Fred|05.06.12|13:46

Dat is wel heel makkelijk, je erbij neerleggen, klinkt als meehuilen met de wolven in het bos! Dat er bijscholing plaats vind is logisch en niets mis mee. Wat betreft het emigreren ach ja misschien iets voor jezelf om dan in andere landen de regels te gaan toepassen. Het woordje kankeren vind ik een stuk minder prettig om te lezen!

Rijschool van Ark|05.06.12|18:36

Owja, en t ibki zou van mij nog veel strenger mogen wezen.
Ik hoor altijd allen de oude garde mekkeren( zo goed?)
Gewoon t lesprotocol uit je hoofd leren.
Is 1 A4tje! Moet lukken toch? Lukt dat niet? Geheel terecht dat je geen les meer mag geven.
Want als dat al te moeilijk is………..

Sanne|14.07.12|08:15

Ik weet wel dat het om de veiligheid gaat, maar dit snap ik echt niet.. Zo nemen ze heel veel mensen die graag motor willen rijden, waaronder ik, de kans weg omdat het gewoon te lang gaat duren. (lees=in totaal 6 jaar of meer) Ik ga er zoiezo wel voor, maar dit jaar nog.

Ohja nog even 1 ding. Meer dan de helft van de zitmaaiers van Honda is niet geschikt voor rijbewijs A1, omdat ze meer vermogen hebben dan 11kW.. Even ter vergelijking ;-)

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

KNMV: flinke toeloop rijscholen door Derde Rijbewijsrichtlijn | RijschoolPro
motorrijles

KNMV: flinke toeloop rijscholen door Derde Rijbewijsrichtlijn

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) verwacht bij de rijscholen een flinke toeloop van leerlingen die in korte tijd hun motorrijbewijs willen halen. Dat heeft te maken met de nieuwe wetgeving die in januari 2013 van kracht wordt.

Op 19 januari 2013 wordt de Derde Rijbewijsrichtlijn ingevoerd. Vanaf die datum gaan er nieuwe rijbewijsrichtlijnen gelden. Voor motoren betekent dat er drie categorieën rijbewijzen komen voor verschillende vermogensklassen. Ook gaat de minimumleeftijd voor de examenkandidaten omhoog.

Tijd en geld

KNMV raadt mensen met belangstelling voor motorrijlessen aan om snel te beginnen en te proberen nog dit jaar af te rijden. Dat scheelt tijd en geld. Jongeren onder de 21 jaar vallen in de leeftijdsgroep voor het beperkte rijbewijs voor een motor tot 25kW.

Als ze voor 19 januari hun rijbewijs halen, krijgen ze een aantekening met de datum en wordt het rijbewijs na twee jaar automatisch omgezet naar een onbeperkt rijbewijs. Als de nieuwe regels gaan gelden, gaat die mogelijkheid niet meer op. Dan moeten jongeren twee of drie keer examen doen om hetzelfde rijbewijs te krijgen: A1, A2 en onbeperkt.

Onbeperkt rijbewijs

Ook wie net boven de 21 is en wil opgaan voor het onbeperkt rijbewijs, kan maar beter niet te lang wachten, adviseert KNMV. In het nieuwe regime kan dat immers pas vanaf 24 jaar.

Wie op 19 januari nog geen motorrijbewijs heeft gehaald, valt onder de nieuwe regels. Dat geldt ook voor degenen die dan nog aan het lessen zijn of het examen al hebben aangevraagd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Yvonne Ton

8 reacties op “KNMV: flinke toeloop rijscholen door Derde Rijbewijsrichtlijn”

Rijschool van Ark|31.05.12|14:28

Kan iemand mij hier het nut eens van uitleggen?

John|31.05.12|14:51

Verkeersveiligheid. Het ontmoedigen van het behalen van het A rijbewijs voor de groep waar de meeste slachtoffers in vallen. Ik ben als A instructeur, zwaar tegen. Het zou beter zijn dat men het AM rijbewijs zou laten vervallen en hiervoor het A1 rijbewijs in de plaats zet. Dan mogen 16 jarigen weliswaar een lichte motorfiets besturen maar wel na een echte rijopleiding. Dus niet 4 uurtjes op een bromfiets en dan examen. Daarnaast zou beschermende kleding op de motor verplicht moeten worden.

pablo|31.05.12|15:29

Wederom duidelijk dat het niet om de zogenoemde veiligheid gaat maar uiteindelijk alleen om keihard geld verdienen.

Leo|31.05.12|20:37

Geheel met John eens ! het komt de verkeersveiligheid ten goede maar dan op wel 17 jaar zetten.
en volgens mij is de beschermde kleding op de motor al een pre ! bij het examen .
zodoende weet de beginnende motorrijder dat het norm/verplicht is.
wel moet er meer op kleding en schoeisel door de Politie gecontroleerd worden.(zie het korte hempje en korte broek en sandalen rijders maar!!) het geeft te veel oplap werk als het eens mis gaat

Fred|03.06.12|19:09

Bromfiets / scooter, vier lessen dan examen en dan ook nog serieus genomen worden dat ze kunnen rijden, volgens mij is het erg druk bij de 1e hulp, informeer maar! Motorrijden dan ook de juiste kleding dragen, zou verplicht moeten worden met de zelfde intensiteit controleren als de autogordel en beboeten indien nodig! Verkeersveiligheid en regels is doordrenkt van politiek, als het de partij / regering het goed uitkomt, financieel wel te verstaan! Bijv. Instructeurs bijscholing verzwaren!

Fred|05.06.12|13:46

Dat is wel heel makkelijk, je erbij neerleggen, klinkt als meehuilen met de wolven in het bos! Dat er bijscholing plaats vind is logisch en niets mis mee. Wat betreft het emigreren ach ja misschien iets voor jezelf om dan in andere landen de regels te gaan toepassen. Het woordje kankeren vind ik een stuk minder prettig om te lezen!

Rijschool van Ark|05.06.12|18:36

Owja, en t ibki zou van mij nog veel strenger mogen wezen.
Ik hoor altijd allen de oude garde mekkeren( zo goed?)
Gewoon t lesprotocol uit je hoofd leren.
Is 1 A4tje! Moet lukken toch? Lukt dat niet? Geheel terecht dat je geen les meer mag geven.
Want als dat al te moeilijk is………..

Sanne|14.07.12|08:15

Ik weet wel dat het om de veiligheid gaat, maar dit snap ik echt niet.. Zo nemen ze heel veel mensen die graag motor willen rijden, waaronder ik, de kans weg omdat het gewoon te lang gaat duren. (lees=in totaal 6 jaar of meer) Ik ga er zoiezo wel voor, maar dit jaar nog.

Ohja nog even 1 ding. Meer dan de helft van de zitmaaiers van Honda is niet geschikt voor rijbewijs A1, omdat ze meer vermogen hebben dan 11kW.. Even ter vergelijking ;-)

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.