Compact Opleidingen, lesauto, rijschool

Curator wil directeur Compact Opleidingen persoonlijk aansprakelijk stellen voor faillissement

Sjoerd Sarneel, voormalig bestuurder en aandeelhouder van Compact Opleidingen, heeft vlak voor het faillissement twee investeerders een ‘eerste pandrecht’ op de vaste activa en debiteuren verleend. Omdat dit niet is toegestaan, zou Sarneel hiervoor privé aansprakelijk kunnen worden gesteld. Inmiddels is Sarneel tot de schuldsanering toegelaten. De curator heeft hiertegen – gesteund door een aantal crediteuren – bewaar aangetekend en de rechtbank verzocht de schuldsanering in een privé faillissement om te zetten. Volgens haar zijn de schulden op belangrijke onderdelen niet te goeder trouw aangegaan, meldt advocaat Robert de Pater van Lawwise Advocaten, het kantoor van de curator.

Eerste pandrecht verlenen betekent dat een schuldeiser het eerste recht heeft op een deel van de boedel om zijn vordering te vereffenen. De actie van Sarneel blijkt uit een recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam. ABN AMRO had hierbij een rechtszaak aangespannen tegen advies- en investeringsbureau MILK.

Investering

MILK had vlak voor het faillissement 349.000 euro geïnvesteerd in Compact Opleidingen. Hierbij had Sarneel voor een bedrag van 100.000 euro eerste pandrecht op de vaste activa en debiteuren gegeven.

Vervolgens heeft Compact een rekening courant gekregen bij ABN AMRO twv 400.000 euro en een 5-jarige lening van 188.000 euro. De bank stelde hierbij als voorwaarde dat Sarneel hoofdelijk aansprakelijk zou zijn én dat de inventaris en alle vorderingen op de debiteuren aan de bank werden verpand. Sarneel heeft met deze voorwaarde ingestemd, zonder te vertellen dat hij al een eerste pandrecht aan MILK had verleend.

Omzet

Om de lening te ontvangen van ABN AMRO, had Sarneel de volgende omzetverwachtingen uitgesproken voor 2011. “Voor 2011 gaan wij uit van een groei van rond de 10%.”

Verwachte omzet 2011: € 7.743.045,00. Minimale omzet: € 5.803.795,00. Dat wordt als volgt uitgesplitst:

  • UWV. Verwachting: 455 kandidaten. Verwachte omzet: € 3.184.545,00. Minimale omzet: 3.184.545,00 via contract.
  • Bestaande inschrijvingen: 68 kandidaten. Verwachte omzet: € 680.000,00. Minimale omzet:  680.000,00 via contract
  • Gemeente: 200 kandidaten. Verwachte omzet: € 1.000.000,00. Minimale omzet: 500.000,00 op basis van verleden en marktverwachtingen
  • Vrije inschrijvingen: 350 kandidaten: Verwachte omzet: € 1.942.500,00. Mimimale omzet: 971.250,00 op basis van verleden
  • Transport: 240 kandidaten. Verwachte omzet: € 936.000,00. Minimale omzet: 468.000,00 op basis van verleden en marktverwachtingen

Civiele zaak

Overigens had ABN AMRO de civiele zaak tegen MILK aangespannen. De bank vond dat het adviesbureau, dat ook betrokken was bij de onderhandelingen tussen Compact en ABN AMRO, hen had moeten inlichten over het reeds vergeven pandrecht. Daar is de rechter het echter niet mee eens.

Mocht blijken dat deze schuld aan ABN AMRO niet te goeder trouw is aangegaan door Sarneel, kan dat een extra reden zijn voor een rechter om bestuursaansprakelijkheid toe te kennen. In dat geval zou de rechter het schuldsaneringstraject van drie jaar kunnen omzetten in een daadwerkelijk faillissement van de persoon Sarneel. Dat betekent dat alles wat hij bezit in zijn verdere leven toebehoort aan de schuldeisers, tot alles is afbetaald.

Opleidingsinstituut

Op dit moment is Sarneel in dienst van opleidingsinsituut OTO Academie. Dat is niet van hemzelf, wel is hij bij de oprichting betrokken. “Dat is juridisch gezien toegestaan. Maar dit dossier is nog niet gesloten”, meldt mr. De Pater.

Compact Opleidingen liet een schuld van 4.624.475,44 euro na. Onder meer de Belastingdienst en ABN AMRO zijn hierbij de dupe. Compact Opleidingen liet ook nog een schuld van ruim 300.000 euro achter bij IBKI. Sarneel is niet bereikbaar om commentaar te geven over deze kwestie.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

13 reacties op “Curator wil directeur Compact Opleidingen persoonlijk aansprakelijk stellen voor faillissement”

Bert de Weerd|27.06.12|18:46

Gerechtigheid!
Goed artikel. Complimenten aan de redactie!

Fritske|27.06.12|19:14

Tsja Sjoerd ,het was niet handig om in één kéér zoveel managers te hebben ,en je mooie groeiende zaak te zien vergallen door die ongelooflijke prutsers, jij had er vertrouwen in ,wij niet.

jessica|27.06.12|21:34

Met stijgende verbazing het artikel gelezen. Maar ja het spreekwoord: wie hoog vliegt kan diep vallen is ook hier weer een waarheid als een koe gebleken. Er er wordt nog niet eens melding gemaakt van alle cursisten die de dupe zijn en de goede betrouwbare opleidingsinstituten die nu ook met de nodige argwaan worden bekeken. Dank zij Sjoerd/Compact opleidingen wordt de hele rijopleidingswereld in een slecht daglicht geplaatst.
Ik hoop dat gerechtigheid in deze zaak zal zegevieren!!!!

wim vos|28.06.12|12:51

In de volgorde van genoegdoening staat de partuculier onderaan , eerst schulden aan de staat dan aan de bank en dan maar hopen dat er iets over is :-( ratten zijn t je zal er maar voor gespaard hebben

De zoveelste|28.06.12|16:54

Ik ben blij dat deze meneer hier niet zomaar mee weg komt. Dat hadden we immers allemaal wel verwacht. Ik hoef niet te benadrukken welke ellende deze meneer een heleboel werknemers en cursisten aangedaan heeft. Mijn mening is ook dat zulke mensen nooit meer een bedrijf in Nederland mogen starten. En nu Sjoerd, mooi naar het UWV en werk zoeken..hup!

John|28.06.12|20:32

UWV. Verwachting: 455 kandidaten + Gemeente: 200 kandidaten. Dat zijn 655 gesubsidieerde kandidaten. Meer dan 4 miljoen gemeenschapsgeld!! En Compact is maar 1 van de vele opleiders. Hoeveel werden er dan landelijk wel niet opgeleid via UWV en Gemeenten???? Ongeloofelijk. Niet voor niets dat de prijzen laag blijven en de brache doodziek is.

Marvin "Rijschool De Wegpiraat"|28.06.12|22:54

Wel jammer voor Sjoerd als hij nu pas naar het UWV gaat, is hij net te laat om een opleiding tot rij-instructeur te volgen ;-)

De zoveelste|28.06.12|22:57

Haha, Marvin. Hier voor de deur ligt nog wat troep..wellicht een “Ruim-de-rotzooi-op” baantje zou deze meneer wel prima staan vind ik!

Berrie|01.07.12|04:47

effin.. verhaal sjoerd kennen we inmiddels wel.. althans wij rij-instructeurs en ondernemers in deze branche. Maar wat mij toch echt tot verbazing wekt is dat dit niet in de media terecht gekomen is?
Zoveel geld van ‘ons’ weg.. zoveel mensen benadeeld.. en dan nog zoveel andere schandelijke verhalen.
Waarom is dit niet in de media aanhangig gemaakt? Juist om te voorkomen dat een dergelijk persoon elders doorstarts maakt met een ander bedrijf ??
Ik snap daar niets van.. iemand enig idee?

Carmelita|01.07.12|22:32

Triest en triest wat deze man in de rijschoolwereld heeft veroorzaakt. Blijf erbij dat UWV ook haar steentje heeft bijgedragen dat de rijschoolbranche zo slecht is geworden,door mijn klacht in 2009 ongegerond te verklaren dat door op deze manier nieuwe rij-instructeurs op te leiden de broodwinning vd bestaande rij-instructeurs teniet is gedaan. De markt was allang verzadigd!

richard|02.07.12|09:17

bedankt verkeerspro ik heb een tijdje geleden jullie gebeld en en brief geschreven over compact of jullie het willen uitzoeken en dat hebben jullie heel heel heel goed gedaan bedankt hiervoor ik heb nu ook werk eindelijk

Gerrit|06.07.12|08:43

Ah… er ligt nog een schuld van 300.000,- Euro bij het IBKI
wordt gelijk duidelijk waarom ze daar de prijzen moesten verhogen
en waarom ze daar niet de stekker eruit trekken wat betreft de verplichte toneelstukjes
…..
het is kennelijk allemaal 1 groot toneelstuk, ben je als IBKI ook behoorlijk stom bezig wanneer
je iemand met een onbewezen reputatie toestaat voor 300.000 Euro uit je bedrijfsvermogen te graaien

John Willemsen|20.07.12|00:32

Tsja, op zich jammer.. Ik was voor Sjoerd uit Belgie vertrokken, terug naar Nederland. In het begin liep alles lekker; zo leek het tenminste. Ik kreeg argwaan toen we zelf onze (bedrijfs)telefoonkosten moesten betalen. En Sjoerd gaf bovendien slecht geld uit; bijv. rond de €10.000 per maand aan Google AdWords (ik had toegang tot die account met het leuke wachtwoord “wegmetdeconcurrentie”). Die had echter minder dan €100 ((slecht) geschat) rendement. “Tell-tale sign”, noemen we dat..

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.