vrachtwagen, vrachtauto, rijles, rijschool noordam

Derde rijbewijsrichtlijn: nieuwe regels voor vrachtauto (cat. C)

De derde Europese rijbewijsrichtlijn gaat op 19 januari 2013 van start. Hierbij worden nieuwe regels voor de verschillende rijbewijscategorieën van kracht. Het ministerie van Infrastructuur heeft een aantal folders gepubliceerd met daarin de wijzingen. In deze folder staan de wijzigingen voor categorie C.

De Europese Unie wil de regels voor rijbewijzen in alle lidstaten gelijktrekken. Het idee daarachter is dat bestuurders in alle lidstaten straks hetzelfde weten en kunnen. En dat overal dezelfde eisen worden gesteld. De afspraken hierover zijn vastgelegd in de derde Europese rijbewijsrichtlijn.

Vrachtautorijbewijs

Met een rijbewijs C mag een leerling tot 19 januari 2013:

 • Een motorrijtuig besturen van meer dan 3500 kg en voor maximaal 8 personen (hemzelf niet meegerekend).
 • Een aanhangwagen of oplegger met een gewicht van maximaal 750 kg achter het voertuig voorttrekken. Wil hij een aanhangwagen of oplegger met een hoger gewicht aan de vrachtauto koppelen? Dan moet hij het rijbewijs CE halen.

Tot 19 januari 2013 moet een leerling voor het afleggen van het examen C en CE minimaal 18 jaar zijn.

Met een rijbewijs C mag een leerling vanaf 19 januari 2013

 • Een motorrijtuig besturen van meer dan 3500 kg en voor maximaal 8 personen (hemzelf niet meegerekend).
 • Een aanhangwagen of oplegger met een gewicht van maximaal 750 kg achter uw voertuig voorttrekken. Wil hij een aanhangwagen of oplegger met een hoger gewicht aan de vrachtauto koppelen? Dan moet hij het rijbewijs CE halen.

Vanaf 19 januari 2013 moet hij voor het afleggen van het examen C en CE minimaal 21 jaar zijn. Als hij zijn rijbewijs C in combinatie met zijn vakbekwaamheid (code 95) haalt, dan kan hij examen doen vanaf 18 jaar.

Vanaf 17 jaar mag hij rijlessen volgen voor het rijbewijs C, maar alleen als hij een opleiding volgt tot beroepschauffeur in het goederenvervoer over de weg (volgens de Wet educatie en beroepsonderwijs).

Nieuw rijbewijs C1

Wil een leerling een motorrijtuig van meer dan 3500 kg, maar niet meer dan 7500 kg en voor maximaal 8 personen besturen, hemzelf niet meegerekend? Dan kan hij vanaf 19 januari 2013 een nieuw type rijbewijs halen: C1.

Voor C1 kan de leerling examen doen vanaf 18 jaar. Hij dient daarvoor wel eerst in het bezit te zijn van het rijbewijs B. Vanaf 17 jaar mag hij rijlessen volgen voor het C1-rijbewijs, maar alleen als hij een opleiding volgt tot beroepschauffeur in het goederenvervoer over de weg (volgens de Wet educatie en beroepsonderwijs).

Nieuw rijbewijs C1E

Aan een C1-motorrijtuig mag een leerling een aanhangwagen of oplegger koppelen met een gewicht van maximaal 750 kg. Wil hij een aanhangwagen of oplegger met een hoger gewicht aan zijn vrachtwagen koppelen?  Dan moet hij daarvoor het rijbewijs C1E halen. Met het C1E rijbewijs mag hij een combinatie (beide voertuigen samen) besturen met een maximum gewicht van 12.000 kg.

Geldigheid

Alle C-rijbewijzen zijn vanaf 19 januari 2013 niet langer 10 jaar, maar 5 jaar geldig.

Let op besluit tot afgifte! Als de leerling examen doet vóór 19 januari 2013, dan moet hij tijdig naar de gemeente om het rijbewijs aan te vragen. Als het besluit tot afgifte nog vóór 19 januari 2013 door de gemeente wordt genomen, gelden voor hem de geldigheidsduur, bevoegdheden en leeftijdsnormen van vóór 19 januari 2013.

Of hij het rijbewijs dan vervolgens pas na deze datum ophaalt, maakt geen verschil. Hij moet het rijbewijs wel binnen 3 maanden ophalen, want anders wordt het rijbewijs ongeldig.

Is de verklaring van rijvaardigheid geregistreerd vóór 19 januari 2013, maar wordt het besluit tot afgifte op of ná 19 januari 2013 genomen? Dan gelden voor hem de geldigheidsduur en bevoegdheden van ná 19 januari 2013. Als hij zijn rijbewijs op of na 19 januari 2013 verlengt, wordt de nieuwe geldigheidsduur van kracht.

Voertuigen per rijbewijscategorie

 • C1 – motorrijtuigen met een gewicht van meer dan 3500 kg, maar niet meer dan 7500 kg, die niet behoren tot de categorieën D1 en D en die gemaakt zijn voor het vervoer van maximaal 8 personen, de bestuurder niet meegerekend. Aan het motorrijtuig mag u een aanhangwagen of oplegger koppelen met een gewicht van maximaal 750 kg.
 • C1E – motorrijtuigen van de categorie C1 of B. Aan motorrijtuigen van de categorie C1 mag u een aanhangwagen of oplegger koppelen met een gewicht van meer dan 750 kg. De combinatie (beide voertuigen samen) mag echter niet zwaarder zijn dan 12.000 kg.
 • Aan motorrijtuigen van de categorie B mag u een aanhangwagen of oplegger koppelen met een gewicht van meer dan 3500 kg. De combinatie (beide voertuigen samen) mag echter niet zwaarder zijn dan 12.000 kg.
 • C – motorrijtuigen met een gewicht van meer dan 3500 kg, die niet behoren tot de categorieën D1 en D en die gemaakt zijn voor het vervoer van maximaal 8 personen, de bestuurder niet meegerekend. Aan het motorrijtuig mag u een aanhangwagen of oplegger koppelen met een gewicht van maximaal 750 kg.
 • CE – motorrijtuigen van de categorie C waaraan u een aanhangwagen of oplegger mag koppelen met een gewicht van meer dan 750 kg.

Examens zonder vakbekwaamheid

 • C1 – 2 theorie-examens, namelijk RV1 en rijbewijs 2, en een praktijkexamen (vanaf 18 jaar) en in bezit van rijbewijs B.
 • C1E – praktijkexamen en in bezit van rijbewijs C of C1 (vanaf 18 jaar).
 • C – 2 theorie-examens, namelijk RV1 en rijbewijs 2, en een praktijkexamen (vanaf 21 jaar) en in bezit van rijbewijs B.
 • CE – praktijkexamen en in bezit van rijbewijs C (vanaf 21 jaar).

Examens met vakbekwaamheid (vanaf 18 jaar)

 • C1 – 3 theorie-examens, namelijk RV1, vakbekwaamheid 2 en vakbekwaamheid 3, een praktijkexamen, een praktische toets en een toets besloten terrein (kan ook in een simulator worden afgelegd) en in bezit van rijbewijs B.
 • C1E – een praktijkexamen op de openbare weg en in bezit van rijbewijs C1 met code 95.
 • C – 3 theorie-examens, namelijk RV1, vakbekwaamheid 2 en vakbekwaamheid 3, een praktijkexamen, een praktische toets en een toets besloten terrein (kan ook in simulator worden afgelegd) en in bezit van rijbewijs B.
 • CE – een praktijkexamen op de openbare weg en in bezit van rijbewijs C met code 95.4

Bekijk hieronder de schema’s:

Derde rijbewijsrichtlijn, vrachauto, categorie C

Derde rijbewijsrichtlijn, vrachauto, categorie C

Derde rijbewijsrichtlijn, vrachtauto, categorie C, vrachtwagen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Derde rijbewijsrichtlijn: nieuwe regels voor vrachtauto (cat. C)”

John|22.08.12|15:38

Allemaal prachtig hoor maar hoeveel vraag gaat er zijn naar de cat. A1, C1 en D1?? Welke rijschool gaat les geven in C1 en D1? De kosten gaan niet tegen de baten opwegen. Daarnaast vind ik het niet uit te leggen dat rijbewijzen voor de cat. C en D nog maar 5 jaar geldig zijn terwijl de keuringsleeftijd van B rijbewijsbezitters onlangs is opgeschroefd naar 75 jaar. Je zult maar beroepschauffeur zijn, elke 5 jaar dure bijscholing, een dure chauffeurspas en dan ook elke 5 jaar een nieuw rijbewijs.

Piet|24.08.12|11:06

Misschien dat de beroepschauffeurs samen met de rijinstructeurs eens een aantal dagen / weken langzaam acties op de verschillende snelwegen moeten organiseren! Beide zijn namelijk het haasje wat betreft dure opleidingen en kan bovendien de rijinstructeur nog eens zijn baan / rijschool verliezen als die zakt voor zijn WRM! Zonder beroepschauffeurs geen handel, zonder rijscholen geen rijbewijs. Wanneer zeggen wij met elkaar het is nu genoeg!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.