rijles, vrachtauto, E&R Opleidingen, rijschool, verkeersopleiding

Bovag verwacht dat automaatcode C/D vervalt per januari 2014

Brancheorganisatie Bovag verwacht dat de automaatcode in het C en D rijbewijs per 1 januari 2014 wordt afgeschaft. Dit houdt in dat kandidaten vanaf 2014 praktijkexamen kunnen doen in een vrachtwagen of bus met (half)automatische of hybride versnellingsbak, zonder dat zij een automaataantekening in het rijbewijs krijgen (code 78). Voorwaarde is dat de kandidaat al een rijbewijs heeft met schakelbevoegdheid, bijvoorbeeld B-rijbewijs.

Dit is eind juni in Brussel besloten in het Rijbewijscomité van de Europese Commissie, zo meldt Bovag.

Chauffeur

“Momenteel wordt gewerkt aan de implementatie van dit besluit in Nederland. Daarbij moet nog een aantal details worden uitgewerkt en vragen worden afgestemd met de Europese Commissie. Zo moet de kandidaat onder meer laten zien dat hij een veilige en milieubewuste chauffeur is.”

Bovag had eerder dit jaar een notitie opgesteld met FAM om voor afschaffing van de automaatcode te pleiten. Het Ministerie van I&M heeft deze notitie met succes ingebracht bij het Rijbewijscomité van de Europese Commissie.

Versnellingsbak

Reden is dat tegenwoordig tussen 80 en 90 procent van alle nieuwe vrachtwagens en bussen uitgeleverd worden met een vorm van automatische versnellingsbak (automatisch, halfautomatisch, hybride). Met de maatregel wordt het voor rijscholen makkelijker het gewenste model examenvoertuig aan te schaffen.

Lees ook: Bovag en FAM: schaf automaatcode rijbewijs C en D af

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Bovag verwacht dat automaatcode C/D vervalt per januari 2014”

Ben van der Veen|14.09.12|23:28

Prima idee. Nu nog de automaatcode voor rijbewijs B afschaffen en ik kan mijn leerlingen écht milieubewust rijgedrag aanleren en een hybride lesauto aan schaffen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.