Mercedes-Benz, lesauto, rijschool, Driving Academy

Rijschool van Mercedes-Benz start 6 oktober met geven rijles

De Mercedes-Benz Driving Academy (MBDA) start op 6 oktober met het geven van rijlessen in de regio Amsterdam. De coachende lesmethode is afgestemd op de persoonlijkheid van de leerling en het curriculum. Belangrijke onderdelen zijn de innovatieve persoonlijke risicoanalyse en het E-learning programma. De rijlessen worden gegeven door speciaal getrainde instructeurs en er wordt gebruik gemaakt van nieuwe Mercedes-Benz A-Klasse modellen.

‘Veiligheid’ is al sinds de oprichting van Mercedes-Benz één van de belangrijkste merkthema’s. Dat komt tot uiting in vele gepatenteerde veiligheidsinnovaties zoals de airbag, ABS en ESP. Verkeersveiligheid is vooral ook mensenwerk. Daarom is de Mercedes-Benz DrivingAcademy opgericht. De MBDA streeft voor alle verkeersdeelnemers naar life-long-learning. De start van rijlessen in Nederland is daarbij een nieuwe stap.

Rijopleiding

De rijopleiding van de MBDA leidt zijn leerlingen uiteraard op om te voldoen aan de eisen van het wettelijke rijexamen. Dat betekent veel aandacht voor de verplichte onderdelen voertuigbeheersing en verkeersdeelneming.

De toegevoegde waarde zit volgens Mercedes-Benz in het feit dat de MBDA actief bij zou dragen aan het vergroten van het zelfinzicht in risico’s van beginnende bestuurders. Bovendien is er veel aandacht voor risicofactoren die kunnen voortvloeien uit de persoonlijke levensstijl. Dit is van groot belang. Jonge automobilisten hebben namelijk een relatief hoog risico op verkeersongevallen omdat ze ‘plotseling’ worden blootgesteld aan een breed scala van omstandigheden en situaties waar ze geen ervaring mee hebben én waar ze niet in getraind zijn.

Lespakket

Elke rijopleiding van de MBDA bevat naast de reguliere voertuigbeheersingsonderdelen drie innovatieve bestanddelen die bijdragen aan extra zelfinzicht en zelfvertrouwen.

1) Mercedes-Benz On-road Driver Assessments of MODA’s: vier toetsmomenten geven inzicht in de voortgang en bieden ruimte voor reflectie. Zo worden leerlingen bewust gemaakt van specifieke kernvaardigheden die bijdragen aan de ontwikkeling tot een veilige, beleefde, besluitvolle, doordachte én milieubewuste bestuurder.

De MODA’s zijn ontwikkeld door de MBDA in samenwerking met advies-/ingenieursbureau DHV en Cito (instituut voor toetsontwikkeling). Er zijn vier verschillende MODA’s verspreid over de rijopleiding die vijf kernvaardigheden/ competenties aanspreken:

 • Voertuigbeheersing
 • Veiligheid
 • Doorstroming
 • Sociaal rijden
 • Milieubewust rijden

2) Persoonlijke risicoanalyse: elke leerling van de MBDA doorloopt een online assessment om het ‘persoonlijke risicoprofiel’ te bepalen. Dit geeft inzicht in de eigen risicovolle houdingen, meningen en gedragsintenties. Dit is belangrijk omdat een bepaalde houding opeens kan leiden tot risicovol rijgedrag, ook als de leerling in kwestie ‘technisch’ een goede chauffeur (M/V) is.

3) E-learning modules: hierbij worden omstandigheden met duidelijke risicofactoren getraind. Denk aan afleiding door mobiele telefoons, vermoeidheid, blootstelling aan emoties, gebruik van drank en/of drugs etc. Door animaties ervaren de leerlingen deze situaties zelf en dat leidt tot extra inzicht. Binnen de modules kunnen leerlingen ook eigen doelen stellen om maximale veiligheid voor zichzelf én de passagiers te waarborgen.

Intensieve coaching

De Mercedes-Benz DrivingAcademy heeft eigen rijinstructeurs in dienst, zogenaamde Driving Coaches. Zij zijn speciaal geselecteerd op hun coachende kwaliteiten. Dit is essentieel in de rijopleiding van de Mercedes-Benz Driving Academy.

Regio’s

Op 6 oktober start de MBDA met rijopleidingen in de regio groot Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen en Haarlem. In alle gevallen geldt dat de lesauto een nieuwe Mercedes-Benz A-Klasse is. Deze auto is zeer geschikt door zijn compacte afmetingen, de hoge mate van rijdynamiek, de innovatieve veiligheidsfeatures en het hoge kwaliteitsniveau.

Tijdens de start van de MBDA-rijopleidingen heeft de MBDA een speciaal aanbod: leerlingen die een rijopleidingspakket aanschaffen, ontvangen een gratis theorieleermiddelenpakket ter waarde van € 89. Bovendien maken snelle aanmelders kans op een complete gratis MBDA-rijopleiding.

Alle rijopleidingen van de MBDA bestaan uit :

 • Rijlessen (20, 25 of 30)
 • Tussentijdse toets (TTT)
 • de MODA’s
 • Persoonlijk riscicoprofiel
 • E-learningprogramma
 • CBR praktijkexamen
 • Theoriepakket

De pakketten zijn verkrijgbaar vanaf € 1325,- (20 rijlessen).

Verkeerseducatie

De Mercedes-Benz DrivingAcademy streeft ernaar mensen in elke fase van hun leven te ondersteunen met gerichte verkeerseducatie. Naast rijlessen biedt de MBDA in Nederland ook RoadSense aan. Dit verkeerseducatieprogramma richt zich op jongeren van 14-16 jaar met als doel het risico op ongevallen voor jongeren in het verkeer te verminderen.

De SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) onderzocht de effecten van RoadSense en concludeert dat jongeren na het volgen van het programma beter bewust zijn van risico’s in het verkeer. Bovendien ziet de SWOV een positieve bijdrage aan het verantwoordelijkheidsgevoel.

RoadSense is opgenomen in de Toolkit voor Permanente Verkeerseducatie (PVE). Dat betekent dat het wordt aanbevolen voor gebruik door Provinciale/Regionale Verkeersorganen.

Lees ook: 12 Vragen aan Mercedes-Benz over de Driving Academy

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Rijschool van Mercedes-Benz start 6 oktober met geven rijles”

Robert Altena|06.09.12|21:10

Ik ben benieuwd of het in deze tijd gaat lukken. Met de nieuwe A een grote maar wel aantrekkelijke lesauto. Ook aan de verdere aankleding zal het niet liggen.
Het concept van voortgezette rijopleidingen is niet nieuw. Young Drivers Academy bestaat al een tijdje Nu lijkt dit wel wat grootser van opzet.

Roger Wit De|07.09.12|12:07

Zoveel wervende tekst, het lijkt wel een rijschoolwebsite. Mercedes was toch dat merk wat veel geracet had tegen Alfa Romeo, en toen ze niet meer konden winnen in de 50-er jaren 9alweer niet) omdat formule 1 door Alfa en later (spin of) Ferrari werd gedomineerd maar taxi’s is gaan bouwen? En nu met veiligheid weglopen? Toch wens ik alle succes aan deze mensen. Mercedes. :=)

Paul Wemer|13.09.12|10:40

Ook ik ben nieuwschierig of het in deze tijd gaat lukken. Zoals omschreven is het inderdaad een uitgebreide rijopleiding en aan de aantrekkingskracht van de nieuwe A-klasse zal het ook niet liggen.
De instructerurs zijn zeker goed (ik ken er 2 van)
Maar pakketten van 20, 25 en 30 uur en je theorie zoek je zelf maar uit met E-learning + examen zelf aanvragen, getuigd wat mij betreft niet van veel kwaliteit en service.
De tijd zal het leren.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.