CBR, Rijswijk, examencentrum, rijexamen

CBR rekent vanaf 2013 geen BTW meer over examens

Alle CBR-producten zijn vanaf januari 2013 BTW-vrij. Dat komt omdat het CBR wordt omgevormd van een privaatrechtlijke zbo tot een zogenaamde publiekrechtelijke zbo (zelfstandig bestuursorgaan). De nieuwe structuur brengt echter ook andere grote gevolgen voor de berekening van de CBR-tarieven met zich mee. Daardoor gaan de BTW-loze prijzen van praktijkexamens omhoog.

Door de wijziging zijn consumenten uiteindelijk minder geld kwijt voor een examen. Rijscholen, die praktijkexamens inkopen voor leerlingen, hoeven voortaan over het examendeel ook geen BTW meer te heffen aan de leerling. Dat hoeft dan alleen nog maar over de bijkomende kosten die een rijschool maakt voor een praktijkexamen, zoals autohuur en administratiekosten.

Inkoop CBR

“Een nadeel hiervan is dat CBR straks de betaalde BTW over inkopen niet meer kan verrekenen met de ontvangen BTW”, licht CBR-woordvoerder Coen Sleddering toe. Daardoor zullen de inkoopkosten voor het CBR stijgen. Voorbeelden hiervan zijn betalingen voor huren en onderhoud van onroerend goed, voertuigen, inventaris, computers, etc.

“Het afgelopen half jaar heeft het CBR intensief overleg gevoerd met het ministerie over de kostenopbouw van de CBR-producten”, vertelt Sleddering. “Ook is er een inschatting gemaakt van de omzet en de kostenontwikkeling voor de komende jaren. Op basis daarvan stelt de minister de uiteindelijke tarieven vast. Die worden in oktober bekend gemaakt.”

Kosten CBR

Omdat de organsiatie straks zo’n publiekrechtelijke zbo is, moeten de prijzen gebaseerd zijn op de ‘werkelijke kosten’ die kunnen worden toegewezen aan een product. Sinds de jaren ’90 zijn de examentarieven jaarlijks aangepast op basis van een vaste indexatie.

“De daadwerkelijke kostenontwikkeling heeft er echter in geresulteerd dat arbeidsintensieve producten, zoals de praktijkexamens, nu verliesgevend zijn”, zegt Sleddering. “Producten met een lage arbeidsinzet, zoals theorie-examens, zijn winstgevend. Tot nu toe werd het één met het ander gefinancierd. Maar dat mag straks niet meer.”

Derde rijbewijsrichtlijn

Ook leiden volgens het CBR economische ontwikkelingen, de effecten van de implementatie van Europese regelgeving en de noodzaak om te blijven investeren in de kwaliteit van de dienstverlening tot een kostenstijging.

Rijscholen en leerlingen hoeven volgens het CBR niet bang te zijn dat er onredelijk hoge kosten gerekend worden. Sleddering: “Het ministerie heeft voldoende inzicht en vergelijkingsmatriaal van andere zbo’s om kritisch naar onze berekeningen en voorstellen te kijken. En de overheid let met name op de lasten van de burger. Dus niet alleen vanuit ons zelf ,maar ook vanuit de overheid is de roep om efficiency en kostenbeheersing zeer groot.”

Praktijkexamen

Hoewel de prijs van praktijkexamens exclusief BTW dus omhoog gaat, zullen de totale lasten voor de leerling lager worden, zegt Sleddering. “De burger betaalt nu 94,75 incl BTW. De BTW gaat er af, en die kostprijs herschikking komt erbij. Maar dat is minder dan de BTW die er af gaat. En dus wordt het rijexamen voor de burger goedkoper.”

De rijscholen, die het praktijkexamen inkopen voor leerlingen, moeten er dus wel rekening mee houden dat er op een aantal onderdelen wel BTW verrekend moet worden, maar op het examendeel niet. Dat betekent dat hij op zijn factuur aan de leerling inzichtelijk moet maken over welk deel wel btw zit (eigen kosten, zoals administratie, uren en lesautohuur) en welk deel niet (praktijkexamen).

Zbo

Zbo’s zijn organisaties die binnen een wettelijk kader zelfstandig overheidstaken uitvoeren en geen onderdeel uitmaken van een ministerie. De minister  van Infrastructuur en Milieu krijgt met deze aanpassing meer te zeggen over het CBR. Het gaat onder meer om de bevoegdheid tot benoeming en ontslag van bestuur en goedkeuring van begroting, tarieven en jaarrekening.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

6 reacties op “CBR rekent vanaf 2013 geen BTW meer over examens”

Zou dit een opstap zijn om de rijlessen dan ook BTW vrij te kunnen krijgen??????

Verkeersschool Alert|14.09.12|10:05

Als de overheid rijscholen ziet als een onderwijsinstelling, wat ze feitelijk zijn, kan in ieder geval de btw al naar het lage tarief want zoals dat nu geregeld is wordt er met twee maten gemeten.

Ruim 10 jaar geleden toen de R.A.G. nog bestond waren we al bezig met die BTW verlaging dus het zal nog wel 10 jaar duren.
Wat gek is dat er voor vrachtwagen en bus geen BTW afgedragen hoeft te worden, dat noemen ze beroepsopleidingen zonder ons (B opleiding) is er geen beroepsopleiding mogelijk, of ik moet van de B opleiding ook een beroepsopleiding gaan maken wellicht kan het dan zonder BTW.
Per slot heeft het merendeel van de leerlingen dat rijbewijs nodig voor hun beroep kijk maar vakatures

Misschien is het zinvol een een balletje op te gooien bij de belastingdienst of bij verkeer en waterstaat

Gertjan Boer|04.10.12|18:48

Hoezo de lasten voor de leerling goedkoper? Misschien zie ik iets niet goed hoor, maar de leerling kan toch geen btw terugkrijgen. De rijschool wel. Oftewel: De belastingdienst betaald een gedeelte mee aan het rij examen van de leerling. Als ik dat niet terugkrijg van de belastingdienst zal het toch op de leerling verhaald moeten worden. Mijn kosten zullen toch allemaal betaald moeten worden.

Rijschool Seatbelt|23.12.12|14:39

Rare jongens die belastingdienst, weer een rede erbij om het ons nog moeilijker te maken en niet makkelijker. De slogan gaat in voor de burger maar voor onze branche die keihard werken om het hoofd
boven water te houden niet!

Onder andere de rede dat ik mijn lidmaatschap bij de Bovag heb opgezegd naar 10 jaar!

mvg,

rijschool Seatbelt
Zwolle

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.