motorrijles, motorrijbewijs, examen, CBR

CBR voert tijdelijk ‘op naam reserveren’ in voor motorexamens

motorrijles, motorrijbewijs, examen, CBR

Motorexamens bij het CBR moeten tot begin volgend jaar ook op naam gereserveerd worden. Rijscholen kunnen dus niet meer zelf een voorraad examens inkopen en die achteraf verdelen onder hun leerlingen. Het CBR wil hiermee wachttijden voorkomen, die kunnen onstaan vanwege invoering van de Derde Rijbewijsrichtlijn.

Bij de motorexamens is grote drukte ontstaan. Veel jongeren onder de 24 jaar willen hun motorrijbewijs nog halen vóór 19 januari 2013, als de regels rond dit rijbewijs veranderen door de invoering van een nieuwe Europese richtlijn. Vanaf die datum kun je pas vanaf 24 jaar direct examen doen voor het rijbewijs A (motor) met onbeperkt vermogen.

Motorexamens

“Het CBR heeft deze drukte voorzien en voor de laatste 4 maanden van 2012 3.600 extra motorexamens ingezet bovenop het normale aantal van 12.000 voor deze periode. Dit om ervoor te zorgen dat iedereen op tijd examen kan doen”, meldt het CBR.

Nu blijkt dat een beperkt aantal rijscholen in totaal al zo´n 2.300 motorexamens heeft gereserveerd terwijl daar nog geen concrete klant voor is. Daar worden kandidaten van andere rijscholen de dupe van, volgens het CBR.

Binnen 7 weken

“In het belang van alle klanten heeft het CBR daarom besloten dat de motorpraktijkexamens en motortoetsen niet langer onbeperkt naamloos kunnen worden gereserveerd, in de periode van 8 oktober 2012 tot en met 31 maart 2013. Deze tijdelijke maatregel moet ervoor zorgen dat alle rijscholen voor hun kandidaten binnen 7 weken een motorexamen of motortoets kunnen blijven reserveren”, kondigt het CBR aan.

CBR heeft over de maatregel overleg gevoerd met de rijschoolbrancheorganisaties. Niet alle branchevertegenwoordigers zijn voorstander van de maatregel, onder meer omdat het de eigen planning van een rijschool kan verstoren.

Norm

Vanwege het belang van alle motorkandidaten heeft het CBR desondanks besloten de tijdelijke maatregel van het reserveren op naam door te voeren. Dat is eerder al gebeurd bij de autopraktijkexamens. Daar zijn de reserveringstermijnen al drie jaar binnen de norm die is afgesproken met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de rijschoolbrancheorganisaties.

Dat betekent dat je binnen 7 weken een eerste autorijexamen kunt afleggen en binnen 5 weken een herexamen. Intussen geldt het reserveren op naam ook bij de bromfietspraktijkexamens.

Motorrijscholen

Voor de motorrijscholen heeft de maatregel als voordeel dat er altijd een examen gereserveerd kan worden voor een kandidaat. Ook wordt zo een ‘ruilhandel’ voorkomen, waarbij partijen geld proberen verdienen aan het doorverkopen van examens. Dat gaat ten kosten van leerlingen en goedwillende rijscholen.

Een belangrijk nadeel is echter wel dat het zo veel moeilijker wordt om met meerdere kandidaten tegelijk op een praktijkexamen te verschijnen. Het is nu veel moeilijker om blokken te kopen. Ook is niet altijd van tevoren bekend wie er op examen kunnen. Daardoor kunnen de kosten voor de rijschool, en dus de prijs voor leerlingen, omhoog gaan.

Meerdere gedeelten

Een gedeelte van de motorpraktijkexamens kan nog steeds naamloos, ook voor meerdere personen tegelijk, gereserveerd worden. Daar gelden echter wel volumebeperkingen aan. Net als nu bij de reserveringen voor de auto- en bromfietspraktijkexamens het geval is.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.