CBR, theorie-examen, Den Bosch, examenzaal

CBR onderzoekt toetsing gevaarherkenning met videobeelden

Het CBR voert op dit moment een test uit met het onderdeel gevaarherkenning bij het theorie-examen cat. B. Het exameninstituut bereidt zich voor op het toetsen met bewegende beelden. Er worden nu in samenwerking met de SWOV twee methodes onderzocht. Als dat een geschikte methode oplevert, kan daarna de ontwikkeling van de nieuwe toets van start.

In 2008 werd gestart huidige toetsing met gevaarherkenning geïntroduceerd. Al voorafgaand aan de invoering van de gevaarherkenning met stilstaande beelden, was al onderzoek gedaan naar toetsing met bewegende beelden. Daaruit bleek al dat deze methode een meer valide uitslag oplevert, maar het response systeem in de examencentra van het CBR was er ongeschikt voor.

Animatiefilm

Het CBR wil met de komst van een nieuw toetssysteem, ook het onderdeel gevaarherkenning veranderen. Daarvoor worden nu twee proeven uitgevoerd. In beide proeven krijgt men een animatiefilm te zien van een autorit vanuit het gezichtspunt van de bestuurder.

Bij de eerste methode wordt de film eerst helemaal vertoond. Daarna wordt de film nogmaals vertoond en moet een mogelijk gevaar aangeven worden door op de spatiebalk te drukken en het gevaar met de cursor aan te wijzen.

Gevaarlijke situatie

Bij de tweede methode wordt de film slechts éénmaal vertoond. Tijdens het afspelen van de film kunnen er, door op de spatiebalk te klikken, tot vier momenten worden aangeven met een potentieel gevaar. Aan het einde van de film moet dan uit de vier gekozen situaties de meest gevaarlijke situatie geselecteerd worden.

“Het response systeem van Lens Media is nu al geschikt voor bewegende beelden”, vertelt Peter Somers van Lens Media. “Maar om de nieuwe gevaarherkenning te integreren in het systeem, moet er nog een aanwijsapparaat zoals een muis komen.”

Rijinstructeur

Somers: “Het nieuwe systeem zal bestaan uit iPads voor elke cursist waarop zowel het beeld geprojecteerd wordt en waarop antwoord gegeven kan worden. De iPads communiceren draadloos met een centrale server waarop de rijinstructeur alle instellingen kan wijzigen en de resultaten kan inzien.”

Lens Media experimenteert op dit moment met diverse opstellingen. Pas als definitief bekend is wat het CBR gaat doen kan er een beslissing worden genomen over welke wijzigingen er aan het klassikale systeem gaan komen.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “CBR onderzoekt toetsing gevaarherkenning met videobeelden”

Youran van Ark|29.09.12|21:33

Ik wil dit wel hebben.
Gewoon op android laten draaien.
Kan ik met een paar tablets en een beamer lesgeven.
Ik zie het hier wel zitten!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.