Minister Schultz van Haegen, 2toDrive, begeleid rijden

Ruim 7.000 geslaagde 2toDrive-kandidaten bij CBR

Zo’n zevenduizend 2toDrive-deelnemers mogen nu sinds de start van de proef in november 2011 auto rijden met een begeleider. Zij zijn geslaagd voor het praktijkexamen. Dat meldt projectteam 2toDrive. Op 31 augustus waren er 7.354 geslaagden. Op 1 augustus waren er ruim 10.000 praktijkexamens afgenomen.

Na een langzame start is het aantal 2toDrive-examens de laatste maanden hard gestegen. “De 800 examens per week die het CBR beschikbaar heeft voor zeventienjarige kandidaten zijn sinds juni net niet meer toereikend”, meldt het CBR in de Reflector.

Capaciteit

Tot problemen heeft de toename nog niet geleid. Binnen de totaal beschikbare capaciteit voor B-praktijkexamens was er in de meeste gevallen nog voldoende ruimte om het maximum op te hogen, zonder dat de reserveringstermijnen onder druk kwamen.

Vanaf 1 november is het quotum eraf en is 2toDrive onderdeel van de reguliere capaciteit. Bij gelijkblijvende belangstelling (10% van de zeventienjarigen), verwacht het CBR na oktober geen extra aanloop meer. De 2toDrivers van dit jaar volgen immers volgend jaar als 18-jarige geen rijopleiding meer.

Slagingspercentage

Het slagingspercentage van 2toDrive bedraagt 56,9% van de 10.302 praktijkexamens (november 2011 t/m juli 2012). Daarmee scoren de 17-jarigen net zo goed als de 18-jarigen. Wel valt op dat tweederde van de 2toDrive-kandidaten mannelijk is, waar normaal dit 50% bedraagt.

Bij de start van de proef had het ministerie verwacht dat het totale aantal 2toDrive-kandidaten ongeveer 20.000 zou bedragen. Dat aantal wordt naar alle waarschijnlijkheid benaderd, maar net niet gehaald.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.