tractor, trekkerrijbewijs

WRM-bevoegdheid nodig voor geven rijlessen tractorrijbewijs

Rijinstructeurs die rijlessen willen geven voor het toekomstige T-rijbewijs (tractor), moeten gecertificeerd worden door IBKI. Die zal daartoe een nieuw WRM-examen ontwikkelen. Dat meldt minister Schultz van Infrastructuur aan de Tweede Kamer. Ze verwacht het wetsvoorstel voor het T-rijbewijs eind volgend jaar in te kunnen dienen bij het parlement.

Voor docenten op de landbouwscholen die momenteel al opleidingen verzorgen in het kader van het trekkercertificaat zal een voorziening getroffen worden. Al hebben ook zij straks een IBKI-certificering nodig.

T-rijbewijs

Kandidaten voor het T-rijbewijs leggen het praktijkexamen af op een landbouwtrekker met aanhangwagen. Dat moet vooral toetsen of de leerling goed kan anticiperen op het overige verkeer en de veiligheidsrisico’s goed kan inschatten. Het CBR zal het theorie- en het praktijkexamen ontwikkelen en afnemen.

De examenlocaties moeten voldoen aan bepaalde eisen. Zo meten er valide routes gereden kunnen worden. Zowel theorie- als praktijkexamen kunnen vanaf de plek van de opleider worden afgenomen, mits deze aan de eisen voldoen, schrijft de minister.

Rijbewijs B + T

Huidige bezitters van het rijbewijs B die straks nog tractor willen rijden op de openbare weg, hebben drie jaar de tijd om hun rijbewijs B om te wisselen voor een rijbewijs B + T. Als bestuurders een T bij hun B wensen, dienen ze dit zelf op het aanvraagformulier aan te geven. Na drie jaar is het verboden op een tractor te rijden zonder T-notering op het rijbewijs.

Kleine motorrijtuigen die gebruikt worden in de groene sector worden uitgezonderd van de rijbewijsplicht. Het gaat om LBT’s en MMBS-en die, inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant, niet breder zijn dan 130 cm en de volgende functionaliteiten hebben: maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen.

Daarnaast mogen deze motorrijtuigen niet zijn voorzien van de mogelijkheid om een aanhangwagen of verwisselbare machine te trekken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.