rijschool, VAB, lesauto, België

‘Verplicht rijles voor automobilisten na veroorzaken ongeval’

De Belgische mobiliteitsverenigingen VAB en Touring vinden dat automobilisten beter moeten worden opgeleid om ongevallen bij regenweer te vermijden. VAB vindt dat automobilisten die ongevallen veroorzaken verplicht extra rijles moeten krijgen in plaats van verkeersboetes. Touring wil de jonge bestuurders beter opleiden. Dat zeggen ze vrijdag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

België had donderdagochtend flink last van verkeersongevallen door zware regen. “We hebben de verkeersmiserie voor een groot deel aan onszelf te danken”, zegt Maarten Matienko, woordvoerder van mobiliteitsorganisatie VAB daarover.

Veiligheid

“De ongevallen gebeuren omdat we ons rijgedrag niet genoeg aanpassen aan het weer. We rijden te ongedisciplineerd, we gaan te hard in de remmen, we houden te weinig afstand, we veranderen te vaak van rijstrook. En onze auto geeft ons ook een vals gevoel van veiligheid.”

De oplossing ligt volgens de VAB in meer opleidingen voor de bestuurders. “Het systeem van verkeersboetes moet worden aangepast”, vindt Matienko volgens HBVL.

Verplichte rijopleiding

“We kunnen beter verplichte rijopleiding geven als straf voor zware overtreders of automobilisten die keer op keer ongevallen veroorzaken. Zo’n verplichte rijles is een beter signaal dan de zoveelste boete: met zo’n opleiding investeer je in de bekwaamheid van je bestuurders.”

Mobiliteitsvereniging Touring wil vooral jonge automobilisten beter opleiden. “In het buitenland krijg je tijdens je rijopleiding echte training om in alle omstandigheden te leren rijden: in het donker, bij regen, in de mist. In ons land ontbreekt dat volledig.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “‘Verplicht rijles voor automobilisten na veroorzaken ongeval’”

Rijschool Matse|11.10.12|13:23

Ja hoor en het is elke dag een regenachtige dag om dit na te bootsen.

Nuurlijk kan het bij droog weer ook maar het bericht meld dat juist bij regenval ongelukken gebeuren.

En dat de belgen niet iets meer risico in het verkeer nemen dat klopt inderdaad.

Rijschool Alfa Almere|16.10.12|23:54

Educatie is beter dan straffen idd.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.