CBR, hoofdkantoor

Nieuwe tarieven CBR dalen met 7,1% door BTW-vrijstelling

De CBR-tarieven gaan per 1 januari met gemiddeld 7,1% omlaag. De nieuwe tarieven voor 2013 zijn donderdag op de website van het CBR bekend gemaakt. De verlaging is mogelijk omdat het CBR voortaan geen BTW meer hoeft te heffen. Rijscholen hoeven straks ook geen BTW door te berekenen aan hun leerlingen over het examendeel, heeft het CBR laten weten.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft ingestemd met de door het CBR voorgestelde tarieven voor producten en diensten voor 2013.

Fiscale wijzigingen

Het CBR wordt per 2013 wordt omgevormd van een stichting naar een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan met daarbij behorende fiscale wijzigingen. Vanaf 1 januari 2013 komt er een einde aan de jaarlijkse aanpassing van tarieven op basis van een vaste indexatieformule. Vanaf deze datum worden tarieven gerelateerd aan de met de uitvoering van de taak gemoeide kosten.

Door het vervallen van de btw-plicht voor CBR-producten per 2013 en het feit dat de tarieven vanaf 2013 gebaseerd zijn op kostprijzen, kan het CBR zijn diensten gemiddeld 7,1% goedkoper aanbieden. Het gaat hier om een gemiddelde; naast flinke verlagingen blijven sommige tarieven op hetzelfde niveau of stijgen om een kostendekkend niveau te bereiken.

  • De tarieven van theorie-examens dalen gemiddeld met 23,3%.
  • De tarieven van praktijkexamens dalen gemiddeld met 5,0%.
  • De tarieven van CCV producten dalen gemiddeld met 7,6%.
  • Het tarief van de Eigen verklaring blijft gelijk.
  • De tarieven van producten van Vorderingen stijgen gemiddeld met 2,5%.

BTW verrekenen

Een van de oorzaken dat de tarieven niet met 19% dalen (het oude BTW-tarief), is dat het CBR zelf over haar inkoop ook geen BTW meer kan verrekenen. Ook moeten nu de werkelijke kosten aan de producten toegewezen worden.

De rijscholen, die het praktijkexamen inkopen voor leerlingen, moeten er dus wel rekening mee houden dat er op een aantal onderdelen wel BTW verrekend moet worden, maar op het examendeel niet. Dat betekent dat hij op zijn factuur aan de leerling inzichtelijk moet maken over welk deel wel btw zit (eigen kosten, zoals administratie, uren en lesautohuur) en welk deel niet (praktijkexamen).

Lees ook: CBR rekent vanaf 2013 geen BTW meer over examens

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Bart Pals

8 reacties op “Nieuwe tarieven CBR dalen met 7,1% door BTW-vrijstelling”

VRC rijopleidingen|18.10.12|19:30

Dit is iemand blij maken met niets. Omdat de BTW verrekenbaar was,wordt een (praktijk) examen niet goedkoper maar duurder. De consument wordt foutief voorgelicht: de inkoopkosten stijgen!

Frank Dekkers|20.10.12|20:30

ZIJN ZE HELEMAAL GEK GEWORDEN….??? Het examentarief moet verplicht APART en ZONDER btw op de factuur staan! We zijn toch geen non-profit bedrijven?? Dus nu moeten we alle leerlingen uit gaan leggen dat voor 225,- (gemiddelde verkoopprijs) de instructeur alleen maar mee rijdt en een examen eigenlijk maar 87 kost, nog minder dan een lesblok van 2 uur. Dus er is straks geen enkele drempel meer om extra examens te doen, de wachttijden worden 3 x zo lang en de kwaliteit keldert naar beneden.

Frank Dekkers|20.10.12|20:38

De theorie examens gaan nog maar 26 euro kosten, dat wordt dan helemaal prijs schieten.. En wie verkoopt er ooit nog een TTT? Wie kijkt er dan nog naar slagingspercentage als GOEDKOOP de norm wordt? Waar waren de branche organisaties weer met dit overleg? Hebben zijn een verbod op nadenken of zo? Deze regeling heeft ZEER verstrekkende gevolgen mensen, let op mijn woorden!

Marc Sanderse|21.10.12|10:37

Wel knap dat het CBR dit weet te verkopen (zelfs naar de rijscholen) dat praktijk-examens 5% goedkoper worden, terwijl ze in de praktijk (19%-5%) = 14% duurder worden, juist omdat er geen BTW bestanddeel meer in zit!! Daarbij komt dat er alleen een apparte BTW-vermeldingsplicht geldt mbt facturering tussen bedrijven onderling en niet tussen bedrijven en particulieren!! Wel moet er uiteraard in uw boekhouding een splitsing gemaakt worden tussen het CBR bestanddeel en uw BTW-belaste winst!!

Sjaak Buijs|21.10.12|16:14

Even een rekensommetje.
AM is nu ex.btw 81,64€ na 1jan2013 99,00€ = 17,36€ meer. = + 21,3%
AVB is nu ex.39,24€ na 1jan2013 52,00€ = 12,76€ meer = + 32,6%
AVD is nu ex. 91,89€ na 1jan2013 101,00€ = 9,11€ meer = + 12,4%
B is nu ex 79,62€ na 1jan2013 90,90€ = 11,28€ meer = + 14,2%
Dit zijn toch de meest gekochte praktijkexamens bij het CBR.
Of zie ik het verkeerd?

Ger van den Berk|25.10.12|12:19

Klopt @ Frank

Waar was de branche en waarom is er geen overleg gepleegt in de BVO met de branche, of was de branche accoord met deze prijsverhoging.
Nu is de prijs 14% hoger geworden en niemand reageert terwijl de branche al jaren roept dat de prijs niet omhoog mag.
Daar hebben we mails van liggen.
Consument verwacht nu dat het CBR flink verlaagd heeft met de BTW die eraf is.

GEBE

Marc Sanderse|25.10.12|12:55

Waar zijn alle belangenbehartigers nu? Oorverdovend stil op dat front! Hoe kan een overheidsinstantie een specifieke bedrijfstak verplichten om hun inkoopprijs te vermelden op de factuur? Dit houdt in geen enkele juridische procedure stand! Of alle bedrijfstakken moeten verplicht worden op hun factuur de inkoopprijs te vermelden of niemand! Ik zou alle leden van alle zgn belangenbehartigers oproepen om hun lidmaatschap op te zeggen, zodat zij zichzelf iets meer geprikkeld voelen voor actie…

Ook heb het zelfde rekensommetje gemaakt als Sjaak en ik kwam ook tot deze conclusie.
Wat mij betreft misdadig om dergelijke prijsverhogingen door te voeren.

De “stichting” die CBR mag heten heeft deze BTW compensatie gebruikt om de prijs op te voeren.
Weleens bedacht wat een verhoging van 15 % bijdraagt aan het NETTO resultaat.
Als je € 10,- nettowinst zou maken op een rijles van € 45,- dan zou je nettoresultaat stijgen met maar liefst 67% (€ 6,75 = 15% van € 45,-).

Schandalig!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.