C1, levoertuig, lesauto, verhuur, lesauto, testdag, rijschoolbeurs

Rijscholen kunnen C1- en D1-lesvoertuig ook huren

C1, levoertuig, lesauto, verhuur, lesauto, testdag, rijschoolbeurs

Rijscholen kunnen binnenkort een opleiding voor de rijbewijscategorie C1 en D1 aanbieden, zonder daarvoor in extra nieuwe lesvoertuigen te hoeven investeren. De firma Lesautoverhuur.nl uit Schijndel heeft zowel een C1 als een D1-voertuig aangeschaft die rijscholen naar believen kunnen huren. Het gaat om een Iveco Daily 70C17 en een Mercedes-Benz Sprinter voor 16 personen. Beide voertuigen beschikken over dubbele bediening.

De voertuigen zijn te bezichtigen op de Rijschoolbeurs tijdens de Lesauto-testdag op 26 november in Maarssen. Er kunnen ook proefritten gemaakt worden.

Derde Rijbewijsrichtlijn

Na invoering van de Derde Rijbewijsrichtlijn op 19 januari kunnen leerlingen op voor het C1- of D1-examen bij het CBR. Dat is bijvoorbeeld interessant voor bestuurders van een camper of kleine vrachtwagen, die geen volledig C-rijbewijs willen halen.

Omdat het hier nieuwe categorie├źn betreft, is het nog maar de vraag hoe groot de vraag ernaar is. “Door indien nodig het voertuig bij mij te huren kunnen rijscholen deze opleiding aanbieden, zonder flink te investeren”, vertelt Stefan van der Sanden van Lesautoverhuur.nl. “Want de aanschaf van zo’n voertuig bedraagt al snel 50.000 euro, exclusief BTW.”

Dubbele bediening

De voertuigen zijn naar believen per dag, per week of zelfs maand te huren. Ze worden gehaald en gebracht door heel Nederland, beschikken over dubbele bediening en zijn volledig verzekerd om te gebruiken tijdens de rijles. Het C1-examen is bedoeld voor voertuigen van 3500-7500 kg. Het D1-examen is bedoeld voor personenvervoer tot en met 16 personen.

“Op deze manier kan een rijschool deze opleidingen gewoon verkopen en aanbieden op de website, zonder daadwerkelijk de voertuigen te hoeven kopen”, vertelt Van der Sanden. “Zodra hij dan een leerling heeft, kan hij contact opnemen om het voertuig tijdelijk te huren. Zo weet de rijschool precies wat hij per verkochte opleiding kwijt is.”

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.