CBR, Rijswijk, examencentrum, rijexamen

CBR gestart met examens Derde Europese Rijbewijsrichtlijn

De nieuwe rijbewijsrichtlijn is sinds 19 januari van kracht. De grootste wijziging in die richtlijn betreft de bevoegdheid van het motorrijbewijs (A). Wie jonger is dan 24 jaar moet na 19 januari eerst examen doen op een lichte motor en later –desgewenst– op zwaardere motoren. Ook de bevoegdheid van het BE-rijbewijs verandert en de geldigheidsduur van de groot rijbewijzen (C en D).


Het CBR heeft een grote inspanning geleverd om de overgang naar de nieuwe wetgeving succesvol te laten verlopen. Zo is er sinds begin vorig jaar uitgebreid gecommuniceerd over de gevolgen van deze richtlijn, zowel naar het publiek als naar de rijopleiders. De laatste maand is bovendien door CBR-medewerkers heel veel overwerk verricht om alle kandidaten nog tijdig voor het examen in te plannen.

Uitstel-examens

Door de weersomstandigheden deze week zijn er examens uitgesteld. Het gaat daarbij ook om A-examens. Dat is heel vervelend voor de betreffende personen. De deadline die in de wetgeving expliciet is vastgelegd, maakt het niet mogelijk om deze examens na 19 januari volgens de oude regels af te nemen. Dit betekent dat kandidaten die jonger zijn dan 24 jaar, na 19 januari examen moeten doen op een lichtere motor.

In 2012 hebben zich 72 procent meer kandidaten tot 24 jaar gemeld voor een motorexamen dan in 2011. Deze kandidaten zouden anders nu onder het nieuwe examenregime vallen. Voor het theorie-examen schreven 38.700 kandidaten zich in, voor het praktijkexamen 21.982 kandidaten.

Overwerk

Door het inzetten van extra capaciteit bij de examinatoren en het inzetten van 8000 uur overwerk, zijn die examens met succes in de planning verwerkt. Van de 1900 aangevraagde praktijkexamens voor de motor in de laatste week voor de deadline van 19 januari zijn er 1278 uitgesteld. Die kandidaten vallen nu onder het regime van de derde richtlijn. 
Het slagingspercentage van de praktijkexamens voor de motor zat in 2012 op 74,1% en wijkt niet af van wat gebruikelijk is.

Een andere wijziging in de derde richtlijn rijbewijzen is dat beroepschauffeurs vanaf 19 januari één keer in de vijf jaar moeten worden gekeurd in plaats van één keer in de tien jaar. Een aantal chauffeurs, dat nog niet aan verlenging van het rijbewijs CDE toe was, heeft toch een verlenging aangevraagd om zo nog gebruik te kunnen maken van de tien jaar geldigheid. Het gaat hier om circa 5.500 chauffeurs. Deze extra aanvragen zijn allemaal in behandeling genomen en medisch inhoudelijk beoordeeld.

Klantenservice

De Klantenservice van het CBR heeft vanaf medio vorige week de chauffeurs gebeld als er een positief besluit was genomen op hun aanvraag. Zij konden dan direct naar het gemeentehuis gaan en niet het risico lopen dat zij over de datum van 19 januari zouden schieten met het aanvragen van hun rijbewijs op het gemeentehuis. Die belactie van CBR Klantenservice werd door de chauffeurs zeer op prijs gesteld.

In het komende weekend zullen de drukpersen bij de fabrikant van de rijbewijzen en de software van RDW en gemeenten worden aangepast aan het vernieuwde rijbewijsdocument.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.