vrachtwagen, vrachtauto, rijles, rijschool noordam

Automaatcode C/D vervalt toch nog niet per janauri 2014

De automaatcode op C en D rijbewijzen vervalt toch niet per 1 januari 2014. Brancheorganisatie Bovag liet vorig jaar september weten te verwachten dat deze automaatcodes per 1 januari 2014 worden afgeschaft, maar deze datum wordt niet gehaald. Het ministerie van I&M zal dit jaar laten weten op welke wijze en wanneer de automaatcode 78 voor C en D rijbewijzen in Nederland zal worden afgeschaft.

“Ondanks het feit dat de EC het besluit heeft genomen om de automaatcode te schrappen, moeten er per land knelpunten worden opgelost”, meldt Bovag. “Het ministerie van I&M laat zich hierin momenteel adviseren door RDW en CBR en is van plan om in 2013 een knoop door te hakken over het implementeren van het bovengenoemde EC besluit.”

Wetgevingstraject

Daarna zal nog een wetgevingstraject in werking moeten worden gezet. Al met al zal januari 2014 zeker niet gehaald worden als ingangsdatum, zo verwacht de brancheorganisatie. “Het ministerie van I&M heeft aangegeven dat deze datum niet haalbaar is vanwege herprioritering van werkzaamheden. Bovag zal er echter op blijven aandringen om dit dossier zo snel als mogelijk is te behandelen.”

Reden voor afschaffing is dat tegenwoordig tussen 80 en 90 procent van alle nieuwe vrachtauto’s en bussen uitgeleverd worden met een vorm van automatische versnellingsbak (automatisch, halfautomatisch, hybride). Met de maatregel wordt het voor rijscholen makkelijker het gewenste model examenvoertuig aan te schaffen.

Lees ook: Bovag verwacht dat automaatcode C/D vervalt per januari 2014

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.